Sa invatam impreuna limba germana. Lectia 5.

 

     In lectia de germana de astazi ne propunem sa va deschidem o portita spre statutul de intreprinzator privat. Stim cu totii miile de gainarii pe care le fac patronii germani (sau de alte nationalitati, inclusiv semeni de ai nostri ) care ii pacalesc pe cetatenii romanii nestiutori de limba germana spunindu-le ca ii angajeaza legal la o firma, dar, de fapt, le intocmesc acestora documente de intreprinzator privat, prin care romanul se… “autoangajeaza” … fara sa stie macar. Prin aceasta smecherie, patronul strain scapa de obligatiile angajatorului pe care le arunca cu nonsalanta in spinarea cetateanului roman, care habar nu are ce a semnat. Abia dupa un timp, romanul afla ca a fost pacalit, ca are impozite de platit la stat, ca are o serie de obligatii de care nu a stiut pina atunci, ca munca lui in Germania s-ar putea sfirsi intr-un mod dramatic, mai precis, fara bani incasati, dar cu datorii la oficialitati si, uneori, cu amenzi, penalizari si chiar cu suspendarea dreptului de munca pentru perioade lungi. Multi cetateni romani au primit o astfel de lectie… de viata. Tocmai de aceea, pentru a preveni in viitor astfel de lectii , va vom oferi astazi, in limba romana, o lectie de legislatie germana, presarata cu citeva notiuni elementare de limba … germana, acel minim vocabular util in operatiunea de dobindire a statutului de persoana fizica autorizata ( Gewerbe).   Nu stim daca combinatia aceasta va fi reusita in final, dar stiu sigur ca este destul de originala si nu se gaseste in nici un material ascuns in strafundurile internetului. Am cercetat chestiunea in amanuntime si nu am gasit nimic asemanator.  Dar sa nu batem apa in piua si sa-i plasam tastatura doamnei Maria Ghinea care ne va ghida, pas cu pas, prin aceasta lectie inedita de …germana. 

                                                                           Dan Constantin Goldis

Gewerbe – o solutie buna, …dar numai pentru meseriasii adevarati

 Deschiderea unei firme proprii este o solutie (die Lösung) pentru cei  care nu dispun de calificari eligibile in ocuparea unui loc de munca in conditii legale sau care, pur si simplu, vor sa lucreze independent (Selbstständig ). Aceasta Lösung implica multiple si diverse contacte cu autoritatile, de la inscrierea firmei la primarie,  oficiul financiar si Camera de Comert si Industrie pana la incheierea asigurarilor de boala, pensii, profesionale si mai departe  structurarea activitatii, negocierea de contracte, precum si derularea lor.

1.Mai intai trebuie identificate competentele si calificarile fiecaruia si apoi, in functie de land, lista activitatilor libere pe care le poate presta cineva in baza acestui Gewerbe, intrucat lista aceasta difera dintr-o parte in alta a Germaniei. Prin urmare, cerem de la Handwerkskammer la care e arondata localitatea de domiciliu o lista cu Zulassungsfreie Handwerke si handwerksähnliche Gewerbe.

2.In baza acestei liste, solicitantul merge la primarie – das Rathaus – unde si-a facut  die Anmeldung ( inregistrarea) si in mod obisnuit, dupa obisnuitul Guten Tag ( buna ziua) ori Grüß Got ( Dumnezeu sa te binecuvinteze) ori alta politete a locului, se adreseaza functionarului de la Service-Büro : “Ich möchte gern hier selbstständig arbeiten und deswegen möchte ich ein Gewerbe anmelden.”
Va trebui sa prezentati desigur in primul rand der Ausweis personal sau,dupa caz, der Reisepass-, documentul care dovedeste ca locuiti (a locui-wohnen) legal in Germania, dupa caz contract de inchiriere- der Mietvertrag sau de vanzare-cumparare a locuintei der Kaufvertrag-, plus, acolo unde este cazul, documente care sa ateste calificarea si experienta in care doreste sa activeze ca independent- die Qualifikationsnachweise , die Erfahrungsnachweise, apoi sa platiti taxa ceruta-“die Gebühr”( die Gebühren- la plural).  Aceasta  Gebühr variaza in functie de primarie, de obicei costa vreo  20 de euro. Si uite asa se ajunge in posesia unui  Gewerbe-Anmeldung.

3.Incepand de la data declarata in acest document pentru inceperea activitatii-Datum des Beginns der angemeldeten Tätigkeiten, se poate trece direct la munca- die Arbeit. Categoric mai sunt inca de rezolvat multe lucruri, dar deja exista conditiile legale pentru a munci.

intreprindere4.In termene iarasi diferite de la un land la altul sau chiar de la un oras la altul, intreprinzatorul va primi  o seama de formulare- die Fragenbogen ( la singular- der Fragenbogen), pentru completat-ausfüllen, semnatunterschreiben si retrimis-zurück zu senden la institutiile aferente:financiar- das Finanzamt, primarieDas Rathaus, die Handwerkskammer  sau  die Industrie-und Handelskammer,precum si, de la caz la caz, la anumite  cooperative  ( die Berufsgenossenschaften) care ii vor lansa invitatia de a deveni  membru- das Mitglied, (die Mitglieder- plural). De notat ca cele mai multe dintre aceste invitatii si formulare sunt de luat serios in seama, ele nefiind deloc facultative!

Urmator acestor demersuri, intreprinzatorul va primi un numar –eine Steuernummersub care isi va derula relatia cu serviciul financiar, un card de apartenenta la IHK sau HK si inca alte documente care ii vor atesta calitatea de intreprinzator independent oficial in Germania. De buna seama ca intre timp este necesara (daca nu s-a infaptuit deja mai inainte) deschiderea unui cont bancar dedicat special afacerii cu pricina.

5.Apoi e de luat serios in seama problema asigurarilor-  die Versicherungen- care nu sunt deloc putine:asigurarea medicala- die Krankversicherung, asigurarea de pensie- die Renteversicherung, asigurarea  de raspundere profesionala- die Haftpflichtversicherung si, acolo unde e cazul si de accident- die Unfallversicherung.

Si daca vreti sa fiti prudenti,mai sunt inca vreo doua-trei tipuri de asigurari pe care le puteti incheia. Asigurarile prezentate mai sus, respectiv cele de sanatate, pensie si  raspundere profesionala sunt obligatorii.

6.Daca pana acum am vorbit de relatia cu autoritatile- die Behörden, e cazul sa ne oprim un pic si asupra aceleia cu clientii- die Kunden ( der Kunde- la singular). Acestia trebuiesc gasiti mai intai, apoi convinsi  prin oferte- die Angebote ( das Angebot- la singular) atent intocmite de calitateadie Qualität si pretul bun –preiswert ale serviciilor oferite- die Leistungen, dupa care se trece la executarea propriuzisa a activitatii in sine- die Ausführung, totul culminand cu eliberarea facturii- die Rechnung si incasarea drepturilor banesti cuvenite- der Betrag. Aici intervin asemanari si deosebiri, de la caz la caz. Unii pleaca la drum din start ca platitori de T.V.A. –MwSt ( die Mehrwertsteuer), altii nu. Unii negociaza plata imediat-sofort, altii la termen-innerhalb  von….Tagen, acestea sunt lucruri care tin de bucataria interna dar trebuiesc si ele bine gandite si puse la punct.

7.Urmeaza dupa ceva timp partea cea mai putin placuta si anume depunerea declaratiilor fiscalE- die Steuererklärungen, in urma carora se vireaza sumele datorate statului ca impozite si taxe. Platitorii de MwSt. vor incepe chiar mai devreme aceste plati,conform cu termenele care li se fixeaza pentru virarea sumelor respective

Una peste alta nu sunt putine lucrurile de luat cu adevarat in seama. La prima vedere pare complicat.Va pot asigura din experienta proprie ca nu este. Este suficient sa fiti atenti si sa va indepliniti obligatiile la timp si practic totul merge de la sine. Legile die Gesetze(das Gesetz- la singular) in Germania  sunt poate ceva mai stricte decat altele, dar au marele merit ca nu impiedica dezvoltarea ci dimpotriva, o sustin. Regulile dupa care trebuie sa functionam sunt concepute in asa fel incat nu ne sufoca, ele ne ajuta chiar.

Si nu de neglijat este in cele din urma sa punctam ce avantaje confera cuiva functionarea pe baza unui asemenea das  Gewerbe. Ei bine, in primul rand libertatea de a-ti organiza singur programul si timpul de lucru. Apoi  ne raportam la castiguri. Contabilii spun mereu ca meseriasii independenti sunt priviti in Germania drept oameni cu stare.”Nu degeaba”,completez eu. Daca stii sa-ti organizezi timpul si lucrezi constiincios, dupa ce iti construiesti cu grija un portofoliu de clienti, castigul net depaseste lejer 3500 euro lunar (in bransa amenajarilor interioare) si, in mod similar, se poate castiga in alte domenii.

Sper ca incursiunea in lumea lucratorului independent-Selbstständig nu v-a speriat ci, dimpotriva, a reusit sa va trezeasca interesul. Statutul de Selbstständig are si dezavantaje, in sensul ca, in mod firesc, un independent nu prezinta intotdeauna  in ochii clientului la fel de multa incredere ca o societate gen GmbH ori S.A. Pe linga acest dezavantaj, asa cum arata si numele  Selbständig inseamna fireste sa-ti gasesti singur contracte- die Aufträge , sa te ingrijesti singur de unelte si scule- die Werkzeuge, de multe ori sa cumperi  si sa transporti –kaufen und liefern materialele necesare in procesul muncii . Sunt lucruri destul de complicate pentru un incepator care nu cunoaste obiceiurile si preturile locale. Dar toate aceste dezavantaje initiale se pot elimina incet-incet pe parcursul activitatii. Cert este faptul ca ein Gewerber poate obtine  rezultate frumoase daca munceste cu determinare si corectitudine.

Viel Erfolg,  Maria Ghinea-

24 thoughts on “Sa invatam impreuna limba germana. Lectia 5.”

 1. Foarte bun si util articolul. Felicitari si la cat mai multe inainte. Multe informatii pretioase si la obiect.

  1. buna seara!da intr-adevar foarte util articolul!m-a ajutat sa inteleg ce inseamna exact un gewerbe.Sotul meu a facut actele pentru gewerbe indrumat de un roman care ne-a si determinat sa venim aici!intre timp ne-am detasat de acesta nefiind un binevoitor ci unul dintre multi altii care aduc romani aici si traiesc pe baza comisionului castigat pe munca acestora!
   Va rog foarte mult daca aveti bunevointa,lamuriti-ma cu niste aspecte:
   -daca sotul meu nu a primit inca steuenumer(scuze daca am scris gresit)poate profesa?
   -dupa ce isi face el asigurarea de sanatate ma poate lua pe mine si pe copil(avem un copil de 3 ani pe care am reusit sa-l inscriem la gradinita)pe asigurarea lui sau trebuie sa-mi fac eu si copilul asiguarare separat?
   -si daca acest numar care trebuie sa i-l primeasca sotul meu i-l are deja cine i-a facut gewerbele(avem acest dubiu pentru ca adresa de pe gewerbe e inca cea a acestei persoane si sotul meu nu a mai primit nici un plic de acolo) cum facem sa intram in posesia lui?unde sa mergem ca sa schimbam adresa de pe gewerbe?
   -si daca el are acest act inca trebuie sa cerem permisul de sedere?
   noi vrem sa ne stabilim aici si vrem sa facem tot ce este necesar din punct de vedere legal pentru integrarea noastra!
   MULTUMESC!

   1. Pentru Steuernummer mergeti la Finanzamt,spuneti adevarul si rugati sa va dea o copie de pe instiintarea eliberarii acestui Steuernummer.In acelasi timp mergeti la primarie si schimbati-va adresa pe Gewerbe(Ummeldung se numeste schimbarea adresei).Intre timp e un pic incert cum anume puteti profesa,daca deja a fost emis acel nr.,nu mai puteti scrie facturi in baza codului care spune ca aveti Steuernr. in lucru.
    Cel mai corect e sa va adresati de urgenta Finanzamt-ului si sa va lamuriti situatia.
    Daca sotul incheie o asigurare in sistemul de stat va poate lua sub asigurarea lui ca si coasigurati daca nu aveti venituri.
    Permis de sedere nu va mai este necesar.
    Pentru mai multe lamuriri puteti cere admin-ului adresa mea de e-mail ori nr de tel.

 2. O lectie utila pentru incepatori. Pentru o calitate mai buna a textului as face unele corecturi:
  – Toate substantivele care au terminatia -ung sunt de genul feminin,asadar die Lösung, die Anmeldung,die Ausführung.
  – Constructia “Ich möchte gern hier selbstständig arbeiten und deswegen ein Gewerbe anzumelden.” este gresita din punct de vedere gramatical. Eu as zice: Ich möchte gern hier selbstständig arbeiten und deswegen möchte ich ein Gewerbe anmelden.
  – die Gebühren este pluralul de la “die Gebühr”.
  – der Fragenbogen,la plural este die Fragenbogen.
  – das Mitglied,die Mitglieder(plural).
  – die Stuernummer, -n.
  As sugera ca substantivele sa fie prezentate sub forma singular/plural, pentru a evita viitoarele probleme cu declinarea.In loc de die Kunden, die Angebote- der Kunde,-n; das Angebot, -e etc.
  – Steuer este feminin,deci die Mehrwertsteuer.
  – das Gesetz,Gesetze(plural),deci nu Gesätze.

  1. Am corectat,multumim. Fiindca esti cel mai competent corector din cite vad eu, de acum inainte iti voi trimite toate lectiile de germana pe care le aprob pentru publicare. Daca esti de acord, bineinteles…Nu-mi da adresa de mail fiindca o stiu, scrie-mi daca esti de acord!

  2. S-a corectat gresit la die Kunden si die Angeboten. La singular este der Kunde si das Angebot. Eu am scris der Kunde, -n si das Angebot, -e, unde ce e dupa virgula reprezinta forma de plural. Spre exemplu der Kunde, -n= der Kunde(singular),die Kunden(plural).

 3. Buna ziua tuturor!

  Nu stiu daca am ales articolul potrivit pentru comentariu, insa va rog pe cei in cunostinta de cauza sa-mi oferiti un sfat, extrem de util pentru mine in acest moment. De ceva vreme caut un post in invatamant in Germania , eu fiind cadru didactic in Ro, activez in sistem de 11 ani. Recent am gasit o firma intermediara de plasare personal in domeniul educatiei, cu adresa in Muenchen, desi firma este slovaca. Se numeste KABA Slovensk. Aveti idee cum pot verifica legalitatea unei firme inregistrata in Ge? Este cineva care a auzit de aceasta firma? De asemenea, exista printre dvs cadre didactice din Romania care au reusit sa-si gaseasca un loc de munca in meseria lor?

  Va multumesc foarte foarte mult !!
  O zi superba tuturor!!

 4. Buna ziua,fac acum un nou GBR,va rog sa imi spuneti concret pasii pe care trebuie sa ii fac. Si poate cunoasteti un contabil roman in zona Stuttgart ,va multumesc anticipat

 5. daca cititi cu atentie articolul de mai sus veti vedea ca am descris exact pas cu pas ceea ce aveti de facut.In privinta contabilului precis a vor ajuta colegii nostri din zona,eu sunt prea departe ca sa cunosc unul din preajma dv

 6. Buna ziua, ma numesc Stefan si am cateva intrebari legate de acest Gewerbe. M-am inregistrat la primarie ca lucrator independent, dar momentan imi lipsesc niste informatii cheie pentru momentul in care doresc sa inchei un contract cu o firma/persoana fizica.

  – Cum arata un astfel de contract? Exista formulare speciale?
  – Exista clauze ‘ascunse’ la care trebuie sa fiu atent? (referitor la tema Dvs. ‘Tzepe si Tzepuiti’)
  – In afara de contract, exista si alt tip de intelegere? (de ex. intelegere scrisa si semnata de ambele parti)
  – Cum se procedeaza in cazul unei rezilieri de contract? (de catre mine, sau beneficiar)
  – Pentru a primi suma de bani corespunzatoare orelor lucrate trebuie sa eliberez o factura? (sau ‘functia’ facturii este preluata de/inclusa in contract)
  – Daca nu, de unde imi pot procura un facturier?
  – Cum trebuie completata o factura emisa de catre mine?
  – Plata se efectueaza in numerar sau prin virament bancar?
  – Cand, unde si de catre cine trebuie declarate facturile eliberate? (de catre mine sau contabil)
  – Exista posibilitatea cererii unor termene fixe pentru plata?
  – Ce pot face face in situatia in care nu primesc banii la data stabilita?

  Cu stima,

  Stefan

 7. Nu sunt contracte tip-il scrieti de fiecare data,pliat pe specificul activitatii si conditiilor,cerintelor,respectivei colaborari.In mod obisnuit,dumneavoastra ar trebui sa scrieti o oferta.Clientul o accepta sau nu.Daca o accepta,in baza ei incheiati intelegerea,scrisa sau nu,ramane la latitudinea dv si a clientului.De obicei,cel care reziliaza contractul poate fi obligat sa plateasca o despagubire celeilalte parti.Asta totusi trebuie sa o prevedeti cu clientul in contract.Obligatoriu trebuie sa scrieti factura pentru activitatea prestata.Factura o puteti scrie singur sau puteti cumpara tip de la magazinele specializate.Care sunt acestea nu v-as putea spune,eu imi scriu singura facturile.Dar am vazut la posta,kaufland,real,chitantiere.Probabil au si facturiere.
  Ca sa invatati sa scrieti facturi e bine sa cititi facturi gata scrise de altii.In orice caz,sunt multe lucruri de urmarit,cum ar fi serviciul prestat propriuzis,unde facturati ori pausal,ori pret pe ora ori pret pe unitatea de lucru,asta o stabiliti oricum in oferta prealabila.Apoi,daca sunteti platitor de tva,acesta trebuie evidentiat.Daca plata include si materiale,acestea trebuiesc la fel mentionate,ca si eventuale cheltuieli de deplasare,etc.Factura dv trebuie sa cuprinda in clar datele de identificare,adresa,steuernummerul,contul bancar.E bine sa primiti banii prin virament bancar,va usureaza mult in declaratiile fiscale.Dar puteti primi si banii cash,cu conditia sa specificati asta in factura.La fel veti specifica si termenul de plata convenit cu clientul,impreuna cu eventualul rabat pentru plata in termen scurt.
  Facturile se prezinta la finanzamt atunci cand faceti Steuererklärung,pe care il puteti face singur sau puteti angaja un contabil pentru asta.In situatia in care nu sunteti platit la timp este bine sa fiti membru intr-un sindicat al bransei,ei va vor ajuta sa va recuperati banii

 8. Buna ziua am fost in germania si am deschis un gewember dar nu am lucrat pe el pentru ca dupa ce lam deschis din motive personale a trebuit sa revin in tara .A cum la adresa din Ger. am fost instiintat de niste prieteni ca am primit de la finante un plic cu o suma de bani de plata .Perioada care am stat in Germania a fost sep, oct. 2014..Cum sa fac sa inchid acest gew din Romania sau ce ma invatati sa fac va multumesc,

  1. Trebuie sa faceti Gewerbeabmeldung – in general nu se accepta prin posta, necesita prezenta fizica sau prin procura la Gewerbeamt.
   pe langa inchisul Gewerbe-ului mai aveti o alta serie de obligatii, chiar daca ati avut sau nu activitate: trebuie sa va incheiati conturile cu IHK-ul si cu diversele asocitatii profesionale, functie de obiectul de activitate, unde ati fi avut obligatia sa fiti membru, cotizant desigur.
   De la finanzamt v-a venit cel mai probabil de plata impozitul – Gewerbesteuer. Curand veti fi si amendat pentru lipsa declaratiilor. Va trebui sa reglati si situatia impozitului pe venit, dupa caz.
   Vedeti, cate ponoase pentru lipsa de informare/dezinteres.
   Succes!

 9. De la Finanzamt mai degraba cred ca e vorba despre tva-ul anticipat,Vorsteuer,iar mai sus la Iulian s-a strecurat o greseala,ceea ce aveti de facut este Gewerbeabmeldung.Daca aveti prieteni vorbitori de germana,rugati-i sa intrebe la primarie daca puteti fi totusi reprezentat fara procura.

  1. Multumesc pt corectare, o greseala de tiparire.
   E vorba de TVA-ul anticipat (cu toate ca formularea e gresita din punct de vedere fiscal) daca a fost inregistrat ca platitor de TVA. Daca nu a fost platitor de TVA atunci vorbim de Gewerbesteuer. Doar dansul poate lamuri, functie de ce a completat in Gewerbeanmeldung.

 10. NU AM APUCAT SA DEPUN DECLARATIILE DE VENIT. ESTE VREO PROBLEMA?: NU SUNT PLATITOR DE TVA. VA ROG SA IMI SPUNETI DACA PUTETI CE SEMNIFICA FAPTUL CA INSTIINTAREA A FOST TRIMISA IN PLIC ALB SI APOI IN PLIC GALBEN.VA MULTUMESC

 11. Din cazurile intalnite de mine pana acum,plicul galben aduce o decizie judecatoreasca.Poate totusi aveti noroc si plicul e doar galbui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.