Cat castiga un roman in Germania?

   

 Multe ziare si posturi de televiziune romanesti, precum si o serie de  agentii de plasare a fortei de munca in strainatate prezinta niste salarii uriase pentru cetatenii romani care muncesc in Germania. Citindu-le am ajuns la concluzia ca absolut toate dezinformeaza, unele cu intentie, altele fara. Tocmai de aceea, la sugestia unei colaboratoare( Monica Popa) initiem un articol in care cititorii nostri sa-si declare nivelul real de venituri,  eventualul pachet salarial de bonusuri (masina,mincare,telefon,etc) dar si numarul de ore suplimentare pe care il efectueaza lunar si modul in care sint platite.

  Pentru inceput sa amintim citeva chestiuni teoretice:

1. in Germania nu exista un salariul brut minim pe tara;cu toate acestea unele  sindicate, confruntate cu dumpingul salarial al firmelor poloneze, romanesti, bulgaresti, au reusit sa impuna un salariu minim brut pe ramura Astfel, pentru ramura constructii, in landurile vestice ale Germaniei in 2011, muncitorii necalificati sunt retribuiti cu 10,90 euro /ora, iar calificatii 12,95 euro/ora.  In celelalte landuri salariile sunt mai mici dar diferentele sunt nesemnidicative. In ramura gestionarii deseurilor, curatirea strazilor, inclusiv lucrarile de dezapezire, salariul tarifar minim brut valabil pentru intreaga Germanie  este  8,24 euro pe ora; toate aceste salarii sunt brute. Din acesta se trag toate impozitele si taxele datorate statului german.

2. Un cetatean roman angajat in Germania trebuie platit la nivelul unui cetatean german, altfel se considera dumping social, munca la negru,etc.,

3.Multi angajatori germani angajeaza romani cu program redus de circa 4 ore zilnic pentru a plati salarii si impozite  mai mici;in schimb, ei folosesc muncitorul roman  timp de 6 ore sau 8 ore pe zi ,dara sa plateasca aceste ore suplimentare;

4.in Germania nu exista salarii compensatorii, adica acele salarii pe care le primeste un angajat la desfiintarea firmei;de altfel,ele au disparut intre timp si in Romania, desi acum 10 ani erau la moda.

 Acum sa intram in dezbateri colective:

      Cit cistigi tu in Germania si in ce domeniu lucrezi?Ce bonusuri ai pe linga salariu?La cit se rifica valorea lor? Efectuezi ore suplimentare? Sunt platite?

  Desigur ca toate aceste informatii sunt confidentiale si multi dintre cititorii nostri nu vor da curs acestei cereri tocmai din aceasta pricina. Confidentialitatea insa este asigurata de faptul ca nu vom folosi nici nume, nici firme, nici localitati, adica nimic care ar putea desconspira intr-un fel identitatea personala a angajatului. Este foarte bine daca un comentator posteaza un enunt de genul: „Lucrez intr-un restaurant intr-un oras de 200.000 de locuitori din vestul Germaniei si sunt platit cu 7,85 euro pe ora si am dreptul la o masa gratuita pe zi in valoare de 10 euro. Nu efectuez ore suplimentare.”

   Ii invitam de asemenea,pe lucratorii sezonieri sa ne scrie cu cit au fost retribuiti in Germania si de asemenea pe cei care ingrijesc batrini, fiindca in aceste 2 domenii de activitate se comit cele mai mari si mai frecvente abuzuri din partea firmelor de plasare si angajatorilor, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Sa incepem asadar enumerarea unor informatii concrete, strinse tocmai de la persoanele care au primit fluturasi de salarii si sa nu acceptam abureala ziarelor, a posturilor de televiziune si a firmelor de recrutare.

                                           Cu stima, Dan Goldis

332 thoughts on “Cat castiga un roman in Germania?”

  1. Buna seara,

    As avea si eu niste intrebari legate de stabilirea in germania (nu sunt legate de salarii):
    1. Am inchiriat un apt. in germania iar cei de la Hausverwaltung mi-au cerut o copie dupa buletin. Asta inseamna ca mi-au facut automat Anmeldung la Bürgeramt?
    2. Daca trec cele 3 luni dupa ce mi-am facut Anmeldung cum pot sa mai raman in Germania legal? Poate cineva (cu permis de munca obtinut de cateva luni) sa garanteze pentru mine?

    Va multumesc foarte mult!

    1. 1.nu.trebuie sa te inregistrezi si la burgeramt. 2. dreptul de sedere in germania este conditionat de posibilitatea ta fizica de a te intretine, ori intretinerea ta este conditionata de existenta unui loc de munca. Asa ca te sfatuiesc sa cauti un contract. 3. Daca acel cineva este sotie sau sot.

      1. Buna ziua,
        Am primit o oferta pentru un postul de inginer mecanic la o firma in Cologne. Mi-au oferit 2600E brut (+ ore suplimentare) si s-au oferit sa ma ajute si cu permisul de munca. Odata cu oferta a venit si invitatia unui ultim interviu in Cologne. Mi-au dat insa termen pana la sf saptamanii 46. Nu stiu la ce categorie de impozitare ma incadrez. Mentionez ca sunt nascut in 1982, am 4 ani vechime in domeniu si sunt casatorit. Va rog sa ma ajutati, zicandu-mi cam cat va fi salariul meu Net, in functie de Landul, varsta, etc. Ar trebui sa accept. Va multumesc anticipat! Cu stima, Florin

  2. Lucrez pentru un producator de vinuri in zona Trier (10luni/an).
    – 6 zile/saptamana
    – 9 ore/zi
    – cazare oferita
    – 3 mese/zi
    – 1500-1700€

  3. Buna ziua,

    vad ca lumea nu prea se inghesuie sa comenteze 🙂
    Lucrez in domeniul farmaceutic, undeva in landul Hessen. Salariul e undeva la 2700 € (cam putin, stiu, dar firma e cunoscuta pentru atmosfera placuta de lucru, nu pt generozitatea cu care isi plateste angajatii). Clasa 1 de impozitare, asta inseamna 1000 € din banutzii mei dati pe taxe si impozite. In contract, ziua de lucru e 8 ore. In realitate, pentru mine cel putin, e cat rezist la munca (de mentionat ca la ora 9 seara bodyguardu’ firmei ma da afara fortat, indiferent daca eu mai vreau sa stau). Nu ma obliga nimeni, desigur. Firma nu ofera bonusuri angajatilor. Orele suplimentare nu se platesc, dar se pot lua ca zile / ore libere. Pozitia mea nu implica munca de teren, asa ca nu am telefon si laptop de firma. In caz de nevoie (inclusiv nevoi personale), se poate lua o masina de-a companiei (asa numitele “pool cars”) pentru cateva ore sau 1-2 zile.
    Cu bine, R.

  4. Vecinul meu este neamt, sofer de camion, si are net 1000 euro/luna, vine acasa de vineri seara pana luni dimineata. Nu stiu alte detalii.

  5. muncesc intr-o fabrica de sortat cartofi primesc 8 euro pe ora iar sotia 7 euro pe ora,avem permis de munca pentru un an. ore suplimentare?!? DA la greu!!!! insa sunt platite!!!oficial!!! lucram pana la 280 ore pe luna si sunt trecute orele in foaia de salariu si impozitate. concediu de odihna hmmmmm……..nu indrasnesc sa intreb de el inca, sper sa inplinesc anu cat mai repede. Dar parca totusi incet incep sa ma obijnuiesc in firma si poate ca o sa raman mai departe…….

  6. Buna
    prietenul meu nu stie limba Germana are vreo posibilitate sa lucreze aici?
    Cum am mai spus el are firma lui de constructii dar nui merge bine deloc pentru ca lucreaza cu romani si am vrea sa anchidem firma si sa lucreze la o firma nemteasca, se poate?
    Multumesc foarte frumos pentru antelegere

    Mult respect Corina

  7. vreau sa muncesc in Germania dar toti intermediari cer multi bani inainte si nu am nici ogarantie ca imi gasesc de munca.Daca vin pe cont propiu pot gasi ceva de munca .orice am si permis auto cat. B C E .Ma poate ajuta cineva? va multumesc.

    1. Nu da bani nimanui pentru a munci in Germania. E mult mai bine sa incerci sa cunosti pe cineva care munceste in Germania si sa te gazduiasca pentru 1 luna. De lucru se gaseste. Daca intrebi si vecinii nemti de serviciu te pot indruma. Nemtii nu sunt asa reci cum stim noi romanii.

      1. Cristi,ceea ce a spus Emma este 100% adevarat.Cu atat mai mult ca ai permis B,C,E,vei putea sa-ti gasesti destul de repede un loc de munca.Eu cand am ajuns in Germania am incercat si la cateva firme de curierat,dar mai toti cereau C,iar eu nu am inca.Mentionez ca daca aveam si C-ul puteam sa lucrez la 1 saptamana dupa ce am ajuns in Germania(cand am venit aveam deja Anmeldung de aproape 1 an si drept de sedere,obtinute anterior).
        Un pont bun ar fi daca ai avea o masina.In Germania poti sa lucrezi cu Gewerbe (~ca un PF din Romania,insa cere sa ai facut Anmeldung in prealabil) chiar daca nu ai permis de munca.Cunosc personal mai multi romani care presteaza servicii pentru firme de curierat,cu masinile lor pe baza acestui Gewerbe.In primele luni veniturile nu sunt stralucitoare,dar dupa o vreme incep sa creasca (chiar si 3000/luna brut) daca iti dai interesul,doar ca din acesti bani va trebui sa-ti platesti cheltuielile(AOK,Impozite,Pensii,etc).Totusi din cate am inteles,pt acest Gewerbe esti scutit de impozit daca nu depasesti un castig net de 17500Euro/an.

  8. Buna,
    In luna Ianuarie, eu cu prietenul(recent devenind sotul meu :), am venit in Germania (in partea de sud), in urma unui mare esec in Romanica, ambii am ramas someri si nici urma de loc de munca. De inceput ne-am facut amandoi Gewerbe si ne-am axat pe curatenie, avem proprii nostri clienti si lucram doar pe case private. Asadar prin multe peripetii..ca doar nu e usor in tara straina sa iei de la zero tot…dar cu multa seriozitate dupa 3 luni s-au vazut rezultatele iar acuma dupa 8 luni am reusit sa ne mutam din WG si sa ne gasim apartament(ceea ce e extrem de greu de gasit aici), sa ni-l mobilam. Acuma referitor de venit, acesta e variabila la noi, dar cert e ca e intre 1500- 2000 Euro, sunt luni cand depasesc 2000 E, asta depinde de mine cat ma tine sa muncesc 🙂
    Noi ne selectam clientela si le oferim servicii ireprosabile, asadar tariful nostru e de 14-15 sau chiar 16 E/ora. Insa nu e usor pentru ca necesita sa fii rapid si sa te ridici la nivelul asteptarilor clientilor. Suntem platitori de impozit, deocamdata nu si de TVA, avem asigurarile de sanatate la zi. Iar in curand vrem sa ne aducem oameni, deoarece avem ff multe cereri si nu mai facem fata. Ideea e ca poti sa faci bani dar parerea mea este muuulta seriozitate.
    Numai bine va doresc tuturor!!

    1. Buna Delia.
      Eu si prietena mea suntem in aceeasi situatie descrisa de tine,numai ca suntem la inceput(locuim in Frankfurt) si am avea unele nelamuriri. Ai putea,te rog, sa ma contactezi pe email ( nairpicamid@yahoo.com)? Cu ajutorul tau sper sa gasesc raspunsul pe care il caut.
      Multumesc.
      LG,
      Ciprian

    2. pentru doamna delia buna ziua.ma numesc paul si momentan nu am loc de munca ,si citind mesajul postat de dumneavoastra indraznesc sa va contactez.am lucrat ca electrician in getafe-madrid in fabrca john deer si din 2010 am ramas fara loc de munca.in conditia in care mai aveti nevoie de o persoana sau doua sunt dispus ca inpreuna cu sotia sa venim sa lucram impreuna cu dumneavoastra sau in cadrul firmei dumneavoastra .la ora actuala sotia lucreaza intr-o fabrica de cabluri .

    3. Buna!

      As vrea sa lucrez in germania eu si un verisor de-al meu, numai ca nu prea stim germana, dar suntem dispusi sa invatam. ideea e ca nu stim unde sa ne cautam loc de munca. am munci orice, chiar si gunoieri daca ar fi cazul. va rog frumos sa imi acordati o mana de ajutor sau macar sa ne indrumati. suntem tineri, dar am vrea sa facem ceva atat cat ne sta in putinta, nu sa ne imbogatim peste noapte dar macar sa traim decent si daca e sa ne strangem si niste bani pentru a ne cumpara o masina si sa ne platim facultatile.

      Va multumesc!

  9. buna ziua, nu de seriozitate si de chef de munca duc lipsa eu chiar vreau,stiu si pot sa muncesc numai ca in Romania nimeni nu imi mai acorda nici o sansa sa dovedesc asta din pacate,deacea mam hotarat sa imi incerc noeocul in Germania.Nu ma speri de greutati sunt deschis la minte si un tip perseverent opot lua de la capat oricand,numai sa imi ofere cineva o sansa.Din pacate tara mea nu mai are nevoie de mine,este dureros dar adevarat.Daca cineva stie un loc de munca ,si la maturat strazi nu imi ese rusine sa muncesc cinstit,sunt sofer profesionist cu permis cat. B C E ,cazier curat.Va multumesc si va doresc sa va mearga bine la toti care ati facu acest pas.salut.

    1. Buna ziua domnule Cristi, problema este urmatoarea, pana cand nu a intrat euro ca si moneda in Germania, nu ati fi gasit un german sa lucreze ca si gunoier sau maturator de strazi, dupa 2000 insa, s-au cam orientat si germanii carte astfel de posturi, detinute pana atunci de straini, acum…sunt 80-90% germani, de ce? Pentru ca se plateste bine, cat? Undeva la 1900 in mana, urca chiar si la 2100 pentru sofer, cifre bune, nu?
      Acuma, germanii nu se inghesuie peste tot dar cam s-a terminat cu treaba ca director, inginer, medic este germanul si gunoier e strainul, este tocmai invers.
      Acum concluzionam, va fi greu ca si sofer sau necalificat sa va gasiti ceva de lucru, dar nu imposibil, mult succes.

  10. Cristi stim si noi cum este Romania de azi, din pacate esti pur si simplu obligat sa o parasesti, nu-ti ofera nimik, de aceea trebuie sa o iei de la capat in alta tara si Germania este perfecta pentru oameni seriosi si care vor sa castige ceva bani. Ca un inceput aici iti recomand sa lucrezi la mutari sau cum zic nemtii “umzuge” (fereste-te de patronii turci si romani), de preferat ar fi sa stii cat de cat limba, sau la nivel de a intelege. Vara se mai poate lucra pe gradinarit. Nu stiu cum e in alte orase dar in Munchen, unde sunt eu stiu ca este de munca daca te descurci cu germana, problema majora e chiria, care se gaseste f f greu, si trebuie sa demonstrezi prin acte ca esti capabil sa platesti acea chirie, nemtii sunt ff atenti si sceptici cand vine vorba de noi romanii. Dar sunt si cazuri fericite, poti sa si reusesti ideea e sa incerci, nu stii niciodata, noi am avut noroc…
    Dar mai e o varianta, pentru inceput e mai usor de gasit chirie in asa numitele WG, adica ai o camera a ta, dar baia si bucataria sunt la comun cu alte persoane. Asa am inceput si noi.
    Cristi eu zic sa cauti pe internet la “umzuge” si sa vezi ce gasesti, poate poate…Ahh da si inca ceva succesul sa stiti ca e totusi in 2, altfel se fac banii si se aduna in 2. Daca mai ai intrebari iti raspund la ele cu placere.
    Mult noroc sa aveti cu totii!!!

  11. Buna, iti multumesc pentru sfaturi si in curand voi pleca spre ,sper eu mai binepentru ca mai rau ca aici nu cred ca poate fi.Oricum tot in Munchen eram hotarat sa merg,am fost de mai multe ori si il stiu cat de cat,nu stiu cam cati bani as avea nevoie pana gasesc ceva, de mancare ,de metrou de tranvai sipoate se platesc ceva taxe pe acolo,de dormit pe undeva deh asa e can vrei sa faci un pas in alta lume mai buna iti faci tot felu de socoteli care bine inteles nu se potrivesc niciodata.multumesc si numai bine sa ne dea Dumnezeu.

  12. Lucrez la un institut de cercetare,agricultura.8 eur pe ora…cat pot.Cazare gratuita .3 mese pe zi.Foarte ,foarte multumit,

  13. Lucrez la un institut de cercetare.in agricultura.E super.8 eu /ora,cazare,mancare.Iar de lucru…cat poti.Nu te obliga sa lucrezi mai mult de 8 ore daca vrei.Foarte foarte lejer.Daca ar fi sa am in tot timpul anului de lucru as veni cu familia.Dar e bine si 6 luni pe an.

  14. Am primit o oferta de lucru in Germania (Berlin), am contractul semnat si astept sa se rezolve formalitatile pe parte germana. In contract am 2500 de euro brut, 23 zile de concediu pe an. Inca nu stiu detalii referitoare la orele suplimentare. Jobul este de programator.

    1. Pentru programatori e foarte putin – inseamna 1617 Euro net/luna. Dar e un pas bun, dupa ce obtii permisul de munca permanent – 1 an – te sfatuiesc urgent sa cauti altceva, vei avea numai de castigat.

      1. Buna domnule Iulian. Asi avea si eu o intrebare. Sotul meu a primit o oferta de munca in Nurnberg in domeniul It ( IT SYSTEMADMINISTRATOR) Ca salariu de inceput se propune 3000 Brut. Ce parere aveti despre aceasta oferta. Este demna de luat in considerare. De mentionat ca sotul meu are o experienta de 10 ani in domeniul IT , are facultatea de inginerie terminata si in romania a avut propria lui firma .
        De asemenea asi dori sa va intreb . Se poate supravietui ca familie cu un copil de 3 ani pentru minim 1 an cu acest salariu. Intreb deaorece sotia nu va lucra in acest an si singurul salariu va fi aceta de unde se scade chirie si toate celelalte costuri. Va multumesc ,mult pentru raspuns

      2. E de luat in seama, nu cunosc detalii pentru a va spune daca e mult sau putin, comparativ cu experienta profesionala si zona. Venitul net va fi de ~2400 euro. Se poate supravietui fara griji, e un venit peste medie. Nu cunosc exact chiriile in Nurnberg dar si la 1000 pe luna tot va raman 1400.

      3. Reply catre “IulianS | January 14, 2014 at 1:09 am”
        Plecand de la exemplul de 3000EUR brut lunar, cum ati ajuns ~2400EUR net? Eu am folosit calculatoare de taxe pentru Germania am ajuns la 2160.

    2. Da niste detalii despre tine, ce nivel de experienta ai? Beginner, Middle, Senior? Ce limbaje de programare?
      Din ce am vazut eu pana acum, ca salariu de inceput pt Germania in Badden-Wurttemberg (e diferenta si intre landuri) pt beginner e ok, pt mid ar fi cam 3000, pt senior cam 3500. Astea-s salarii de plecare, bineinteles ca variaza in functie de domeniu, firma, persoana.
      Citeste si pagina cu costul vietii din Germania inainte sa sari cu capul inainte.
      Succes!

      1. Era doar un sfat prietenesc, nu am nimic de castigat sau de pierdut din asta. Lucrez de 5 ani in Germania si cunosc foarte bine costul vietii de aici si mai ales piata IT si de aceea mi-am “permis” sa te sfatuiesc, e doar in folosul tau.
        Dupa ce vei prinde ceva radacini pe aici poate imi vei da dreptate, ramane de vazut, dar la o asemenea reactie din partea ta nu pot decat sa inchei orice discutie!
        Mult succes!

    3. Viata la Berlin este ieftina si cred ca te vei descurca fara probleme cu acest salariu (singur, daca nu ai si o familie de intretinut). Pentru inceput este bine ca ai prins acest job, chiar si cu salariu mai mic. O data ajuns aici, vei vedea care e sistemul, daca iti place, daca te poti adapta, iar apoi nu e o problema sa gasesti un alt job. Mult succes!

  15. @iulian. Cred ca s-a produs o confuzie. Eu i-am raspuns lui Alex, cel care a pus intrebarea. Si eu ma numesc tot Alexandru…Intrebarea era referitoare la nivelul lui de experienta, nu la al dvs. Sper ca s-a clarificat acum. Succes!

  16. Lucrez tot in Berlin de 6 luni, in IT ca web developer (PHP, Javascript, experienta in tara de aprox. 4 ani) si primesc 3500e brut. Nu am bonusuri, lucrul peste program nu este platit desi se practica. Ce parere aveti, este un salariu normal pe piata din Germania, sau este sub? Multumesc.

    1. Pentru web developer e ok dar pacat ca din pachetul salarial lipseste elementul motivational (bonus-uri de performanta) si munca suplimentara – acelasi sfat: dupa ce trece anul complet, permis de munca nelimitat -> o firma serioasa.
      Spun asta pentru ca din experienta (atat in Ro cat si in De) firmele ce nu iau in considerare performanta si orele suplimentare, cel putin in domeniul IT, sunt firme mici ce nu pun prea mare pret pe angajati.
      De regula orele suplimentare nu se platesc, fiind compensate cu timp liber corespunzator – sistem gleittag, existand reguli de la firma la firma: plata odata pe an dar nu mai mult de x ore, plata la atingerea a 60 de ore, etc.
      Mult succes!

  17. Din cate stiu in Germania IT-istii nu sunt f.cautati si din ac.motiv salariile nu sunt exceptionale. Dar cred ca merita avand in vedere asigurarile pe care le ai. Sa lucrezi ore suplimentare neplatite, stiu ca nu e voie, trebuie sa te plateasca sau sa-ti dea zile libere. Pe aici, Niedersachsen, toata lumea munceste exact cat au programul. Asta bineinteles nu e valabil pt.angajatii firmelor romanesti, care muncesc cum decide patronul.

    1. Tin sa va contrazic. Germania se confrunta cu o criza de personal calificat in domeniul IT. Cel putin in Munchen forta de munca in domeniu este in proportie de peste 50% alcatuita din straini, resursele locale fiind insuficiente, multi pensionari fiind inca activi.
      In general salariile sunt peste medie dar depinde si de ce firma avem in discutie.

      1. Domnule Iulian,as vrea sa va intreb ce sanse are o persoana cunoscatoare a unor limbaje de programare (autodidact) ,dar fara studii superioare sa-si gaseasca un loc bun de munca in IT ?

      2. La ce limbaje de programare faceti referire?
        Practica spune asa: lipsa studiilor superioare trebuie compensata cu ani de experienta (minim 3 ani).
        Un prieten bun, absolvent de medicina, a renuntat la cariera medicala si s-a specializat in It: momentan are o cariera frumoasa in Olanda.
        Dar pentru asta trebuie multa munca si pasiune pentru a compensa lipsa studiilor in domeniu.

      3. “Sant tanar doamna,iiinca aripile ma tin
        Chiar de ating pamantul pe-aproape cu genunchii
        ………
        Sant TANAR !!!” …spunea Florian Pittis dintr-o alta perspectiva,deci eu de ce nu as spune la fel la 25 de ani?
        Am inceput sa studiez C++ si HTML acum cateva luni,deci pt mine inca mai e cale lunga.In toamna intentionez sa ma inscriu si la facultate in Romania (ID 3 ani),doar ca nu stiu cum ma voi putea descurca pt ca muncesc aici in Germania.V-am adresat intrebarea din 25 ianuarie pt ca vreau sa stiu ce sanse am in viitor dupa ce ma voi specializa (cu sau fara studii superioare).
        Va multumesc mult pentru timpul acordat,si doresc ca totodata sa va urez numai bine.

      4. Pentru a putea lucra in IT e nevoie de mult mai mult decat studii Id, mai ales in conditiile in care lucrati in Germania si facultatea e in Romania.
        Nu ma refer la diploma in sine ci la cunostintele acumulate.
        Problema nu tine doar de studiul unui limbaj de programare anume ci de dobandirea si stapanirea principiilor generale de algoritmica / programare / matematica.
        Dar daca interes exista, se poate, v-am dat exemplul unui amic, absolvent de medicina. Dar din pacate e singurul caz cunoscut mie, exceptia ce confirma regula.
        Succes!

    2. Buna seara!si eu lucrez in Niedersachsen
      Sunt uimit de curatenia care ma intampina la tot pasul si sunt fericit ca nu am intalnit inca tigani cu fuste lungi!

  18. presupun ca depinde de zona din Germania in care muncesti. Un neamt din zona Niedersachsen, bun IT-ist din cate mi-a spus, a fost nevoit sa-si schimbe meseria pentru ca nu si-a gasit de lucru timp de 2 ani. Si mai e ceva, am inteles ca acum este mai mult de lucru comparativ cu ultimii 2 ani. Sa dea Domnu’ sa fie de lucru pentru toata lumea!

  19. As- dori sa-l intreb pe domnul Iulian daca-mi poate recomnda o firma germana pentru lucrul in agricultura sere, in sezonul acesta care face angajari romani.Am mai lucrat in acest domeniu in Germania .

    1. Din pacate nu va pot ajuta, nu am nicio legatura cu domeniul agricol/recrutare personal.
      Meseria mea e cu totul alta!
      Succes!

      1. Scuze pentru raspunsul cu intarziere.
        Din cate stiu se aseamana cu green cardul american, destinat persoanelor inalt calificate din tari non-ue si le faciliteaza acestora integrarea pe piata muncii europene – cumva li se ofera celor cu studii inalt calificate un statut de semi-comunitar. Evident nu e de interesul nostru, al romanilor.
        Nu cunosc status-ul actual, dar stiu ca propunerea nu era pe placul mai multor tari – Austria, Danemarca, Marea Britanie.

  20. rezident(arzt in weiterbuidulng)
    8 Std/Tag in afara de garzi(intre 4-6 pe luna-din alea de 24 Std.)
    clasa I in mana in jur de 2200 in primul an
    oras de 90 000 Bew.
    ore suplimentare se mai aduna dar numai cand au anumiti colegi de lucru si raman sa ii ajut pt ca si ei ma ajuta pe mine
    lucrez in anestezie si din cele 8 Std in jur de 6-7 de cele mai multe ori sunt la turatie maxima adik nu stau la o cafea sa ma fac ca lucrez ci sunt in sala cu pacientu in anestezie si in plin stres

  21. Salut,

    IT experienta 4-5 ani, in sudul Germaniei intr-un orasel mai mic
    3900 brut
    30 zile de concediu
    plus bonusuri

  22. ce sa zic nu se prea inghesuie nimeni sa spuna si despre cei care lucreaza pe 400- 600 de euro sau na-ti vizitat nici un jahrmarkt pina acum in unele bilciuri lucreaza pina la 200 de romani la tarabe si linghispiruri

    1. Eu sunt in Germania de un an si ceva lucrez la negru pt ca patronul meu nu vrea Sa plateasca impozite.am 700 pe luna si lucrez 6 zile pe saptamana.11 ore pe zi.am doar 22de ani.poate va intrebati d c fac asta.normal…..in Romania Nu este munca venim cu totii unde e Mai bn sunt multi in situatia mea Dar putin zic.ce Sa facem?

  23. inginer in automotive, cunostinte lb germana relativ ok, experienta peste 5 ani, 40 ore/sapt, 3000 brut, 26 zile concediu in primul an, 28 in al doilea, 30 din al treilea (cu bonus de concediu). Orele suplimentare se dau in zile libere, al 13-lea salariu impartit ca bonus de Craciun si Paste. Mariri anuale cf negocierilor sindicatului (2-3%).
    Povestile cu 4000 euro in mana sunt exact asta: povesti. La salariul asta ajungi dupa multi ani, daca tragi tare si daca pleci cand trebuie la o noua firma si stii sa-ti negociezi noul contract. In niciun caz nu vii din Ro direct pe salariul asta. Eu cel putin nu stiu cazuri. Salariul maxim pe care a venit o cunostinta de-a mea e de 3850 brut, cu experienta de 8 ani in automotive. Mai sus de atat nu stiu pe nimeni sa fi venit direct din Ro.

    1. Eu lucrez in automotive, nu sunt inginer, totusi sunt necesare studii superioare. Nu vorbesc germana, doar engleza. Am venit pe 3850 brut (13 salarii), la momentul respectiv am fost incatata. Dupa ce am facut un studiu de piata si mi-am dat seama cat valorez, mi-am gasit un alt job, in acelasi domeniu, iar acum castig 5400 brut, tot 13 salarii. Concediul l-am avut si il am in continuare de 30 de zile. Orele suplimentare nu sunt platite, se considera ca la acest nivel sunt benevol, iar salariul este satisfacator pentru a acoperi orele suplimentare…

      1. as dorii sa stiu cum ai aflat de job daca se poate sau sa vorbim mai mult pe mail,eu locuiesc in munchen.

  24. buna seara ,krankenschwester,1900 brut 39 ani,angajata la o clinica privata ,toate actele sunt in regula ,imi doresc un copil ,as vrea sa stiu dupa cate luni sau cat timp lucrat efectiv as beneficia de concediu prenatal si apoi ce se acorda in germania ,ma refer la concediu de crestere a copilului,si suma lunara de bani in timpul acestui concediu…va multumesc ….permisul de munca valabil pana in 2013 ….

  25. buna ziua ,am sotia in germania ,noi urmam sa venim si noi eu si fetita,intreb ce sansse am sa gasesc de lucru fara limba ca sofer profesionist,una din meserii si a doua apicultor ,am citit si se pare ca imi pot face o stupina,daca nu gresesc

  26. doresc sa va urez sarbatori fericite la toti romanii
    as vrea sa descriu putin situatia mea
    eu am venit cu o firma din germania aici la lucru la ingrijire batrani
    firma m-a dus la familie ,am stat 2 saptamani de proba ,le-a placut de mine
    dupa 2 saptamani am mers cu patoana firmei si mi-au facut ameldung pe domiciliu familiei si gewerbe la financiar
    normal firma lucreaza cu fete din romania care vin aici 3 luni si apoi se duc acasa si in locul ei vine alta
    dar familia nu vrea ca sa ma mai duc acasa,le place de mine cum lucrez
    mi-au propus sa ma duc o luna in aprilie si atat sa stau tot anul, doresc sa precizez ca sunt aici din 14.11.2011
    salariu meu aici este de 1300 de euro
    acum vreau sa va intreb ,patroana fiind cetatean german mi-a spus ca in momentul cand voi depasi ca venit 9000 de euro va trbui sa platesc stoer
    acum eu am asigurare facuta in ramania si cu ea am venit aici
    dar intrebarea mea este daca eu voi plati stoer undeva prin luna iunie ce implica aceasta

  27. imi cer scuze ca va deranjez din nou
    deci daca in luna iunie voi incepe sa platesc stoer, firma spune ca situatia mea se va complica din punct de vedere legal si ca va trebui sa imi fac eu firma sau chipurile nici ei nu stiu
    bine sa zicem ca imi fac firma pot lucra in continuare la acesta famile care ma vrea cu tot dinadinsul pe mine
    daca platesc stoer am reptul si la acolcatie de copiii
    eu am 5 copiii in tara care sunt cu tatal lor care de asemenea lucreaza in tara
    si daca voi lucra asa mai departe facra sa imi fac firma un an neintrerupt ,dupa acest an am drept de munca aici ?
    se stiu foarte putine ca am inteles ca domeniul nostru si anume ingrijire batarni este pe lista domenilor are sunt interzise pana in 2013
    ce ar fii bine sa fac o data ce voi fii platitoare de stoer

    1. buna, am sa incerc sa iti raspund eu din cate stiu si am facut aici.ar trebui sa iti faci gewerbe , ceea ce e echivalentul a persoana fizica autorizata in ro.trebuie sa vezi ce treci la meserie, cred ca altenpflegehelfer, (daca citesti toata rubrica de la lucrator independent o sa gasesti oameni care au scris ca lucreaza asa , si acolo ai sa vezi exact).sa faci ghewerbele te costa intre 20-30 euro in functie de land.Actele se fac la primarie si la finanzamt.dupa cateva saptamani ai sa primesti un steuer nr care il vei trece pe chitanta care va trebui platita de familia respectiva.la toate astea esti obligata sa iti faci asigurare medicala.dupa ce ai asigurarea iti obtii dreptul de sedere dupa care poti sa depui actele pentru alocatia pt copii.se merita dar va fii mult de umblat.eu sunt la punctul cu asigurarea si nu e usor..dar se va rezolva.Bafta

    2. am uitat sa iti spun de steuer.daca treci de 17500 euro/an trebuie sa platesti.cu asa un salariu nu ai cum sa ii faci deoarece din acei 1300/luna va trebui sa platesti si asigurarea care se scade, daca mai platesti si altceva, daca vrei sa ramaii in germania, social sau pt pensie se scad si acelea. cine crede ca am gresit cu ceva va rog sa ma corectati.

  28. Lucrez intr-o agentie de publicitate in Hannover, ca Art Director.
    Salariul in primele 6 luni este de 3200 euro (brut) urmand ca dupa perioada de proba sa creasca la 3600 euro.
    Programul este de 8 ore dar sunt zile cand se lucreaza pana la 10-11-12 noaptea.

  29. am un contract de munca dar nu am dreptul de munca ,iar patronul zice sa ma duc sal depun la fortele de munca si in decurs de 14 zile imi vine raspuns pozitiv ptr.ca asa a mai facut la niste bulgari cu contract pe un an de zile.Iar intrbarea mea este daca se poate sau nu fara arbaiterlaubnis sau ii contract de sezon pe un an si il trimite prin ambasada ?????daca stie cineva sau a mai facut (trecut*) prin asa ceva ,va rog punetima la curent cu stirile ca sunt foarte confuz ….ptr ca am mai depus odata ptr.arbaterlaubnis si mia venit raspunsul negativ , iar acum imi zice sa depun doar contractul de munca ……va multumesc anticipat

  30. Entwicklungsingenieur sisteme electronice, firma mica, Munchen, 3400 brut, 13 salarii, 2 ani experienta in domeniu, nu cunosc limba.

  31. Buna.Eu lucrez la o fabrica in industria alimentara in Bayern,4-6 zile pe saptamana,8.76E/ora,program 8 ore,ore suplimentare platite,ore in sarbatoare platite 200%,ore de noapte suplimentate cu 25%(pana acum nu am primit suplimentul de noapte),26 zile pe an concediu platit.Multumit – deocamdata.

    1. De curiozitate: cum ati obtinut permisul de munca?
      E nevoie de un salar de minim 10,45 Euro/ora (fara sporuri si bonus, doar rata orara de baza) pentru a fi aprobat.

  32. Am semnat un contract pe 6 luni ca toti strainii care lucreaza aici,care va fi reinnoit cand se va termina valabilitatea acestuia.Sincer sa fiu,eu nu am facut altceva decat sa depun un Bewerbung la biroul firmei si ei mi-au obtinut arbeitsgenehmigung-ul,care de asemenea cred ca este tot pt 6 luni.
    Tocmai din aceasta cauza spuneam intr-un alt post de-al meu ca pt romani este mai bine (parere mea personala) sa inceapa munca in Germania la o firma mare.
    Aceasta remuneratie de minim 10,45 Euro/ora nu cumva se refera la o alta bransa (nu industria alimentara) ?

  33. Lucrez in domeniul telecom ca service inginer la o firma mica ,3400Euro brut (stiu ca nu e un salariu f.mare),12 salarii,28 de zile de concediu,ore suplimentare platite,40 0re pe saptamana,contract permanent.
    Fara bonusuri,am primit doar cazare platita in prima luna si biletul de avion dus spre Germania.
    Bafta va doresc!

  34. Buna ziua,
    Sotia mea lucreaza ca medic in Germania(in NRW) din septembrie. Eu inca lucrez in Romania in domeniul IT ca Software Tester, avand o experienta de 5 ani. Nivelul meu de germana este undeva la B1, dar banuiesc ca daca vin in Germania nu ma incadreaza la mai mult de A2:). As vrea sa va intreb daca cunoasteti care este nivelul de salarizare pentru un inginer testare software.

    Multumesc,
    Razvan

    1. As zice undeva pe la 3000-3500 brut minim, functie de zona si firma. de obicei sunt 13 salarii si 30 de zile de concediu, orele suplimentare de obicei nu se platesc dar nici nu prea se cer.
      Succes!

      1. Multumesc frumos pentru raspuns. Puteti sa imi recomandati cum e mai bine sa aplic la un job: printr-o firma de recrutare sau direct pe site-urile de job-uri?

      2. Direct!
        Mai ales daca aveti sotia deja in Germania si cunoasteti cat de cat limba nu aveti de ce sa va complicati prin firme de recrutare.
        In niciun caz sa nu apelati la firme de leasing de personal, nu merita.
        Puteti apela la recruiteri IT dar de cele mamulte ori cauta freelanceri sau contracte pe perioada determinata.
        Succes!

  35. buna ziua, am si eu o intrebare,rugaminte daca vreau sa rezolv cu dreptul de munca si de sedere din tara si sa le am cand ajung in Germania se poate si daca da cum se procedeaza? va multumesc.

  36. am 40 ani si 15 ani experienta in ind carnii in ro. studii superioare (ing ind alim) si limba germ la nivel mediu. stie cineva daca se poate gasi ceva de munca corespunzator in germania ? multumesc

  37. Buna ziua, am primit raspuns de la o firma de restaurari monumente, stie cineva daca e bine asa ca freelancer si cat ar trebui sa le cer pe ora? multumesc.
    vielen Dank für Ihre E-Mail an Herrn R*****. Wir würden Sie gern als Freien Mitarbeiter auf Stundenlohnbasis beauftragen.
    Wenn Ihnen das recht ist, teilen Sie uns doch bitte Ihren Stundenverrechnungssatz mit.

    Mit freundlichen Grüßen

  38. BUNA ZIUA SUNTETI MINUNATI AJUTATI O GRAM D PERS .AM SI EU O INTREBARE DACA SE POATE ,NU STIU CE SA FAC NU IMI GAS DE LUCRU AM O FETITA D 12 ANI SOTUL LUCREAZA IN ARMATA AM VREA SA VENIM IN GERMANIA EU aM TERMINT PSIHOLOGIA SI SUNT SI MASEUR .CREDETI CA AM PUTEA RISCA IMI E TEAMA DACA AJ ACOLO SI NU MERGE SOTUL PIERDE AICI UN SERVICIU STABIL , AM UITAT SA SPECIFIC EL ARE CALIFICARE DE BUCATAR.VA ROG S IMI DATI UN SFAT CE SA FACEM EMAILUL MEU :idpaula80@yahoo.com mulltumesc

  39. Va rog sa ma ajutati ! Pana anul acesta lucram in germania ca si sezonier, iar in fiecare an trebuia sa fac acte.Anul acesta mi-a spus angajatorul ca nu trebuie sa le mai fac deoarece s-a ridicat interdictia pt.romani.Ce inseamna aceasta?Va multumesc!

    1. gabi dami si mie te rog un numar de telefon cva de la angajatorul tau sa pot pleca si eu cu familia la munca sezoniera te rog ajutama

    2. sau macar un nume de firma te rog ajutami familia suntem foarte saraci si avem multe probleme pe cap te rog ajutama sa plec si eu la munca sezoniera

    3. Inca nu s-au ridicat restrictiile.Angajatorul tau ori nu stie ori are interese proprii.Atentie mare ca e plina Germania de profitori,indiferent de etnie/cetatenie.Cunosc personal nemti care lucreaza ilegal din unele puncte de vedere.

    4. Salut Gabi, pt sezonieri, poti citi aici : http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/informatie-privind-liberalizarea-pitei-muncii-germane-pentru-lucratorii-din-romania-si-bulgaria-ince
      Redau un fragment care cred ca te intereseaza pe tine :
      • Pentru lucrătorii sezonieri s-a eliminat necesitatea unei aprobări prealabile de lucru din partea Agenţiei Federale de Muncă. Angajarea se face în mod direct, prin relaţia de muncă angajator – angajat.
      Sursa: Ambasada României la Berlin.
      Bafta si ai grija la ce fel de acte iti face si pe ce perioada. Sezonierii sunt numai 6 luni. Daca doresti, iti poate prelungi dupa aceea inca 6 luni.

  40. Buna ziua

    Stau in zona Schwabisch Hall din Sept. Am nevoie de un Steuerberater/in, lucrez ca TROCKENBAUER cu GEWERBE. Daca cineva poate sa-mi dea un sfat as fi foarte multumit. Eu ma refer la cineva care a venit din Ro. si lucreaza aici ca contabil. Vorbesc bine Germana dar limba asta de BIROU “ist etwas anderes”. Poate sa fie si din zona ILSHOFEN, CREILSHEIM, ELLWANGEN.

    Va multumesc. Zoltan

  41. Iti multumesc mult Mihai.Asa e .asteptam sa vina ceva hartii de la Frankfurt si dupa aceea incepeam munca.Numai bine!

  42. intrebare:
    daca am firma in Romania,am si in Germania GBR,si inchei un contractr de executie a unei lucrari mari(ev.firma romana cu firma germana),cum pot sa aduc muncitori din Romania,sa
    lucreze aici ,eventual pe durata desfasurarii contractului,sau cum e legal?

  43. Buna seara!
    Am o intrebare adresata in special domnului IulianS. Am vazut ca locuiti in München, daca se poate va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu situatia mea. De curand am primit o oferta de munca in München (domeniu de activitate IT-Telecom – Inginer IT 6 ani experienta) – 66000 Euro Brut/An 13 salarii, si nu stiu daca ar fi suficient pt o familie de 3 persoane (eu, sotia si un copil de 2 ani). Sunt oarecum confuz si de felul in care se calculeaza taxele cand este vorba despre 13 salarii. M-am folosit de http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm dar inca nu imi este clar daca am facut bine calculele, mi-a iesit un venit net de aprox 3300 net/luna.
    Ce este drept, m-au cam speriat costurile chiriei, acum locuiesc in NRW, si ne descurcam cu un salariu de 2500 net (46500 brut/an pe luna 12 salarii).

    Multumesc.

    1. 66k pe an e foarte bine!
      De obicei al 13-lea salar e 55% din venitul brut anual (nu se plateste in perioada de proba, apoi se plateste 25% in primul an si se adauga 10% anual) diferenta fiind prima de concediu (~100Euro /zi).
      Va rezulta un salar lunar net de 3320Euro + alocatia 184Euro – ~3500Euro.
      Mai adaugati la acestea primele de concediu si al 13-lea salar si aveti un venit de aproximativ 3610 lunar + alocatia – ~3800 lunar, ceea ce e foarte bine chiar si pt Munchen.
      In privinta costului vietii in Munchen nu aveti de ce sa va faceti griji, puteti avea un nivel de viata peste medie.
      Luati in calcul chiria lunara pentru 3 camere undeva intre 700-1000 Euro (depinde ce va doriti), 250Euro Nebenkosten, 60 Euro garaj, 70 Euro electricitate, 18 Euro Gez-ul, 60 Euro internet/telefon.
      Mult succes!

  44. Buna ziua,
    Lucrez in Germania de la 1 ianuarie, sunt casatorit, sotia e in Romania. Eu mai am un venit legal in Romania. Stiti cumva cum se procedeaza cu taxele?? Mi-a fost aprobata clasa 3 de impozitare – deducere de aprox 250 eur pt sotie, dar acum am aflat ca anul viitor va trebui sa platesc inapoi banii primiti pt perioada cat ea nu e aici. De asemenea, inteleg ca trebuie sa declar toate salariile noastre brute din Romania… Din calculele mele, salariul net de 2000 eur nu ne ajunge pt 2 persoane cu un singur venit, mai ales ca va trebui sa dam inapoi anul viitor deducerile primite. Stiti cumva cum se procedeaza? Daca ma intorc inapoi in tara pana in 6 luni, mai trebuie sa le dau ceva inapoi?

    1. sincer eu nu am auzit ca ar trb dat cv inapoi…..si nu inteleg de ce nu v-ar ajunge 2000 de euro net cand noi avem 1500 net si suntem 4 persoane si ne descurcam chiar bn.

  45. buna ziua! Ca si manichiurista in germania se gaseste ceva? Ce sanse exista sa lucrez in acest domeniu? Ce salariu se ofera ?
    Multumesc!

  46. buna ziua.ma numesc paul ,am peste 15 ani experienta ca electrician in instalatii electrice industriale de medie tensiune,montaj si intretinere masini si echipamente industriale in fabrica,instalatii auxiliare si de interior.am lucrat in siderurgica hunedoara pana in 2003 si ulterior in benito si feroviar-feroser in madrid in fabrica john deer getafe,in spitalul din fuenlabrada si aeroportul din madrid-barajas.stiu sa lucrez cu platforme fixe si cu brat,cu stivuitor,cu ham la inaltime,cu tensiune.am scoala prof,liceu si facultate dar toate astea nu m-ajuta cu nimic.din 2010 am ramas fara loc de munca si hunedoara e moarta de-a dreptul.ma poate ajuta cineva.in romania sunt multe firme iau comisioane mari si raspunsul celor care au apelat la ei este negativ.multumesc cu anticipatie
    negrupauladriana@yahoo.com

  47. buna,sunt sofer profesionist ,fara experienta, doar putina am habar, vb limba germana ,,mediu,,, asi dori cineva sa ma ajute cu un sfat, unde sa ma duc sa caut ,in ce zona daca stie o firme care ea fara experienta … multumesc

  48. Cateva intrebari:
    Cam care e salariul corect pentru Germania ca programator C++ in domeniul automotive pentru cineva cu experienta de 2 ani ?
    La ce salariu se poate ajunge dupa alti 2-3 ani pe aceasta pozitie? Care e politica companiilor legat de mariri(cat de des se aplica si cat de mari sunt) ?

    1. “Wie alle anderen Jobfamilien ist auch das Software Engineering aufgeteilt und es werden Gehälter vom Berufseinsteiger bis hin zum Leiter der Softwareentwicklung genannt. Ein Software Engineer steigt danach durchschnittlich mit 40.779 Euro Jahresgehalt ins Berufsleben ein und kann es als Leiter der Abteilung bis auf 95.363 Euro schaffen. Je höher ein Mitarbeiter auf der Karriereleiter steigt, umso größer ist der Anteil der variablen Gehaltsbestandteile am Gesamtgehalt. Beim Leiter Software Engineering liegen sie mit 15 Prozent fast doppelt so hoch wie beim Einsteiger.”
      Sursa: Jobpilot/Monster.de Deci de la incepator ca. 40000 pana la conducator compartiment 95000

  49. Salutari tuturor romanilor care muncesc in Deutschland si celor care vor sa vina aici mult succes!Dar celor cu fuste lungi le rocomand sa se duca la Jilava si sa numai vina aici ca ne-au facut de ras cu furturile si cersetoria!Eu am 1700 de euro brutto si lucrez ca Kellner la un Hotel de 4 stele!Fara o germana macar la nivel mediu va avertizeu ca aici nu aveti nici o sansa!Merita sa luptati,Germania e o tara minunata in care statul isi respecta cetatenii!

  50. Numele meu este Marius,sunt mandru ca sunt roman,dar mi-a crapat obrazul de rusine cand am vazut ca din 40 de oameni care calatoream cu autocarul pe ruta Bukarest-Frankfurt am Main,mai mult de jumatate erau persoane dubiuase care nu veneau sa munceasca legal in Deutschland!Cum vreti sa ne respecte germanii daca noi ne afisam cu asemenea specimene?Eu lucrez ca sezonier pana in Septembrie si ma rog la Dumnezeu sa faca o minune sa intram in Schengen sa pot lucra la fel ca polonezii,ungurii etc E frustrant sa stii ca esti european si nu poti lucra decat ca sezonier!Si eu am studii superioare dar aici trebuie sa te mutumesti cu orice job!Sper cand voi vorbii mai bine germana sa gasesc un job carevsa corespunda pregatirii mele profesionale si sa-mi aduc si familia si copiii sa traim aici definitiv!Va urez succes si va recomand sa puneti mana pe carte si sa invatati germana!Eu asta fac in fiecare zi si va sfatuiesc sa faceti la fel!

    1. multumim mult pentru sfaturi..sotul meu lucreaza aici,asa e statul te ajuta foarte mult,numai la alocatiile copiilor dak te gandesti cat e….cat un salariu in romania.acum invat si eu limba germana pt a ma putea angaja cat mai curand..cand trag doi este altfel….avem noroc insa k la noi contractul este pe perioada nedeterminata…sotul vrea sa ramanem de tot aici..succes in continuare tuturor..

    2. Romania nu trebuie sa adere la spatiul Schengen pentru ca sa puteti lucra fara restrictii. Din 01.01.2014 si romanii si bulgarii vor avea dreptul de lucru fara restrictii.
      Spatiul Schengen este zona din UE in care se circula fara nici un control la frontiera.

  51. buna seara tuturor,ar putea sa imi spuna cineva cat castiga un sudor wig si mig in vestul Germaniei(stuttgart,koln)multumesc

    1. in vest nu stiu dar in sud mai exact augsburg salariul unui sudor este de 2100 net cu clasa de impozitare 3.

  52. Buna seara!Ma numesc Alin si am 18 ani…cam ce sanse as avea sa ma angajez in constructii avand cunostinte minime de limba germana si cu 10 clase terminate?In schimb stiu engleza si sunt foarte dornic sa muncesc din cauza lipsurilor de acasa!Va rog frumos sa ma ajutati!!!

    Astept sfaturi! Multumesc anticipat!

  53. Pentru romanii care stiu sa citeasca in germana , intrati pe EURES si cautati un Job in domeniul pe care va intereseaza!Aveti sansa sa tratati direct cu angajatorul evitand astfel sa fiti tepuiti de firme capuse cum sunt in special cele din Arad!RUSINE firmelor tepare din Arad,! Exista un Dumnezeu care o sa va pedepseasca nemernicilor care va bucurati la banii amaratilor de romani!Azi am implinit 2 luni de cand muncesc in Deutschland si ma simt ca acasa aici,e o lume noua in care teparii si hotii nu au ce cauta!Asadar nu e loc pentru politicienii romani si autoritatile romane care permit sa existe firme ca cele din Arad fara sa-i bage la puscarie pentru inselatorie!Rusine celor care sunt complici la aceasta excrocherie!

  54. @09mg ; stimata doamna, nu fiti asa sigura pe ceea detaliati aici.
    Sa stiti ca si Germania are teparii ei, multi fiind chiar nemti.
    Va invit sa va uitati mai cu atentie pe anumite csnale tv, gen :
    RTL, PRO7, SAT1, VOX, etc la anumite emisiuni explicative, ca sa vedeti ca si Germania are a parte de asa ceva si uneori nici macar politia nu are ce sa le faca. Muncitorilor romani sezonieri li se intampla destul de des sa fie trasi chiar in teapa de patronii germani de ferme sau terenuri agricole. Cunosc cazuri de romsni care au fost tepuiti la munca in hoteluri, fara sa mai primeasca salariul, de nemti, italieni sau polonezi.
    Germania, chiar daca este o tara mai buna, ramane tot o tara care are si ea propile ei uscaturi.
    Deci, mare atentie pe viitor si nu mai idealizati asa mult societatea germana. Are si ea imperfectiunile ei. Ca emigrant o sa va dati seama destul de repede de asta, chiar si citind aici pe forum.

  55. Sehr geherter Herr David!In primul rand ma cheama Marius si nu vorbesti cu o doamna!E adevarat ce spui dar sa stii ca in comparatie cu Romania e ca si cum ai compara Dacia cu BMW!Eu nu fac parte din categoria celor care arunca cu noroi in tara lor odata ce au plecat afara si au un nivel de viata superior!Stgiu ca sunt si aici tepari,in principal patronii turci sau greci!Eu am sange german in vene intrucat bunica mea WILHEMINE HEINE era schwaben Frau,dar iubesc Romania de o mie de ori ca tradatorii care o conduc!Am studiat la 2 facultati si sunt licentiat la una dintre cele mai bune Facultati din tara!Dar lucrez pe un post pentru care cred ca nu-mi trebuia mai mult de o Scoala Profesionala!Asta e viata!As fi preferat sa lucrez in Romania dar spune-mi te rog cum poti traii cu un salariu de 200-300 de euro cand mai ai si copii?
    Vreau sa ma mut aici definitiv cu toata familia si sa incep o viata noua!
    ALLES GUTE MEIN FREUND!

  56. buna ziua, este cineva care a lucrat petru o firma care i-a dat dreptul de munca si sa renunte inainte de a face un an, asta ca sa plece pe bani mai multi? si daca da, cum a procedat, multumesc

  57. buna ziua , am primit si eu o oferta in Germania in IT ( c/ c++ automotive ) . Nu am cunostinte de automotive , dar am experienta in c/c++ 2 ani. Oferta e de 3333 euro/luna brut in Erlangen, 12 salarii , si cad in categoria I la taxe ( cred ca 2000 net ). Am inteles ca ar fi un salariu mediu de incepator in IT , si este bunicel pt un orasel mic ca Erlangen , dar am retineri. Daca esti angajat pe perioada nedeterminata si contract de munca mai ai nevoie de alte permise ? Momentan nu am prea multe detalii. Ce parere aveti ? Si mai important … pe ce ar trebui sa insist , ce trebuie sa intreb ? Nici nu stiu de unde sa incep. Multumesc

    1. Ca si inceput este bine cu brutul.
      “Cadeti” in clasa 1 de impozitare daca sunteti necasatorita, si fara copii.
      Daca aveti studii superioare (facultate) si sunteti angajat pe pozitie corespunzatoare, atunci aveti/primiti automat dreptul nelimitat de lucru.
      Intrebati daca va pot sprijini in a gasi o locuinta. De obicei, daca intreaba o firma germana, sansele sunt mai bune sa gasiti repede locuinta.

    2. Eu lucrez in Erlangen. Cu toate ca e un oras mic, viata e mai scumpa aici datorita sediului Siemens si a studentilor. Principala problema ar fi cu cazarea. Informativ un apartament de 2 camere te-ar ajunge 700-800 euro cu tot cu cheltuieli, dar daca nu cunosti limba si esti inca in probezeit(de obicei e 6 luni) nu stiu cine se risca sa iti inchirieze. Sa zicem ca gassesti ceva…iti mai trebuie cel putin 2-3 mii de euro pentru mobilat si garantie.

  58. Bunã, sunt cetãtean suedez de origine românã. As vrea sã mã mut in Germania. Îmi spune si mie cineva ce drepturi am in Germania ca cetãtean suedez?

    1. @Asterix : Buna, ai toate drepturile, la fel ca un cetatean german.
      Poti citi aici : http://europa.eu/index_sv.htm
      sau aici : http://europa.eu/index_ro.htm
      P.S. : o singura diferenta este intre Germania si Suedia, nu se poate lua concediu medical pe fond de stres, timp de 3 ani.
      Am inteles ca in Suedia cam toti suedezii procedeaza asa, pt a sta linistiti acasa dupa un an de munca. Sper sa nu fie total adevarat, dar sunt destui romani din Suedia care mi-au confirmat acest lucru, cu concedul medica.
      Deci e adevarat pana la urma.

  59. Buna ziua . Va multumesc pt raspuns. As mai avea niste intrebari.
    Prima este urmatoarea , care din urmatoarele calculeaza mai corect salariul net pt clasa 1, fara copii , necasatorita , nascuta dupa 1947, in Germania ( din experienta personala, nu cer detalii )
    http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm
    sau
    http://www.connectingindians.com/index.php?name=extraModule&file=GermanTaxCalculator.
    A doua intrebare e cum pot sa-mi dau seama daca o oferta este sau nu una reala . Adica mi se spune ceva aici , mi se trimite o copie de contract pe mail , dar cand ajung acolo se poate schimba orice.

    1. Daca va uitati mai cu atentie, cele 2 utilitare de calcul sunt identice, teoretic nu ar trebui sa existe diferente. Daca totusi le obtineti (poate fi o eroare de browser / introducere date), bazati-va pe parmentier.de.
      In legatura cu schimbarea ofertei: in locul dumneavoastra in urmatoarea secunda as renunta, ganditi-va ce se poate intampla mai departe, ce probleme pot ridica in timpul lucrului, un semn clar ca nu sunt seriosi.
      Mult succes!

    2. nu stiu daca te ajuta cu ceva , dar daca imi dai o adresa as putea sa ma duc sa iti fac niste poze sa vezi cum se prezinta firma din exterior 🙂

      1. Google earth / street view face minuni 🙂
        Cele mai valoroase informatii sunt recenziile angajatilor, cautati informatii pe net si gasiti despre aproape toate firmele.

  60. No street view pt Erlangen din nefericire , am verificat de mult. Daca este cineva din acea zona mi-ar place sa discutam 🙂

  61. krankenschwester ,cu specializare in fizioterapie , reflexoterapie , masaj , Zaragoza , Spania , cinci ani de experienta in wellness , sisteme SPA ,actualmente muncesc in Stuttgart , de p utin timp ,am drept de sedere si de munca trei luni , doresc informatii pentru un loc de munca in domeniu estetica , intretinere corporala .

  62. Buna seara tuturor,mar interesa daca cineva poate sa-mi spuna cam cat as castiga ca sudor wig si mig cu experienta si cam cat ar trebui sa cer la ora adica cam care ar fi tarifa pt aceasta meserie in zona stuttgart-koln.A doua intrebare ar fi in ce nivel de impozit ma incadrez cu sotie si un copil s

    1. Multumesc Elena.Am vazut ca multe agentii demunca dau plata la ora de ex: 15 euro din astia iti platesti tu impozitul????iar la 3000 in clasa 3 cat iti mai ramane???

    1. 2149 – om cazi; om care are 1 copiul pe cardul de taxe.
      2130 – fara copii.

      Calculul este de asemenea fara taxa de biserica – kirchensteuer.

  63. Interleg ca pentru a obtine contingentul pentru lucrul in germania trebuie declarat un salariu minim de 3200-3500Eur. Banuiesc brut.
    poate cineva sa-mi precizeze.
    doru georgescu

  64. Vad ca nu se mentioneza solutia infiintarii unei cooperative de munca unde poate fi membru oricine si nu se cere drept de munca.
    As dorii un raspuns de la cineva care are o asemenea cooperativa inregistrata.
    Eu sunt in Dusseldorf cu 6 romani pe care nu-i pot angaja pe firma mea germana (s-a anulat contractul de constructie).
    Singura solutie imediata este sa-i bag intro asemenea cooperativa care are nevoie de oameni acum.

    1. In conditiile in care munca prestata este ca independent nu ai nevoie de dreptul de lucru.
      Iar asocierea in cooperative sau alte forme este permisa, multi din independenti sunt in Germania reuniti in cooperative (Genossenschaft) sau in Verein/Verband.
      Dar intai trebuie sa pornesti activitatea de independent care iti permite sa intri in cooperativa.

  65. Buna ziua,

    Ma numesc Ionut si v-as ruga daca se poate sa primesc un raspuns cat se poate de sincer. In urma unui anunt dintr-un ziar din Romania am gasit un post sezonier pe 6 luni la un Burger King langa Stuttgart . Domnul de la telefon (roman) mi-a spus ca se castiga intre 1200 si 1300 bani in mana(7.5 euro /ora /net si se lucreaza intre 5 si 6 zile pe saptamana). Mi-a spus ca se semneaza contractul acolo si nu are obligatia de a il trimite in prealabil pentru a-l citi. Initial i-am dat OK si am spus ca vreau sa vin dar acum dupa ce am mai citit si alte comentarii de pe net am inteles ca nu poate fi adevarat si suma respectiva este probabil brutul.
    Se poate castiga ca si sezonier la un astfel de restaurant NET 7.5 euro pe ora ?
    Ar trebui sa cer neaparat sa-mi trimita contractul pentru a nu face eventual o mare prostie ?
    Daca cineva are ceva informatii din domeniu v-as ruga sa ma ajutati.
    Multumesc mult, Ionut.

  66. Am inteles,multumesc tuturor,eu lucrez in italia si am un coleg de munca slovac care a lucrat la o fabrica exact ca a noastra aici si spunea ca ramanea cu 3000 in mana asta inseamna ca ca lua 4-5 mii???(se pot lua asemenea salarii pe mine ma intereseaza sa fiu sigur ca nu sant iluzii)

    1. 3000 net inseamna ~4470 brut (clasa 3) si ~5300 brut pentru clasa 1 de impozitare – Salariile aceste nu se obtin intr-o pozitie obisnuita.
      3000 brut da, e altceva.
      Ca idee puteti lua si 10, 20.000 de euro pe luna, totul depinde de ce stiti sa prestati. Pentru munca necalificata se pleaca de la ~1000 la McDonalds, 10E/ora la Lidl si suma creste pe masura calificarii/studiilor/prestatiei.
      Succes!

  67. Sorine sunt iluzii!!!!!!

    Trebuie sa castigi peste 63000 Euro pe an brutto ca sa ai un asemenea venit net si crede-ma acesta e un salariu mai mult decat respectabil in Germania.Daca esti dezvolatator sw poti castiga si 70000 Euro brutto pe an la companii de renume.Nu e imposibil dar trebuie sa ai multa experinta in domeniile cautate de ei dar trebuie sa vorbesti limba germana fluent.

    Daca intrebi un neamt cat castiga pe luna o sa-ti spuna de cele mai multe ori venitul brut si nu “netul” ca la noi.

    Bafta in continuare!

  68. Multumesc Iulian si Ghiocel am sa fac totusi o incercare de curiozitate,as mai avea o intrebare DACA ESTE CINEVA DIN ORASUL BIETIGHEIM BISSINGEN as vrea sa fac cateva intrebari referitor la chirii

  69. Salut,
    Am auzit ca unii lucreaza ca si freelanceri cu firma PFA in RO si desfasoara activitati in Germania.
    Poate asa se poate castiga un venit mult mai mare pe o perioada determinata 3,6 luni.Mai multe poti afla de la cei ce presteaza astfel de servicii .Succes!

  70. Util si interesant site, desi probabil era mai usor de urmarit daca era structurat precum un forum 🙂
    Prima data informatii oferite: recent primit oferta salariala, domeniul IT, brut ~ 60K + prima concediu(~0.6*salariu lunar) + 13rd salariu lunar + 30 zile concediu + cateva mici detalii, necuantificabile;
    Informatii de care am nevoie si, desi rasfoit mult site-ul si chiar gasit cateodata informatii contradictorii, asupra carora nu sunt deplin lamurit(si aici m-ar ajuta mult domnul IulianS in cazul in care observa postul meu):
    1) sunt in stadiul in care, teoretic, ar trebui sa primesc contractul sa il semnez si apoi sa il trimit si sa fie depus pentru aprobarea permisului de munca. Intrebarea mea ar fi: sa ma astept la ceva surprize in privinta asta? Gasisem undeva ca daca salariul > ~65K atunci automat se elibereaza permis de munca in maxim 3 zile. Ma incadrez la aceasta categorie doar daca se aduna si bonusurile(si intrebarea ar fi: se considera si bonusurile la aceasta limita?), altfel trebuie sa astept 3-4 saptamani, si sa ma pregatesc pentru un eventual refuz. Corect ?
    2) casatorit, fara copii, deci categoria 3.
    Celor de la firma trebuie sa le comunic asta(eventual le trimit si certificat casatorie) pentru a nu-mi vira catre stat mai mult impozit, corect ?
    3) anmeldung: aici iar e putin complicat.
    Ma astept ca firma angajatoare sa imi asigure prima luna de cazare, apoi sa caut si sa inchiriez o locuinta.
    Ce nu imi este clar: cum de se face ca firma aplica pentru permis de munca fara ca eu sa am acest anmeldung? Citisem pe acest site ca initial anmeldung apoi permis de munca.
    O alta directie unde mi-ar fi de folos sfaturi: pentru acest document,anmeldung , nu pot aplica pana nu gasesc o locuinta stabila, corect ? Adica nu pot aplica in primele zile pentru ca atunci voi locui temporar in locuinta inchirata de firma, corect? De asemenea teama mea este ca nu as gasi in primele 2-3 luni o locuinta(majoritatea spun ca, cam atat dureaza acest proces, mai cu seama ca propietarul ar vedea ca de abia am ajuns) si aici intrebarea mea ar fi: e mai recomandat sa incerc a inchiria un apartament temporar pentru maxim 6 luni, cu riscul unui cost aditional, sa fac acest anmeldung pe locatia temporara si apoi cand schimb domiciliul ce acte trebuie sa reiterez? Tot? anmeldung , cont bancar, pemisul de sedere ? totul ?
    4) Sotia mea: venim impreuna, deci anmeldung ne trebuie la amandoi. Asta inseamna ca, contractul de inchiriere trebuie sa ne stipuleze pe amandoi precum chiriasi, corect ?
    Ea de asemenea am inteles ca ar obtine drept de sedere automat pe baza dreptului meu de sedere. Dar in acelasi timp obtine si drept de munca automat? Sau trebuie sa gaseasca un agajator care sa fie dispus sa ii obtina un permis de munca?
    5) Pentru IulianS: am observat ca la postul lui Bogdan ati spus ca al 13lea salariu incepe cu 25% din salariul brut anual si se incrementeaza cu 10% in fiecare an pana la 55%. In cazul meu se pastreaza acelasi procentaj si aceeasi rata de incrementare, dar, se pare ca acestea se aplica la salariul lunar, si nu cel anual. E posibil sa fie o eroare de exprimare sau acest al 13-lea salariu e ceva diferit si il stabileste firma? (in sensul ca s-a exprimat gresit pe mail nenea cu oferta si sa ma astept ca procentajul sa se aplice salariului anual, aceasta fiind gen practica in Gemania, sau s-a exprimat corect si e la dispozitia angajatorului sa stabileasca valoarea acestui al 13lea salariu ?)
    6) Orice alta informatie aditionala si eventual detalii/sugestii/recomandari cu referire la actele necesare/pasii pe care ar trebui sa ii fac in primele luni cand ajung acolo pentru rezolvarea documentelor mi-ar fi de mare folos.
    7) Scuze de lungul comentariu si sper ca nu am plictisit pe nimeni 🙂

    1. Salutare,
      Salarul este unul excelent pentru primul loc de munca in Germania. In ce zona e locul de munca?

      1. Venitul lunar nu influenteaza acordarea permisului de munca (doar in sens negativ daca ar fi foarte mic). Daca ai studii superioare in domeniu IT atunci nu mai este necesar obtinerea permisului de munca (reglementare speciala de la 1ianuarie 2012).

      2. De la Finanzamt trebuie sa obtineti Lohnsteuerkarte in care sunt mentionate: clasa de impozitare, numarul de copii, status-ul taxei de biserica. Apoi Lohnsteuerkarte il trimiteti angajatorului – pe baza datelor din acest document vi se vor retine taxele. Daca nu prezentati din prima luna documentul atunci va va fi calculat salarul conform clasei 1 de impozitare urmand ca dupa ce aduceti Lohnsteuerkarte sa vi se faca recalcularea.

      3. Se poate aplica pentru permis de munca fara a avea anmeldung: e si normal, nu va mutati in Germania daca nu vi se aproba – dar inca odata, nu aveti nevoie de permis de munca daca aveti studii superioare in IT. In plus, pentru IT exista o procedura accelerata de obtinere – dar trebuie ca firma sa nu dea acordul celor de la ZAV sa caute potentiali doritori ai locului de munca in discutie.

      Spuneti ca firma va prelua costul chiriei pentru o luna – trebuie sa luati in calcul faptul ca preluarea costurilor pentru locuinta sunt impozabile – asteptati-va la ~45-50% impozite pentru suma respectiva (personal m-am ars cu plata cazarii pentru 2 luni, din 2500 euro mi s-au retinu ~1240 impozite) – similar, nu am stiut despre asta. E bine de luat in calcu, e un aspect financiar important zic eu.

      Anmeldung va trebui sa va faceti si in cazul unei locuinte temporare – cu exceptia hotelului unde veti fi inregistrat automat – adresa se schimba usor in cazul in care va mutati.

      4. Sotia va obtine drept de munca (exista un principiu al reunificarii familiale – orice drept al unui sot este automat dobandit si de celalalt). In primul an de munca sotia va trebui sa aplice pentru permis de munca in contextul existentei unei oferte de munca (dar va primit fara probleme aprobarea) dupa 12 luni, cand veti avea si dumneavoastra permis unbefristet, va putea aplica si dansa pentru permisul unbefristet fara a avea un potential angajator.

      5. Al 13-lea salar se compune din 55% prima de craciun (platibil dupa cum v-am precizat – 25% in primul an, 10% adaugandu-se anual pana la atingerea pragului maxim de 55% – ATENTIE: daca sunteti in primele 6 luni de contract NU beneficiati in primul an) restul de 45% fiind distribuiti in mod egal pentru fiecare zi de concediu

      6. Rasfoiti in cuprinsul forum-ului, gasiti tot felul de informatii ce va pot fi folositoare.
      Merita adus din Romania, in cazul in care ati detinut/detineti un autoturism, documentul NO-Claim Bonus de la asigurator, va poate folosi aici pentru incadrarea intr-o clasa de asigurare mai decenta ca pret.

      Mult succes!

      1. Munich
        1) ma refeream prin prisma:

        In atentia celor cu studii superioare tehnice si academice


        unde:
        “Cei care deţin contracte de angajare, peste limita sumei de 64.800 euro anual, vor beneficia, în mod automat, de permis de muncă pentru o perioadă nelimitată pe teritoriul Germaniei.
        Informaţii suplimentare privind accesul pe piaţa muncii din Germania puteţi obţine accesând site-ul incoming@arbeitsagentur.de sau pe http://www.ba-auslandsvermittlung.
        Nu stiu daca aceasta limita de 64,8K include si bonusuri.
        voi incerca sa ma sap. Inconvenientul il reprezinta “vasta” mea pricepere a limbii/legislatiei germane: 2 cuvinte (ya si nein).
        3) IT e un domeniu larg. Unde gasesc legea/prevederile unde stipuleaza clar ce ramuri/profesii beneficiaza de lipsa necesitatii unui permis de munca.
        De asemenea mentionez ca si firma angajatoare mi-a trasmis ca anagajarea mea este conditionata de consimtamantul unui “work council”, prin aceasta cred ca se refera la agentia care elibereaza acest permis de munca. Ce e drept nici ei nu erau siguri ca ar fi sau nu necesar de la interviu. M-ar ajuta sa le trimit un mail cu link catre legislatia lor unde s-ar stipula clar ca nu e necesar acest work permit.
        Pana acum le-am trimis doar copia scanata a diplomei de licenta(Facultate) si a Masterului absolvit, precum si cea de bacaulaureat. Nimic traduc nimic aditional. Si Facultatea si Masterul absolvit de mine sunt pe profil tehnic.
        4) Inteleg ca sotia nu obtine drept de munca automat in primul an, dar doar daca aplica pentru un job, acolo trebuie sa ii mentioneze angajatorului ca e doar o formalitate obtinerea permisului pentru ca sotul, eu, are acest drept. Corect ?
        5) Aici, in postul Dvs. pentru Bogdan spuneati: “De obicei al 13-lea salar e 55% din venitul brut anual”.
        Aici este nelamurirea mea: sunteti sigur ca de obicei procentul se aplica salariului brut anual ? Intreb asta pentru ca atunci ar rezulta o suma foarte/extrem/grotesc de mare: 55% din 60K inseamna cel putin 15K chiar si dupa taxe. Mi se pare enorm de mult pentru un al 13lea salariu platibil anual.
        Ce e drept in cazul meu, pe mail, mi s-a comunicat acelasi procentaj dupa 3ani(inepe cu 25% primele 6luni, 35% 12luni, 45% dupa 24luni si 55% 36luni) dar aplicabil salariului lunar.
        6) Multumesc pentru pont.

        Multumesc pentru informatii de asemenea. Probabil voi mai reveni cu aditionale intrebari pe masura ce se concretizeaza mai clar daca voi pleca sau nu.

      2. Legat de al 13-lea salar – e de obicei 55% din salarul brut lunar (nu anual, s-a strecurat o greseala ce am corectatt-o inclusiv in postul anterior).

        Din ce descrii tu firma pare a fi ceva ce incepe cu S ….NS. Worker’s council = sindicatul (IGMETALL in cazul tau mai mult ca sigur) – ei vor trebui sa aprobe angajarea ta (de obicei e doar o formalitate dar de durata – scopul e acela de a asigura, cel putin la nivel teoretic, un proces de recrutare corect – firma trebuie sa justifice de ce a fost angajat X si nu Y).
        PS: mai adauga 4,3% din ce ai discutat cu firma (asta daca nu e inclus deja) – tocmai s-au marit salariile la IGMETALL cu 4,3 %.

        -informatii despre acea prevedere gasiti pe http://www.zav.de – din pacate nu mai am link-ul direct.
        – e corect, sotia are dreptul de a obtine permisul de munca, e doar o formalitate (dar de durata in schimb).
        Succes!

    2. @ urechila

      1. Limita de salar de care vorbiti, min. 66000 este valabila pentru cetatenii din afara UE. Este vorba de asa numita Blue Card.
      La aceasta ora aceasta limita a fost redusa la ca. 45000, iar pentru unele domeniii deficitare chiar la ca. 35000.

      Pentru d-voastra, cetatean UE, daca aveti diploma de facultate in domeniu nu mai este nevoie de dreptul de lucru.
      Daca nu aveti diploma, atunci veti primi dreptul de lucru fara probleme, cererea angajatorului plus venitul pe care il aveti, va face posibila primirea lui. Insa cat de repede nu este precizat nicaieri. Nu cred ca vi se poate refuza solicitarea dreptului de lucru, daca aceasta este necesara.

      3. Daca este eventual necesar sa se aplice pentru dreptul de lucru, nu este neaparat nevoie sa fiti in Germania. Ceea ce ati citit este usor eronat, nu exista nici o lege care sa prescrie un domiciliu in Germania pentru a se aplica pentru dreptul de lucru.

      5. Al 13-lea salariu este o prestatie benevola a firmei. Poate chiar sa nu existe, sau poate insemna chiar si al 14-lea salariu (adica un salariu prima de concediu si unul prima de craciun). Si se mai poate acorda chiar o participare la castig. Fiecare firma isi are insa propria politica tarifara.

  71. @ Urechila
    1) Pentru ca lucrezi intr-un domeniu cu inalta calificare de la 1 ian 2012 permisul de munca nu mai este necesar. Eu nu am avut nevoie.
    2) Nu celor de la munca trebuie sa le comunici ca esti casatorit pentru ca nu ei iti stabilesc clasa de salarizare ci Finantzamt unde te duci cu urm. documente: certif casatorie, nastere, anmeldung si faci acolo o cerere.
    3) Intradevar e bine sa iti face anmeldung pe adresa unde vei locui in final. Nu cred ca inchirierea unei locuinte iti va lua 2-3 luni mai ales daca ai contract semnat. Arati contractul de munca proprietarului si la 60k pe an nu cred ca te refuza. Acum depinde si ce vrei sa inchiriezi. Oricum tu sa ai la tine un 5000euro pentru provision si garantie.
    4) Ca sa isi faca sotia anmeldung pe acea adresa nu e musai sa fie si ea in contractul de inchiriere.
    Din moment ce tu nu mai ai nevoie de permis de munca(se considera ca ai pe perioada nedeterminata) si sotia ta va avea permis de munca automant si de aici permis de sedere permanent.
    5) Al 13-lea salariu se stabileste de la firma la firma si de obicei e un procent de salariul brut anual. Dar repet depinde de la firma la firma si poate depinde de multe (profitabilitate, evaluarea ta, etc)
    6) Pasi pe care ii voi face si eu in curand:
    In ROMANIA
    1.Contact de munca – rezolvat
    1.1 Pregatit acte din tara: innoit buletine, pasapoarte, permise, tradus si apostilat certificate. Nu vreau sa am surprize pe acolo.
    In DE
    2.gasit chirie
    2.1 trecut gaze, curent, internet, tel, tv pe numele tau
    3.anmeldung
    4.cont in banca – iti trebuie anmeldung
    5.finantzamt pentru numar fiscal si clasa 3
    6.asigurare medicala la aok sau altele
    7.alocatie copil – cazul meu
    8.inmatriculat auto pe DE (inca ma mai gandesc cum e mai ieftin, s-ar putea sa o trec pe numele surorii mele in RO si sa merg cu procura in DE numai ca s-ar putea sa ma traga politia pe dreapta destul de des avand numere RO)
    9. permis de sedere – o sa vad daca mai e cazul cand ajung acolo.

    7) Nu ne-ai plictisit. Stai sa vezi ce o sa va plictisesc eu cand o ajung acolo si ma dau cu capul de pereti din pricina diferitelor probleme. E bine ca intrebi, de aia suntem pe acest forum sa ne ajuta. Pacat ca multi dintre cei ajunsi acolo, desi s-au folosit de informatii de pe forum, nu se indura sa piarda 30 min sa ne spuna cum au rezolvat diferite probleme si ce acte le-au trebuit. Sper sa nu trec si eu de partea lor 🙂

    Informatiile de pe forum sunt de real ajutor. Iti recomand sa citesti toate postarile si iti mai recomand urmatorul site:
    http://www.toytowngermany.com/
    e in engleza dar au foarte multe informatii despre DE plus diferite probleme cu autoritatile si cum le-au rezolvat.
    Succes si mult curaj,
    Ciprian

    1. La punctul 8 – ati cazut in capcana barfei “celor 2 vecini” inainte de a ajunge in Germania – nu puteti circula in Germania mai multe de 6 luni cu numere de Romania si nici procura nu e o solutie.

      Nu uitati de la formularele Europene pentru alocatia copilului si declaratia de stabilire a domiciliului fiscal pe 2011 de la finante.

      Succes!

    2. Salut Ciprian.
      Multumesc pentru promptitudine si sfaturi.
      Dupa cum incercam sa il intreb si pe IulianS: “IT e un domeniu larg. Unde gasesc legea/prevederile unde stipuleaza clar ce ramuri/profesii beneficiaza de lipsa necesitatii unui permis de munca.”
      Referitor la cazul tau:
      1) Inteleg ca deja esti acolo si lucrezi cu contract de munca?
      1.2) Care certificate de apostilat?
      2.1) Trebuie tracute toate acele contracte pe numele tau ? Gaze, internet, curent? Si accepta propietarul asta ? Ma gandesc ca sunt enorm de multe acte, birocratie. E ceva tipic sau e ceva ce ai preferat sa faci tu din anumite motive ?
      6) Asigurare medicala: ai optat pentru cea publica, pentru a-ti ingloba si familia fara a plati aditional pentru fiecare membru, corect? Tot de la ei obtii si card/documente pentru membrii familiei tale pe baza contributiei platite doar de tine, corect? Sau primesti un card/document doar pentru tine si pe baza lui i se asigura si sotiei/copilului servicii medicale?

      O intrebare adtionala: certificatul de casatorie trebuie apostilat? Al meu deja e tri-lingv: Ro/Fr/En .

      Succes si tie.

    3. @ Ciprian
      2.1 Nu aveti de trecut nimic pe numele d-voastra. Pentru ca faceti personal contractele cu fiecare furnizor pe care il doriti (gaz, curent, telefon, internet)
      5. Pentru clasa de impozitare interesati-va intai la evidenta populatiei. Aceste birouri mai sunt eventual raspunzatoare de aceasta. Finanzamtul a devenit raspunzator pentru aceasta de putina vreme, insa nu s-a trecut peste tot raspunderea de la evidenta populatiei catre Finanzamt.

      6. Incercati cu asigurarea medicala la un BKK. La ora actuala la toate asigurarile publice se plateste aceasi prima de asigurare, insa serviciile sunt adeseori diferite. AOK este una din cele care ofera cele mai putine servicii (are foarte multi asigurati dintre pensionari sau someri sau alte paturi sociale care practic nu mai platesc primele, si astfel nu isi permit sa ofere prea multe servicii)

      8. Dl. Iulian v-a avizat asupra situatiei.

      9. De permis de sedere nu mai este nevoie din 2007.

  72. @urechila
    Cu placere,
    Nu stiu unde sa gasesti legea cum ca nu mai e necesar permisul de munca. Cei de la firma mi-au spus ca nu mai e necesar (ei lugreaza cu o firma de consultanta)
    1) Am contractul semnat dar incep in toamna lucrul
    1.2) Certificat de casatorie si nastere. Inca nu sunt lamurit complet. Aici pe forum mi se spune ca nu trebuie apostilate dar eu am vb cu cu coleg care e deja in Germania si i-au spus de la Finantzamt ca nu i le primeste fara apostila si traduse neaparat in germania. Nu accepta traduse in romania. Poate conditiile difera de la land la land.
    2.1) Depinde de tine si de proprietar. Proprietarilor le convine sa preiei tu contractul pentru ca in caz de neplata pe tine te afecteaza nu pe el. Poti negocia sa iti bage toate aceste costuri in chirie. Un amic si-a bagat tot in chirie pentru ca nu dorea sa se lege la cap cu zeci de contracte.
    6) La asigurare sociala o sa optez pentru cea publica ca sa fie acoperita si sotia si copilul. Se obtine un card pentru fiecare membru.

    Cred ca treaba cu apostilarea certificatelor depinde de la land la land. Si d-na Laura Fuss spunea la un moment dat ca a trebuit sa le apostileze.

  73. Sunt multe info foarte bune mai sus dar nu toate corespund!
    Faza cu 6 luni masina de RO nu e corecta si depinde doar de ce tampit de politist intalnesti. Ex. parintii mei locuiesc in munchen de 7 ani si au 2 masini pe Ro iar eu locuiesc in Thuringen si am avut masina pe Ro 1 an si jumatate. In afara ca ma oprea politia foarte des nu am mai avut probleme doar la capatarea permisului de parcare la mine in zona dar si aia s-a rezolvat dupa ce am facut scandal la primarie cu ajutorul unei romance plecata de multi ani si care m-a ajutat cu aceasta problema.Munchenul este o zona in general deschisa cu foarte multi straini si ei s-au lovit de toate problemele posibile.
    Anmeldungul si Abmeldungul trebuie sa il faci opbligatoriu si daca stai 2 saptamani si merge foarte repede ceva de genul 5 minute a durat la mine.
    Prima si prima data inainte de toate iti trebuie un cont in banca.Fara el nu rezolvi nimic.La noi a fost nevoie de hartia de Anmeldung dar e posibil sa mearga si fara.
    Dupa ce gasesti si inchiriezi o casa,utilitatile ti le rezolvi dupa aia automat prin internet dar fara cont nu merge.
    In Munchen se vorbeste peste tot engleaza si chiar o combinatie intre engleza si germana.Scopul lor este sa te rezolve nu sa iti puna bete in roate ca in romania.
    Krankenversicherung e bine sa iti faci publica cum au auzit mai sus si recomand ceva gen BKK.Eu personal am la Salus BKK Ost.Eu lucrez ca si medic aici in germania si din ce am auzit la ceilalti colegi la AOK este mai mare prima de asigurare.
    Acum dupa ce termini cu toata nebunia o sa trebuiasca sa iti faci ceva asigurare pt casa si tot felul de prostii.Vezi ca o sa iti propuna de la banca la care iti faci cont.Spui ca te gandesti si cand ai timp compara pe net.
    Acum inapoi la masina.Daca o inscrii pe DE o sa te nenoroceasca la Asigurarea Obligatorie gen RCA la noi.Pt ca te considera ca nu ai avut masina pana acuma in germania,cu toate ca dupa carnet conduci de multi ani te baga la prima ceva de genu 170%.Asta inseamna foarte mult.Aici toti nemtii isi fac si Vollcasco si asa iti recomand si eu.Eu mi-am schimbat masina recent si platesc pe 1 an 1300E Obligatoria plus VollKasko/Teilkasko.Recomandarea mea este sa vii cu masina din RO si sa o lasi asa pana trec 6-8 luni si esti instalat si te accepta si te descurci.
    In general treburile cu birocratia merg foarte repede in Germania numai ca o sa ai multe de facut.
    Cineva a dat in sfat foarte important mai sus.Rezolvati-va probleme in romania ca o data ce se incepe munca aici nu stiti cand mai scapati sa trageti o fuga pana acasa.

    1. Din pacate dezinformati – informatiile dumneavoastra sunt culese de peste gard de la 2 vecini, nicicum nu ati citit / citat vreo prevedere legala. Acel politist nu e chiat tampit ci un mare om – v-a facut un mare favor.

      Ca regula generala trebuiesc prezentate informatii din lege nu din experienta norocoasa a unuia sau altuia – faptul ca x si Y fac intr-un fel asta nu inseamna ca este modul corect si legal.
      Succes!

      1. cineva mai sus se plangea ca nu avem timp 30 de minute sa povestim experienta de la inceput.asta am facut eu mai sus cu toate ca site-ul acesta l-am descoperit dupa mult timp dupa ce m-am instalat aici si nu m-a ajutat pana acum doar cu creerea de stres.Am vorbit la primaria cu acea doamna care m-a ajutat cu parcarea si acele 6 luni sunt total discutabile.Ca sa treaca cele 6 luni cum verifica ei? Asta a fost intrebare la care nu am primit nici un raspuns.Apoi daca te opreste politia sa zicem pe autostrada de ce anume ii intereseaza pe ei ca eu lucrez aici sau doar tranzitez? Din scrta mea experienta omul mai trebuie sa mai scoata capul din legi ca daca e sa traim dupa ele ne facem toti mai catolici decat papa.
        Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni! daca pe cineva intereseaza ce am avut de spus bine daca nu il rog sa desconsidere ceea ce am scris mai sus

      2. Interesul este plata impozitului auto.
        Inca odata – informatiile se iau din lege nu cum le interpreteaza x si y (doamna de la primarie ce competente are in domeniul fiscal?). Acum ca un politist are chef sau nu sa o aplice pe moment e altceva, dar nu trebuie fortat norocul si facut din asta regula.
        Verificarea se face foarte simplu – relativ la data anmeldung-ului.
        Acum exista la nivel UE baza de date comuna – politia poate face verificarea inclusiv in parcarea de la bloc (parcarea e considerata loc public si puteti lua amenda inclusib pentru TUV expirat , chiar daca masina e in parcare si nu circulati) – afla proprietarul din Romania al masinii, verifica daca are Anmeldung si daca au trecut 6 luni gata.

        In Germania legea e inca blanda: va dau exemplul Italiei unde se aplica in acest caz o amenda de +1000 Euro ce trebuie achitata pe LOC (masina se indisponibilizeaza pana la plata amenzii). Nu ai bani pe loc, atunci se mai adauga taxa de remorcare si depozitare.

    2. M-as abtine sa fac afirmatii de genul acesta.
      Chiar daca circulati cu masina de un an si jumatate in Germania, nu inseamna ca sunteti si legal. Iar politistii care v-au verificat poate nu cunosc nici ei reglementarile, sau nu au avut motiv sa afle daca aveti deja domiciliul in Ge. si de cand il aveti.
      Este drept ca “Hotul neprins e negustor cinstit” fapta este insa ilegala si se numeste evaziune fiscala, si se pedepseste cu amenda, plata retroactiva a impozitelor, si chiar mai mult.
      Va doresc mult succes mai departe, sunteti insa dispus (cu titlu de pariu) sa platiti unei organizatii de binefacere impozitul retroactiv pe intraga perioada si valoarea amenzii ce o veti primi?

      1. Legea asa spune si nu contrazic asta.Un coleg chiar a patit-o dar in NRW.A primit acasa hartia sa se prezinte la judecatorie dar cazul a fost abandonat dupa ce omu si-a trecut masina pe De si a prezentat actele la politie.Pentru mine nu mai este cazul pt ca mi-am cumparat masina de aici.Anmeldungul se face pt persoane si in nici un caz nu au voie sa te intrebe de masina.La mine era problematic ca mi-am facut acel Bewohnerparkausweis si de acolo puteau deduce de cand e masina cu mine.Dar ei nu pot stii exact,asta daca nu este anmelduita masina, de cand a ajuns masina in germania.Totul este discutabil numai ca este mai bine sa se fereasca de probleme cu justitia.Oricum abuzuri de fac si in germania si in special impotriva strainilor.Pt cei care locuiesc in vest este mai usor cu masinile cu numere straine, in schimb aici in est sunt toate cu tinte pe ele.Ma refer la vandalizare.Atunci nu mai intereseaza pe nimeni de lege.Exemple mai pot da dar ma opresc aici.
        Oricum legea nu se respecta nici aici exact cum scrie sau poate ca asa e in estul salbatic.

      2. Cele 6 luni se raporteaza la data anmeldung-ului proprietarului nu a autoturismului (nu are absolut nicio importanta data la care autoturismul intra in tara)
        Totul se leaga de stabilirea domiciliului fiscal – dupa 183 de zile acesta devine noul stat gazda implicit toate taxele trebuiesc platite aici.

  74. In general traducerile nu se accepta decat daca sunt stampilate de un notar germana si cum notarul nu accepta traduceri facute in romania atunci trebuie facute complet aici in germania si costa destul de mult.Sunt landuri care nu au nevoie de apostila.Bayernu si NRW au din cate stiu.Thuringenul nu are.

  75. Doamna de la primarie lucreaza la ceva gen politia comunitara nu imi vine acum in minte numele.Am inteles ca masina se considera automat dar ce se intampla daca proprietarul este altul decat persoana anmelduita? Daca anmelduiesc masina inseamna ca trebuie sa primesc numere de DE.Ce se intampla cu toata nebunia ca eu trebuie sa o radiez si nu merge asa de usor in ro.Ce se intampla daca peste 6 luni de exemplu ma hotarasc sa plec acasa si trebuie sa iau si masina cu mine.O iau de la capat cu toata nebunia.Stim cu toti ce inseamna asta in ro, RAR si totul.De ce considera legea germana ca daca eu ma anmelduiesc de azi inseamna ca si masina o aduc cu mine din prima zi?

    1. Legea exclude aceasta situatie – un rezident german nu poate conduce un autoturism inmatriculat in strainatate daca nu este in proprietatea sa (cu mici exceptii, nu le mai detaliez).
      Masina o inmatriculati nu din prima zi dar trebuie sa aveti grija sa nu depasiti 183 de zile de la data anmeldung-ului dumneavoastra (in cazul sederilor mai mici de 1 an ce pot fi dovedite prin acte, autoturismul nu trebuie inmatriculat).
      Inca odata, nu are legatura directa cu inmatricularea – motivul este plata impozitului auto dupa stabilirea resedintei fiscale (183 de zile) care din pacate nu se poate face decat prin inmatriculare.
      In plus nu e doar legea germana, legile europene prevad acest lucru – e drept ca exista variatii de la tara la tara.

      1. in romania eu de exemplu am voie sa conduc masina a carui proprietar este unul din parinti.in germania nu exista o lege reciproca? de ce am fost oprit pe autostradata de mai multe ori si chiar de cripo,chiar de politia autriaca conducand un automobil apartinand parintilor mei faca ca unul din ei sa fie cu mine, si nu am avut probleme? Sa fie asta doar noroc?

      2. Politia austriaca nu are treaba cu dumneavoastra atat timp cat nu aveti anmeldung in austria.
        KFZ Steuer zice asa: se plateste impozit pentru orice autoturism care circula in Germania. Se definesc niste exceptii, una din conditii fiind ca utilizatorul sa nu fie rezident. Aceasta prevedere s-a introuds pentru a inchide micile portite: circulatia cu procura.
        Nu mai insist asupra prevederilor legale, s-a discutat in cuprinsul forumului in detaliu asupra legilor.

      3. Principial puteti conduce masina oricui chiar si fara imputernicire, sau fara ca persoana proprietara sa fie in masina, in alta tara decat in tara de domiciliul a conducatorului sau proprietarului. Atat timp cat acest lucru este temporar, (perioadele difera de la tara la tara) nu are nimeni treaba cu d-voastra, nici austriacul, nici belgianul nici italianul. Deci nu este vorba de noroc, este vorba de alta situatie.

        Si in Germania, daca sunteti rezident german, aveti dreptul sa conduceti masina inmatriculata in Romania pe numele oricarei persoane, cu conditia ca aceasta sa se afle in masina. O procura nu este suficienta, puteti fi amendat pe loc.
        .

    2. Pentru cazul in care domiciliul este pe o perioada determinata, mai lunga de 6 luni, si mai scurta de 1 an, a existat o posibilitate de inmatriculare temporara in Germania tocmai pentru a se plati impozitul. Dar presupunea acte justificative, de exemplu un contract de lucru pentru 1 an. Asa, masina nu trebuia radiata din tara de origine si inmatriculata in Ge., ci se facea doar temporar. Insa nu cred ca mai este valabila aceasta reglementare.

      1. Facilitatea exista dar inmatricularea temporara nu, pur si simplu nu mai trebuie inmatriculata – dar trebuie dovedit cu acte sederea mai mica de 1 an.

  76. de pot sa anmelduiesc masina dar sa o tin cu numere de Ro o anumita perioada si sa platesc taxe la ea? Asta inseamna ca platim impozit la aceeasi masina in 2 state membre ale UE? Nu este putin ciudat acest fapt?

  77. Nu, din pacate nu se poate.
    Nu e vorba nicicum de impozit in 2 state: in momentul inmatricularii aici masina se raidaza din Romania si plata impozitului se stopeaza (puteti solicita returnarea impozitului platit in avans).

    1. @ IulianS
      Sunt tare curios daca asa ceva este posibil in Romania: restituirea impozitului platit in avans, sau suspendarea platii impozitului. Bineinteles ma refer la rezolvarea cererii in limite normale de timp sau alergatura (sau nervi) 🙂

      1. Da, se poate.
        Anul trecut la radierea masinii am primit diferenta de 5 RON 🙂
        Adevarul e ca spaga m-a costat mult mai mult (radierea unei masini e o procedura de durata, birocratia incredibilea – se obtine in 1 saptamana formularul de la ghiseul A si se depune la ghiseul B cand individul de la ghiseul B il poate tipari direct din sistem).

  78. Salut din nou la toata lumea,Iulian poti sa-mi explici si mie cateva lucruri asigurarea de sanatate si impozitul pe salariu fiecare si le
    plateste singur?

    1. Daca sunteti angajat atunci in asigurarile sociale se platesc de catre angajat ca. 20% din retributia bruta, iar angajatorul plateste ca. 19% tot din brut pentru angajat.
      Impozitul il platiti singur in functie de situatia familiala.

      Toate platile se executa automat de angajator, acesta vireaza banii financiarului si casei de asigurare de sanatate ( si pentru pensie si somaj), angajatul primind doar netul pe cont, mai rar direct in mana. Totodata angajatul primeste si Lohnzettel (fluturasul de salar) in care trebuie sa apara toate retinerile din salariul brut, pentru luna in curs si cumulat pe an.

    2. As adauga la cele spuse de dl. Anonim faptul ca angajatul este liber sa aleaga o casa de sanatate la care sa fie asigurat (din cele publice) – contributia si modul de plata e acelasi (plata se opreste lunar si se vireaza automat in contul asiguratorului).
      Impozitul impropriu spus il platiti singur – nivelul de impozitare se stabileste individual, functie de situatia familiala si veniturile anuale, dar plata se opreste automat din venitul brut.
      Ce primiti in mana/cont e venitul net – doar daca aveti venituri suplimentare din alte surse (inchirieri, etc) atunci va trebui la sfarsitul anului sa platiti suplimentar (cuantumul se stabileste in urma completarii declaratiei de venit).
      Succes!

  79. Genial forumul! Informativ si ajutator. Imi pare rau ca nu am dat de el mai repede. Ma scutea de citeva dureri de cap. Situatia mea:
    Inginer (stud superioare cu master inclus), automotive, 2.5 ani experienta, germana/engleza nivel avansat, zona Bayern, venit anual brut 57k.
    Numai ce am inceput si eu lucrul aici si is foarte indecis cu privire la declarea religiei din cauza impozitului. Ma poate ajuta careva? Care ar fi consicentele nedeclarii(si da implicit a neplatii impozitului)? Te pot penaliza/amenda cu ceva? Avand in vedere ca ai mei in Ro, impreuna, au un venit pe jumatate de an egal cu cat as da eu intr/un an pentru impozitul respectiv (si probabil ca nu-s singurul) nu as da asa repede cu bifa pe formular.

    1. Buna, ca sa va raspund la intrebare, fapta este “Steuernhinterziehung” si din pacate se deschide dosar penal.
      Nu este foarte mare, ma refer la “Kirchensteuer” deci nu cred ca ar trebui sa va faceti probleme.

      1. Si apropos de Steuerhinterziehung, pentru sumele datorate impozitului pentru biserica, care sunt eventual de cateva sute de euro pe an (La circa 50000 € brut este sub 200 €) nu se deschide nici o procedura penala, se aplica doar o amenda. Insa in acest caz statul german nu are nici un drept impotriva contribuabilului, biserica trebuie sa intenteze actiune pentru a impune plata impozitului eventual si cu dobanda.

    2. Nedeclararea religiei va poate aduce eventual un singur mic dezavantaj. Fapta nu se este “Steuerhinterziehung” (sustragerea de la plata impozitului) ci este ca sa ma exprim asa o prostie a d-voastra. S-ar putea sa fiti automat incadrat ca si catolic/evanghelic si sa platiti impozit.

      Plec de la premisa ca nu sunteti nici romano-catolic nici evanghelic, ci sunteti ortodox. Si in acest caz daca v-ati declarat ca si ortodox nu aveti obligatia sa platiti nici un impozit la biserica.

      Daca sunteti totusi romano-catolic sau evanghelic, aveti dreptul sa cereti iesirea din biserica, sa comunicati fiscului (cu dovada cererii) ca nu apartineti bisericii, si nu veti plati nici un impozit.

      Iar in Germania biserica si statul sunt despartite, fiscul german nu are nimic de a face cu fiscul bisericii, atat doar ca acesta comunica bisericii impozitul platit la stat pentru ca biserica sa stie cat impozit are de perceput. Daca refuzati sa platiti impozit la biserica, va veti judeca cu biserica si nu cu fiscul german.

      Problemele se poate evita simplu: declarati-va religia, iar daca sunteti catolic/evanghelic iesiti din biserica.

      1. Traducerea pentru “prostie” in acest caz este “Greseala” ,”lucru prost facut”, “lucru gresit facut”

        Prin nedeclararea religiei poate aparea dezavantajul incadrarii automate ca si catolic/evangelic (foarte putin probabil insa)

        Datorita faptului ca persoana respectiva este probabil de religie ortodoxa sau alta decat catolica/evanghelica, este un lucru prostesc (adica in traducere gresit, fara sens) sa nu fie declarat, aceste persoane nu platesc impozitul la biserica.

        Sper ca aceasta traducere sa fie suficient de clara.

  80. Bauzeichner,Techniker, Betonfertigteilkonstrukteur Beureo Arbeit 2385 br/luna 1565net/luna……calificat ca si inginer diplomat constructii civile industriale si agricole in Romania…e un compromis de inceput.O zi buna

  81. Sunt Iulian si doresc sa lucrez ca orice in germania.Cine ma poate ajuta il voi fi recunoscator.Mentionez ca vorbesc lb.germana la nivel conversational.

  82. Sudor MIG\MAG\WIG\MMA lucrez in Düren N-W…. Am contract cu firma romaneasca si detasat in Germania de aprox 2 ani.Bineinteles anmeldung, nr fiscal ,clasa de impozitare III , etc si taxe platite in De ( sau cel putin asa sustine angajatorul roman)

    sunt platit cu 9 € \ ora net din care eu imi platesc absolut totul.
    nr de ore lucrate este in medie de 230-240 in fiecare luna, toate platite ca si ore normale, fara sporuri sau alte beneficii.

  83. Buna
    Inginer mecanic in zona Dusseldorf 2400 euro brut pe luna pt primele 6 luni…cu sotie si copil …cam ce venit net voi avea?
    Si inca o chestie cel la care voi lucra este un cunoscut si la mica intelegere am stabilit ca imi va plati in mana(la negru) diferenta pana la salariul brut astfel ca venitul meu total sa fie egal cu cel brut…Ce credeti?E posibil asa ceva?Cunoasteti cazuri care practica asa ceva in Germania pt ca eu sunt usor sceptic?Contractul l-am semnat deja…si sunt in curs de obtinere a permisului de munca, firma a depus deja toate actele!

    1. 2400 Euro brut – considerand clasa 3 de impozitare si 2 copii pe cardul de taxe, fara taxa de biserica = 1801,6 Euro net.
      Diferenta va poate fi platita la negru, e asa zisa “munca la gri” dar, evident, e doar la mana patronului daca o face sau nu, nu exista si nici nu poate fi vorba de nicio obligatie contractuala in acest sens.

      Adaugati la cele zise si alocatia copiilor, 2×184 euro.

      Succes!

  84. Merci.
    Am un singur copil si sotia deci suntem 3 persoane in total:)
    Am incredere ca o va face pt ca ne cunoastem de multi ani…Salariul e destul de mic sunt constient insa eu nu vb germana deloc…
    Sotia mea care nu vb nici ea germana doar engleza si franceza are vreo sansa sa isi gaseasca job??E fizician cu master in domeniul fizicii materialelor…are vreo cautare meseria ei?
    Va multumesc!

  85. Salutare,tuturor. Eu si cu prietenul suntem in Berlin de aproape 2 luni.El are 8 ani de experienta in timplarie PVC si Aluminiu,dar se mai pricepe si la zidarie,tencuiala, izolatii,eu in curatenie.Ar putea cineva sa ne ajute cu un sfat, o indrumare ceva cum,unde sa gasim un job?Precizez, ca la moment,muncim la niste sirbi, eu la curatenie,el la baustela, dar e platit f rau si si nici atunci nu- ti da toti banii.Am vrea sa gasim undeva la o firma germana sau macar unde se plateste 7-10 euro /ora.
    Va multumesc!

  86. Buna ziua!
    Ma bucur mult sa gasesc acest site.
    Lucrez de doi ani deja in regiunea bavareza pentru o familie germana ca si baby-sitter. Castig lunar 1000 euro din care imi platesc asigurarea medicala de 143 de euro. Ma ocup de 3 copii de 4, 6 si 8 ani, in afara de copii fac tot ce e necesar in casa, gatit, spalat, calcat, curatenie. Vorbesc germana mediu, invat copiii franceza. Avantaje: locuiesc cu ei, deci nu platesc chirie si cu mancarea cheltuiesc foarte putin. Daca la inceput ne-am inteles ca ma ocup doar de copii incet, incet s-au adaugat si celelalte sarcini fara sa se schimbe nimic in ceea ce priveste salariul. Vreau sa stiu doar daca este corect. Va multumesc.

    1. Corect nu este, clar, sau ar fi corect daca totul s-ar limita la un program de 40 de ore saptamanal.
      Ce prevede contractul curent in privinta programului de lucru?

  87. Multumesc pentru raspuns.
    Sunt inregistrata ca si independent, imi platesc aigurarea medicala si impozitul anual pe venit. Cu familia nu am contract, intelegerea a fost facuta verbal dar in mod sigur depasesc cele 40 de ore saptamanal. Am intrebat la un moment dat daca dupa doi ani adauga ceva la salariul meu si raspunsul a fost mai degraba negativ desi sunt multumitit de munca mea.

    1. Sunteti inregistrata ca si independent? Si nu aveti contract? Este ciudat si periculos.
      Atat d-voastra cat si beneficiarul serviciului puteti fi amendati, beneficiarul chiar mai usturator.
      Este ciudat ca nu aveti contract, beneficiarul are dreptul de scutire de impozite daca declara contractul la finante.
      Iar d-voastra daca lucrati in acest mod, nu veti fi categorisita ca si independent, ci veti fi categorisit independent aparent. Deci angajat. Si fara dreptul de lucru sunteti in ilegalitate.
      Faptul ca aveti asigurare medicala este bine, insa faptul ca sunteti in fapt un angajat inseamna ca aveti obligatia, respectiv angajatorul d-voastra sa vireze si asigurarile pentru pensie. Daca nu se face acest lucru, sunteti considerata impreuna cu beneficiarul/angajatorul ca si evazionisti.

      Bineinteles daca nu sunteti depistati, se poate continua. Cu riscurile de rigoare.

  88. Cu riscul de a suporta consecintele ( si anume a nu mai fi membru al acestui site), va transmit doamna ca dvs practicati prostitutia si mai mult decat atat va aflati si in offsite.Chiar credeti ca merita sa va injositi in conditiile in care, cu putina rabdare si buna-vointa, v-ati putea gasi un job care sa va merite?In plus ceea ce faceti dvs se cheama “economical dumping”, cu alte cuvinte va vindeti serviciile ieftin cu pretul muncii peste program.Macht das nicht bitte!Aduceti un deserviciu tuturor romanilor (si nu numai) care incearca sa se integreze intr-o tara civilizata fara a dezechilibra balantul economic.Imaginati=va ca maine vor veni 200 de milioane de chinezi care vor fi dispusi sa faca ceea ce faceti dvs zilnic dar pe bani injumatatiti.Cam unde v-ati indrepta in cazul acesta?
    Daca nu sunt desfiintat de pe post am si solutia pt dvs, e cat se poate de simpla…O zi buna!

  89. Buna ziua. Sunt inginer, in Est, am 3500E brut, 28 zile de concediu, nu stiu germana, postul e permanent, sunt aici de 10 luni, am 33 de ani.

      1. In Germania se vorbeste numai in salariu brut? De ce nu se spune pe acest site direct salariul net? Sau macar salariul brut anul?

      2. Doar brut, net-ul depinde de o serie de factori strict peronsali ai angajatului si familiei acestuia.
        Brut anual se foloseste doar in domenii mai de top – IT, medicina, inginerie.

  90. bravo tie nu stam sa comentam punem mana la treaba cayuri de astea sant peste tot cui nui place munca o critica adevarat romanu sa nascut poet si neamtu harnic

  91. Inginer, free lancer, 890 euro/zi lucrata.
    Nu muncesc, nu castig, concediu maxim 3 saptamini.
    Mai mult nici mie nu im convine, nu sunt platit cat nu ma duc

  92. Domnu’ Vasile…tind sa nu va cred, imi pare rau dar si inginerul sef de la Nasa nu castiga atata, poate vreti sa taiati un zero, ar fi mai plauzibil.Daca-mi spuneti ca sunteti si inginer constructor nu va cred cu atat mai mult.Totusi incercati sa nu dezinformati lumea! O zi buna!

    1. Ca si freelancer este foarte plauzibil. Lucrezi, castigi, nu lucrezi nu ai nimic. 6-7 zile pe luna lucrat efectiv si restul invartind degetel.

    2. Domnule Adrian, ca freelancer intr-o meserie calificata (inginerie, IT) se castiga lejer 800-1000 de Euro pe zi, dl. Vasile nu a dezinformat cu nimic. Dar freelancer, nu prin intermediul Leihfirma.

  93. Domnule Iulian, domeniul ”inginerie” este unul vast, intr-adevar in IT va dau dreptate, cunosc cazuri indeaproape, dar vedeti dvs, It-stul nu-si spune inginer, sau ca lucreaza in domeniul ingineriei, el spune ca activeaza in domeniul IT.Este cu totul altceva.Sunt inginer de 10 ani, am ceva experienta atat in tara cat si in Germania dar nu-mi pot imagina cum cineva poate castiga sumele astea chiar lucrand numai 7 zile pe luna (890E/zi) ca Freelancer.Si acum hai sa fim seriosi, ce poti face in 7 zile care sa merite banii aia pe care-i iei.Ceva nu e in regula aici.Asta e parerea mea.
    P.S.: Si chiar in domeniul IT, tot nu vad cum se castiga banii astia in Germania, poate in cateva cazuri izolate.Da, se castiga banii astia in IT in Belgia care are un sistem zapacit si risipitor, dar germanii nu sunt belgieni.Si vorbesc din date concrete si informatii veridice.O zi buna!

    1. @ Adrian
      Si totusi este posibil, chiar daca nu va puteti inchipui asa ceva. Nu doar IT-isti ci si alte persoane din domeniul tehnic, ingineri, arhitecti pot realiza astfel de castiguri.
      La fel cum un avocat care pretinde un onorariu de 100€ pentru o jumatate de ora deci 200€/ora. Nici acestia nu lucreaza 160 ore pe luna si nu realizeaza venituri de peste 30.000€ lunar.

    2. Apropos, stiti cat castiga un inginer care efectueaza expertize in cazul accidentelor auto? O expertiza medie care se face in 4-5 ore costa vreo 600€. Credeti insa ca acesta face 2 expertize pe zi? Nu, face 2-3 pe saptamana.

    3. Si in IT si in inginerie (si nu numai): specialistii (de top) sunt platiti foarte bine. Va pot da nenumarate exemple si nu numai in Belgia si Germania, dar in Anglia si tarile arabe, tarile nordice: vorbim in special de oameni foarte bine pregatiti in domenii in care se specialistii sunt putini in toata lumea si pe care toate firmele de recrutare din lume se bat: in Germania un IT-ist in SAP nu iese din casa fara 100 Euro/ora, pentru specialisti in sisteme financiare vorbim de 600-1000Euro/zi (similar in Londra, in cartierul financiar, vorbim de 800-1200 Lire/zi), etc,etc. Ce fac ei sa merite bani? Produc, fac bani, si producand pentru client automat este rasplatit pe masura.

      Si nu vorbim de zateva zile pe luna, vorbim de contracte ce incep de la 6 luni si dureaza … 1,2,3,,x ani.

      Avantajul pentru firme? Acelasi – produc, rapid si calitativ. Calitatea costa in orice domeniu. De cat platesti de atat ai parte.
      E ca si cum o persoana isi doreste o pereche de pantofi sport: te duci si iti cumperi din bazar o “chinezarie” – platesti putin, te tine putin si in scurt timp ai nevoie de alta pereche. Cumperi ceva mai de doamne ajuta – platesti un pic mai mult, te tine mai mult. Dar daca iti cumperi ceva de la o firma consacrata, cu experienta si reputatie in domeniu, platesti mai mult dar te tine cativa ani.

    1. Chiar daca nu veti fi de acord cu exemplul ce v-il ofer, poate este bine sa va ofer o informatie. Considerati informatia venita de la o persoana care nu are doar ocazional posibilitatea de a lucra in Germania, ci care se confrunta doar aici de cativa ani buni cu aceste probleme.
      La un mare concern auto din sud-estul Germaniei un inginer 0815 castiga brut intre 25-35 €/ora, iar un specialist, dr. ing. ajunge chiar la 40 €/ora.La o medie de 160 ore/luna. Din aceasta se retine doar cu titlul de contributii la asigurarile sociale circa 20%, impozitul vine in plus.

      La acelasi concert se dau contracte catre Selbständige (Freiberufler/Freelancer sau Gewerbetreibende). Stiti cu cat se plateste ora? La inginerul 0815 se plateste peste 70 €/ora + TVA, la un specialist se depaseste 100 €/ora + TVA. Insa nu sunt 160 ore/luna. Pot sa fie doar 100 ore lunar, sau 300 ore pe o perioada mai lunga, si apoi pauza. Iar din suma neta (fara TVA) persoana independenta plateste contributiile la asigurarile sociale, de circa 40%.

      Motivele pentru care un astfel de concern ofera pana la 35-40% din munca ce o presteaza unor externi cred ca va este destul de clara. Flexibilitatea si uneori lupta impotriva sindicatelor si a angajatilor care trag mata de coada, dar nu pot fi concediati din cauza reglementarilor.

  94. Tot eu, un nume aleatoriu ales, Vasile Ion.Poate intr-adevar, nu m-am facut inteles.Nu ma cunoasteti, nu am motiv sa ma laud, sunt inginer energetician, free lancer.
    Lucrez in toata lumea, diferite proiecte, cine plateste mai bine.
    S-a ivit oportunitatea in Germania, 890 Euro/zi, muncit cam 26 zile pe luna.Contractul a fost doi ani.
    Cu criza de acum, muncesc doar cu 500 euro pe zi, pe alt continent.
    Am 20 de ani experienta in spate, ma laud ca sunt printre cei mai buni in domeniul meu de activitate.
    Domeniul constructiilor de asemenea e vast, nu inseamna numai cladiri de locuinte, birouri etc.
    De exemplu, in NV Germaniei, unde am lucrat eu, s-a construit un mare boiler pentru producerea energiei.Tot constructie este.
    Ca free lancer, in Germania, plateam o data la trei luni 20% din castig.Asigurare medicala privata platita de mine, chirie de mine, tot de mine, nimic platit de firma, doar eram pe cont propriu.

  95. Hai ca daca tot stam la un pahar de vorba, sa mai spun.
    Acum multi ani, am primit un contract un Madrid, 4000 euro lunar, casa, masa, scoala copiilor, tot ce era pe linga salariu platit de firma.Nu erau multi bani, dar ne-am gandit(eu cu sotia) ca Spania e o tara frumoasa, calduroasa si sa incercam.
    Si am intrat pe un site al romanilor din Spania, sa intreb cum e viata acolo, daca ne descurcam cu 4000 lunar.
    Am fost balacarit si injurat, ca cum imi permit eu sa dezinformez lumea, ca nu exista salariu in constructii de 4000 lunar.
    Ca nu are Juan, ca nu are Enrique, tot ce e posibil, dar daca aia era oferta ce o primisem atunci?
    Si referitor la tarile arabe, am muncit si pe acolo, avantaj mare e ca salariul negociat e si salariul ce iti intra in portofel.
    Ca sunt eu un caz izolat si am avut bafta la un contract de 890/zi in Germania, asta e,se mai intampla si neintamplate.

    1. @ Vasile Ion
      De exceptii se vorbeste atunci cand este vorba de onorarii de 250-500 €/ora. In cazul d-voastra, 110 € pe ora este ceva relativ obisnuit. Un maistru cu un mic atelier auto, pretinde 60 €/ora.
      Si revenind la domeniul d-voastra, exista foarte multi ingineri care intocmesc certificate termice ale cladirilor sau expertize tehnice. Au un contract de 5 zile pe luna in care castiga 5.000 € si restul timpului fluiera.
      Pot confirma personal acest lucru, precum am facut-o mai sus.

  96. 6,2 euro/ora brut ( asta inseamna undeva la 5 euro pet) , de lucrat cat e de lucru, cand nu e nu lucrezi. 330 de ora intr-o luna,130 in alta .concediu platit 20 de zile ( 6 ore /zi )…. duminicile, sarbatorile nu sunt platite suplimentar.

  97. Stiti cam care ar fii primul salariu al unui inginer constructor cu masterat de preferat facut in Germania? Multumesc!

  98. Pentru ingineri care doriti sa lucrati la firme cu contract pentru a va face o idee despre castiguri consultati grila de salarizare IGM pe care o gasiti pe google. Toate firmele mari din industrie respecta grila asta. Eventual mai dau niste facilitati, bonificatii dar in mare se tin de grila. Un proaspat absolvent e incadrat la EG11-12, trecand repede la 13-14. Un team leader sau ing cu vechime ia intre EG15-17. Dupa 17 incep salariile managerilor care sunt in afara grilei si sunt negociate.

    Click to access Entgeltatbelle_2011_2012.pdf

    Pe link-ul de mai sus gasiti ceva dar mai cautati si pe google dupa cuvantul gehalt IGM

    Din cate stiu un Ing in Germ castiga intre 3000 si 5000 brut pe luna. Salariul depinde de zona , landul in care lucrezi iar o analiza a potentialului salariu trebuie sa inceapa intotdeauna cu locatia un vrei sa lucrezi.

  99. ceau,
    cat credeti ca ar trebuie sa castige un inginer de commissioning energetician in germania, daca experienta depaseste 4 ani?..si aici ma refer de la SCADA..pana la pre-commissioning experienta..urmeaza sa am o negociere si sunt curios cam cat ar trebui sa cer!#Multumesc anticipat

  100. ia r referitor la sumele de 1000 euro/zi…este adevarat..lucrez si eu in domeniu si astea sunt sumele platite pentru un specialist bun

  101. Eu lucrez la o firma germana din 2008 Decembrie si sunt angajata direct la Neamț lucrez in abator si eu si Sotul dar pb este ca neamtul asta nu ne plătește orele de noapte duminicile si zilele cu sărbători de oare ce noi lucram nonstop intrând de luni de la ora 3:00 noapte si ieșit a doua zi la 13:00 14:00 chiar si 3:00 depinde când este gata porci așa
    De luni pana sâmbăta tot așa o tinem iar duminica intram la lucru la ora 22:00 tr sa fim pe banda si iesim dineata la 8:00 10:00 depinde după
    Care o luni o luam de la început noii nu avem liber nici când este sărbători de ale lor de ale noastre nici atât . Si suntem plătiți la ora de la 5 € in sus alți au 5€ alți 6€ alți chiar si 8€ Iar bani ni se dau ches in mana doar ne pune sa semnam o foaie in forma de tabel coala doar numele nostru in dreptu numelui doar atâta . Credeți ca e normal ce face?

    1. @Cornelia Nu Cornelia, nu este absolut deloc normal cum sunteti angajati si platiti, asta e un motiv pentru care in muncile brute toti ceilalti muncitori ii urasc pe romani pentru ca le strica piata si accepta cele mai mizere conditii. Dar patronii ii iubesc pe romani din suflet din urmatoarele motive:
      – accepta fara sa cracnesca conditii pe care nici refugiatii din Africa nu le accepta.
      – fac eforturi deosebite sa NU INVETE nici un pic de Germana, astfel nu pot lua legatura cu autoritatile sau alti germani.
      – sunt total dezbinati si nu reusesc sa tina unul cu altul nici cand e interesul lor in joc, aici avem ce invata de la tigani, turci si altii.
      – le place sa stea izolati intre ei, nu socializeaza cu alti straini si sub nici o forma cu germanii, ca “sunt reci si ai dracu'” si asta pentru patroni e o binecuvantare ca nu se informeaza si nu stiu cum e treaba.
      Pe scurt sunteti exact tipul de sclavi pe care si-ii doresc.
      Acum daca ai citit pana aici gata cu mustrarile, sa trecem la concret:
      1) Parerea mea este ca sunteti angajati 100% la negru, fara permise de munca si fara contracte de munca, un control de la Zollamt ( Vama se ocupa si cu munca la negru ) si veti da inapoi ca amenda tot putinul castigat.
      2) Din cauza de 1) nu aveti nici un fel de asigurari sociale, somaj sau pensie.
      3) Din cauza ca acceptati 1) si 2) patronul a zis ca poate sa sa nu va plateasca dublu orele de noapte si de sarbatori sau sa va dea zile libere care sunt SUPER OBLIGATORII in Germania, ati observat poate ca duminica e inchis tot.
      CONCLUZIE: Daca va convine asa si puteti rabda, asta e, sa va dea D-Zeu putere de munca si sanatate, ca aveti nevoie.
      Daca NU va convine atunci ar trebui sa fiti uniti, sa NU intrati la lucru TOTI si nu 1-2 care pot fi concediati imediat, sa va gasit pe cineva care vorbeste Germana, eventual un avocat si sa va renegociati contractele de munca, sa le aveti in forma scrisa si cineva sa vi-le traduca, sa va deschideti cont la banca si sa va primiti salariul in cont, iar in mana sa aveti fluturasii de salariu cu contributiile sociale la asigurari, pensie si somaj si in sfarsit sa va faca asigurare de santate si sa aveti cardul de asigurat in caz de boala sau accident,ca munca noaptea in abator e gra si periculoasa.
      Dar asta oricum nu se va intampla, din pacate, asa ca nu va ramane decat sa continuati cum ati inceput dar nu va mirati daca se va intampla ca in Italia unde un muncitor roman in constructii care a cazut d epe schela a fost aruncat la gunoi impreuna cu celelate deseuri.

  102. @Cornelia. Din pacate pentru voi,ce a scris d-na Petre Liliana este perfect adevarat!
    Intrebare: aveti anmeldung la primarie de atunci sau nu aveti nici in prezent!? Ca astfel,voi avand peste 3 ani Anmeldung in Germania,nu mai aveti nevoie de permis de munca si puteti sa va angajati oriunde! Si decent!
    Marea voastra problema o sa fie sa gasiti o locuinta,dar cred ca e mai mica fata de ce chinuri aveti de 4-5 ani!

  103. Un exemplu, am fost sa caut ceva de lucru ca sezonier-n agricultura zona BREMEN. Nu sa platea ma-i mult de 8-900 EUR la luna. Asta o stiu de la Romanii ce erau acola. Am satat cca 2 saptamani, ca nu am gasit ceva sigur Este adevarat ca munceau pe banii astia 8-900 EUR. O zi buna.

    1. Depinde de experienta. Sa fiu in locul dumneavoastra sub 60k anual, de inceput, nu as sta de vorba.
      Am colegi, consultanti externi (freelanceri) ce sub 1000 pe zi nu stau de vorba (le permite experienta si portofoliul), si sa nu credeti ca au vreun pic de timp liber.

  104. Multumesc de raspuns Iulian. 60k ar insemna aprox.2700e net/lunar (fara obligatii:copii dar cu taxe de somaj, pensie, taxe la stat platite)? 60.000e brut/an e usor de gasit pt inceput? Engleza poate fi si la un nivel mediu? Ca freelance pt inceput 600-700e/zi este ok? Un freelance ce taxe plateste? TVA+o taxa sau mai multe taxe si cat %?

    1. Ganditi-va ca in Munchen salariul mediu anual este undeva pe la 55k anual, 60k pt IT nu e nici mult nici putin. Freelancer plecati undeva pe la 5-600, depinde de ce intermediari aveti (majoritatea firmelor lucreaza prin firme de plasare freelanceri – ex. Compusafe, Accenture).

  105. Ce sanse are de gasit de munca ca Inginer IT (retele, user support, E-Business, tehnic SAP) o persoana care a mai lucrat la o firma germana 4 ani, dar in alta tara si vorbeste engleza fluent (germana doar intelege, nu vorbeste)? Si cat salariu? In ce zona a Germaniei ar gasi mai usor de munca (orase mici sau mari)?

  106. Buna ziua,
    Am 24 de ani, absolventa de inginerie civila in RO , fara experienta. M-am angajat in septembrie la o firma de constructii metalice in landul Bayern, intr-o localitate foarte mica. Jobul presupune ofertarea de fatade de sticla- aluminiu. Nu sunt angajata ca si inginer si nu pot folosi aceasta titulatura. Vorbesc engleza fluent iar germana este la nivel de B1. Salariul brut 1600euro/luna (dupa o perioada de 6 luni de proba), urmand sa creasca cu aprox 200euro la 6 luni. am prima de concediu, 2 avioane pe an spre Romania si inapoi, ore suplimentare platibile/zile libere la alegere.
    Dupa citirea comentariilor de mai sus incep sa cred ca nu e un salariu pe masura calificarii. Poate ma insel. Astept opinii de la oameni care lucreaza in acest domeniu sau care cunosc alte situatii. Va multumesc!

    1. E salar de vanzator de supermarket (si acolo sunt salarii mai mari, ex. Lidl 1-,45 pe ora) ma scuzati ca o zic. Dar nici salar de inginer nu puteti pretinde, dat fiind ca nu lucrati pe profilul studiilor.

  107. ‘Multumesc’ de incurajare… Dar lucrez pe profilul studiilor. Chiar daca m-as tranfera la departamentul tehnic tot nu mi-ar recunoaste titulatura de inginer, probabil pentru ca nu am experienta sau pentru ca le permite legea?

    1. Egal ca va recunosc sau nu studiile, asta e politica de salarii a firmei probabil. Cel mai bine dupa ce va puneti la punct cu limba si acumulati ceva experienta, puteti sa va vindeti altfel pe piata. Conteaza enorm experienta dobandita la o firma in Germania.

    1. Tocmai in prisma argumentului lui Criss am si acceptat acest job si acest salariu. Am sa tin cont de sfaturi si cand va fi momentul voi face bineinteles o schimbare.

  108. Salutare.
    Sunt inginer programator in domeniul auto cu experienta de 5 ani in domeniu.
    Lucrez de 6 luni in NRW si salariul brut este in jur de 4000 euro lunar.
    Este multumitor dar pe viitor m-as orienta pe activitate de freelancer datorita castigurilor duble. Aveti idee ce impozit trebuie platit ca si freelancer in Germania ?

    1. Depinde sub ce forma veti activa.
      Aveti posibilitatea de a profesa ca si Freiberufler, in acest caz platiti impozitul pe venitul realizat (impozit progresiv).

      1. Buna Bogdan
        Lucram cam in acelasi domeniu si in aceiasi zona!
        As dori sa te intreb cateva lucruri in privat daca esti dispus!
        Imi poti da o adresa mail la care te pot contacta??
        O zi buna

  109. Putem discuta adresa mea e bbogdanmircea pe yahoo sau google sunt disponibil pe ambele platforme.
    Ma bucur ca suntem atat de multi romani in domeniul ingineriei, pacat ca nu colaboram mai mult.

  110. Buna seara lucrez ca motostivuitorist s-i sudor co2 as-i vrea sa ma angajez i-n Germania sau Anglia posed atestate s-i calificare daca ma poate ajuta cineva rog seriozitate

  111. salutare.
    lucrez in germania de 4 ani cred.am incercat mule domenii.am inceput cu 7/ora prin o firma pe care o deschideai fiind amelduit si platind 10 euro.acum am 13 in domeniul instalatii sanitare.germania nu e usoara.tre sa inveti cum sa pacalesti cumva statul altfel iti ia tot.daca faci peste 12 000 pe an necasatorit sau peste 17 000 casatorit,statul iti ia 30%.decat sa faci ore suplimentare si sa platesti procent din toti banii mai bine stai acasa jumatate de an si nu platesti nimic.bine..sunt multe altele.in germania este de munca,important e sa fii si platit.nu lucra mai mult de o luna fara sa iei banii ca se aduna si o sa stai doar sa iei tot.chiar daca sunt de atat timp aici mi se par niste oameni mizerabili.vor doar sa primeasca.daca aveti alta oferta alegeti alta tara.vermania este o tara care nu te lasa sa mori de foame.averi nu o sa faci. acum na…. la ce saracie e in tara mai bine putin mai mult decat deloc.alegeti elvefia,norvegia,belgia…se pkateste mai bine.succes

    1. @cristi
      Daca castigi doar 17000 pe an, fiind casatorit nu platesti nici un impozit. Pune mana pe calculatorul de impozit de pe net si socotesti singur. Asa ca nu mai vorbi tampenii.

      1. Raspunsul e partial adevarat, explicatia e mult mai complexa si exista nenumarate cazuri, e la fel de gresit a face o afirmatie generica ca a dumneavoastra.

      1. @Iulian
        Raspunsul este 100% corect. Afirmatia nu este generica de loc. Generica a fost afirmatia ca la 17.000 platesti 30% impozit.
        Daca castiga doar o persoana, atunci ai 2 x 8000 Freibetrag, iar cel ce lucreaza are circa 1000 cheltuieli deductibile. Puna mana pe calculatorul de pe net, si vezi cat platesti la 17000 pe an.
        Daca lucreaza amandoi, atunci poti avea 18000 pe an neimpozabil, pentru ca fiecare are 1000 deductibila. Iar daca mai ai si alte cheltuieli deductibile atunci poti castiga si mai mult.
        Iar vorba de duh este corecta: Cu cat castigi mai mult, iti permiti sa platesti un consilieri care sa iti arate cum poti sa fentezi statul mai bine. Dar si omul de rand are cateva posibilitati legale.

      2. Reafirm: e doar partial adevarat, exista o multitudine de cazuri deviante de la cele spuse de dumneavoastra. “Calculul”, daca-l putem numi astfel, este unul grosier, lipsand foarte multe elemente fiscale din acesta. Practic doar deducerea personala ati nimerito, cu toate ca ati gresit si numele si cuantumul: vorbim de Grundfreibetrag, in cuantum de 8.354 euro in 2014.

      3. Si ca sa va convingeti, ia aruncati suma de 11360 in acel calculator ce va laudati ca-l mesteriti si vedeti rezultatul.
        Una din profesoarele universitare de matematica renumite in Romania spunea foarte clar: “ca sa stii sa copii, trebuie sa stii macar de-un 7 ca sa stii ce faci!”
        Mai bine de atat eu nu pot sa v-o spun!

      4. @iulianS
        Pai iti tai singur craca de sub picioare. Eu am dat doar asa aproximativ 8.000 de Euro de persoana, si ajungi usor la cein 17.000. Iar daca luam cum spui tu, atunci ar fi deja din start o impozitare doar peste 17.600 € Iar restul, deducerile suplimentare, socotite la o medie a populatiei, ridica din nou aceasta limita. Nu luam nici angajatul ce lucreaza la 500 metri de casa, nici pe cel ce lucreaza la 100 km. Media pe economie este undeva la 30 km. Si asta inseamna deja cheltuieli deductibile de ca. 1.800 de Euro, nu doar de 1.000.

      5. Mai bine va rezumati la ce va pricepeti, va faceti singur de ras! Din absolut fiecare postare e clar ca nici notiunile de baza ale materiei nu va sunt o cunoscuta.

      6. Da iulianes am aruncat acei 11360 pe an adica 946,6 pe luna pe calculator. Ce interesent, in klassa 1 nu platesti nimic (adica daca esti necasatorit) Da arunca tu 17.000 venit pe an la casatorit, clasa 3, fara copii si vezi ce iasa. Iar la final de an, la “Zusammenveranlagung” vezi ca nu platesti nimic ca si impozit, iar daca s-a retinut ceva pe parcursul anul se va restitui.

      7. Da, iulians, am aruncat si cei 21.470 pe an (1789 pe luna) si ia ghici cat impozit platesti in clasa 3 (casatorit)? Corect impozitul este ZERO. Iar daca ai 1790 pe luna, adica 21.480 atunci platesti 0,16 Euro (adica 16 centi) pe luna. Si sti de ce? Pentru ca si contributia sociala este deductibila, insa dupa o formula mult mai complexa. Dar ma rog tu esti specialistul, insa precum poate vedea oricine pune mana pe acel calculator, poti castiga pe familie chiar peste 21.000, fara deduceri suplimentare, si nu platesti nici un impozit. Asa ca sa nu generalizam.

      8. Asa ca iuliane, incearca cu 23.640 €/an si cu cheltuieli deductibile pe an de 1.800 € (adica media, potrivit unei statistici nefalsificate de mine), si vezi ca inca nu platesti nici un impozit.

  112. Am 49 de ani , sunt calificat ca electrician . As putea gasi ceva de munca in acest domeniu ( eventual in zona de constructii) si la aceasta varsta avand in vedere si faptul ca nu cunosc lb. germana.
    Va multumesc!

  113. Buna ziua! Sotul meu lucreaza in Dusseldorf ca instalator la o firma romana care ii plateste destul de prost si isi cam bate joc de ei. Muncesc 12 ore pe zi inclusiv sambata in conditiile in care in tara i s-a spus ca vor fi doar 8 ore si fara week-end. Daca se poate ar dori sa se angajeze la o firma germana. Mentionez ca este un meserias foarte bun si nu fuge de munca grea,daca este platit corect. Ma puteti ajuta macar cu un sfat ? Va multumesc!,

    1. Intrebarea este:de ce sa angajat sotul dumneavoastra la o firma care ai plateste prost si asi bate si joc de ei???Iar a doua intrebare:De ce accepta aceste mizerii???
      Daca a-ti plecat printr-o firma de recrutare din Romania,atunci trebuie sa aibe si un contract de munca in care sunt stipulate si conditiile aferente jobului pe care il presteaza.In momentul in care conditiile din contract nu se regaresc si in practica,atunci va puteti adresa unui avocat,iar daca aveti dovezile necesare care sa demonstraze ca sotul dumneavoastra a lucrat peste programul stipulat in contract,aveti dreptul sa cereti plata retroactiva a orelor prestate.Dar,daca va este frica…..mai beti o cafea si o sticla de vin si maine o sa o luati de la capat.

  114. Buna ziua! Care este salariul pe care il poate primi un programator C++ cu experienta in automotive (3 ani WIN, 2,5 ani Unix) ?

  115. Bogdan, Multumesc pentru raspuns.
    IulianS, ti se pare realist 3200 brut (obtinut folosind informatia de la Bogdan si aplicand clasa 1 de impozitare).

  116. buna seara,

    Iubita mea lucreaza la o multinationala germana ca project manager. I-a fost propusa relocarea in Germania pe o perioada determinata de 2-3 ani cu posibilitatea de prelungire…Un detaliu pe care l-am aflat este legat de salariul pe care-l va primi, cel putin acum la inceput, iar acesta va fi de 1800 euro net ! Am inteles ca ar fi incadrata la nivelul 9 din 12 ca nivel salarial…Citind cele scrise mai sus concluzionez ca nu este un salariu mare, doar decent ; mentionez ca fabrica unde va lucra se afla in vecinattatea orasului Nurnberg.

    Mi-as dori sa merg si eu cu ea, dar ne intrebam daca ne vom descurca cu cei 1800 euro avand in vedere cheltuielile implicate : chirie, utilitati, telefon, hrana, etc .

    Imi puteti da un sfat in sensul acesta?? Oare ar fi mai bine sa astept o perioada pana reuseste ea sa-mi gaseasca ceva de lucru??

  117. Buna ziua. Lucrez ca vanzator la un magazin de haine ,insa munca prestata este mult mai mare ..ex reparatii auto , spalatorie masini ,reparatii electrice , la aceeasi firma..salariul oferit este de 1000 euro pe luna , am cazare asigurata si din cand in cand cate o masa la pranz.. Intrebarea este urmatoarea..-daca am fost luat in spatiu de angajatorul neamt si am semnat acele acte , am obligatoriu si contract de munca ? Mentionez ca pana in prezent nu am semnat nimic , in afara de foaia pt cardul AOK si cel pt locuinta ,desi lucrez de circa 6 luni aici in germania la acelasi patron. Meseria mea este de montator acoperisuri si sincer daca as gasi un job in acest domeniu as pleca de aici fara nici o problema. Nu vorbesc bine germana si nu inteleg perfect ceea ce mi se spune.. Multumesc. Accept orice sugestie , orice sfat.. Daniel78

  118. Buna ziua,

    Imi puteti spune va rog cum vi se pare un salariu de 45k brut in Berlin pentru un post de testare software? Cam la ce suma ar ajunge cheltuielile lunare in Berlin? Multumesc mult pentru raspunsuri

  119. Buna ziua ,
    am primit un contract in Ascaffenburg . Dupa ce am discutat cu recrutorul detalii gen salariu, mi s-a spus ca este 42000 euro/an .Acum am primit contractul ssi salariu trecut este de 2799 parte fixa plus bonus de 450 euro bonus . Mi se spune ca acest salariu o sa il iau de 13 ori pe an . Dar in contract nu scrie nimic de asta. Bonusul nu se precizeaza ce este cu el , in ce conditii se plateste sau nu se plateste . Ce imi puteti spune de contractele de munca ?ce detalii ar trebui sa aiba in ele ?
    DAta cand se plateste salariu se trece ?

  120. buna seara , prietenul meu a ajuns de curand in Germania si lucreaza cu contract de munca la un depozit de pe langa hamburg. In 2-3 zile trebuie sa mearga la primarie pentru a-si face actele. El este necasatorit , dar un prieten de-al lui din stuttgard l-a sfatuit sa se declare casatorit pentru ca impozitele sunt mult mai mici. Se poate asa ceva ? si daca face acest lucru si se demonstreaza ca nu este casatorit ce se poate intampla?. Salariul lui este undeva la 1200-1300 de euro brut . daca se declara necasatorit aveti idee cat va ajunge sa ia in mana? , dar daca se declara casatorit ? Va multumesc .

    1. @Maria In general, sfaturile prietenilor “de bine” sunt de 2 feluri, proaste si criminale (vezi: fa-ti gewerbe ca lucrator la restaurant ca merge si asa, poti sa stai cu masina neinmatriculata cat vrei daca ai procura de la bunica, etc).
      In cazul dvs. sfatul este unul criminal, in Germania putine sunt infractiunile mai aspru pedepsite decat evaziunea fiscala, iar prietenul dvs. o sa obtina un cazier bogat: de la fals in declaratii si uz de fals la evaziune fiscala, si la agerimea asta are exact ZERO loc de intors, se poate proba deosebit de usor daca este casatorit sau nu. Daca prinde un judecator constipat e caz de inchisoare si oricum amenda cat 100x cei 1-200EUR economisiti.
      Pe scurt, spuneti-ii sa NU FACA asta, diferenta la un salariu asa mic este nesemnificativa si oricum trebue sa aiba un noroc nebunesc sa nu-i ceara autoritatile copie dupa certificatul de casatorie.
      In schimb se poate declara ateu sau nemembru al vreunei biserici si mai economiseste ceva din taxa de biserica.

  121. Buna ziua ma numesc Andreea sunt stabilita cu familia in Berlin si am o problema legata cu Firma sotului meu.Pana acum sa ocupat cineva de actele de Firma si acum nu se mai ocupa suntem pe conpropiu cine ne poate ajuta si pe noi?

  122. Buna ziua! Ma aflu de aproximativ 3 luni in Germania, mai exact in Frankfurt si inca nu am gasit niciun loc de munca. Mentionez ca nu sunt vorbitoare de limba germana ci doar engleza si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un numar de telefon sau o firma angajatoare. Nu am studii superioare dar am o pasiune pentru informatica, tehnologia informaticii. Nu caut neaparat in domeniu dar daca se gaseste ceva ce nu cere studii superioare ar fi de bun augur. Va multumesc anticipat, sper sa ma puteti ajuta cu un sfat macar, despre cum ar trebui sa procedez. O zi buna!

  123. buna.as dori si eu sa ma stabilesc in germania cu familia .Am37ani si am 5 copii, am carnetul cu B,C1,fotograf la nunti si vorbesc bine germana,si am inteles ca pentru a da copiii la scoala trebue 1500 euro pe fiecare copil ,ma poate ajuta cineva cu vre-un sfat in privinta aceasta?Sau mai bine sa amin muritor de foame in tara….?Daca ma poate ajuta cineva …care ar fi salarul unui postas in Stuttgart cu circa 40 ore pe saptamina.Multumesc anticipat

  124. Buna seara.In primul rand,vreau sa readuc in atentia tuturor ca topicul acesui post este”Cat castiga un Roman in Germania” ! Pentru toti cei care au confundat acest post cu o un strigat de ajutor sau cautarea unui Job ,am un raspuns:
    atata timp cat nu puteti sa va rezumati in a raspunde efectiv la intrebare,nu ve-ti putea gasi nici de munca in Germania,deoarece din experienta acumulata in cei 5 ani de cand lucrez aici mi-am dat seama ca in momentul in care cineva te intreaba daca iti este foame,nu exista decat doua raspunsuri:da sau nu.Desi sistemul german este invaluit intr-o aura pozitiva,dedesupturile lui nu difera foarte mult de cele romanesti.Si ca sa nu mai scriu `of topic` am sa raspund acum si la intrebare.
    Am fost persoana fizica autorizata timp de 3 ani.(Gewerbe).Aici,in functie de joburile pentru care esti solicitat poti castiga intre 12-18 euro pe ora ca si ajutor(helfer) sau poti ajunge pana la 30-35 eu/ora in cazul in care preiei un contract direct de la o Firma si il duci pana la capat.Exista multe firme,chiar si alte PF care au deja conexiuni cu cei care ofera direct jobul,numai ca in aceste cazuri castigurile sunt mult mai mici daca lucrati prin intermediari.Adica,mai pe romaneste,eu contractez o lucrare de la o anumita Firma dar pentru a o executa mai am nevoie de 5 oameni.Angajatorul imi solicita o suma estimativa. Oamenii mei primesc ` 18 euro pe ora dar eu nu le platesc decat 12.La final,firma contractoare primeste o singura factura din partea mea cu suma la care am cazut de comun acord.Iar eu primesc 5 facturi de la cei pe care i-am angajat pentru acest Job.In principiu,eu as putea sa stau acasa si chiar sa nu lucrez ,doar sa scriu o factura si sa imi castig banii.Aceasta este cea mai noua forma de sclavagism legal. Asta numai in cazul celor care lucreaza cu Gewerbe.
    De un an si jumatate,dupa ce mi-am inchis firma(Gewerbe) sun angajatul unei companii nationale de logistica (curierat)ca si sofer.Castigul net a fost la inceput de 1600 de euro dar.a crescut exponential iar in acest moment am ajuns la 2400.Exista si prime de craciun,si diferite bonusuri . Sunt asigurat medical,beneficiez de 26 de zile de concediu platit pe an,lucrez intr-o echipa de oameni cu capul pe umeri si sunt bucuros ca nu mai sunt PF.(Gewerbe).
    Sfat: Nu cadeti in plasa celor care vor sa lucreze cu voi doar daca sunteti PF.Va trebui sa va platiti singuri asigurarile de sanatate(care sunt in jur de 250 de eu pe luna),asigurarile sociale ,si toate celelalte taxe….care sun destul de multe))).Deci in consecinta,o persoana care lucreaza cu Gewerbe in Gremania fara 2500-3000 de eu lunar nu o sa aibe o viata prea fericita.
    Pentru cei care nu vorbesc limba germana seansele sunt foarte mici.Poate la cules de spargel sau capsuni sa existe vre-o luminita dar in rest….
    As putea sa mai scriu vreo 360 de randuri dar as fi din nou off Topic asa ca ma rezumez aici si va doresc o seara /zi frumoasa.
    Bafta !
    PS.nu incercati sa fentati un sistem ,incercati sa il respectati si veti fi respectati si voi la randul vostru daca va vedeti de treaba si o faceti bine.

    1. Larry, ai scris in cuprinsul acestui comentariu ca poti sa detaliezi situatia cu cistigurile in 360 de rinduri. Eu te rog sa-mi scrii 100 de rinduri despre Gewerbe si 100 de rinduri despre modul de lucru la firma de curierat. Stiu care este firma si mi se pare o solutie buna pentru multi romani. Daca imi scrii cele 2 materiale eu le voi publica ca articole distincte pe prima pagina sub numele tau real. Le astept la adresa socinro1@gmail.com.

      1. Domnule Dan, s-a dus perioada aceia buna de a lucra cu Gewerbe la Hermes! Incepand cu 01 august, toti curierii sunt angajati. La fel la mai toate celelalte firme de curierat,deoarece nu ii mai lasa Finanzamt.
        Si au dreptate, era in fond un PFA mascat unde omul lucra doar pentru o firma.

      2. Nu finanzamt-ul ii opreste ci Zoll-ul. E o campanie agresiva impotriva acestui fenomen (pe buna dreptate de altfel) la nivelul intregii germanii. Si zoll-ul va angaja curand circa 18.000 de personal suplimentar pentru a eficientiza controlarea fenomenelor legate de piata muncii.

      3. Buna ziua, legat de acest subiect as fi foarte interesant sa aflu modul de lucru la acea firma de curierat pentru ca la inceputul anului viitor voi pleca in Germania, iar un job care cred ca mi s-ar potrivi manusa ar fi cel de curier.
        Astept cu nerabdare articolul !

  125. Buna ziua!
    Eu locuiesc in Germania si lucrez momentan la un restaurant, program part-time, 5 ore si ma plateste cu 600 de euro pe luna, adica 20 de euro ziua, deci 4 euro ora.
    Problema este ca nu am un contract de munca, lucrez la negru, pentru ca angajatorul nu doreste sa faca contracte. Niciunul din cei care lucreza cu el, nu au un contract! … 😦

    O zi placuta tuturor!

  126. Sud germania,electrician,de 3 luni,8 euro p ora,ore suplimentare garla,dar imi sunt platite o singura data p an,la cererea mea,deplasari cu diurna zilnica 24 euro,masina de servici inclusiv card personalizat pt carburant. Din ian am promisiunea de minim 10 euro p ora,conditie fiind invatarea limbii germane care,dincer,nu cred ca va fi la fel de complicata precum o operatie p creier. Am plekt din ro in iulie,cu geanta in spate,lasand acasa sotia si fetita de 9 luni. Fost ofiter de marina militara,am venit aici cu engleza p care o stiu f bine si cu meseria in mana. Am lucrat 2 sapt la tuns iarba p autostrazi iar in timpul liber cautam firma cu nevoie de personal in dom electric si ramuri adiacente meseriei. Daca ai ceva in cap,ai toate sansele sa reusesti exact k p vremea lui nea nicu,vi si bati din poarta in poarta. Va salut cu respect,radu timisoara
    Salve!!!

  127. Buna seara.
    Imi doresc sa lucrez in Germania ca maseur ,am certificat de calificare in domeniu nu facultate.
    Cine este in masura sa imi spuna ce documente imi trebuie.
    Stiu ca in Italia trebuie sa ai facultate de 3 ani.In Romania este suficient cursul de calificare.
    Multumesc pt.raspuns

  128. si sotul meu isi cauta de lucru in Germania – in agricultura , daca ne poate ajuta cineva va ro trimiteti email criteov@yahoo.com, fiindca ne-am saturat de firmele de plasare cu comisioane si minciuni

  129. Buna ziua! Lucrez de aproximativ 9 luni , fiind Aphothekenfahrer. Nu e mult de ridicat, semnat cateva acte si cam atat. Salariul e minim, 8,5/ ora.Din pacate am doar 5,5 ore pe saptamana, deci nu e un Vollzeit. Traiesc de 1 an intr_un oras mic din estul Germaniei.

  130. Eu lucrez in Germania. La plecarea din Romania mi s-a spus ca voi lucra 40 ore pe saptamana, dar aici mi s-a spus ca programul e de 35 ore pe saptamana, deci ventul e mai mic. In realitate lucrez 8 ore pe zi si ore suplimentare daca vreau. M-am bucurat prima luna ca am facut un total de 212 ore sperand sa mi se plateasca. Dupa socotelile mele au platit 154 restul fiind ore peste program care se dau liber dar fara bani intr-un cuantum de 150 iar peste se platesc cu un impozit marit. Prima intrebare e: cea ce v-am relatat este legal? iar a doua: se poate afla procentul de impozare a orelor suplimentare?
    In Germania majoritatea romanilor si nu numai, castga prost. Mi-au tras ata dulce prin gura (Arbeit Club Deutchland Munchen) cu un salariu brut de 18.38 euro la ora, din care nu raman cu mare lucru, si mai fac si munca calificata la BMW.

    1. Adrian, la prima intrebare raspunsul este da. Ceea ce face firma este legal. In Germania, orele suplimentare fie se platesc, fie sunt recompensate cu timp liber(verificati ce scrie in contractul d-voastra). In Germania, impozitarea este progresiva, astfel cu cat castigi mai mult, cu atat platesti mai mult impozit. De aceea e bine sa-ti faci un calcul pentru a vedea daca se merita sa faci ore suplimentare.
      O sa va dau formulele de calcul pentru impozit:
      1) pana la 8.472 euro nu se plateste impozit
      2) intre 8.473-13.469, formula de calcul este urmatoarea:
      (997,6 · y + 1 400) · y;
      unde y = (venit total – 8.472) / 10.000.
      3) intre 13.470 Euro – 52.881 Euro, formula este:
      (228,74 · z + 2 397) · z + 948,68;
      unde z = (venit total – 13.469)/10.000.
      4) intre 52.882 Euro – 250.730 Euro, formula este:
      0,42 · x – 8.261,29;
      unde x = venitul total.
      Anul viitor puteti face Steuererklaerung, pe baza careia vi se va calcula exact cat ati avut de platit impozit. Astfel, fie veti primi bani inapoi, fie veti mai plati ceva in plus.

  131. @Adrian Trebuie sa spun de la inceput ca romanii se baga in cele mai incalcite si ciudate situatii posibile cand vine vorba de muncit, nici un efort nu e prea mic daca e sa facem un ban in plus, nici un efort nu e prea mic daca e sa evitam niste impozite ;), nu o zic cu rautate, o zic cu amuzament in toti anii in care am citit si raspuns pe aici.
    Unele din chestiile pe care le intreaba ar pune pe ganduri si un avocat specializat in dreptul muncii.

    Haideti sa incercam sa le luam pe rand:

    – Orele suplimentare platite si cele compensate cu “libere” ar trebui specificate, fie prin contract, fie prin intelegere directa cu angajatorul (preferabil in scris), nu va repeziti la “facut ore” pana nu va este clar cum si in ce fel sunt compensate, in plus in domeniile in care forta de munca are sindicate, numarul orelor suplimentare posibile este limitat (oamenii mai au si familii si vor sa traiasca, nu toti sunt flamanzi si saraci ca romanii, si daca inveti patronul ca poti lucra 12 ore pe zi, zi de zi, atunci o sa vrea asta de la toata lumea).

    – In Germania VENITURILE se impoziteaza, nu orele muncite, nu exista ore mai “scumpe” sau mai “ieftine”. Dar, pe masura ce creste venitul, creste si impozitul, din cauza faptului ca impozitul % creste odata cu cresterea venitului pana la un anumit prag, asta insemana ca pana la un anumit venit pe an, 1EUR brutto = 1EUR in buzunar, peste un anumit venit statul isi trage o parte din acel EUR pana la 250,730EUR pe an cand ajunge la 45% si se opreste. Si la care se adauga evident si contributiile sociale si asigurarile….
    Daca dvs. ca persoana nu aveti alte venituri decat din munca prestata ca angajat, atunci angajatorul are obligatia sa va calculeze si sa va plateasca toate impozitele si contributiile la asigurarile sociale datorate din venitul brut, de aia nu mai ramaneti “cu mare lucru” si de aia apar pe aici intrebari naive de tipul:

    – daca am X EUR pe ora “pe contract”, de ce iau jumatate de X “bani in mana/cont” ( R: din cauza ca brutto nu e netto)?

    – pot sa-mi iau inapoi banii dati pe pensie si somaj si sanatate si invaliditate, ca n-am avut nevoie de ele si acu’ plec acasa( R: ha, ha, ha..) ?

    Ce se poate face in mod legal: in Germania exista diverse clase de taxare, personele casatorite si cu copii in intretinere au un regim de taxare mult mai favorabil decat celibatarii fara copii, in plus exista si multe deduceri posibile din venituri, de la costul transportului zilnic (peste o anumita distanta) pana la hainele de lucru si uneltele in alte situatii si sau sumele trimise parintilor aflati in intretinere si cu venitui mici, chiar daca stau in Romania sau acoperirea cheltuielilor cu mutarea in din cauza unei noi slujbe.
    In plus Germania are in mod special o taxa care se plateste bisericii pentru anumite culte si unele programe folosite de compartimentul personal o pun implicit si trebuie anulata explicit.
    Implicit la angajare majoritatea salariatilor sunt incadrati in clasa de taxare cea mai defavorabila si este datoria lor sa corecteze acest lucru cu dovezi si sa obtina de la Finanzamt o clasa mai favorabila daca indeplinesc conditiile.
    BONUS: Daca o fac, primesc inapoi diferenta platita din urma, da un sentiment foarte placut cand vezi banii in cont :).

    Pentru asta va trebuie un Steuerberater (consultant de taxe ) BUN, respectiv cineva care chiar lucreaza cu dvs. si se intereseaza care este este situatia dvs. familiala, ce religie aveti, ce deduceri puteti avea in profesia dvs, daca si ce cheltuieli ati facut cu mutarea la noua slujba si tot asa, de aia un German sau cineva care lucreaza in Germania pastraza orice chitanta sau factura platita.
    Evident consultantii de taxe buni sunt rari in general si efortul romanilor de a invata limba germana si a putea comunica si intelege ce se intampla in jurul lor tinde spre 0 barat, asa ca le este dificil sa comunice si in general prefera sa le tranteasca hartiile pe masa si sa o ia din loc cat mai repede, apoi se mira ca dupa recalculare a iesit ca trebuie sa plateasca mai mult impozit si ca mai bine nu o faceau.
    Dar sper ca dvs. sa nu procedati asa.

  132. bunaa! am si eu o intrebare..m-ar interesa un job la un BurgerKing..stie cineva cat este salarul lunar aproximativ
    (8 ore pe zi/ 5 zile pe saptamana)? Multumesc!

    1. Luati in considerare ca fast food-urile gen Burger King, McDonalds etc angajeaza doar in regim Teilzeit, cu contracte de pana la 130 de ore/luna. Salariul oferit este cel minim, adica 8,50€/ora, adica la un volum de 130 de ore o sa castigati undeva in jur de 1100 brut, din care o sa mai ramaneti cu vreo 900 net, in functie de clasa de impozitare. Informatiile le am de la prieteni, care lucreaza pe la respectivele firme. La salariul apreciat de IulianS se ajunge doar in cazuri exceptionale, in lunile in care aveti foarte multe ore suplimentare sau daca lucrati doar in schimb de noapte. Iar aceste luni sunt foarte rare.

  133. Sunt asistenta medicala intr-un spital mare din vestul Germaniei si lucrez in bloc operator ca asistent de anestezie.Pe luna net cu impozite trase cu garzi iau 2400 euro.

  134. Buna ziua!!!Lucrez ca bucatar intr-un restaurant din Germania in orasul Weldestein de o luna.Patronul nu mi-a facut nici un contract de munca.Ce pot face in cazul acesta.Astept un raspuns de la dvs.Va multumesc frumos!

  135. Am lucrat în Germania la demolări!Am plecat cu o firmă a unui romancu detașare.Aici cu salariul minim1050lei,restulpana la 1200euro,urma să.i luamin Germania!Deci 1200de euro la un program de 9-10ore pe zii,inclusiv doua sâmbete pe luna.Nu plăteam chiria si transportul de la si pana la muncă în demolări lucram cu asbest(f.cancerigen!)vata de sticla,rigips,cupru si tot ce se gaseste într.un imobil!De fapt demolăm unități militare natoLucram cu masca pe figura opt nouă ord!

  136. Bună seara,lucrez de trei ani in constructii ,imi face contract pe sase luni de proba si dupa ce expira continua sub un alt nume dar tot de sase luni si muncesc fara program. Am lucrat doar cu români si nu am dat importanta sa învăt limba germana… Am datorii la stat desi mie imi retrageau banii la salariu. Am aflat asa multe cu ajutorul internetului incat mi-as dori sa fiu sfătuit cum sa procedez sa-mi recapăt drepturile mele. In contract scrie clar ca eu sunt necalificat dar eu practic am peste 10 ani de meserie in domeniu. Am sanse sa castig daca imi iau un avocat? Multi spun ca nu pot rezolva nimic ca asa e peste tot,ce ma sfatuiti ?

    1. Depinde foarte mult de ce aveti in contractul de munca. Dar evident situatia poate fi clarificata in urma unui conflict de munca la Arbeitsgericht. Dar e de luat in seama acea mica frauda – lucrati cu un alt contract pe alt nume – e ceva la care sunteti si dumneavoastra sunteti complice prin acceptarea situatiei.
      Legislatia germana pedepseste ambele parti, atat angajatul cat si angajatorul, in situatiile in care de ex. vorbim de munca la negru – angajatul este de asemenea responsabil pentru situatie.
      Cele bune!

  137. Ai sanse sa-ti recastigi drepturile schimbandu-ti angajatorul! 🙂
    Si casca ochii cand semnezi un contract.

  138. Lucrez la o ferma situata undeva langa Passau si sunt platit cu 8,50 euro pe ora, ajung undeva la 1200 pe luna, clasa 1 de impozitare,orele suplimentare se platesc normal, o zi pe saptamana liber, sarbatorile lucram jumatate de zi si 21 zile de concediu pe an, contractul este nelimitat

  139. Guten Morgen zusammen!
    Lucrez ca tehnician intr-o firma de confectii metalice aflata la granita dintre Baden-Würtemberg si Bayern. 40 ore pe saptamana, clasa III de impozitare, 29 zile de concediu pe an, contract pe perioada nedeterminata, (transport si mancare i-mi platesc singur) – salariul este 2500EUR lunar BRUT -dupa plata impozitelor i-mi raman 1680EUR NET.

  140. Buna ziua ma poate ajuta cineva contra cost bine inteles cu un consultant romîn an zona Stuttgart vreau sa îmi fac stoerklasu si kinder gel. Cine ma poate ajuta mă găsește la nr de tel. 015171540022 sau la adresa de mail didibest@gmail.com

  141. Locuiesc si muncesc in SUA ca inginer intr-o companie cu amprenta globala care are activitate inclusiv in Germania. Cam cat este platit un inginer intr-o companie mai mare de 10000 angajati in Germania?
    Merita sa ma mut acolo?

    1. Din punct de vedere al castigului financiar, categoric nu, salariile sunt simtitor mai mici si impozitele considerabil mai mari.

      Din punct de vedere al calitatii vietii, categoric da, chiar si cu spurcatii astia care mai fac probleme, tot e mai sigur si relaxat aici decat in SUA, am multi prieteni americani originali care s-au expatriat in Germania si sunt foarte multumiti.

  142. Sunt cosiderabil mai mici decat in SUA.
    Sotia mea este inginer si dupa 20 ani de experienta, tot pachetul (including asigurarea medicala ) se duce undeva la o un numar cu 6 (sase) cifre.

  143. Buna seara,lucrez intr-o fabrica textila langa Bremen,2270 brutto,clasa de impozitare unu,1520 net,28 zile concediu ,sincer mi se parea ca iau putin,dar dupa ce am citit pe aici nu mi se mai pare chiar asa

  144. @floryn Cand o sa fi casatorit, te anunti la Finanzamt la care atasezi certificatul de casatorie in copie.
    Din luna urmatoare sau dupa doua luni (depinde de data la care te duci la ei) o sa primesti Steuerklasse 3, adica o sa primesti cel putin 1800 net.

  145. Ma.numesc petre florin lucrez fara contract si cam 10 11 ore pe zi .Locul de munca este in Bremen si lucrez in constructii cazarea lasa de dorit suntem 8 persoane in 2 camere cu o singură baie ne plătește cu 10 euro pe oră net problema ar fi lipsa de documente

    1. @Florin Nu, problema e ca acceptati sa lucrati in aceste conditii, sa semnati hartii pe care nu le intelegeti si cate vreme “intra” niste bani e OK, dar cand se sparge buba, pentru ca o buba infectata este, si iese puroiul atunci nu o sa mai fie asa bine si o sa inceapa plangerea de mila.

      Niste chestii:

      – 10ore x 10EUR NET !!! pe zi, este in Germania salariu de inginer cu 3 ani experienta. 2000EUR net pe luna va permit sa inchiriati o camera mobilata cate 2 persoane si sa locuiti ca oamenii, nu ca animalele, mai ales ca in Bremen nu sunt chirii asa scumpe. Faptul ca a nu o faceti. denota doar calicia si avaritia tipca romanilor veniti in Germania “sa faca bani”, asa ca stati si va mirositi ciorapii si nevoile, ca nu din saracie o faceti.

      – cum intra banii aia, in numerar ca la mafioti, in cont sau cum, ce hartii ati semnat, daca v-ati facut “gheverber” o sa plangeti in cateva luni cu politia si administratia finaciara dupa voi. Iar daca intra si Zoll pe fir, o sa aveti sansa sa vedeti cum sunt negrii si arabii prin inchisorile germane. Sau in cel mai bun caz, in ultima luna, cand se inchide santierul, nu o sa primiti nimic si nu aveti unde sa mergeti sa va plangeti.

      – lucrul in constructii e periculos si predispus la accidente, banuiesc ca nimanui nu-i pasa de protectia muncii, am vazt romani in Mannheim care lucrau langa gara principala la o cladire si taiau niste pietre cu flexul, praf si galagie ca la balamuc, ZERO echipamente de protectie, venti la lucru in blugi si tricou, fara casca si fara ochelari si manusi, in adidasi, se vedea clar care erau romani si care germani, germanii aveau casca, ochelari, manusi, salopeta si bocanci de lucru. Sticla de bere era langa flex, “ca mai spala prafu sefu”. Si strigate de la 10m unu de altu sa se vada 100% ca sunt romani, “baaaaa Mariane, hai sa mancam o pizza baaa, imi bag p… in pauza lor baaaa…”
      V-ati gandit ce faceti in caz de accident de munca, au fost cazuri in care a cazut muncitorul de pe schela si astia l-au scos afara din santier si l-au lasat in boscheti sa moara ca un caine, cu oasele rupte. Aveti asigurare de munca, de sanatate ceva, banuiesc ca nu, si aia costa bani.

      Mie imi e mila de compatrioti care sunt exploatati, dar de cele mai multe ori necunoasterea asta e voita si aleasa in mod special.
      “Ce vreti, 1200 in cont cu contract de munca sau 2000 in mana fara nimic ?”
      ” Baga 2000 sefu, ca nu stau sa le dau bani la astia…”

      In incheiere e o vorba:
      “Cum iti asterni, asa dormi”

  146. Bună sunt izabela
    Tatăl meu lucrează ân germania ân construcţi la firma ae.prozect de 6 luni si zice ca nu are acte.
    Ân cazu acesta putem să luăm alocaţie de la statul german cum se procedeaza ?Vă mulţumesc !

  147. Buna. De ceva timp ma bate gandul sa ma stabilesc in Germania, mai exact undeva pe langa Stuttgart sau Munchen (undeva la marginea oraselor) deoarece oportunitatile unui loc de munca sunt foarte mari. De profesie sunt inginer electrotehnic si lucrez in Londra ca inginer mentenanta la o fabrica din domenul alimentar. Salarul e undeva la 42k pe an. Sunt mai multe motive pentru care as dori sa plec din Londra: chirii foarte scumpe, de cumparat o locuinta nici nu mai vorbesc, viata in general e foarte scumpa, per ansamblu nu sunt foarte multumit aici. Intrebarea ar fii daca as gasi de lucru in germania, cel putin pe acelasi salar. Nu stiu limba germana, insa voi incepe un curs iar in cateva luni sper sa ajung la un nivel B1. E destul pentru a gasi un loc de munca si de a te muta acolo, avand in vedere ca cunosc limba engleza? Se merita sa fac pasul asta avand in vedere ca doresc sa ma stabilesc definitiv? Pretul la locuinte este mult mai redus decat in londra.

    1. E cam aceeași situație la Munchen și Stuttgart cu chiriile … sunt scumpe și ngreu de găsit .
      Ideea e bună să vii în DE, dar caută o zonă unde e mai ușor de găsit o chirie .

      1. In Londra o casa sau un apartament cu 2-3 camere se inchiriaza cu minim 1500 lire. Am cautat pe internet iar in germania un apartament cu 2-3 camere in afara Stuttgart-ului e 700-800 euro. Deci chiria e relativ mai mica.

  148. @Andrei. Daca vrei cu adevarat sa te muti in Germania, cauta sa te stabilesti intr-un orasel de 7-15.000 locuitori sau intr-o comuna din apropierea lor. Evita pe cat posibil fosta DDR.
    Ca sa ai idee, aproape in orice sat exista un Parc Industrial, mai mic sau mai mare unde sunt tot felul de firme care au o paleta atat de larga de activitati, incat e imposibil sa nu gasesti ceva.
    Dar daca nu ai masina proprie, mai bine las-o balta. Aici a face naveta cu masina e ceva normal, altfel este….foarte greu.
    Orasele mari si foarte mari, au costuri ridicate la chirii si utilitati. Intrebarea este, tu vii sa -i imbogatesti pe altii sau sa-ti imbunatatesti traiul tau?
    Pai daca luna de luna dai 300-500€ in plus la o locuinta decenta in marele orase, cam asta este.
    Poti sa o faci dupa ce ai bani suficienti stransi ori o slujba sigura si bine platita. Mai gandeste! Bafta!

    1. Da. Intradevar asta e si ideea. Sa locuiesc in afara orasului si sa fac naveta in oras la munca.
      Am masina proprie. Sunt constient ca fara masina e foarte greu. Si in Londra e la fel, chiar daca transportul in comun e foarte dezvoltat.
      De curiozitate chiar am aplicat pe internet la niste job-uri, si am primit raspuns la cateva , ca sunt calificat pentru postul respectiv insa din cauza faptului ca nu stiu limba germana sau ca nu locuiesc in germania nu pot merge mai departe cu aplicatia.
      Voi vedea! Multumesc la fel !

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.