Gewerbe – povesti cutremuratoare

socinro foarte micIn anii trecuti cetatenii romani nu aveau dreptul de munca in Germania.  Totusi, pentru a munci  in Deutschland exista o solutie unica: se autoriza ca Gewerbe, un fel de P.F.A. romanesc si putea actiona ca privat pe piata muncii.  Dar fiindca romanul nostru nu cunostea nici sistemul legislativ si nici limba germana, persoana care il initia in aceasta problema era fie un patron german, fie o cunostiinta sau chiar un “prieten” roman.  Asa si-au inceput activitatea in Germania mii de romani.  Unii s-au descurcat si le-a mers bine.  Au fost mai bine informati, mai prevazatori, mai constienti de toate implicatiile legale si financiare care presupun lucrul cu gewerbe. Altii insa…

In ultimele zile, am primit pe adresa noastra scrisori cu niste povesti cutremuratoare. Ne si  miram citeodata cum o persoana poate fi atit de ignoranta, cum poate sa semneze facturi luni la rind fara sa primeasca bani sau cum poate sa primeasca bani fara sa fi vazut facturi.

Dar ce sa le putem face ? Nu are rost sa ii certam fiindca destul se mustruluiesc singuri in fata oglinzii in fiecare seara. Din pacate, nici nu ii putem ajuta fiindca nu avem nici capacitatea si nici competenta de a-i reprezenta in justitie. Avocatii din Germania, ca toti avocatii din lume, solicita bani  de reprezentare si “eroii” din povestile noastre noastre sunt saraci lipiti pamintului… Si atunci, singura alternativa viabila ar fi  ca Dvs. cititorii sa le dati cite un sfat, atunci cind intelegeti si percepeti adevarata dimensiune a necazului lor. Tocmai de aceea, am hotarit sa inseram aici povestile lor cutremuratoare si cei care s-au mai intilnit cu situatii similare sa ii sfatuiasca in masura in care pot.  Bineinteles, ca vom proteja identitatea expeditorilor si nu le vom publica numele, adresa de mail sau orasul de resedinta. Le vom publica, pentru recunoasterea proprie, numai initialele numelui adevarat. Pe deasupra, toti cei care mai lucreaza cu Gewerbe sunt sfatuiti sa citeasca cu atentie acest post si sa vada daca nu cumva situatiile prezentate mai jos sunt similare cu cele pe care le traiesc ei zi de zi. Poate in acest fel vom putea preveni niste situatii catastrofale  care pot aparea in viitor.

Inchei aici introducerea in acest post tenebros, rugindu-va pe Dvs., persoanele  cu experienta mai mare in acest domeniu sa le dati oamenilor de mai jos un sfat, o consiliere.  In situatia lor orice sfat este binevenit! Ei il asteapta cu disperare! Va multumesc in numele lor si va asteptam pe comentarii. Pentru urmarirea mai facila a situatiilor va rugam sa va incepeti fiecare comentariu inserind la inceputul luinumarul si titlul povestii la care raspundeti. 

                                    Dan Constantin Goldis- presedinte Socinro

intrebarePovestea 1. O situatie incurcata cu un gewerbist roman si 2 companii germane 

Buna ziua. Am mare nevoie de ajutor!  Sint in germania din mai 2013. Mi-am deschis Gewerbe si lucrez la o companie (nr.1) care mi-a dat de lucru la o alta compania (nr.2). Compania nr.1 prezinta facturile p/u mine la compania nr.2 si ulterior imi plateste mie. Toti banii au fost transferti pe contul meu bancar si este scris ca banii sint transferati in baza la Rechnung. Eu personal nu am semnat nici un Rechnung, doar unul kind banii mi-au fost dati in mina si se trata de o cifra foarte mica. Si nu am la mina nici un Rechnung si compania nr1 nu vrea sa mi dea copii de facturi si ca urmare nu pot da darea de seama la Finanzamt pe anul trecut.
Vreau sa specific ca Gewerba mea nu are steuernummer si ca sa-l scot imi cer copiile de facturi , care eu nu le am si compania nr.1 nu vrea sa mi le dee.
Faptul ca toti banii au fost transferati pe contul bancar si mereu de la ceiasi copmania si este mereu mentionat ca transferu a fost facut in baze de factura , as putea prezenta extractul de cont in loc de facturi?

Nu am facturi la miina ca nu am stiut ca trebuea sa le fac si acum nu stiu unde sa ma adresez sa-mi rezolv problema.
Rog frumos sa-ma ajutati cu informatie ce as putea face in cazul dat.

As putea denunta compania nr1 fiinca niciodata nu imi plateste kit am convenit ( specific ca nu am nici un acord scis cu ei , ei nu vor sa-mi faca) si am frica ca compania data face facturi pe sume mult mai mari pe numele meu si eu in realitate primesc doar 45 euro ?
Unde as putea scri o plingere pe numale acestei companii, defapt ii o persoana bine preciza si initial imi inchiaria si apartament cu o camera , fara contract, cu 450 de euro, dupa care m-a scos din apartament si mi-a dat un apartament la subsol plin de mucegai in care sa locuiest impreuna cu sotia . Evident ca nu putut sta acolo am fost nevoit sa innoptam in masina in masina. Si p/u faptul ca nu am vrut st sa traiesta la ea in subsol ( este vorba de o doamna care are compania prin care lucrez) mi-a scazut salariu de la 65 la 45 euro. Eu locuiesc in D. Land NRW. Rog mult sa ma ajutati cu orce informatie.

sarcina2. Situatie sucita

Buna tuturor! am si eu un necaz in germania lucrez aici de un an jumate deci in 2012 august am venit si pana in 2013 martie am lucrat cu gewerbe la un patron roman care ma plasat la un alt patron german dar eu n-am semnat nici un fel de factura rechnung pe acest timp la nici unu ,nu mi sa cerut pur si simplu asa ceva .de platit tot asa cu mari restante ma platea patronul roman.
De la 2013 martie ma cerut patronul german la el sa lucrez in continure cu gewerbe zicand ca se ocupa el de toate necesare pt functionarea colaborari el insa ma plateste pe baza de rechnung dar din pacate si el plateste foarte rau are de plata pt mine ultimile trei salari intregi din 2013 oct, nov, dec,scuza intarzieri slariale zice el ca este contabilul sau care are inca ceva de rezolvat pt mine,la contabilul respectiv am fost in 2013 nov si pana acuma na rezolvat nimica.
Nu am facturat mai mult de 13.000 euro in 2013 ,contract de colaborare nu a-m incheiat cu niciunul dintre patroni.
Intrebarea mea ar fi cat ar trebui sa dureze contabilitate unui an de facturari,si daca pe anul 2012 daca nam emis facturi trebe sa platesc ceva catre finanzamt sau ce va fi acolo?
In cazul in care numi inchid gewerbeul si plec acas mentionez ca na-m castigat peste 13.000 euro \an ,se van inchide automat ?sau trebe sal inchid eu ?
Din motive familare trebuie sa ma intorc in tara si lucrez in continuare acas ce pot sa fac sa ma scap de situatia asta nu mai am incredere in patronul german cred ca ma minte si ma prosteste
Va multumesc anticipat pt ajutor.

Advertisement

111 thoughts on “Gewerbe – povesti cutremuratoare”

 1. Povestea 1. Cred ca ne-ar ajuta mai multe detalii.1. valoarea primei facturi
  2.Sumele ulterioare primite in contul bancar 2. Asigurare medicala?3.Sa confirme ca nu are Steuernummer inca o data? Dar la primarie este declarat Gewerbe?
  Suma ar fii importanta …poate nu are rost pur si simplu sa declare nimic, dar sa inchida tot, inclusiv cont din banca.
  Pt a obtine Steuer nr. arata Factura si extrasul de cont si spune ca si-a pierdut baza de data din cauza unui virus…sau vede sumele si face facturi.Steureklärung va fi foarte simplu…(sub 17500 euro incasari ajunge si tabel neoficial Gewinermittlung sau Jahresabschluss cu incasari si cheltuieli)dar daca nu exista macar asigurare medicala, ar iesi cel putin pt Selbscheinständikeit vinovat. Gewerbele ar trebui deschis si inchis in acelasi timp (?!) …adica s anu continue si pe 2013.
  Sau sa faca un Steuererklraung si sa declare cumva banii respectivi. dupa cum am zis, am impresia ca suma respectiva este chiar neimpozabila.

  1. Nu inteleg cum faci facturi dak nu ai numar de steruer…dak nu au completat acele formulare de la finanzamt nu ai nr de steuer, implicit nu poti taia facturi…

 2. Ce este asa de greu pentru unii care nu inteleg ca acest GEWERBE este ca si o mica Firma…. mai precis persoana fizica autorizata la fel ca in Romania.legile privind statutul de persoana fizica autorizata sunt la fel ca in Romania.UN singur lucru elementar este ca daca prestezi o munca cuiva si incasezi bani trebuie sa dai factura!!! FRATILOR!!! este strigator la cer sa vad povesti de idioti aici!!! ce este asa mare greutate de inteles ca dupa ce prestezi o munca si incasezi bani trebuie sa dai factura personal sau prin posta!

  1. “dupa ce prestezi o munca si incasezi bani trebuie sa dai factura personal sau prin posta!“
   cred ca dupa ce prestezi o munca si apoi incasezi banii(in10 zile lucratoare)

 3. Hallo
  Si eu sunt un mic intreprinzator sau am o mica firma pe baza Gewerbe de mai bine de 3 ani. Am avut si controale de la finante si zoll , mai ales pe tema dovediri existentei firmei.
  Pt domnul de mai sus cel cu firma care lucra pt nr 1 si platea nr 2 vreau sa ii transmit daca mai e in legatura (pt ca , ceilalti posteaza chate ceva dar nu se mai uita sa vada raspunsurile) ca ce a patit e ceva normal nu ma refer la chirie si viata privata ce la partea cu firma.
  Angajatorul sau der große Unternehmer nu are nici o legatura cu modul de gestionare a firmei subcontractantului , deci domnul cu firma sa se fi dus mai repede sa se inregistreze si la finante odata ce a deschis gewerbe . Oricum nu cred ca exista finante care maxim la o luna sa nu trimita deja lamurirea financiara de deschidere a firmei.

  A doua problema cu facturile se poate rezolva tot usor si anume domnul sa scoata de la banca dovada de venit pe tot anul si sa refaca innapoi toate facturile de la inceput cu numar de factura si suma si specificati ca factura nu percepe TVA adica este un mic intreprinzator. Sincer sa fiu in de chand am aceasta firma nu am semnat nici o factura catre un mare intreprinzator . Poate la u privat pt o suma mica.

  Sa fim seriosi. Am avut si eu un comentariu mai demult tot asa despre 15 romani care munceau pt o firma ca si sub si am reusit sa ii aduc pe drumul cel bun inclusiv si asigurari de sanatate cu 68 eur pe luna . Stiu ca nu e nu stiu ce dae in caz de accident e foarte buna.

  Stiti ce am observat in tot acest timp? Oameni vin aici si deschid aceste firme stiind ca dupa deschidere mai sunt anumiti pasi de urmat , dar dupa ce incep munca nu mai fac nimic. Viseaza doar bani si atat. Vine banu si la ce mai trebuie inregistrari si mai departe demersurile facute.

  Asa ca tre sa stiti ca domnul angajator iti deschide o portita da nu se poate ocupa si de viata fiecarui muncitor in parte.

  1. Poti sa imi lasi un mesaj pe fb cu numarul de telefon, doresc sa imi dai niste sfaturi te rog mult, am nevoie urgenta…fb meu ii cristian ghercioiu locuiesc in frankfurt.

  2. Buna!ma puteți îndruma spre o asigurare ieftină gen pana in 100€pe luna imi deschid un klein gewerbe si o sa am nevoie de asigurare!multumesc anticipat

 4. povestea 2. datorati Finanzamt-ului Steurerklrung pe 2012 ( cu suma de 0), pe 2013 si la sfarsitul anului pe 2014. Nu asteptati sa va faca altcineva contabilitatea. Am o vaga presimtire ca nu a-ti avut cheltuieli mari cu firma. Deci, formular de Steurerklarung cu Anlage G care sunt venituri din activitati independente , dupa cum spuneti 13000 , minus totalul cheltuielior cu firma ( taxe privind firma catre stat sau alte institutii, transport catre/de la clienti , pantaloni de lucru, reclama, etc) iar la sfasit minus asigurarea medicala totala. Trebuie sa mergeti la primarie, sau la care amt a-ti deschis Gewerbe si sa il inchideti , si sa platiti ca si la deschidere probabil 25 de euro. Nimic nu se inchide automat pentru ca nu s-a deschis automat. Ei vor transmite mai departe Finanzamt-ului si alte ofiacialitati BauGe sau Handwerkskamer, daca este nevoie.Atata timp cat va ramane deschis veti datora in fiecare an toate aceste declaratii…si probabil va vor urmari, eventual va puteti trezit cu o acuzare grava ca incercati s ava sustrageti de la plata impozitelor.E simplu de inchis, nu va jucati.

 5. Buna ziua,as dori sa stiu daca aveti cunosinte de o firma CEFCO CONSULTING,ce recuteaza personal medical(asistenti medicali) in prima faza timp de 4 luni pentru cursuri intensive de limba gemana pana la B2,(in conditii de demipensiune) ?Apoi cei 6000E vor fi inapoiati cu primul salariu/respectiv 250E /luna timp de 2 ani de cand te angajeaza nu stiu la ce clinici….se pare ca se ocupa statul german?!. Statul German cere acea garantie a unui cont bancar de 1500E pe umele titularului (bani ce ii poti folosi oricand si oricum doreste titularul?)pentru a face dovada oricarei solutii de intretinere pe teritoriul German??!! Cunoasteti acest fapt in zona Thuringia/Renania Nord? Va rog sa imi oferiti un raspuns foarte exact,si daca au fost persoane inselate in acest mod. Va doresc o zi usoara, Mandreanu-Colda Cristina

  1. Cristina,draga mea.Sunt asistenta si am venit in Germania in sept 2013 si tot atunci am inceput si cursurile intensive de germana. Am intrat pe site- ul firmei si am vazut ce se cere si ce se ofera… In Germania nu e nimic gratis, daca nu stapanesti bine germana,nu te angajeaza nimeni;tu esti legatura dintre pacient si dr si daca nu il intelegi pe pacient nu ai cum sa faci o raportare.Cu notiuni elementare de germana te poti angaja , daca ai noroc, la un azil de batrani ca si ingrijitoare , pentru inceput. Din Romania pare simplu dar cand ajungi aici si esti fata in fata cu managerul de nursing care iti spune ceva si tu nu il intelegi , lucrurile se schimba radical. Chiar si la ingrijirea pacientilor la domiciliu e necesara germana daca nu ai un coleg roman cu care sa lucrezi. Una peste alta, sfatul meu e sa te apuci de mancat germana acasa , apoi vino aici si cauta-ti singura loc de munca. Cu 250 € pe luna ai putea sa iti platesti apoi chiria , daca imparti un apartament cu cineva

 6. atata timp cat nu are steuernummer eu stiu ca NU poate primi bani ca si ghewerbist , a lucrat la negru . Daca a primit banii si nu a inregistrat nicio suma ca si gastigati printr-un rechnung eu zic …SUNT BANII LUI . Nu cred ca va avea probleme . Stiu asta de la cateva persoane care nu a declarat niciun venit cu toate ca aveau steuernummer si …au trecut doi ani de atunci iar acum lucreaza fara ghewerbe , direct la ceva firma . Ciudat nu?
  Ar fi bine sa iei legatura cu un steuerberater sa clarifici treaba , nu e chiar asa scump.

 7. Din pacate autoritatile germane permit o munca la negru sub masca unui gewerbe. Romanul fie ca nu stie, fie este comod sau ocoleste cu intentie inca prefera banul si nu-l intereseaza documentele.
  Va recomand sa va declarati la Kreis, sa va cautati un Consultant care stie limba romana, apoi sa va puneti pe treaba, cu facturi si evidente corecte, cel putin pana va familiarizati. Apoi puteti incepe sa speculati situatiile dupa ce ati prins “spilul” dar si ceva “limba”. Nu o sa va imbogatiti asa deodata, “furand” decat cu sansa dar cel mai des va rupeti gatul.
  Capcanele sunt multiple – intermediarul (sa fie de incredere), contabilul (nu va lasati in seama intermediar !), banii incasati in cont sa fie ai vostri, nu ai colegilor sau ai intermediarului – tot ce intra in banca se comunica la Finanzamt, taiati facturi corect, si platiti sa invatati. Incercati sa aflati si sa informati si dvs. pe altii ca sa castigati cu totii !
  Nu strica ca din tara sa aveti cateva cuvinte invatate si ceva sfaturi de la fosti gewerbisti.

 8. bunä ziua! Muncesc SVESTUL GERMANIEI de o lunä la mutäri familii,cänd sä-mi dea salarul mia zis cämi trebuie un gewerbe.ce sä fac?cum trebuie sä procedez?ce e bine si ce nu trebuie sä fac.mia luat o copie de buletin,dar nu am semnat nimic pänä acum.

  1. Deci daca omul vrea gewerbe trebuie sa mergi sa iti deschizi o mica firma in acel domeniu. Ai dreptul sa ghastigi pina la 17,500 daca specifici ca te incadrezi in paragraful 19 Umsatzsteuergesetz , Adica o firma care nu percepe tva. Cel mai nasol e ca trebuie sa iti gasesti o asigurare privata in caz de ceva si am gasit in Hamburg Care Concept AG cu 68 eur pe luna.
   Asta e cel mai greu pt oameni care au gewerbe sa inteleaga ca tre sa plateasca si ei o asigurare de sanatate. De fapt ei nu se ghnd la faptul ca daca ar fi angajati ar pati procentual si impozit si asig si de toate cele.
   Toate facturile sa fie ordonate numerotate si sa specifici ca nu percepi 19 la suta tva.
   Nu e greu de loc. Bafta

   1. A nu se intelege gresit faptul ca pe gewerbe veniturile sunt limitate, dimpotriva. Dar doar daca veniturile sunt pana in 17.500 euro anuala atunci se poate beneficia de statutul de neplatitor de TVA, un castig peste cei 17.500 de euro inseamna statut de platitor de TVA.

   2. multumesc pt sfat domnule,dar mäine plec acasä la ro,k mam säturat de muncä pe gratis.NU MI-AM FÄCUT GEWERBE SI SA ENERVAT PATRONUL,ADIK SA AGITAT.LA GEVERBE ESTE NEVOIE DE SEMNÄTURA MEA,NU?ALTFEL NU SE POATE.ARE O COPIE DE BULETIN,POATE FACE CEVA CU EA? Multumesc!

   3. Gewerbe nu se poate deschide decat personal sau prin procura, daca nu ati semnat procura nu poate deschide gewerbe pe numele dumneavoastra.

 9. Buna ziua,sunt nou venita in germania,si am unele nelamuriri.As dori sa imi deschid un Gewerbe ca si stilist protezist de unghii si manichiura pedichiura,mentionez ca am o diploma de calificare obtinuta in Romania ,aceasta diploma este eliberata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale,intrebarea mea este daca aceasta diploma este recunoscuta in Germania.Ce acte mai sunt necesare din Romania de ex adeverinta de la Administratia Fiscala ca nu ai datorii la stat ,cazier judiciar.Cu multe multumiri.

 10. buna ziua domnule iulian.din anul 2013 am primit doar 2hirti de la acel oficiu de unde se inregistreaza ptr.gewerbe.pe una are in coltul din dreapta sus gewa1,cea dea 2 scrie anmeldebestatigung.cu aceste 2 hirti noi lucram,acel stoi numar ni se spune ca il vom primi,pina acum nimic,cind primim bani semnam pe o hirtie cu numele nostru,suma care am primito,nu are nici o stampila,cistigam 2000euro pe o luna,nu platim asigurare,somaj,nimic.catre statul german.ni se spune ca nu am depasit 17000euro pe an .lucram cam 7 luni pe an atit tine lucrarea,este corect asa ceva,o sa avem probleme cu statul german.urmeaza sa plecam din nou la lucru si am dori sa ne dati un raspuns,mai continuam,mergem sa anulam aceste 2 hirti/,ajutatine cu un sfat ,va multumim,cu respect,

  1. Problemele vor incepe curand. Probleme in principiu nu sunt foarte gravem cat timp le rezolvati: asigurare medicala, inregistrare HWK, IHK, BGBau, obtineti Steuernummer (nu vine automat, trebuie sa il cereti completand anumite declaratii), etc.

 11. Cine ma ajuta si pe mine sa ma dumersc am venit in Germania in ianuarie 2014 si res[ectiv mi-am deschis un gewerbe am activat doar 5 luni in baza acestui drept deoarece in aprillie am obtinut un contract minijob cu un salriu de 450 de euro. Cind am activat in baza gewerb-lui nu am achitat vr

 12. buna ziua,am si eu o nelamurire. sunt in munchen de 1 an,am gewerbe,stoier,anmeldung,insa nu am asigurare medicala pt ca pe unde am lucrat patronii m-au tot dus cu povestiile,ca-mi fac contract de munca si aok. acum nu mai lucrez in locul respectiv,lucrez in alta parte si aici patroana nu are camere pt angajati. am fost azi la job center sa ma interesez pt o camera si mi sa spus ca trebuie sa am 5 ani pe teritorul lor,cei de la caritas mi-au spus ca dupa un an ma poate ajuta statul german cu o casa,mai ales ca vreau sa-mi aduc copilul aici,si nu pot sa ma folosesc de el cum fac alte femei sa-si care copii sa-i tina pe strazile germaniei ca sa primeasca o camera. unde ar trebui sa ma duc? cum alta lume care nu au absolut nimica au unde dormi?chiar nu inteleg.in afara de asiguraea medicala care inca nu o am in rest tot ce mi sa cerut ca act,le-am facut,si sunt singura nu ma ajutat si nu ma indrumat nimeni iar limba am invata-o aici,nu am facut niciun curs de lb germana pt ca trebuie sa-l platesc. va rog ajutati-ma incontro sa ma indrept pt a avea un loc unde sa pun capu sa dorm,pt ca nu-mi mai permit sa platesc hosteluri si pensiuni.va multumesc

  1. Un loc de cazare nu va va da nimeni pur si simplu, va trebui sa va gasiti singura si apoi, functie de venitul lunar, sa puteti beneficia de un ajutor la plata chiriei sau de suplimentare a veniturilor.
   Succes!

 13. buna ziua si felicitari pentru ceea ce faceti,am o nelamurire;curand am inceput munca cu contract gewerbe ,la semnarea contractului am facut o inputernicire pentru asigurare cum mi-a spus patronul ,întrebarea mea ;poate prin aceasta inputernicire(copie BI semnata)sa im- i faca vreo surpriza neplacuta ?ex.credit bancar sa-u ceva asemanator? Lucrez in constructii.Multumesc.

   1. nu mi-a dat copie ,dar pe o coala de hirtie format A4 a scos la imprimanta doar buletinul de identitate pe care am semnat-o in clar si semnatura indescifrabila.

 14. pe coala era spatiu pentru completare poata sa scrie orce ,la-m pus in” tema” cu situatia respectiva, trag speranta ca e un om cinstit .

 15. Stiu ca locul intrebarii mele nu este aici,dar trag speranta sa mi citeasca randuriile,romami ,care lucreaza in Germania!
  Pe scurt,locuiesc si lucrez in Spania de 7 ani,iar acum am o oferta de munca pentru o doamna spaniola ,care mi ofera un salariu de 2200 E pentru cresterea unui bebelus.
  Lovul de munca este in 0rasul Bochum,de inceput vorbitul limbii nu ar fi o problema,vornind in spamiola.
  V as ruga ss mi dati vele mai sincere sfaturi,ne putem descurca de inceput cu salariul meu,iar daca sotul are sanse sa gaseasca de munca avand vardta de 45 Ani si nestiind limba germana?

  1. @Claudia 2200EUR net pe luna ?!?!? Este un salariu exceptional pentru aceasta munca, chiar si brutto !!!
   Cu acesti bani puteti sa va descurcati acceptabil in Bochum si intre timp sotul poate sa isi caute relaxat ceva de lucru dar mai ales sa invete limba germana, ceea ce va recomand si dvs.
   Oricum, inainte de a pleca, confirmati salariul acesta, este destul de neobisnuit, incercati sa aveti un contract scris.
   Daca totul este in regula nu pot decat sa va urez succes.

 16. Liliana,multumesc de raspuns!Da,salariul m a incantat ,eu aici castigand o mie pe luna de dimineata pana seara.,dar dupa ce am inceput sa citesc de costurile vietii in Germania,incepe sa ti fie teama,pentru ca am un baiat care e student in tara ,imcepi sa te intrebi daca poti face fata cheltuielilor.Oferta e destul de serioasa si vine din partea unor persoane de incredere zic eu ,dar traind timpurile care le traim nu te poti arunca inainte fara informatii!

 17. Povestea nr 1… in primul rand u nu aveai cum sa faci un rechnung, daca nu ai steuernumer… atunci cand faci o factura pentru un bauunternehmen, sau kleinunternehmen, u treb sa scrii numarul tau de steuer… dupa ce ai scris factura, bauunternehmen-ul are la disp 3 sapt ca sa iti faca plata si sa iti dea si o chitanta pt banii aferenti… in cazul in care u ai scris facturi fara steuernumer, banii pe care u ii incasezi sunt bani la negru, iar in germania este caz penal…dupa ce te inscrii cu gewerbe, la primarie, in decurs de 2 sapt o sa primesti un plic mare de la finanzhamt, iar in interior sunt niste hartii care trebuie completate si trimise inapoi…daca nu trim plicul inapoi nu o sa primesti numarul de steuer, implicit nu poti factura…daca mai ai si alte intrebari +4915145439121

 18. Palade… daca ai gewerbe, nu aveai cum sa faci un contract de angajare ci un contract de parteneriat… dak ai semnat imputernicire ptr bauunternehme-ul tau, acesta are dreptul sa scrie facturi in numele tau, sa obtina linii de credit, leasing-uri si alte prostii… ar trebui sa ii spui sa iti dea acea copie de pe acea imputernicire si sa vezi ce anume il imputernicesti sa faca

 19. Salutari tuturor !
  Am si eu o nelamurira : am GEWERBE din 2013 luna mai , si acuma , in octombrie 2014 as vrea sa angajez pe “firma” mea …. un angajat ….roman….dar cu program nimic 2-4 ore pe zi ( sofer maxim 3 ore p zi)…….. se poate lucrul acesta ? ce costuri implica ? ce riscuri implica ? va rog mult sa ma ajutati : antoniac.razvan@yahoo.com

 20. Buna yiua as dori sa pun si eu o intrebare daca se poate. as vrea sa stiu daca am avut gewerbe din ianuarie 2014 iar in aprilie 2014 ma angajat cu contract un angajator acest gewerbe sa inchis automat sau trebuia sa merg sal inchid personal.tin sa specific ca nu am facut facturi si nici un fel de activitati cat am detinut gewerbe deoarece nu am avut de lucru.astept raspunsul dv la email a.ramona91@yahoo.com

  1. La un moment dat acest Gewerbe va fi inchis automat. Dar asta nu va scuteste de obligatia de a face inchiderea de an, indiferent daca ati avut sau nu activitate – din punct de vedere al celor de la Finanzamt, ei nu stiu ca ati lucrat, ce perioada, cat ati incasat, etc. Tocmai prin inchiderea de an le furnizati aceste date pentru a vi se calcula impozitul corect.
   Dar lasarea unui Gewerbe la voia intamplarii aduce alte necazuri – platile obligatiilor (HWK, berufgenossenschaft) curg in continuare pana la inchidere, si important ca parte din aceste plati sunt intr-adevar dependente de incasari, dar existe si praguri minime de plata (anual, lunar). Deci foarte posibil intr-un an de zile sa se fi adunat o suma destul de consistenta (4 cifre) datorii la diverse institutii.
   Mergeti urgent la primarie si inchdeti acel Gewerbe, aveti posibilitatea sa declarati o data retroactiva pentru inchidere, ulterior va ocupati de tot ce inseamna Finanzamt, HWK, berufgenossenschaft, etc.
   Cele bune!

 21. Buna,Ma numesc Romeo,as avea nevoie de sfatul celor ce se pricep daca mai se poate face ceva in situatia mea, in anul 2014 am colaborat cu un intermediar care avea contracte cu mai multe firme de imobiliare ,sarcina mea era sa pun ,tapet,parchet,vopsit etc ,la fiecare lucrare stabileam pretul inainte la inceput totul a decurs ok, dupa 4 luni au aparut problemele amanari de plata etc,am vrut sa ma opresc cu munca dar intermediaru a spus ca nu ma poate plati pana nu termint lucrarile pt ca nu primeste bani decat cand preda lucrarile si tot atuncea urma sa facem facturile pt fiecare lucrare in parte cu ce am facut data si cu toate datele necesare,in octombrie am fost la intermediar acasa am facut socotelile si facturile (rechnung)am ajuns la suma totala de 32000 eu din care am primit pe parcursul anului in cont 20000 eu mai am primit inca 2000 eu si urma sa mai primesc 10000 eu dar refuza sa imi mai plateasca ultima suma invocand diferite motive sau nu raspunde la telefon sau nu deschide usa…toate facturile sunt inca la mine ,va rog sa imi dati un sfat cum as mai putea recupera diferenta de bani ,tin sa precizez ca nu aveam nici un contract ,dar am martori clienti si colegi si toate facturile,prima data sa ma duc la un contabil sau la un avocat,?va multumesc anticipat

  1. E important sa precizati: dumneavoastra sub ce forma ati prestat serviciile respective, ca lucrator independent?
   Daca da, atunci puteti cere executarea silita a debitorului. Daca nu vadescurcati, atunci cel mai bine apelati la un avocat, deoarece in cazul dumneavoastra sunt sanse mari sa se ajunga la o audiere in tribunal, in cazul in care partenerul va contesta facturile respective.
   Cele bune!

 22. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: o persoana doreste sa-si faca un Gewerbe pentru a presta o activitatea in Germania pe o perioada de 3 luni. Aceasta persoana este asigurata in sistemul de sanatate romanesc ( isi plateste singura asigurarea). Trebuie sa renunte la asigurarea romaneasca si sa se asigure in Germania pentru aceste 3 luni sau poate sa ramana asigurata in Romania?
  Va multumesc!

  1. Ca si lucrator independent nu te opreste nimeni pe strada sa te intrebe de asigurarea de sanatate, dar in acelasi timp in caz de boala respectiva persoana nici nu trebuie sa spere la anumite servicii, va trebui sa bage mana adanc in buzunar.
   Faceti calcule bine daca cele 3 luni sunt rentabile sau nu, a lucra ca si independent nu inseamna pur si simplu doar un Gewerbeanmeldung si atat, exista anumite obligatii financiare de onorat, declaratii, etc.

 23. Salutare… acum 2 ani am lucrat la un roman, iar acela nu mi-a platit cateva facturi, in total 8000 euro… am avut un proces care s-a lungit un an de zile… am primit o hotarare judecatoreasca in care paratul este obligat sa imi plateasva suma de 8200+100e pentru fiecare luna in care intarzie cu plata banilo…pers cu care am lucrat si-a inchis firma, iar acum lucreaza pe firma unui frate al lui… intreb este… imi mai pot recupera banii de la el? Dar nu in mod fractional

  1. @Dickjapkaa Daca aveti o sentinta definitiva puteti incerca sa contactati o firma de Inkasso care va vor cumpara creanta si vor urmari in continuare pe debitor.
   Evident veti lua mai putin dar scapati de multa alergatura cu executorii judecatoresti si asa mai departe. Vedeti ce oferta va fac.

 24. Anul trecut in Mai am deschis gewerbe, in August un prieten a zis ca ma ajuta cu un contabil , am dat tot ce a trebuit , copii, mi-am facut asigurare in romania , dar in Ianuarie prietenul meu mi-a zis sa imi caut alt contabil. As putea sa întocmesc singur actele ce trebuiesc depuse la un an ? Care sunt acestea si unde trebuiesc trimise ? Va multumesc

 25. Eu am fost chemat să lucrez aici in Germania ca Macaragiu la o firmă de construcții dar am fost păcălit mi-au făcut angajarea într o altă formă ca Gwerbe și salariu mil încasează altu iar mie îmi da câți bani vrea el fără nici un document ca am încasat aceea suma iar azi vreau să plec după 4 luni de muncă și mia zis că Gwerbeul îl închide el și Anmeldungul. Ce pericole mă așteaptă ? Mia mai zis ca pe ultimele două luni nu îmi da nici un ban ca nu vrea el iar dacă ma duc la poliție o zis ca tot pe mine ma amendează așa-i sau minte ? Ca să plec fără bani…. Mă simt deja sechestrat ilegal aici în Germania Bayern oraș Ingolstadt strada Haunwöhrer nr 83 cod/GPS: 85051 nici nu știu limba germană mia zis ca nu trebuie și iată că ma îngropat în probleme aparent inexplicabile pentru mine. Cine mă poate ajuta va rog sa mă sunati la tel +4915168769554 și încă o întrebare ; este oare translator la politia din Ingolstadt ? Dati-mi si mie numarul lui va rog.

 26. Eu am fost chemat să lucrez aici in Germania ca Macaragiu la o firmă de construcții dar am fost păcălit mi-au făcut angajarea într o altă formă ca Gwerbe și salariu mil încasează altu iar mie îmi da câți bani vrea el fără nici un document ca am încasat aceea suma iar azi vreau să plec după 4 luni de muncă și mia zis că Gwerbeul îl închide el și Anmeldungul. Ce pericole mă așteaptă ? Mia mai zis ca pe ultimele două luni nu îmi da nici un ban ca nu vrea el iar dacă ma duc la poliție o zis ca tot pe mine ma amendează așa-i sau minte ? Ca să plec fără bani…. Mă simt deja sechestrat ilegal aici în Germania Bayern oraș Ingolstadt strada Haunwöhrer nr 83 cod/GPS: 85051 nici nu știu limba germană mia zis ca nu trebuie și iată că ma îngropat în probleme aparent inexplicabile pentru mine. Cine mă poate ajuta va rog sa mă sunati la tel +4915168769554 și încă o întrebare ; este oare translator la politia din Ingolstadt ? Dati-mi si mie numarul lui va rog.

 27. buna ziua , am si eu o problema ,va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi daca se poate .Am venit in Germania acum 2 ani impreuna cu niste prieteni printr-o cunostinta tot roman. De 2 ani lucram pe santiere ,a mers totul binesor pana acum cateva zile cand ne-am trezit ca acea persoana a venit la noi si ne-a spus ca trebuie sa platim impozitul pe 2014 de 300euro de persoana avem toti Gwerbe dar persoana respectiva si-a luat angajamentul ca plateste impozitul deoarece incasa si banii de pe toate lucrarile plus ca trebuia sa se ocupe si de toate actele si facturile ce trebuiau facute , Am semnat tot felul de hartii pe care nu le intelegeam pt.ca era si contabil si a zis ca se ocupa el de tot ce inseamna acte .banii de pe lucrari intrau la el in cont in primul rand apoi nii distribuia noua pe card cat dorea el ,nu am semnat nici o factura ,nici un stat de plata nimic toate actele de firme sunt la aceasta persoana care se pare ca isi bate joc de noi de 2 ani de zile .Ce se poate face in privinta asta ,daca ma poate indruma cineva ii multumesc din suflet.

 28. @robert 55 Imi pare rau sa va zic dar sunteti cam pana in gat in problema si daca nu incercati sa iesiti o sa intrati definitiv.
  Macar aveti vreo copie dupa acele hartii semnate, cardul e pe contul dvs. de la banca sau tot el vi-le a dat si pe ala ?!
  Daca nu aveti copii dupa documentele semnate sunteti mancat 100%, stiti vorba romaneasca, cu “unealta” si cu semnatura nu te joci ca o patesti.

  Problema dvs. inca poate fi rezolvata de cei de cei ce fac site plus un avocat, postati o adresa de mail si/sau un nr. de telefon unde puteti fi contactat ACUM sau o sa fiti deosebit de mirat si indignat cand cand in cateva luni de zile sau mai devreme chiar o masina cu niste domni in uniforma, politicosi dar fermi, o sa va opreasca in fata casei si va vor invita sa mergeti cu ei dar atunci o sa fie cam tarziu, si nu glumesc chiar de loc.

 29. Buna ziua si imi cer scuze pt deranj. Am o situayie cam dubioasa cu firma de constructii sarbeasca la care lucrez in Germania. De aproape doua luni ne pune sa semnan niste chitante ÎN ALB, am un contract cu o suma trecuta de 14.40 euro pe ora dar iau in mana 10 euro. Imi cer scuze dar nu imi aduc aminte cum se numeste contractul si nici chitantele alea. La urmatorul salariu o sa fac poze si mai postez un comentariu. Daca aveti vreun sfat, va rog nu ezitati sa ma ajutati. Multumesc

  1. @Ciobanu Ionel Ce fel de contract aveti, contract de munca sau de colaborare, dvs. avand mica intreprindere – Gewerbe ?
   In general o firma serioasa nu plateste nimic in numerar, “bani in mana” atat de iubiti de romani, firma care e cinstrira plateste prin banca.

   Dar sa presupunem ca dvs. va primiti banii prin banca si aveti BRUT 14,40EUR/h, atunci este normal sa aveti NET 10,00EUR/h deoarece salariatul plateste si el o parte din somaj/pensie/sanatate/ingrijire la batrante si altele, taxe care se retin la sursa adica din salariu.

   Insa oricum v-ar plati trebuie sa primiti fluturasul de salariu ( Monatliche Lohnabrechnung ) in care trebuie sa scrie defalcat cate ore vi s-au pontat si ce cheltuieli sociale s-au platit.

   Oricum, nu are rost sa detaliem, daca e firma de constructii si sarbeasca 169% ca lucrati complet la negru, ar fi prima firma de constructii sarbeasca de carea am auzit sa plateasca muncitorii si mai ales cheltuielie sociale in mod corect.

   1. Mai exact autorizarea unei activitati comerciale. Si o firma are Gewerbeanmeldung, Dar in contextul unei persoane inseamna autorizarea ca lucrător independent.

 30. Buna seara,

  cum pot sa-mi dau seama daca s-a folosit cineva de Gewerbe-le sotului?
  A vrut sa lucreze cu un roman in germania, a ajuns acolo, a mers cu proprietarul unei pensiuni la care statea la primarie a facut Gewerbe vinerea trecuta si abia astazi i-a venit prin posta (e posibil sa ajunga posta sambata ?) Astazi a decis sa plece de acolo , s-a mutat in alta locatie sa incerce sa munceasca la altcineva. Intrebarea este , avand in vedere ca pentru cele 3 saptamani trebuia sa plateasca cazare, el a platit doar 100 Euro (ii cerusera 300 pe luna ) deci pentru 3 saptamani trebuia sa plateasca 300/4*3=225 euro. Minus 100, trebuia sa mai plateasca 125 euro. in aceasta perioada de 3 saptamani el a lucrat la subsolul pensiunii la niste reparatii teoretic in contul chiriei….si a mai primit cash vreo 75 euro.
  Pentru faptul ca a achitat chiria nu a primit nici o chitanta, deasemenea pentru cei 125+75= 200 euro “incasati” nu a dat nici factura si nici chitanta .iar toate astea s-au intamplat inainte de astazi cand i-au ajuns actele.
  1. exista posibilitatea ca cei care l-au ajutat sa faca Gewerbe sa se foloseasca de datele lui sa faca facturi si sa incaseze bani in numele lui? apar aceste date la finante? (el putand fi tras la raspundere pentru impozitul aferent?)
  2 de acum incolo o sa faca facturi si chitante pentru banii pe care ii incaseaza si la sfarsitul anului o sa faca acea declaratie., dar trebuie facut contract inainte de aceste facturi (rechnung)-stiu ca in romania trebuie , acolo cum se procedeaza? cat este impozitul pe venit brut?
  3 are cineva un model de contract (daca trebuie) , rechnung, chitanta in format word? sau orice format ca le transform eu in Word..
  4. e mai bine sa-si faca cont bancar acolo si sa incaseze in banca (fiind astfel o dovada mai buna pentru finante) sau poate sa incaseze pe chitante sau chiar in contul de lei deschis in romania?

  Multumesc mult,

  Elena

  1. 1. Da, aceasta posibilitate exista, respectivul poate factura in numele lui, dar e problema dansului, vorbim de fapte penale, falsificarea de semnaturi, etc. Din acest punct de vedere nu ar trebui sa isi faca probleme, cat timp sotul nu a semnat si o procura de imputernicire catre acesta. Daca a facut-o, atunci sa o revoce urgent.
   2. Contractul nu e obligatoriu a fi facut, dar este indicat a fi facut pentru a avea pe hartie toate aspectele, contrar pot aparea discutii si conflicte. Impozitul pe venit nu este procent fix, dupa ce se aplica Gewerbesteuer se aplica impozitul progresiv.
   4. Nu incasati pe cont de lei in Romania, faceti cont bancar aici.

   Nota: urgent va recomand sa apelati la un specialist pentru a lamuri ce inseamna munca cu Gewerbe, drepturi si obligatii. S-a pornit la drum in totala necunostinta de cauza, lucru foarte periculos. Mai bine sa stiti ce va asteapta si decideti daca merita sau nu, mai bine acum decat atunci cand e prea tarziu.
   Cele bune!

 31. Buna seara,

  Doresc sa-mi infiintez un Gewerbe, incerc sa captez cat mai multe informatii referitoare la acest ” pfa” de aceea as avea o intrebare si anume
  Este suficienta asigurarea de sanatate a sotului pentru a-mi deschide pe numele meu Gewerbe? Mentionez ca in asigurare se stipuleaza dreptul sotiei de a beneficia de aceasta asigurare.
  Va multumesc anticipat.

  1. Pentru infiintarea unui Gewerbe nu aveti nevoie sa dovediti nimanui asigurarea medicala.
   Dar in schimb aveti obligatia sa anuntati casa de asigurari, deoarece din momentul dobandirii de lucrator independent nu mai puteti fi coasigurata pe asigurarea sotului, daca ramaneti in sistem public atunci va trebui sa achitati asigurarea separat, la un cuantum de ~700 euro lunar. Grija mare, daca nu doriti aceasta suma de plata, va anulai asigurarea, respectand cerintele contractuale privind preavizul, apoi va autorizati si incheiati o asigurare medicala privata.
   Cele bune!

 32. Multumesc pentru raspuns insa am ramas nelamurita, neavand suficiente cunostine in domeniu.
  Mai exact acest paragraf :
  “daca ramaneti in sistem public atunci va trebui sa achitati asigurarea separat, la un cuantum de ~700 euro lunar. Grija mare, daca nu doriti aceasta suma de plata, va anulai asigurarea, respectand cerintele contractuale privind preavizul”
  Eu doresc sa infiintez Gewerbe si sa imi desfasor activitatea de acasa, adica din imobilul in care locuiesc cu chirie, pe cont propriu.
  Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.

  1. La lucrator independent nu se mai pune problema sa fiti coasigurata pe asigurarea medicala a sotului, nu mai aveti acest drept, daca nu reziliati asigurarea atunci veti fi incadrata ca lucrator independent, trebuind sa platiti lunar cca. 700 euro.

   1. Buna ziua Dl. IulianS,
    poate ramane coasigurata pe asigurarea medicala a sotului, chiar daca infiinteaza Gewerbe, numai daca veniturile sale lunare nu depasesc suma de 415 euro. Asa mi-a spus mie o consultanta de la AOK. A trecut un an, era altfel poate, atunci. Totusi din ce am citit eu pe aici, totul e varza, insa cine stie sa citeasca printre randuri isi da seama ca nu va obtine informatii corecte fara sa plateasca. Eu dupa ce am intrebat la AOK, parca tot nu am avut incredere si am facut termin la un consultat, am platit 45 euro si m-a lamurit in toate problemele cu legea in mana, nu cu vorbe.
    Va doresc succes in continuare,
    TiberiuM.

   2. De acord, poate fi coasigurata, conform legii, daca nu depaseste ca venituri un anumit prag. Dar va scapa anumite detalii….
    Bun – vi s-a spus atunci si care e modalitatea de a demonstra aceste venituri pentru un lucrator independent? Vorbim de venituri cu caracter variabil, nu de venituri salariale ce au o anumita constanta lunara.
    Lucratorul independent in momentul autorizarii se presupune ca atinge pragul maxim de cotizare la sanatate, de aceea i se imputa suma maxima, cca. 700 euro lunar. Poate face o cerere prin care declara ca nu va depasi jumatate din pragul maxim, atunci va plati jumatate din cei aproximativ 700 euro lunar. Dar asta doar primul an, pentru ca ulterior i se va solicita inchiderea de an din care reies clar veniturile iar contributia va fi stabilita pe baza acestor date. Iar daca si pe anul in curs va exista o luna in care se depaseste acest prag, atunci i se va recalcula asigurarea retroactiv.

    In alta ordine de idei: daca o persoana se autorizeaza ca lucrator independent doar pentru perspectiva unui venit de pana in 415 euro, atunci mai bine sa stea linistita acasa si sa isi caute un minijob – cheltuielile de functionare, contabilitate, contributii la BG/HWK/IHK fac din activitatea de lucrator independent doar un mic hobby – adica muncesti pentru satisfactia proprie, nu pentru un beneficiu material, acesta va fi total dezamagitor.

   3. Tot o ordine de idei: o persoana se autorizeaza ca lucrator independent si la inceput, este posibil(o luna sau doua), sa nu aiba venit de peste 415 euro,( nu toti trec pe profit imediat!), prin urmare era suficienta asigurarea de sanatate a sotului pentru a-si deschide pe numele ei Gewerbe. Se subintelege de ce n-a primit raspuns complet!Pacat.

   4. Gresit total!
    Pentru lucratori independenti lucrurile stau altfel, din afirmatiile dumneavoastra omiteti 2 lucruri f importante:
    – SELBSTSTÄNDIGE MINDESTBEITRAG: minim 356,23 euro + Zusatzbeitrag
    – GRÜNDUNGS-ZUSCHUSS ODER HÄRTEFALL: minim 237,48 + Zusatzbeitrag

 33. Lucrez ca mic intreprinzator de 4 ani in curatenie. La inceput am incercat sa ma asigur la Aok si miau respins dosarul. Din 2013 sa dat o lege care te obliga sa te asiguri si chiar daca ai fost aici din 2013 si nu ai fost asigurat sau nu poti sa faci aceasta dovada asigurarea te va obliga sa platesti din urma. Asa ca acuma sunt asig la aok si platesc pt un salar mediu lunar de 1400 in jur de 244 eur pe luna. In aceasta asig bineinteles am si copii. Deci sa nu va fie frica sa va asigurati.

 34. Buna ziua!
  Va rog mult sa mă ajutati cu niste informatii care mi-ar fi de real ajutor cat mai repede cu putință!
  Sotul meu a plecat la munca in Germania fiind chemat de o “cunoștință” cu promisiunea că respectiva cunoștință “ii va face acte de muncă”.Ajuns in Germania nimic nu a mai coincis cu ceea ce se vorbise on prealabil ,respectiva persoană spunându-i ca de fapt trebuie sa-si faca Gewerbe.Si-a facut Gewerbe ,a primit prin posta actele de la Finante care trebuiau completate si trimise pentru alocarea acelui Steuernummer,numai ca nu a reusit sa le completeze si sa le trimită deoarece ii s- a spus ca trebuiesc completate de un contabil (sotul nu stie foarte bine germana) ca sa nu le greșească iar la contabil nu s-a mai ajuns deoarece respectiva “cunoștință” nu are bunăvoința iar la altcineva nu avem la cine sa apelăm.
  In cele 2 luni de când s-a deschis Gewerbe s-au facturat maxim 4000€ (sotul detine facturile).
  Am dori sa închiderea Gewerbe deoarece sotul nu mai poate rămâne in Germania si vrea sa se întoarcă in tara de aceea va rog mult sa mă ajutati cu următoarele informații:
  1.Ar putea merge la Primarie sa inchida Gewerbe daca nu are acel Steuernummer?
  2.Poate face închiderea de an (am inteles ca se face undeva in martie) fără acel Steuernummer?
  3.Ati putea sa ne recomandati un contabil sau o firma de contabilitate care sa faca închiderea de an?
  Va multumesc din suflet!

 35. Care Steuererklärung???? La o firma mica?????? V-ati uitat asa un pic peste legiöe din statul in care traiti??? Totata lumea plateste catre stat … iar mucul greieras romana tre sa plateasca Einkommensteuer. Iar daca nu o face macar sa taca din chitara si daca a plecat inapoi sa stea acolo sa nu ne mai faca de rusine. Tot ce apartine de o firma fara tva sau mai bine zis micul greieras plateste Einkommensteuer.
  Multa lume se plange ca vezi doamne au fost inselati cand au ajuns aici si ca le-au facut gewerbe. Vrajeala. Se plang doar cei carora le merg prost. Si sa fim seriosi. Cand iau banu in palma mai mult un pic isi iau gandul de la contractele de munca. Stau ca soareci pe unde apuca numa sa iasa mai ieftin . Si dupa aia fug. Si vezo doamne cand se simt un pic inselati mai scriu si ei pe pagina ca poate lear fi facut cineva tot rau si poate sa putea si mai bine. ( oare o fi profitat cineva de pe spatele meu??????….futui….)
  Astea sunt povesti in asa fel facute ca pot concura cu a lui Creanga.
  Hallo pe ce lume traiti voi acolo in creierasu vostru??
  Luati netu si cititi regulile de “joc” si dupa aia intrati ….

 36. Am postat pe acest site deoarece am avut impresia ca oferă o anumita consultanță pentru cei ajunsi in Germania-niste informații care sa fie de real ajutor.
  Intenția nu a fost in nici un caz sa postez o poveste lacrimogenă .
  Aveam nevoie de niste răspunsuri care sa ne ajute sa iesim din situatia oare ( cum sa închidem respectiva Gewerbe la primărie daca nu avem numărul acela de la Finante,daca se poate face închiderea de an..).
  Ceea ce nu s-a inteles e ca sotul vrea sa rezolve si sa achite ce este de achitat înainte sa plece-nu ca si-a pus banii in portofel si nu-l mai intereseaza!Vrea sa rezolve problema!
  Dar bănuiesc ca site-ul ar trebui sa se numească consiliergerman si ar trebui sa fie accesat doar de cei care stăpânesc legile nemțești din moment ce romanii ajunsi in Germania care nu au reusit sa se descurce sunt considerati “șoareci”.Mai lipsea un i acolo doamna Dara!!

 37. Cum sa va spun pe pagina ce trebuie sa faceti??
  Nu trebuie sa faceti nimic. Mergeti sa va inchideti ce ati deschis. La suma de 4000 nu se va intampla nimic. Ce este peste 9600 pe an pe persoana devine cu 10 % impozitati. Aici pa pagina aceasta postez de mai bine de un an si nu am primit niciodata raspuns. Deci mergeti sa inchideti gew asa cum le-ati deschis. Simplu de tot. Pt mai multe informatii luati legatura cu un sfatuitor direct de la finante. Orice sediu financiar au gratuiti si sfatuitori. Trebuie doar sa intrebati la intrare.

 38. Va multumesc tare mult pentru ajutor!!!
  Deci poate închide gewerbe fără acel Steuernummer si la un total facturat de 4000€ nu mai este nevoie de închiderea de an in contabilitate!?
  Cineva zicea in postările de mai sus ca daca s-a facturat fără acel Steuernummer înseamnă ca s-au incasat banii la negru?!
  Puteti sa mă lamuriti ce este Personliche Identifikationnummer si la ce foloseste?
  Ar fi indicat sa inchida si contul bancar odata cu gewerbe?
  Va multumesc inca o data!!!

  1. Acel Gewerbe il puteti inchide fara sa aveti nevoie de Steuernummer. Insa o sa aveti nevoie de el pentru a face Steuererklaerung. Normal, nu poti factura fara sa detii acel Steuernummer. O firma serioasa ar refuza sa achite acele facturi, pana nu ii furnizati un Steuernummer, deoarece s-ar putea ca Finanzamt-ul sa nu le recunoasca.
   Pentru a evita orice probleme viitoare cu Finanzamt-ul va recomand sa mergeti la un Steuerberater cu hartiile primite de la Finanzamt. Un Steuerberater il gasiti la orice colt de strada. Acesta o sa vi le completeze in cateva minute si o sa va taxeze probabil cu 100 de euro. Cand o sa aveti Steuernummer-ul mergeti iar la Steuerberater cu facturile si o sa va faca el declaratia de impozit. O sa va mai ia 100-200 de euro, dar o sa dormiti linistita, stiind ca nu o sa va treziti cu amenzi pentru care sa platiti o viata intreaga. Dupa ce primiti Steuernummer-ul, sotul ar trebui sa emita din nou acele facturi (de data asta si cu Steuernummer) si sa le dea firmei pt care a lucrat.

   1. Steuer berater tradus in limba noastra si pe intelesul tuturor inseamna sfatuitor financiar. Nimic altceva. Acest sfatuitor financiar sta de obicei gratuit si la dispozitia tuturor in cadrul sediului financiar Finanzamt din orasul dumneavoastra intr-un birou si asteapta sa sfatuiasca pe cineva GRATUIT.

   2. @ciprian
    Steuerberater sa te taxeze cu 100 Euro pentru activitatea economica, respectiv pentru incheierea anuala? Cu 100 de euro esti taxat pe luna.

   3. @gicu
    100 euro/luna?! Cine e atat de idiot sa plateasca lunar banii astia, cand la un Kleingewerbe ai probabil 1-2 facturi/luna. E de ajuns sa faci, la sfarsitul anului fiscal, declaratia de impozit, platesti intre 100-200 euro la un Steuerberater, daca nu te descurci sa completezi singur 3 randuri si gata. Acum 2 ani am inchis un Gewerbe, dupa care m-am dus la un Steuerberater cu facturile. Mi-a luat 120 euro pentru Einkommensteuererklaerung. Sa zicem ca intre timp s-a mai scumpit, dar mai mult de 200 de euro nu-ti ia pentru o declaratie de impozit unde tre’ sa treci 4000 de euro. Nu trebuie sa te duci chiar la primul Steuerberater care-ti cere 1000 de euro pt un rahat de declaratie de impozit.
    Intre timp am invatat si singur sa completez o declaratie de impozit, iar cu programul online Elster, oferit chiar de Finanzamt, e foarte simplu si economisesc in fiecare an 100-200 euro, care i-as fi dat altfel la un Steuerberater.

   4. @Ciprian
    Steuerberater-ul (consilierul fiscal) si Buchhalterul (contabilul) lucreaza in baza unui tarif stabilit prin lege. Sub 50 Euro plus TVA nu exista, si in plus stiu sa si incarce nota. Poate nu este chiar 100 dar ramane pe aproape. Insa ai dreptate daca poti sa iti tii contabilitatea singur si poti sa faci declaratiile lunare/trimestriale tot singur atunci scapi de aceasta cheltuiala.

    De asemenea si cu declaratia anuala, daca o face steuerberaterul, te costa in functie de volumul de lucru, dar de regula depaseste 200 Euro. Poti insa sa gasesti si unul mai “de treaba” care in primul an o face mai lesne sau declaratia o poti face singur. Atentie aici este vorba de declaratia pentru activitatea economica.

    Einkomensteuererklärung costa probabil cat spui, insa nu include si activitatea economica. Daca aceasta trebuie facuta extra, atunci costurile depasesc 300,00 Euro, intrucat sunt de fapt 2 declaratii diferite. Bineinteles ca si aici poti gasi unii mai de treaba, insa e chestie de noroc si Volum de lucru.

    Iar ceea ce spui cu Elster este foarte corect, in functie de activitatea economica poti sa economisesti chiar mai mult.

  2. @ Ana
   Daca crezi tampeniile debitate de “noul superspecialist Dara” atunci fa exact asa. Un sfat dat gratuit are exact aceeasi valoare, adica zero.

   Tot ce ti-a spus Dara este aiurea. De ex. intamplator ce este peste circa 8400 se impoziteaza, si anume progresiv incepand cu peste 14%.

   Iar daca activitatea economica , daca a fost prestata doar vreo 2 luni atunci fiscul poate face calculatia cifrei de afacere pe 1 an intreg care ar fi astfel de circa 24.000 Euro. Si aceasta inseamna ca urmeaza sa mai platesti si TVA-ul aferent.

   Iar daca sotul a fost doar cateva luni in Germania atunci nu a fost contribuabil deplin, ci doar partial (beschränkt) deci va avea obligatia sa faca declaratia fiscala anuala. Chiar daca nu va plati impozit.

   Daca insa nu face declaratia fiscala, atunci fiscul va estima impozitul de platit si va veni frumusel in Romania.

   De ce crezi ca nu i s-a raspuns userului Dara si tie? Pentru ca nimeni nu are obligatia sa va acorde o consultatie gratuita. Iar voi nu stiti altceva decat totul pe moca.

   1. Hallo Domnu Gikuțu. Speranta romanilor. In primul rand dai pe dinafara si vii da ne periezi cu standarde cica “lege”
    Domnu Gigi . In primul rand doamna face ce doreste. In al doilea rand doamna a scris ca e vb despre sot.
    Domnu Gigika inchiderea de an se face pentru perdoana privata. Nu va uitati la firma. Lasati firma. Aaa dv atu mai pus 4 procente ca sa accentuati gravitatea. Domnu Gegu se face inchiderea sau mai bine zis declaratia la la castig. Si aici e vb de familie de copii de consum poate omu a cump da 1000 de eur materiale pt el hartie igienica sa servetele. De unde anticipati dv ca nu ?????
    Domnu Gigi sfatuitorul de la finante e gratuit si lucreaza dupa standard. Nu ca si contabili dupa ochi. Cand ochii vad cifre mari si el vrea mai mult.
    Mergeti doamna direct. Inchideti ce ari deschis si mergeti cu dovada la finante . Va face si unchiderea pe loc foar sa mergeti de dimineata.
    Ce e asa de complucat. Cand o sa iesiti din cladire afara o sa fie totul rezolvat.

  3. @ Ana
   Si inca o ultima completare. Poate iti permiti se te joci cu dracul, adica cu fiscul. Si asta este un tip de treaba.

   Dar sa vezi ce se intampla daca te pui cu mama dracului. Aceasta este nimeni altcineva decat sistemul de contributii sociale. Adica ai ghicit: asigurari medicale, pensii si altele.

   Crezi ca merge asa simplu cu asigurare medicala din Romania, cum fac toti romanasii vostri? Asteapta-te la o mica galusca si de la ei.

   A, si sa nu uit, mai este si acel BG Bau, probabil ca s-a lucrat in constructii.
   Si ar mai fi acel Handwerkskammer, care va emite pretentii.

 39. Oare ce credeti ca ar face firma cu acele facturi fara numar????? Oare sa accepte munca la negru????? Apropo un mic intreprinzator poate si o data la 3 ani sa depuna actele la finante!! Nu cam asa spune legea germana?? Firma fara st nr e ca si o masina care are placute de inmatriculare dar nu e inregistrata ….. Identifikationsnummer este cnp in germania si ramane neschimbat. Numarul de inregistrare la primarie.
  Si inca ceva care nu trebuie uitat . Dupa inchiderea firmei se mai rulajul se mai poate controla inca si dupa 10 ani. Deci atentie cu facturile….

  1. @Dara
   Mai Dara, tu de unde scoti toate tampeniile astea. Acte o data la trei ani?
   In primul an si in al 2-lea ai obligatia de a depune actele lunar. Intelegi acest lucru? In fiecare Luna trebuie depuse declaratii. Abia apoi, in functie de cifra de afacere, actele se pot depune trimestrial sau anual.

   1. Da bine mai moderati……. ramaneti voi cu pagina voastra…..si cu sfaturile de balta. In loc sa incurajati oamenii care cer un ajutor le bagati in cap tot felu de tampenii de parca ar fi totul in ordine normala. Speriatii ca doar asa e bine. Am aceeasi firma de 5 ani . Un an am dat banii la berater. Mare lucru . Am fost mic intrepr si mare si iar mic. Aloo vindeti banane . Lasati oameni sa isi spuna parerea. Daca totusi despre asta vb . Stii tu domnu. Stil romanesc ….

   2. Gogosi…
    Cum adica ati fost intreprinzator mic, apoi mare si iar mic? Cand v-o cere statul TVA-ul de cand spuneti ca ati trecut din nou la statutul de mic intreprinzator, sa nu va mirati. Sa le dati si lor din gogosile acestea.

  2. @Dara
   Trecerea la statutul de “intreprinzator mare” adica platitor de TVA, inseamna automat obligativitatea de a ramane cu acest statut cel putin 5 ani.

   Tu lucrezi de 4 ani, si ai ales sau ai avut obligatia sa te declari platitor de TVA. Din acel Moment esti obligat cel putin sa faci declaratiile de TVA periodic, si sa virezi TVA-ul aferent catre fisc.

   Asa ca sa nu te mire, vorba lui Iulian, daca vinr fiscul si te pune sa platesti TVA-ul basca penalizari si amenzi.

   1. Exact in cei 5 ani e cheia, nu pot sa fii sau nu platitor de TVA dupa bunul plac. Multi stiu regula pragului de 17.500 Euro dar nu si faptul ca odata trecut in tabara platitorilor de TVA, pentru 5 ani acolo se ramane.

 40. Multumesc tare mult pentru sfaturi!
  Sotul va închide gewerbe înainte de a pleca in tara-cu Steuernummer va rămâne in plop cred (am inteles ca durează câteva săptămâni pana îl trimit iar la apartamentul unde are domiciliul sotul dupa Revelion nu va mai sta nimeni,deci nu ar fi cine sa ridice plicul de la Finante) dar poate va găsi sfatuitorul acela financiar la Primarie care sa-l indrume exact cum sa procedeze.Va multumesc încă o data pentru ajutor!

  1. Mergeti la primarie si faceti in felul urmator.
   Sotul face abmeldung si se poate preciza si motivul. Adica acela ca pleaca acasa pentru o perioada . Cu acel abmeldung merge la gewerbe si spune la fel si ar trebui sa fie mentionat deja ca pleaca acasa in abmeldung. Dansi de le gewerbe face abmeldung automat si veti primi o foaie roz asemanatoare gewerbe. Dupa aia mergeti la finante si rezolvati in aceeasi zi la fel.
   Cat despre facturi cum am zis intrebati la intrare de un sfatuitor . Mergeti la dansu si el va poate lamuri. Cei de la primarie sau de la gewerbe nu au mari idei cum functioneaza lucrurile.
   O sa fie bine. Nu va intreaba nimeni de nici i asigurare sau ceva de genu. Sotul ca mic intreprinzator poate decide si are timp sa se decida la ce asig se poate sau sar fi putut inregistra.
   Daca o sa vina ceva de plata o sa vina sin acasa in tara pt ca au oricum la primarie copie de oe buletin.
   Sarbatori fericite.

 41. Buna seara
  Am gewerbe, am completat hartiile care mia-u venit si astept sa-mi vina Steuernummer.
  Lucrez la o firma germana, nu am semnat nici-un contract, am convenit la un pret pe ora.
  E normal sa-mi retina 20% patronu, zice el ca pana imi vine mie Steuernummer-ul trebe sa plateasca el tva-ul in locul meu atata timp cat eu ii semnez doar cate o chitanta intr-un singur exemplar doar pentru el (parerea mea este ca lucrez si sunt platit la negru fara Steuernummer)
  Multumesc!

  1. Constructii?
   Inca un caz in care ati inceput o treaba fara sa aveti habar despre ce este vorba.
   Daca vorbim de constructii atunci firma germana de care pomeniti trebuie sa va retina 15% din fiecare factura cu titlu e Bauabzugsteuer, retinerea fiind din orice factura, cat timp nu aduceti Freistellungsbescheinigung.
   Cele bune!

   1. Da in constructii!
    E vorba de impozitu pe profit, ami cer scuze pentru greseala.
    Eu nu am steuernummer,e normal/legal sa sustina ca-mi plateste el impozitu in locul meu, e normal sa-mi retina 20%?

   2. Este Bauabzugsteuer 15% si 5% cel mai probabil garantia de lucrare. Inca odata, sunteti victima sigura cat timp habar nu aveti cum functioneaza acest statut de lucrator independent, ce drepturi dar mai ales ce obligatii aveti.

 42. Va salut,
  Am si eu o intrebare, am o gewerbe si lucrez cu ia la o firma in germania. Eu incasez MAI MULT de suma 17.500 pe an, dar am pe cineva care are si el gewerbe si lucreaza pentru mine. daca ma descarc pe el, inpreuna nu depasim suma de 17.500 pe an. SE POATE CA EU SA NU PLATESC TVA ???

 43. Bună ziua. As avea o întrebare, eu am lucrat cu gewerbe pana anul trecut…acum este închisă pt. ca lucrez cu contract. As vrea sa stiu dacă lucrez cu contract îmi mai pot deschide gewerbe?

  1. Va puteti deschide, avand grija sa informati angajatorul curent si calculand inainte cat trebuie sa mai platiti in plus la asigurarea medicala.
   Cele bune!

 44. Buna seara,Relatie sucita,cand lucrezi pe Gewerbe ,si nu esti insurat nu ai voie sa depasestii de 12.000 de euro,dar nu uita tot anu pana te duci la contabil sa faci bilantu tu poti strage bonuri de benzina ,bonuri de la casa cand iti cumperi de inbracat ,la sfarsit de an cand faci bilantu ti se va scadea acei bani din suma acumulata pe tot anu,si nu uita daca trimiti bani in tara sa opresti factura ca ti se va scadea bani ,din bani acumulati pe tot anu.exp. Pe luna ai salariu de 1.300 tu in 12 luni,ai peimit 15.000 dintre care tie ti se scade bonurile,benzina,inbracaminte ,transfer bancar.si mai sunt si altele.daca esti insurat poti ajunge pana la 17.000 de euro care nu sa inpoziteaza nimica.

 45. Salut! Cunoaşte cineva cum poate fi angajat în Germania un student din România(la o facultate din România) pe timp de vară? Mă refer la tipul contractului. Ştiu că sunt 2 tipuri de contract pt studenții din Germania (Praktikum şi Studentwerke), dar nu ştiu dacă sunt valabile pentru studenții din alte țări. Eventual, o altă modalitate legală față de contractul normal de muncă există? (Nu vreau cu gewerbe, că e complicat şi timpul e scurt).

 46. buna seara oameni buni..eu lucrez la o firma si castic 14000 pe an.ma mai ocup si cu avon si de acolo iau cam 800 pe luna trebuie sa mi fac gewerbe?eu tot incerc sa fug de gewerbe dar…ma intereseaza sa stiu care este suma pe care o poti atinge pe an fara gewerbe si se adauga si banii de la munca si de la avon?daca depasesc aceasta suma si nu fac gewerbe se intampla ceva??ajutati ma va rog ca nu stiu ce sa fac..multumesc

  1. Nu puteti desfasura activitati comerciale fara o autorizare prealabila.
   Nu ati fi primul caz ce il cunosc in Germania, atrasa in mirajul unor castiguri in sistem MLM, fara sa va ganditi la aspectul autorizarii. Consecintele sunt dureroase, financiar vorbind. Ce faceti dumneavoastra e tot un fel de evaziune fiscala.
   Fericit in situatiile acestea e doar capul retelei, lider regional sau cum s-o numi.
   Cele bune
   IulianS, office@consgero.com

 47. buna ziua am si eu o intrebare ce se antampla daca am plecat din germania de doi ani si nu am inchis gewerba atunci cand am fost am deschiso trebuia sa lucrez dar din pacate dupa 2 saptamani am plecat fara sa o inchid multumesc.

 48. Buna ziua,

  As avea nevoie de cateva informatii legate de infintarea unei mici firme, mai exact un magain online, avand ca domeniu de activitate realizarea homemade de obiecte decorative.

  Ma puteti indruma va rog sub ce forma juridica ar trebui sa ma inregistrez? Am citit despre Gewerbe, dar in acelasi timp am gasit cateva informatii despre – Kleinunternehmer gemäß § 19 UStG – insa nu imi este clar totul si de aceea apelez la dumneavoastra.

  1. As avea nevoie de documente care sa ateste calificarea si experienta in care doresc sa activez ca independent? Eu am urmat UVT – Informatica economica. Site-ul l-as face singura, la fel si produsele (la ele ma refer cand ma gandesc la calificare ca independent).

  2. Pentru Kleinunternehmer, am nevoie de contabil – sau este suficient ca la sfarsit de an sa depun Steuererklärung?

  Multumesc pentru timpul acordat!

  Lavinia Stan

 49. Buna si EU miam facut gewerbe in 2016 numiam facut viza de resedinta nici shtoer numa o hirtie gewerb am lucrat la negru pot Sa am careva probleme am plecat din germannia

 50. Buna ma poate ajuta si pe mine cineva? cu un sfat ceva daca stiti sigur ce se intampla cu oamenii! Am avut Gewerbe,L-am inchis din 2019 si inca in 2021 APRILIE EI IMI TRIMIT DE LA FINANTE SA PLATESC! i-am anuntat sa nu mai imi trimita ca eu am inchis nu mai lucrez si sunt repatriat si ei tot imi trimit hartii de plata cu sutele si miile de euro! Multumesc mult!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.