Cautarea si gasirea unui loc de munca in Germania

            

                       PASUL 4  din Strategia de integrare a cetateanului roman in Germania

Motto: 

“In Romania se va trai mai bine, cind romanii îşi vor găsi mai usor  de lucru …în Germania.”   citat dintr-un anonim banatean, de profesie zidar, venit la munca in Deutschland.

  Fara indoiala, cea mai dificila dintre operatiunile de stramutare a unui om (sau a unei familii) din Romania in Germania este cautarea si gasirea unui loc de munca. Romanul simplu, gindeste simplu:”Imi gasesc loc de munca in Germania, obtin venituri, apoi mai vad eu.” Socoteala nu este chiar atit de simpla cum pare la prima vedere. Fiindca cautarea si gasirea unui loc de munca in Germania este o treaba foarte anevoioasa.Sa o luam insa cu inceputul si sa parcurgem impreuna toate fazele acestei operatiuni.

Consideratii generale:

Un cetatean roman poate patrunde pe piata muncii din Germania pe mai multe cai. Sintetic, aceste posibilitati sunt::

-angajat al unei firme private din Germania;

-angajat in sistemul institutional de stat din Germania;

-muncitor sezonier trimis in Germania cu sprijinul ANOFM din Romania;

-angajat al unei persoane fizice din Germania;

-angajat a unei firme romanesti care detaseaza lucratori in Germania (aici);

-lucrator independent in Germania (aici);

-patron roman in Germania,in variantele S.R..L., societate pe actiuni, comandita, etc (aici);

Toate aceste variante le vom trata in capitole distincte.  In capitolul de fata ne vom ocupa cu preponderenta de varianta dorita de cei mai multi dintre cetatenii romani, respectiv de cautarea si gasirea unui loc de munca pentru pozitia de angajat al unei firme romanesti din Germania.

1.a.Obtinerea unui loc de munca in Germania cu ajutorul internetului

       Daca stau bine sa ma gindesc unul din marile avantaje obtinute de cetatenii romani odata cu intrarea tarii noastre in U.E este acela ca, in calitate de cetatean al noilor state membre, romanul va avea prioritate la obtinerea de locuri de munca in Comunitatea Europeana in fata celor din tarile terte. Asadar un roman este mai avantajat in acest domeniu decit un moldovean, un ucrainian sau un turc pe piata de munca a Germaniei. Avantajul acesta este mai mult teoretic, fiindca Germania, in dorinta de a-si proteja muncitorii conationali, a impus  citeva restrictii majore muncitorilor romani in domeniul constructiilor , curatirii cladirilor , al amenajarilor si decoratiunilor interioare. Daca un muncitor roman este calificat in aceste meserii va gasi mai greu de lucru. Daca insa este calificat in alte profesii sansele de angajare sunt mai mari.

.De cind traiesc in Germania, prietenii din tara mi-au pus de multe ori intrebarea: „Cum se poate gasi un loc de munca in Germania cu cheltuieli minime?” Raspunsul meu invariabil a fost: ”Stind acasa, in fotoliul din Romania si investigind site-urile de internet.

Iata citeva dintre ele:

www.jobboerse.arbeitsagentur.de,

  http://www.jobs.de,

http://www.jobrobot.de,

http://www.jobpilot.de

 http://www.jobrapido.de ,

 http://www.jobscout24.de,

http://www.tjobs.ro/joburi-germania-51.html.  

 Un alt site destul de interesant, de data aceasta in limba romana, este: http://jobs.justlanded.com/ro/Germania/ 

Dupa opinia mea insa, cele mai bune rezultate se pot obtine investigind EURES, site-ul special al Uniunii Europene pentru ocuparea fortei de munca. Considerentele sunt mai multe. In primul rind site-ul se poate consulta si in limba romana, daca nu total ,cel putin partial. In al doilea rind, cei mai multi angajatori europeni posteaza aici anunturile de recrutare, fiindca stiu ca site-ul este vazut de toti cetatenii europeni si sansele lor de a gasi oameni specializati postului liber sunt mai mari ,indiferent din ce colt de Europa vine candidatul. Pe scurt, un angajator din Germania care vrea sa recruteze angajati din Romania sau alte state membre, fie posteaza anunturile pe EURES, asteptand sa fie contactat de cei aflati in cautarea unui loc de munca, fie selecteaza dinsul dintre CV-urile solicitantilor. In consecinta, un cetatean roman care doreste sa foloseasca aceasta facilitate oferita de Uniunea Europeana trebuie mai intii sa-si faca cont si apoi sa-si instaleze C.V.propriu pe site.. Dupa ce a facut cele doua operatiuni,poate sa inceapa nestingherit navigarea, sa aibe acces la oferta completa de joburi si sa ia legatura cu angajatorul pentru care ar vrea sa lucrezi.

De pilda, cetatenii romani care doresc astazi, 4 martie 2011 sa gaseasca un loc de munca in Germania au 300.555 de variante posibile.  Iata dovada:http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=ro&acro=job&catId=482&parentCategory=482&searchengineresults=yes&countryId=DE&regionId=% 

  Sigur ca cele mai multe dintre pozitii sunt pentru un angajant sau doi, ceea ce este frustant pentru romani, fiindca orice cetatean din Romania stie ca daca nu este candidat unic are sanse destul de mici sa fie ales. Acestor oameni le voi raspunde ca exista 200.000 de firme care ofera cite un post sau doua, asa ca sansa lor de a fi recrutat exista, cu conditia sa depuna ceva efort. Cunosc un meserias care a trimis 953 de solicitari pe Eures. Din 953 de incercari a avut vreo 123 de raspunsuri, vreo10 interviuri si, in final, doua firme au fost dispuse sa il angajeze. Omul nostru si-a ales-o insa pe a treia, fiindca, intre timp, un prieten din copilarie ii facuse rost de un loc de munca la patronul sau. Pe Eures exista si firme care angajeaza sute de persoane. De pilda, o firma suedeza cu punct de lucru in Germania  cauta 48 de macelari pentru lucru cu carne de porc, de vită şi de pui. Cerinţele esenţiale pentru angajat sunt: experienta de 1 an in meserie si cunostiinte de limba germana. Salar brut intre 7,50 si 10 euro / oră, în funcţie de nivelul de competenta. Termen limita de inscriere: 31.03.2011 . Sau  un alt anunt: aceeasi firma angajeaza si 120 de macelari numai pentru carne de pui la nivelul de salarizare  7,50 euro/ora. Si tot asa mai departe, pina la 300.555. Un alt avantaj al folosirii acestui site este ca se actualizeaza in permanenta. Posturile libere a caror termen de inscriere a fost depasit sunt scoase automat de pe site si nu le mai gasesti acolo, asa cum gasesti pe internet tot felul de anunturi de angajare din vara lui 2008 si iarna lui 2009 … Un alt avantaj este ca va putei face o privire de ansamblu asupra pietii muncii din intreaga Europa. Am chiar o recomandare personala pentru cititorii acestor rinduri.:” Nu va cantonati numai in Germania!”Fac aceasta recomandare, fiindca eu locuind in apropierea frontierelor cu Franta si Elvetia, cunosc multi cetateni germani care trec granitele dimineata pentru a merge la munca si vin seara pentru a se odihni acasa, in patul lor german.

Si fiindca tot veni vorba de Eures, va informez ca Eures are si consilieri angajati. In zona orasului Freiburg sunt citiva consilieri  platiti  de catre Comisia Europeană, care au datoria, prin atributiile lor functionale, sa va indrume.  Din pacate, nici unul  dintre ei nu cunoaste limba romana. Stiu in schimb engleza, asa ca daca Dvs cunoasteti limba lui Shakespeare, totul este O.K.  Daca nu cunoasteti engleza sau germana la nivel conversational, veniti la mine si mergem impreuna la ei. Dar acesti consilieri exista si in Romania. Ei sunt, de obicei, angajatii Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca si ii gasiti in fiecare judet. ( Zau ca nu inteleg cum se mai pot da tepe in Romania cu locuri de munca inexistente cind exista o gama atit de larga de site-uri si facilitati gratuite).

 1.b.Obtinerea unui loc de munca in Germania cu ajutorul Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din Romania.

 Obtinerea de locuri de munca in Germania se poate realiza si in baza conventiilor bilaterale, dintre Germania si Romania, procedura gestionata de  Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din Romania. Pe site-ul acesteia se gasesc, din cind in cind, oferte de lucru in Germania si stiri diverse privind accesul lucratorilor romani in Germania. Va recomand sa vizitati acest site periodic si sa vedeti cam ce se ofera de catre oficialitatile nationale ale celor doua tari.

 1.c. Obtinerea unui loc de munca in Germania prin intermediul ziarelor 

Daca va aflati in Germania, puteti gasi locuri de muncă disponibile în ediţiile de week-end ale cotidienelor, dar şi în săptămânale, ziarele locale şi revistele comerciale. Daca va aflati in Romania puteti consulta aceste anunturi online in zona care va intereseaza. Aici marele dezavantaj pentru romani este ca trebuie sa cunoasca limba germana bine, daca nu foarte bine. Selectati ziarele online din landul respectiv si rasfoiti in voie rubricile de anunturi de angajare.

 1.d. Obtinerea unui loc de munca in Germania prin intermediul cunostiinteleor

 Va amintiti cum se angajau romanii in strainatate acum 20 de ani? Pe atunci nu existau nici ziare online nici site-uri de internet cu oferte de munca. Atunci existau doar pionieri in explorarea Occidentului,care mergeau in tarile vestice si daca gaseau un patron care avea disponibile mai multe locuri de munca isi chema grabnic din tara, familia si prietenii. Ei bine, pot sa va spun ca aceasta modalitate de angajare este valabila si astazi si functioneazza mai bine decit acum 20 de ani,fiindca acum cel chemat din tara nu are nevoie de viza, mijloacele de transport pe ruta Romania-Germania au ajuns la o dezvoltare incredibila si lucrurile se pot rezova destul de simplu. Asadar invit pe cetatenii romani care au prieteni, rude ,cunostiinte in Germania sa apeleze cu incredere la ajutorul lor. In epoca internetului, o vorba buna de la un apropiat al angajatorului pentru prietenul sau din Romania poate valora uneori mai mult decit un C.V. perfect. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele.

Poate ca sunt si alte posibilitati de cautare a locurilor de munca in Germania. Eu nu le stiu pe toate fiindca nu ma ocup de asa ceva. Biroul nostru va poate consilia, insa, incepind din aceasta faza  si pina la obtinerea dreptului de sedere. Toate aceste operatiuni nu sunt simple si unele dintre ele sunt chiar riscante (exemplu: semnarea unui contract de munca fara sa stii foarte bine limba germana).

                                                                                       Cu simpatie, Laura Fuss

385 responses to “Cautarea si gasirea unui loc de munca in Germania

 1. Salutare,ma numesc florin locuiesc in zona Frankfurt caut de munca in orice domeniu nivelul meu de germana este A1 vb engleza si italiana nr meu de tel:015145592255

 2. Buna ziua! Am primit contractul de munca in lb romana pe mail, mi s-a spus sa-l citesc bine, ca se va traduce si ca il voi semna la plecare in Munchen. Nu mi-a cerut niciun comision, niciun ban pt traduceri. In contract scrie numele angajatorului (o persoana fizica) cu domicilul in Munchen, inregistrata la autoritatile administratiei publice din Munchen cu un anumit nr., meseria, durata contractului, programul de lucru, salariul, concediu, ore suplim, drepturi si indatoriri si ca se va inregistra la ITM Timisoara. Imi puteti spune va rog cum pot verifica daca nr de inregistrare din Munchen este real? Cel in lb romana se inregistreaza in Romania si cel in lb germana in Germania? e legal? locul de munca este intr-o fabrica la ambalat fructe. Multumesc anticipat!

 3. buna ziua imi puteti spune cum pot verifica un contract de munca inregistrat in germania va multumesc

  • @Violeta In Germania nu exita o autoritate centrala care sa inregistreze contractele de munca. Drept care trebuie sa cititi cu cine ati facut contractul de munca, cine este cealalta parte si sa-i contactati. S-ar putea sa fie foarte surprinsi sa afle ca au un contract cu dvs. Daca e o persoana jutidica, gen firma, puteti sa dati datele aici si o sa incerc sa va ajut cu date de contact daca nu le aveti.
   Daca e o persoana fizica, nu va osteniti ca e teapa.

   • Multumim pentru raspuns! Contractul este redactat in RO,dupa modelul agreeat in RO,si ni s-a spus ca trebuie tradus,legalizat si apostilat, dar el nu este prea OK.Probabil ca e teapa!

 4. barbuceanu constantin

  am experienta de peste 8 ani in viticultura in Germania in zona Maintz, ma poate ajuta si pe mine cu un loc de munca? Ofer comision din primul salariu

 5. La multi ani Domnul Iulian,felicitari si vista lunga pentru ce faceti,sunteti de un real folos,apreciez mult gestul dvs.am si eu o intrebare,am lucrat in Germamia,ausburg pe tir 4 luni dupa 3 luni am primit o scrisoare cu numele meu si adresa firm ei la care lucram era asigurarea Aok ,nu am apucat sa semnez nici un act cu privire la Aok pentru
  ca am plecat din firma cu acordul patronului,in acest caz trebuie sa anunt firma Aok de plecarea mea,am auzit ca plãtest din urma chiar daca esti in Ro,daca nu anunti ca nu mai lucrezi in Germania,va rog din suflet sa mã ajutati cu un raspuns….va multumesc.

  am plecat din firma cu acordul patronului….intrebarea es dsca

  • In concluzie dumneavoastra ati avut asigurarea medicala obligatorie la AOK. In momentul incetarii raporturilor de munca, obligatia platii contributiilor pentru asigurarea medicala va reveneau dumneavoastra. Singura portita de scapare este daca ati facut Abmeldung la plecarea in Romania – faceti Kundigung la asigurare pe acest motiv, plecarea din tara. Este considerat motiv exceptional si astfel se poate anula asigurarea medicala (in mod normal nu se poate anula asigurarea decat dupa perioada minima de apartenenta de 18 luni, cu un preaviz de 2 luni).
   Succes!

 6. Am o intrebare, Am postat un anunt de angajare. De ce l-ati sters?

  • Fiindca nu avem nicio certitudine ca acel post exista. Sunt extrem de multe persoane care incearca sa pacaleasca oameni pe acest site.Daca postul Dvs exista cu adevarat mentionati numele angajatorului, prezentati site-ul daca exista, numele persoanei de legatura. Vom fi fericiti sa postam astfel de anunturi. Le pun pe prima pagina, dar asa…

  • Buna ziua.ma intereseaza un loc de munca ingermania. + 420 607461112

 7. As avea si eu o intrebare legat de AOK . Seful meu care detinea firma a decedat in decembrie 2014 , mentionez ca eu eram singurul angajat , pana in 31 ianuarie 2015 mai am legatura cu aceea firma . Apoi sunt liber sa-mi caut altceva. Vreau sa va intreb daca pe luna februarie nu lucrez trebuie sa-mi platesc din mana AOK ?

  • Asigurarea medicala este obligatorie. Pe perioada angajarii plata este preluata de angajator. Dupa perioada angajarii, in cazul in care plata nu este preluata printr-un sistem de asistenta sociala (ajutor somaj, ajutor social) atunci asigurarea va trebui platita de asigurat la cuantumul lunar de ~160 euro lunar.
   Ce perioada ati lucrat? Aveti dreptul la somaj?

 8. Nu am drept la somaj , am 8 luni de lucru .din mai – decembrie. Atunci trebuie sa ma duc sa achit 160 euro la sediul AOK pana la sfarsitul lunii februarie ?

 9. buna ziua ma intereseaza un loc de munca in germania sunt tamplar si am nevoie urgent num tel 0032487732806 costel va multumesc

 10. sunt lazar constantin si sunt in belgia si am nevoie de un loc de munca de preferinta tamplar dar si oric nu conteaza 0032487732806

 11. Buna ziua! sunt Gabriel va rog frumos cine poate sa ma ajute si pe mine cu un loc de munca in Germania, Austria,Italia…la agricultura sau in productie,depozite am si permis de conducere categoria B.Am luat recent o teapa de la o firma din arad Logistica Muncii Externe,mi-am lasat serviciul am si o banca de platit.0766866136 Va multumesc

 12. buna ziua santem un cuplu din timisoara si neam stabilit an germaniaN AUSGBURG VA ROG DACA POATE CINEVA SA NE AJUTE SI PE NOI CU UN LOC DE MUNCA ORICE precizez ca eu posed permis cat. B multumesc anticipat

 13. bUNA ZIUA ,,,Constantinescu Alexandru 27 ani,caut munca in Bad tolz,,,incepator limba germana …sunt de 2 luni in Germania si am muncit la o terasa ,spalat vase etc,,,telefon 015175120860

 14. Ma pot angaja in Germania daca pentru inceput stau cazat la pensiune si nu am chirie?

  • Buna ziua! Locuiesc in Goppingen si caut de munca in domeniul hotelier, restaurante, curatenie, spalat vase orice……daca stiti ceva va rog sa imi lasati un mesaj. Stiu limba germana la nivel incepator, insa cunosc engleza si italiana. Multumesc!

 15. Bună suntem un cuplu suntem în germania și ne căutăm de munca . Poate ne puteți ajuta și p noi

 16. Buna seara .Ma numesc Maria si caut de lucru ca educator intr-o gradinita .In Romania am fost profesor istorie–geografie ,mi-am tradus in limba germana si am apostilat studiile ,am trimis la o gradinita toate documentele mele inclusiv CV si mi sa cerut :Anerkennung (Recunoastere) .Intrbarea mea este:Locuiesc in Wiesbaden unde trebuie sa trimit din nou aici diplomele pt a-mi face acest Anekenung.

 17. Salut , sant Tudor am lucrat in Italia 15 ani in constructii .Sant de meserie zidar , dulgher , ripsar , faiantar nr meu de tel este 0768611921 va rog sa sunați .

 18. Salut , sant Tudor am lucrat in Italia 15 în constructii sant de meserie rigipsar , faiantar ,zidar , dulgher va rog sa sunați la nr de tel 0768611921 va multumesc.

 19. Buna seara!
  Daca exista o domnisoara/doamna interesata de un loc de munca la o pensiune in Germania, o rog sa-mi scrie pe adresa de e-mail:leoar2000@yahoo.com. Se cere limba germana nivel minimum A1.

 20. Buna ziua ,vreau sa va intreb ceva ,daca este cu putinta sa imi spuneti.As dori sa muncesc ,Sâmbetele si Duminicile ,aici in Germania,dar nu stiu unde sa apelez,sau pe cine sa intreb ,unde as gasi acest minijob,va rog din suflet sa ma ajutati.Va rog sa imi scrieti pe aceasta adresa de email,va multumesc
  nicolcalin912@yahoo.es

 21. Condurachi Oana

  Buna seara ma numesc Condurachi Oana adresa de Email este a prietenului meu ca eu nu am .Am si eu o rugaminte poate ma ajuta cineva sînt în cautarea unui mimijob în Ahlen vb lb germana nivel A1 .Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s