Informare privind Alocatia de stat pentru copii in Germania – Kindergeld

Dragi cititori,

Consgero IntegrationsfirmaRecent Familienkasse a emis publicitatii o decizie privind necesitatea comunicarii Steuer-Identifikationsnummer-ului pentru dosarele de alocatie.

Deoarece intre cetatenii romani zvonurile (in special cele cu tenta negativa) circula foarte repede, in special in mediul online, s-au creat anumite isterii privind sistarea alocatiei pentru cetatenii romani a caror copii nu se afla pe teritoriul Germaniei si refuzarea cererilor pentru noile dosare, in cazul in care copilul nu se afla pe teritoriul Germaniei. Personal sunt socat de numarul solicitarilor de clarificari pe aceasta tema sosite in ultimele zile.

Trebuie precizat ca aceasta masura are ca scop combaterea fraudelor, pentru a elimina cazurile in care sunt depuse mai multe cereri pentru Kindergeld pentru acelasi copil, prin aceasta masura realizandu-se o identificare unica a fiecarui copil pentru care se solicita aceasta prestatie.

In urma consultarii cu Familienkasse, facem urmatoarele precizari:

Cititi  mai departe despre alocatia pentru copii si aceste masuri recente intr-un documentar complet existent AICI.  

75 thoughts on “Informare privind Alocatia de stat pentru copii in Germania – Kindergeld”

  1. Salut.
    Acum realizez: eu nu mi-am inregistrat(Anmeldung) aici copilul nou nascut.
    Am obtinut certificatul de nastere(de fapt nu certificat … e documentul ala multilingv pe baza caruia am obtinul certificatul de nastere romanesc), primesc alocatia de copil … dar la primarie nu am fost sa il inregistrez.
    Trebui…a/e ?

  2. In momentul in care deschizi un dosar pentru kindergeld, FamilienKasse cere certificatul de nastere al copilului in original. Acesta, impreuna cu celelalte formulare, trebuie trimis prin posta catre sediul lor. Ce se intampla cu certficatul dupa ce FamilienKasse proceseaza dosarul?

    1. Tocmai aici e problema ca nu se cere originalul certificatului de nastere, e suficienta o copie. Acest lucru a fost speculat la maximum de unele persoane rau intentionate. In Munchen exista intre Romani o “mica mafie” de trafic de copii, sa ii spunem asa, in sensul ca se “vand” acte pentru dosarele de alocatie. Mai exact: Unii au 5 copii, dupa ce li se aproba dosarul, alta familie solicita pentru aceeasi copii alocatia.

    2. In scrisoarea care mi-a adresat-o Familienkasse scrie clar pe prima pagina: übersenden Sie bitte zusätzlich folgende Unterlagen: Geburtsbescheinigung bzw. Geburtsurkunde für die Beantragung von Kindergeld (nur im Original).
      Cum interpretam asta?

      1. Ca o solicitare generala, ce nu se aplica pt romani.
        De ce? Foarte simplu, va dau un indiciu: cate exemplare ale unui certificat de nastere poate avea de ex. un german? Dar un roman?

  3. Buna ziua! ce pot sa mai fac in afara faptului de a astepta pentru definitizarea dosarului pe care l-am depus in luna martie 2015 , la o luna am primit raspuns ca se lucreaza la el si tre sa astept iar de fiecare data cind sun si intreb mi se spune ca tre sa astept, oare ar fi indicat sa apelez la un avocat

  4. Hallo! dl.Iulian am sunat la fammilienkasse pe nr. gratuit si mi-au gasit dosarul pe baza numelui meu de familie deoarece i-mi cereau sa le dau stoerul copiilor dar nu am asa ceva intrucat nu am primit nici un fel de adresa de la ei.intre timp am schimbat adresa unde locuiesc si le-am comunicat si lor telefonic si e-mail. ce urmeaza sa fac in continuare ca nu am inteles clar! trebuie sa primesc o adresa de la ei? cand urmeaza sa-mi faca plata!
    multumesc!

  5. Am si eu o întrebare . soțul a depus actele pt alocație din februarie 2015 .ce se întâmplă de nu am primit nici acum?

  6. buna ziua d-le Iulian , am si eu o intrebare lucrez in germania sezonier apr-oct. pe aceasta perioada beneficiez de kindergeld ,
    anul acesta fetita mea implineste 18 ani in mai ,ea este incadrata in romania (unde locuieste cu mama ei ) in gradul de handicap grav ,
    ce trebuie sa contina actul din romania pe care trebuie sa-l predau la famillienkasse? multumesc .

    1. Sunt formulare europene standard, E104, E411. Plus adeverinta privind situatia acesteia – fiind trecuta de 18 ani, deoarece este persoana cu handicap, va putea beneficia de alocatie pana la 25 de ani. Dar aici va trebuie sa demonstrati cu acte faptul ca are nevoie de ingrijire, nu isi poate purta de grija singura, si de asemenea va trebui sa demonstrati cu acte tot ce inseamna venituri realizate.
      Din experienta va spun ca, dat fiind fraudele din Romania, cei de la Familienkasse vor cere o expertiza medicala in Germania prin serviciile medicale de la Agentur fur Arbeit.
      Cele bune!

  7. buna ziua d-le Iulian , am si eu o intrebare fiul meu implineste anul acesta 18 ani si este elev pentru primirea in continuare kindergeld am nevoie de vreun act de la scoala ?cum se procedeaza .
    va multumesc

    1. daca este vorba de continuarea alocatiei atunci familienkasse va trimete formularele spre completare ,si apoi parafarea loe si de la scoala unde urmeaza cursurile.Asta-i raspunsul ,cred, pe care-l cauti.

  8. Vreau sa optez pt. alocatia din UE. Sotul lucreaza in Germania. Unul dintre copiu are grad de handicap II. Cum se procedeaza. Ma puteti ajuta?

  9. Buna seara.Ma adresez dvs, d-le Iulian pt un raspuns concret.
    Eu si sotul meu vom lucra cu contracte de munca pe perioada nedeterminata la un azil. Pe fiul meu de 8 ani care va tremina clasa intai , doresc sa il inscriu in clasa a doua in Germania; fiica mea de 16 ani, eleva la Liceul de Muzica in clasa a noua, nu vrea sa vina cu noi , urmand sa ramana in Romania cu mama mea si va veni in vacante la noi. O sa le fac copiilor anmeldung pe adresa unde vom locui in DE.
    Intrebarile sunt : fiica mea are dreptul la alocatie,? noi fiind platitori de taxe; mai simplu este sa renunt la alocatiil din RO sau sa solicit completarea pana la suma legala de 188 de copil ? Si de fapt ,cine hotaraste sa renunt sau sa cer completarea sumei ?Pentru a primi aceste alocatii trebuie sa fie inscrisi la scoala sau are legatura cu inregistrarea pe aceeasi adresa din DE ?
    Va multumesc foarte mult, Cu stima A.C.

    1. Inscrierea fiicei d-voastra aici pentru a primi o alocatie, desi ea locuieste in Romania, este un lucru ilegal. La un moment dat veti fi descoperita si va trebui sa returnati toti banii incasati, plus dobanzi. Acum nu mult timp se plangea cineva aici ca a fost prins si ca trebuie sa returneze vreo 10.000 euro. In plus, scoala este obligatorie un anumit numar de ani. Deci copilul trebuie inscris la scoala. Nu faceti asta, o sa va treziti cu politia la usa ca sa va intrebe de ce nu trimiteti copilul la scoala. Si asa o sa se descopere mica voastra inselaciune.
      Pentru fiica d-voastra vor trebui sa ceara alocatie din Romania cei in grija carora ea ramane.
      D-voastra hotarati daca renuntati la alocatia din Romania si cereti alocatia in Germania sau doar completarea alocatiei din Romania.

      1. Ma simt oarecum jignita ; intentia mea nu este sa comit ilegalitati pt obtinerea unei alocatii insa nu stiam sigur daca fiica mea are sau nu acest drept. Inregistrarea la primarie o fac pt ca ea va veni in vacante Citisem undeva ca exista un regim special pt elevii liceelor vocationale din RO deoarece in DE nu exixta licee vocationale care sa functioneze dupa aceeasi curicula ca la noi.Oricum, eu va multumesc pt ca m-ati lamurit asupra acestui aspect. Sarbatori Fericite !
        A.C.

      1. De când a venit decizia 8 luni a durat pana a intrat bani în cont.?da de ce asa mult daca decizia a venit?

      1. Eu nu stiu la ce faceti referire prin “decizie”. Eu am trimis dosarul in luna 0, am primit un raspuns in luna 1 ca mai vor niste acte, apoi a fost liniste 6 luni, dupa care mi-au mai trimis o scrisoare ca mai vor niste informatii, apoi peste inca vreo doua luni m-am trezit cu banii in cont toti gramada.
        In perioada de asteptare, in luna 3 cred, am sunat la ei sa intreb care-i treaba si mi-au spus ca au foarte multe dosare in lucru si cu personalul care il au asa se misca lucrurile si ca nu putem face nimic in privinta asta.

  10. Asa am primit si eu ca mai vor niste acte făcute in romania am focut tot si am trimis tot ce au spus înapoi duca care am primit o decizie cu sumele care intra in cont dar nici o data care sa specifice intrarea banilor in cont va multumesc pt raspuns

  11. Am trimis dosarul de o luna și jumătate și nu am primit nici un răspuns ce trebuie sa fac ca-sa aflu un răspuns despre dosar sa Cum au nr.de telefon ca-sa sun la ei. Mulțumesc

  12. Bună ziua,am trimis pe data de 25.07.2016 actele pentru alocate (2 copii),prin posta și cu confirmare dar nu am primit nici un răspuns. Am sunat pe data de 23.09.09.2016 la ei și mi au spus că nu au primit nici un act.Copii sunt în Germania de pe data de 26.06.2016.Am întrerupt și alocația din România. Ce sa fac acum? Va mulțumesc!

    1. Urmariti casuta postala pentru scrisori de la Familienkasse. Eu am primit bani inclusiv retroactiv la 9 luni dupa ce am trimis dosarul.

      Acum am o alta intrebare: primesc 171eur/luna pentru copiil in loc de 190eur cum stiam ca este legea in prezent. Pana intreb la ei, ati mai auzit de asa ceva?

      1. Vi se retine cuantumul alocatei care se presupune ca o primiti in Romania, 19 euro. E absolut normal. Daca in Romania nu mai obtineti alocatie, cel mai probabil din actele trimise la Familienkasse nu reiese acest lucru. In aceste cazuri in decizie vi se si comunica faptul ca in momentul in care demonstrati ca alocatia in Romania este oprita, vi se va plati diferenta de 19 euro retroactiv.
        Cele bune!

  13. Am depus actele acum un an doresc să fiu informat dacă mai așteapt mult până la soluționarea cauzei

  14. Bună ziua.Am o problema cu alocația pentru copii.Am luat alocație în 2014 și 2015 până în noiembrie.Decembrie și ianuarie nu am lucrat fiind nevoit să merg în țara pentru niste examene ,iar la întoarcere a trebuit să îmi caut alt loc de muncă.De la 1 februarie lucrez dar nu am mai primit alocația pentru copii .Am vorbit cu diverse persoane ( care se ocupă cu rezolvarea actelor),dar nici una dintre ele nu mi-a zis clar ce trebuie s-a fac.Mentionez ca abia acum am reușit s-a intru în posesia acelui document în care este menționat și numărul de înregistrare a dosarului la Familienkasse-Bayern .Va rog să îmi spune-ti ce trebuie s-a fac pentru a lua în continuare alocația pentru copii.Va multumesc!

  15. Buna am depus si eu dosarul pentru alocatie in 03 07 2016 sunt mai bine de 6 luni nam pimit nici un rspuns nimic nici ca imi mai trebe acte la dosar nimic nu mai stiu ce sa cred am citit la femeile de mai sus ce vau scris ca au primit bani si dupa 8,9 luni dar le mai trebuiau acte la dosar dar mie nu miau cerut nimic am sunat zilele astea la ei si misa spus ca se lucreaza la dosar oare cat se mai lucreaza la dosar nu mai stiu ce sa mai cred eu in toata perioada asta nu iau alocatia din Romania pentru ca miau taiato oare cat ar trebui sa mai astept .VA multumesc

  16. Cunosc cazuri in care s-au luat alocatii dupa un an de la depunerea dosarelor.Trebuie sa aveti rabdare si sa mai sunati din cand in cand sa intrebati in ce stadiu se afla cererea d-voastra.Un raspuns veti primi sigur chiar de nu va fi favorabil.In cazul in care raspunsul va fi negativ ,puteti sa apelati la firme specializate in solutionarea acestor probleme.
    Mult noroc!

  17. Bunä ziua domnule Iulian!
    Lämuri-ti-mä vä rog ce este aceasta decizie,hartie care vine de la Familienkasse?
    in august 2016 am trimis actele cätre Familienkasse farä a primi insä vre-un räspuns, panä cand am mers personal la familienkasse bayern nord, unde mi sa spus ca trebuie sa imi vinä in postä,intr-o lunä maxim, o hartie sä semnez!Decizia trebuie semnatä?Tot acolo mi sa spus si cä toate actele ce le-am trimis sunt ok si cä nu imi mai trebuie altele,desi formularele acelea E … (nu retin nr) nu le-am trimis nici in Romania,nici aici!
    Acum 2 lucruri vreau sä stiu :
    -ce este acea hartie ce trebuie sa vinä in posta?
    -din momentul primirii acestei harti,dacä este decizia aceea,cat trebuie sa mai astept panä intra alocatia?
    Vä multumesc.Sänätate dragi romani

  18. Buna ziua D-Iulian am si eu o intrebare sotul meu lucreaza in Luxemburg eu impreuna cu copii locuim in Romania sotul a depus actele de alocatii dar tot imi vine in tara ca lipsesc documente ce sa facem va multumim

  19. Am primit UN raspuns dupa 7 luni mia venit suma cpriilor 184 pentru primu 194 pentru al doilea si ani 2014 2015. 2016 dar nici o suma calculata si nici contul sa fie oare vorba de decizie sa ce vrea sa spuna CA nu stiu VA multumesc

  20. Buna ziua , cum pot lua acea hârtie de alocație din germania precum nu mai iau la copil alocația? Un nr de Telefon dacă se poate sa ma ajutati pt zona Munchen .Multumesc

  21. Buna seara.am și eu o problema. Am fiica majoră,studenta la postliceală. Am trimis la cei de la familienkasse dosarul pentru a primi și alocația din urmal, am primit alocația pe un an, unde mi s.a oprit suma de 42 lei echivalent în euro/lună. Am primit de la ANAF doua somații in care se solicita executarea silita pentru venituri din despăgubiri,o valoare destul de mare. Somațiile erau trimise de cei de la AJPIS , cu motivul că ei nu și.au recuperat alocația pe doi ani. Eu acești bani nu i.am luat și de acolo. Ce pot face în acest caz? Menționez că eu in Germania am luat diferența de bani,adică alocație germania-42 lei. Va mulțumesc.

  22. Am urmatoarea situatie: lucrez cu contract pe perioada nedeterminata ,inregistrat de mai bine de 4 ani in Germania, sunt divortat din 2013, fosta sotie este in Romania, fiul meu, acum in varsta de aproape 21 de ani, este student in Bucuresti la ASE in anul II, dar are domiciliu comun cu mama lui. La o prima incercare de informare aici asupra obtinerii alocatiei, am fost trimis la “plimbare”, pe motivul ca fiul meu nu locuieste cu mine in Germania. Citind mai multe opinii, as vrea totusi sa aflu o parere cat mai apropiata de cea oficiala, am sau nu sanse sa primesc alocatia pentru fiul meu? Multumesc anticipat!

  23. buna ziua sotul meu lucreaza de aproape doi ani in germania a scos actele pt alocatie si ii lea dat sefului lui sai le depuna .el zice k le a depus anul trecut in luna august ,dar nu am primit niciun raspuns pana acum.cum facem ca sa aflam daca macar lea depus.

  24. Buna seara! Va rog daca ma poate ajuta cineva cu o informatie. Eu sunt divortata, iar fostul sot, tatal copiilor lucreaza de doi ani jumatate in Germania, de doi ani am depus actele pt alocatia copiilor, iar fostul sot sustine ca nu a primit nicio instiintare concreta de la Familienkasse. Eu il suspectez ca minte si ca, in secret incaseaza alocatia copiilor. Am scris vreo 3 email-uri la Familienkasse Nurnberg si i-am rugat sa-mi spuna daca platesc pt copii, dar nu primesc niciun raspuns. Nu stiu ce solutie sa am pt a afla adevarul si daca tatal incaseaza acesti bani ce sa fac sa-l stopez, eventual sa-l fac sa returneze banii. Multumesc!

  25. am dosarul bagat la familienkasse din aprilie 2016 si nu am primit nici un raspuns . am facut printr-o firma de avocatura ia dl avocat de acolo mi-a spus ca nu stie ce se intampla pentru ca nu are nr de dosar. oare este adevarat ? sa dureze oare asa de mult . am colegi de munca care au luat indemnizatia si dupa doua luni…va multumesc ca ma-ati ascultat

  26. Buna , sunt divortata ,am lucrat in Germania lasandu-mi fetitele cu mama care e casnica . As dorii sa ma informati in legatura cu completarea formularelor e 401 si E 411 astfel incat sa fie corecta deoarece am trimis o multime de acte in decursul a trei ani iar acum mi-au trimis aceste doua formulare sa le completez din nou . Va multumesc.

  27. buna seara sotul meu lucreaza de 1 si 6 luni in germania a depus actele pt alocatie in 09/01/2017 si de curand a sunat la cei cu alocatile si ia spus ca in octombrie trebuie sa intre ca vor sa schimbe legea si inca nu ai intrat varog sa imi dati si mie un rasp cat mai trebuie sa astept sa intre alocatia??????///

  28. Buna seara.am o nelamurire.lucrez legal in gwrmania din martie2016.am trimis dosarul de alocatie in septembrie2017 iar dupa doua saptamani am primit banii pe ultimele 4luni…mentionez ca in urma cu 4 luni am schimbat angajatorul.este normala situatia sa primesc imediat banii pe contactul in curs iar cel retroactiv sa fie un timp de asteptat sau e vreo problema..precizez ca nu am primit nici o instiintare deocamdata .va multumesc!!!

  29. Buna ziua as dori o informatie .Sotul lucreaza in Germania cu acte de 2 ani. Eu sunt in Romania am nascut un copil in februarie anul acesta Eu in tara am lucrat si am beneficiat de alocatie de 200 si de imdemnizatie. Au fost cateva probleme si nam fost sigura daca voi lua imdemnizatia asa ca Sotul a inaintat actele pentru alocatie in Germania si deabia acuma am aflat ca sa aprobat si acolo. Intrebarea mea este trebuie sa renunt la alocatia din Romania sa poata primi Sotul in Germania. Va rog un sfat ar trebui sa returnez alocatie din Romania de care am beneficial pana acum VA rog un sfat sami dati.

    1. @Gyorgy Florina
      Din experienta mea merg ambele situatii, si sa continuii sa iei alocatie in Romania, si s-o opresti. Daca nu o opresti, Familien Kasse iti da diferenta: 190 Eur din Germania minus 17(?)Eur Romania = 173Eur incasati in Germania. Asa se intampla la mine. Numai ca eu le-am trimis acte ca am intrerupt-o in Romania, dar FamilienKasse nu ma baga in seama de mai bine de 1 an, tot ce imi spun e ca mai dureaza procesarea cazului mei.

      @Ana
      Primesti alocatie de cand a inceput tatal sa lucreze in Germania.

  30. Bună ziua.
    Soțul lucrează de un an în Germania. Eu cu copii am venit în octombrie. Am primit deja răspuns de la Familiekasse ca vom primi banii. Vreau sa va întreb de când tb de primit banii. De când sotu lucrează, sau de când au copii Anmeldung? Cererea pt alocație a fost data la. Sf lui octombrie.

    1. Pe hatia aia ce ati primit-o trebuie sa scrie de cand vi s-a aprobat.
      Aveti dreptul de cand lucreaza sotul, insa mai mult ca sigur vi s-a calculat de cand aveti copiii in Germania. Trebuie sa faceti contestatie. La mine asa a fost, am contestat si am primit de la data la care a inceput sotul serviciul.

  31. Buna ziua
    As dorii sa știu dacă in cazul in care muncesc in Germania cu contract “german” , am copil dar sunt divorțat beneficiez de alocație aici ?
    Va mulțumesc anticipat
    Marius

    1. Primiti alocatie, indiferent unde se afla minorul, in Romania sau Germania, atat timp cat pregatiti toate documentele necesare. A fost o discutie interna prin 2016 in cadrul partidului CDU, privind modificarea legii alocatiei, in sensul in care, minorul sa primeasca banii in cuantumul tarii in care traieste de zi cu zi, respectiv Romania, si sa primeasca la nivelul Germaniei, doar daca locuieste impreuna cu parintele sau parintii care lucreaza in Germania. Numai ca, Curtea Europeana le-a respins actiunea, iar alocatia se plateste in continuare pe vechea lege. Atentie insa, daca sunteti divortat, iar copilul prin lege nu v-a fost dv. incredintat, in acelasi timp el aflandu-se in Romania (probabil in grija mamei), atunci nu veti putea lua alocatie din Germania pt. el.

      1. Marius a precizat in postarea lui ca este divortat. Chiar daca copilul i-a fost incredintat prin lege, nu beneficiaza de alocatie daca este lasat in ingrijire la o terta persoana in Romania.

  32. Buna ziua, am si eu o situatie mai ciudata, eu si sotul locuim in Germania din august 2015, sotul lucreaza in Danemarca, suntem asigurati medical in Germania si avem si Anmeldung, locuim intr-o localitate pe granita, el face zilnic naveta in Danemarca, avem o fetita nascuta in nov 2016 aici, am intocmit dosarul pentru alocatie, care a fost aprobat si timp de 13 luni am primit alocatie, apoi ne-a fost sistata, ne – am adresat in scris autoritatilor competente si ei ne au raspuns trimitandu- ne formularul ,,KG51 anexa pt alocatie copil sa-l completam din nou, vreau sa mentionez ca eu nu am lucrat nici o zi pe teritoriul Germaniei , credeti ca este vreo problema, si noi nu ne incadram sa primim alocatie pentru copil in Germania? Va multumesc

  33. Buna.numele meu este geta am depus actele pt alocatie in data de 08.02.2017 si nu am primit nici un raspuns . Eu sunt mama unui copil de 14 ani si traiesc in romania .aici mi-a oprit alocatia de un an jumatate . Sotul lucreaza cu forme legale de 4 ani in germania .am vrut sa luam alocatia din urma .dar nu stiu cum sa aflu daca este sau nu admis dosarul sau unde sa intreb . Acolo rasp doar un robot in germana si eu nu stiu limba. Multumesc

  34. Buna ziua. Am primit de la finante scrisoare sa depun din nou niste acte pt alocatie incepand din martie 2017 pana azi. Printre ele mi sa cerut si contractele de munca . Eu am mai multe fiind ingrijitoare batrani . De anul trecut pana azi am schimbat mai multe familii de batrani asa ca am vreo 4 contracte semnate in diferite locuri. Problema e ca am pierdut un contract si nu am cum sa fac rost de el. Ce se poate intampla daca nu depun unul din contracte ? Am fluturasele de salar de pe perioada in care e si contractul dar contractul nu il mai am.

  35. Buna ziua ! Ma poate lămuri și pe mine cineva , va rog ! Am depus actele pentru alocație de mai bine de un an ,in acest timp au tot cerut acte , ultima data au zis ca nu e contul dinRomania bun, am trimis contul , de atunci niciun răspuns , tot astept !

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.