Cum si cind isi schimba un roman din Germania permisul de conducere


       Prin Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 , statele membre ale Uniunii Europene isi recunosc reciproc permisele de conducere. Directiva a stabilit un model comunitar  si fiecare stat foloseste acel model punindu-si semnele distinctive proprii pe el.  Asadar, un permis de conducere romanesc seamana izbitor de mult cu unul german. Cu toate acestea, articolul 12 din Directiva stabileste ca persoanei care sta mai mult de 185 de zile dintr-un an calendaristic pe teritoriul unui alt stat european, datorită unor legături personale care relevă legături strânse între respectiva persoană și locul în care locuiește aceasta” ( citat din Directiva) ii este recomandat sa-si schimbe permisul de conducere. 

In consecinta, in Germania  puteti circula fara nici o problema cu permisul romanesc timp de 183 de zile de la prima anmeldung-uire.  Daca insa, doriti sa locuiti si sa munciti mai mult in Germania si ati aplicat cu succes pentru o slujba pe o perioada mai indelungata, este recomandat sa va prezentati la politie si sa cereti schimbarea permisului de conducere romanesc intr-un permis de conducere germanCiteste mai departe

 

Advertisement

8 thoughts on “Cum si cind isi schimba un roman din Germania permisul de conducere”

 1. Pana la urma, nu inteleg, e obligatoriu sa-l schimbam sau nu? Am tot discutat aici despre regimul permisului romanesc in Germania anul trecut, si concluzia a fost ca, se poate circula fara probleme, pana la expirarea acestuia, indiferent de cat timp ai Anmeldung-ul! Ar fi interesant sa vedem ce spune exact legislatia germana in domeniu caci, am inteles, directiva europeana, “recomanda” nu obilga la schimbare!

  1. Exact, cunoaste cineva legislatie (pentru Bayern , de exemplu) sa poata spune clar daca este obligatorie sau doar recomandata preschimbarea permisului romanesc intr-unul german dupa cele 180 si de zile dupa Anmeldung, pentru un roman stabilit in Germania? Nu am masina, dar conduc masini inchiriate destul de mult si as vrea sa stiu daca este clarificata problema asta!

   1. Este recomandat si atat, permisele romanesti sunt recunoscute in germania. Atentie – permis romanesc nu inseamna plasticul in sine, cine se refera la obtinerea – prin examinare -in Romania. De ex. permisele romanesti a persoanelor din Republica Moldova, ce anterior au fost preschimbate dintr-un permis din Rep. Moldova intr-unul romanesc, nu sunt recunoscute in Germania, titularul acestui permis avand drept de conducere doar 6 luni.
    Cele bune!

 2. Buna seara! Am fost ieri unde mi-a recomandat articolul Dvs. sa merg sa preschimb permisul european detinut intr-unul german… si mi s-a spus ca NU este obligatoriu… nici inainte nici dupa expirarea celor 185 de zile, dar ca pot face lucrul acesta daca n-am ce face cu banii si am timp de pierdut pe-acolo. Deci, in Landul B-Wu, zona Ulm, mie asa mi-au spus. Dar, poate cate bordeie, atatea obiceie… Personal, insa, consider ca DACA ar fi fost ceva imperativ si nu doar recomandat, ar fi fost foarte bine informati si s-ar fi mediatizat corespunzator intrucat ei nu amendeaza pana nu informeaza… iar o Directiva EU nu poate trasa decat .. recomandari.

 3. SI eu mi-am schimbat permisul. Daca locuiesc in Deutschland si iau vreo amenda prefer sa imi vina aici si nu acasa , plus ca arata foarte bine permisul si costa doar 35 euro.Merg si foarte mult si folosesc rent-a-car si multzi strimba din nas cind vad ca e romanesc . Plus ca in timp va scade asigurarea obligatorie caci avetzi dovada ca a-ti condus deja de foarte mult timp aici …..

 4. Buna ziua !
  As dori sa imi fac permisul de conducere in Romania dar eu am anmeldung in Germania din 2014 . Am citit diverse articole de pe acest site si nu stiu daca mai este posibil .
  Daca se poate sa ma lamuriti in aceasta privinta .
  Va multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.