Sunt intrebat din ce in ce mai des cum se obtine ajutorul social in Germania. Am evitat acest subiect pina acum, fiindca am considerat ca intotdeauna acest ajutor s-a obtinut greu, iar in ultima perioada obtinerea lui a devenit aproape… imposibila. Frapant este faptul ca aceste intrebari vin tocmai de la oameni care nici macar nu au intrat in sistemul german de asigurari si nu au contribuit de loc cu niciun euro la bugetul de stat german. Sa trecem insa peste aceasta conceptie pur balcanica si sa prezentam ultimele noutati privitoare la ajutorul social.
Acesr articol a fost actualizat cu noile informatii privind ajutoarele sociale din U.E. si se gaseste in intregime aici.
Intr-adevar, este atat de greu sa obtii acest ajutor si dureaza atat de mult pana la completarea dosarului ( luni de zile) incat ai timp sa cam mori de foame pana la obtinerea lui. Deci, este absolut de evitat situatia. Din punctul asta de vedere e mai “lejer” in Romania, unde, de bine-de rau, nu platesti masina salvarii, chiar daca nu ai asigurare medicala. In Germania costa. Si costa mult.
Dupa propria mea parere, care nu este decat parerea cuiva care traieste de 4 ani in Germania, este de inteles ( pana la un punct) atitudinea Germaniei si a altor tari asediate de doritorii de ajutor social. Cineva trebuie sa plateasca impozite (mai) mari, ca sa se poata acoperi cheltuielile generate de acordarea ajutoarelor sociale strainilor. Ma intreb: oare romanii ar accepta sa plateasca impozite mai mari, din banutii munciti de ei, doar ca strainii care vin “la munca” in tara lor sa beneficieze de ajutoare sociale din partea statului roman? Sunt sigura ca nu.
In Germania ai drepturi acordate de stat dar ai si indatoriri catre stat. Deci, mi se pare absolut normal ca mai intai sa contribui (financiar, evident, prin cotizatii) la sistemul social si apoi sa ai pretentia la sprijin financiar. Altfel cum?
Buna ziua, doamna Cornelia,
Va scriu deoarece am nevoie de o parere din partea dvs, stiu ca nu doriti sa consiliati. Totusi, sper ca imi veti raspunde. Lucrez momentan intr-un hotel, in service si ma gandesc sa imi schimb locul de munca. Vorbesc fluent germana, unde credeti ca ar trebui sa ma orientez. In Romania am terminat fac de Economie, oare as putea gasi de lucru macar ca secretara? sau in lidl? unde sa ma orientez? multumesc
@andreea
In primul rand ar trebui sa precizati unde anume lucrati momentan, in Romania sau Germania, caci, dupa cate inteleg eu, sunteti in Romania? De lucru gasiti, si ca secretara si altceva, mai ales daca, asa cum spuneti, vorbiti luent germana! Mai greu va fi sa obtineti o locuinta! Facultatea de Economie va ajuta doar daca va echivalati studiile! Mult succes!
Buna seara Andreea,
Nu stiu daca sunt persoana potrivita sa dau sfaturi, tie sau altcuiva. Pentru ca si eu am o diploma de licenta si una de master in buzunar, totusi fac cu totul altceva.Si diplomele imi sunt recunoscute, echivalate samd. Nu iti pot spune daca diplomele tale vor fi echivalate, depinde de materiile studiate ( foaia matricola aferenta diplomei) si ponderea lor in credite. Daca se potrivesc cu ceea ce se studiaza aici in specialitatea ta, atunci se recunosc.
Daca insa vorbesti fluent germana… asta este un mare avantaj. Iti poate fi de folos chiar in domeniul in care am inteles ca lucrezi, hotel/turism.
Nu cred ca sunt probleme mari cu gasirea unei locuinte. Desigur, te intinzi cat te tine plapuma. Depinde de zona /landul in care intentionezi sa te stabilesti. In sud, unde viata economica este mai prospera, sunt si salarii dar si chirii mai mari. In nord, evident mai mici. In Baden-Wuerttemberg, unde locuiesc si muncesc eu, am colege din toata Germania. Ma refer la cetateni germani. Si ei au probleme cu gasirea unui loc de munca, si ei isi au somerii lor.
Poti insa consulta site-urile cu locuri de munca, poti aplica pe joburile care te-ar interesa INAINTE de a pleca din tara. Iti poti face, astfel, o idee mai apropiata de realitate privind sansele tale.
http://www.jobboerse.de, http://www.stepstone.de, http://www.indeed.de, jobmensa.de, trovit.de, monster.de sunt doar cateva dintre ele. Incearca! Succes!
Probabil situatia avuta ma face sa gandesc altfel ,dar nu contradictoriu.Eu personal as cotiza-ajuta pe semenul meu care la randui va cotiza- ajuta mai departe, fara sa fac din semenul roman un profitor pt, ca sant altii asa.
Da, frumos zis. Dar, romanul care se intereseaza mai intai despre dreptul la ajutor social…nu vine in Germania ca sa ajute cumva, candva un alt semen. Vine sa ceara. Ca asta e lectia pe care, din pacate, a invatat-o. Si nu doar in ultimii 25 de ani, ci dintotdeauna.
Chestia aia cu :”cere si ti va da”. Asa a fost in comunism, cand era obligatoriu sa se asigure tuturor un loc de munca, indiferent cat de calificat sau nu era. Tot asa si cu locuintele, cereai s i(dupa ce asteptai ceva timp, in functie de ce pile aveai) chiar si primeai o locuinta de la stat.
Acum sunt alte vremuri, dar mentalitatea noastra, a romanilor, a ramas aceiasi: cerem.. ca poate primim.
Nu mi se pare tocmai corect.Trebuie, a venit vremea sa mai schimbam cate ceva in felul nostru de a gandi. E mai logic sa plecam de la premiza: nu mi se cuvine nimic din ceea ce nu merit. Deci.. trebuie sa fac ceva ca sa merit. Sa invat, sa muncesc. Sau poate sa invat cum sa muncesc si nu cum sa cer.
Oricum ar fi prezentata problema, tot nu mi se pare corect ca unii sa munceasca pentru a incuraja nemunca altora.
Sau, de ce nu? Sa se solicite (si sa se faca, in sfarsit, ceva pentru a se construi) un sistem real de asigurari in Romania.
Nu sa se mearga pe ideea: bat pe la alte usi. E umilitor.
Dar noi am avut intotdeauna proverbe (vorbe intelepte, nu-i asa?) care ne-au indemnat sa ne lasam umiliti. Trist.
Lasati ,,ABER,, si procedati asa si altii vor beneficia. DE cazuri negative se ocupa altii, restul este teorie.
buna ziua,ma numesc Lidia,va rog doamna Cornelia Bota sa-mi spuneti numele firmei la care lucrati,sunt interesata si lucrez in domeniu de 6 ani in Austria cu o firma romaneasca.multumesc mult.
Eu ma gandesc ca cei care vin in alte tari, ar trebui sa vina nu doar cu mare avant. Asta nu ajuta. Zidurile de care te lovesti iti taie elanul repede. Este necesar macar un bagaj de cunostinte in limba tarii, si daca se poate inca una. Ca sa nu mai zic, ca la inceput costurile sunt mari, iar gasirea unei locuinte de inchiriat e uneori o loterie. Faptul ca esti roman te urmareste peste tot. Se poate sa ai noroc, insa mereu vor fi persoane care vor privi sceptic acest lucru, indiferent cat de corect esti. Pana nu reusesc sa te cunoasca nu vei trece de bariera. Iar cei ce vin, sa nu se gandeasca ca vor gasi aceeasi caldura a romanilor fata de straini, caci nu e asa. Sunt si vor fi singuri pentru o perioada de timp, iar cheia este comunicarea. Comunicarea necesita limba. Si de aici se completeaza cercul.
Si de aici si vorba noastra: Bag sama ca ati uitat de unde a-ti plecat, nu! O sara buna.
Absolut de acord.
Buna, numele meu este Cristina si am o mare rugaminte la dvstra, as dori un sfat sau o indrumare, daca se poate. Sunt o mama divortata cu doi copilasi, cel mic are doi ani, iar fetita are 6 ani si este cu dizabilitati. Visul meu este sa emigrez cu copiii mei in Germania pt a avea o viata mai buna mai ales fetita bolnava.Viata in Romania cu un copil cu dizabilitati este destul de grea.Inainte de a avea copii am mai lucrat in Germania, prin urmare cunosc lb germana la nivel conversational. As dori sa intru in legatura cu o fundatie care ne poate ajuta in acest sens, adica sa ne stabilim doar la inceput sa ma ajute sa gasim o locuinta si un centru de recuperare pt fetita bolnava, iar eu sunt sigura ca mi-as gasi imediat de munca, in niciun caz nu vreau sa stau acasa si sa cerem ajutor social de la statul german. Daca ma poate ajuta cineva cu o adresa de fundatie care ajuta copii bolnavi sau daca ma poate indruma cineva in acest sens, as fi extrem de recunoscatoare. Va multumesc!
alocatia europeana o primesti daca depui dosarul respectiv la familienkasse,chiar daca copilul este in Ro.Daca unul dintre parinti lucreaya in germania se primrste alocatia europeana in germania chiar daca copilul nu este in germania,insa trebuie sa renunti la alocatia din Ro.Poti primi alocatia europeana de cand ai lucrat in De,cu conditia daca ai primit in RO alocatia v a trebui sa restitui toata suma inapoi in Ro.
Conditie este ca unul dintre parinti sa locuiasca cu copilul intr-un stat UE iar unul dintre parinti sa se afle intr-o stare de impozitare cu statul German. In cazul in care copilul locuieste in afara Germaniei cu unul dintre parinti, este necesar ca parintii sa fie casatoriti iar copilul trebuie sa aiba aceeasi adresa de domiciliu cu parintele din Romania.
Alocatia din Romania nu trebuie restituita, pe perioada cat s-a incasat alocatia in Romania, din Germania se va primi doar diferenta pana la suma cuvenita.
Buna ziua! Am si eu o nelamurire in privinta alocatiei copilului.Ma aflu in Germania de un an jumatate. In toata aceasta perioada am muncit legal cu contract de munca full Zeit desigur avand si asigurare AOK platita., contract de chirie.Am un copil de 5 ani ce se afla in Romania la parintii mei. El este nascut in Italia dar cetatean roman. Mentionez ca am custodia lui pana la implinirea varstei de 18 ani obtinuta prin judecatorie.Acum copilul va veni in vacanta la mine in Germania cu bunica lui poate pentru o perioada, poate definitiv.Mentionez ca actualmente ma aflu in somaj(490 euro bani de la stat), asigurare dar totodata declarata cu 200 Euro la Restaurant Part time unde lucram in trecut. Cum as putea sa obtin alocatia pentru copilul meu si totodata cum as putea sa il asigur medical (as vrea sa ii fac un control medical copilul meu avand Probleme la nivelul cutiei craniene) Va multumesc anticipat!
Cat timp copilul locuieste in Romania, nu aveti dreptul la alocatie. Din momentul in care va locui permanent cu dumneavoastra veti avea dreptul la alocatie si il veti putea coasigura medical pe asigurarea dumneavoastra. Dar mai intervine problema dreptului de sedere al dumneavoastra – neavand drept de sedere permanenta (5 ani locuiti in GErmania in conditii legale) vi se va solicita dreptul de sedere, care in conditiile actuale este garantat doar daca aveti resurse proprii sa va intretineti si aveti asigurare medicala. Este un punct de refuz al alocatiei.
despre ce drept de sedere vorbim acum in 2014 pt un cetatean UE?
sau imi scapa mie ceva!?
da, daca nu ti-ai gasit slujba 6 luni se poate ridica dreptul de sedere in tarile U.E. fiindca esti considerat imigrant pentru obtinerea ajutorului social.
Buna ziua! Sunt Cristina si mi-am expus problema putin mai sus, dar sunt ignorata total, ma intreb de ce? As putea totusi sa primesc un raspuns din partea celui avizat sa raspunda, raspunsul poate fi de orice natura, nu-i nevoie neaparat sa mi se ofere o solutie viabila pt mine, dar m-as simti mai bine daca mi s-ar da totusi un raspuns, indiferent care ar fi ala. Multumesc pt timpul acordat!
Cristina , noi ne am mutat în Germania pentru copilul cu dizabilitati, mai ales pentru spitalul care o operase.Nu am căutat fundații , nu ai nevoie atâta timp cât lucrezi dar nici nu te ajuta atâta timp cât ești în Romania..Asigurarea a plătit tot ce înseamnă medical , costuri de neimaginat, asistenta medicala acasă , medicamente f.scumpe și de ultima generatie.Am lucrat amândoi și am făcut de garda pe rand.Am regretat foarte mult timpul pe care NU l-am putut petrece cu ea , ca sa lucrez și ca asigurarea sa plătească toate acele lucruri.Nu am avut aproape familia , bunicii și tot ce iubea de acasă în ultimele zilele ei lângă noi.Germania înseamnă mult mai mult și mai greu decât Îți imaginezi visând din Ro.Viata aceea mai buna pentru copilul tău vine dacă ești dispusa și pregătită să muncești din greu ,sa te integrezi într un sistem nou care nu e nerăbdător s a te primeasca.Fundatiile de aici îi ajuta pe cei de aici după ce fac dovada ca ai epuizat alte surse.Daca ar fi sa o iau de la început , cred ca as fi ales sa rămân acasa.Am evoluat , suntem stabili inDe , dar nu ne ajuta .As fi vrut sa fie fericita pana la capat, și am mințit o pana la sfârșit ca mergem acasa.Mult curaj Îți doresc și multa speranta.Uneori răul nu e atât de rău Cum pare și nici binele atât de bine!
Bravo domnule George numai ca romanii din germania odata ce au de lucru sau au reusit la job center pt 6 luni sa aibe aj financiar si casa acum nu ne ajuta
Buna ziua,
Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti: 1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.
Domnule Iulian S, sa-ti fie rusine pt atitudinea pe care o ai si o dai in raspunsurile pe acest site site pt ca nu lasi sa apara tot ce se posteaza, ci doar ceea ce iti convine tie! Nu te mai ascunde dupa pseudonimul ich pt ca este foarte clar ca esti aceeasi persoana.Sa-ti fie rusine pt impertinenta cu care tratezi problemele celor care posteaza aici!
Doamna Cristina, va sunt dator doar cu o explicatie tehnica: mesajele postate trebuie aprobate manual, de aceea nu vedeti postarea instant. Motivele sunt multiple: spam, reclama mascata, atac, la persoana, injurii.
Tot respectul pentru ceea ce faceti in privinta copiilor dumneavoastra! Dar gustul amar lasat de atitudinea dumneavoastra nu mai lasa loc de comentarii. Nimeni nu este sclavul dumneavoastra, nimeni nu sta la dispozitia dumneavoastra. Aveti o varsta, invatati ca nu totul vi se cuvine.
Nu am nicio legatura cu utilizatorul ich.
Orice cuvant in plus e de prisos, o pierdere de timp! Succes!
Simt nevoia sa mai completez ceva. Domnule Iulian S, nu am pretins nimanui niciodata sa fie sclavul meu, daca asa ati inteles, atunci va inselati! Am apelat la site-ul dvstra cu o umila rugaminte de a ma ajuta cu un sfat, nu se poate, nicio problema! Va doresc sanatate ca tot ziceati ca sunteti la spital! Multumiri dnei Rodica careia tocmai i-am citit mesajul si imi pare rau sa aud de situatia dumneaei cu fetita. Dumnezeu sa va intareasca, dna Rodica!
Eu, Goldis Dan Constantin, am sters mesajul Dvs. anterior si nu IulianS. Nu stiu cine este “ich” . “Ich” este un cititor care isi spune parerea. De cele mai multe ori, opinia lui este realista. Nu stiu ce v-a scris recent, dar nu am timp de investigatii individuale si medierea unor suparari intre persoane cu opinii diferite.
aveti obligatia, asumata in scris ca nu lasati atacurile, reclamele ascunse .etc., dar n-ati facut-o.Si pe principiul omoara-i capra ca si el mi-a omorat-o va faceti de rusine. Vinovat este cel care-si permite sa va ,,corecteze,,.
Domnule Goldis nici dvs nu spuneti concrete anumite lucruri on schimb va vinde ti cartea
De ce nu aveti curajul sa spuneti ca Germania nu respecta jurnalul parlamentului european pt romani ?
Buna ziua,
As dori daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: sunt venita in Germania de 4 luni , sotul meu lucreaza de la inceputul anului.Pentru ca eu nu cunosc limba germana m-am dus sa ma inscriu la Volkshochule sa fac un curs de limba si de orientare profesionala.La prima sedinta mi s-a cerut sa aduc de la jobcenter adeverinta de somer. Aici intervine dilema mea, doresc sa ma inregistrez ca somer pentru a nu plati cursul de limba dar nu doresc sa ridic ajutorul de somaj sau alt ajutor social. Din ce castiga sotul meu putem eu si copilul sa traim fara prea mari mofturi, dar alte cheltuilei suplimentare sunt excluse.Eu doresc sa fac cursul pentru ca nu vorbesc limba si vreau sa o invat ca sa ma pot ulterior angaja dar nu vreau sa imi creez nici un fel de obligatii prin acceptarea vreunui ajutor social in special in contextul restrictiilor care se pot impune ulterior.
As mai dori o lamurire, daca ridic ajutor social si in 6 luni nu ma angajez mi se poate ridica dreptul de sedere chiar daca sotul lucreaza?
Puteti sa imi spuneti ce obligatii imi creez fata de statul german prin acceptarea acestor ajutoare sociale?
Cu riscul de a parea insistenta pun aceste intrebari pentru ca suntem 4 familii in aceasta situatie :unul din parteneri lucreaza este ok , noi ceilalti toti cu studii superioare vrem sa facem un curs de limba gratuit
Va multumesc .
La cele raspunse deja adaug: nu veti obtine gratuitatea cursului ci doar subventionarea acestuia, platind 1,2 euro pe ora. Iar aceasta subventionare nu este obligatoriu a fi acordata, se va stabili in urma analizei venitului familiei.
Aceasta subventie nu este asimilata ajutorului social.
In privinta dreptului de sedere nu trebuie sa va faceti griji cat timp sotul lucreaza si are un venit constant.
Cele bune!
Eu consider ca aveti o falsa problema. Nu cred ca ati inteles bine. Daca luati ajutor de somaj nu beneficiati de gratuitatea cursului. Doar daca luati ajutor social atunci va platesc ei integral orele. Imi este greu sa cred ca va incadrati pentru acest ajutor atata timp cat sotul dumneavoastra lucreaza. Nu se acorda chiar atat de usor cum se crede…
Cititi aici despre acest curs de integrare si veti vedea ca nu este chiar atat de scump. Ba mai mult, in anumite conditii, la sfarsitul cursului, veti beneficia de rambursarea unei jumatati din suma platita.
https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/01/29/cursul-de-integrare-integrationkurs/
Succes!
Bravo domnule George numai ca romanii din germania odata ce au de lucru sau au reusit la job center pt 6 luni sa aibe aj financiar si casa acum nu ne ajuta
Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna seara.
Ma numesc Elena si am o intrebare: in cazul in care as dori sa renunt la ajutorul social, chiar daca nu mi-am gasit un loc de munca, as putea?
De ce va interb acest lucru?
Din data de 21.03.2014 de cand mi s-a terminat ajutorul de somaj, sunt inscrisa la Jobcenter, deoarece intre timp am urmat cursul de integrare si am obtinut certificatul B1, care imi era de ajuns sa-mi echivalez diploma de asistent medical.
Intre timp s-au schimbat regulile de acreditare a meseriilor, iar de anul acesta, sa-mi echivalez diploma, imi trebuie B1 Pflege sau B2.
Am fost la un interviu, unde as fi fost acceptata ca si Altenpflegerin la un camin de batrani, dar cand a vorbit Anschprechpartner-ul meu, nu am mai fost chemata la proba de lucru, deoarece berater-ul meu i-a zis ca nu stapanesc limba germana bine, si ma mai trimite sa mai fac inca un curs de limba, mai bine zis ESF-BAMF-Programm, care dureaza 6 luni, zilnic de la ora 8-13, iar dupa masa, ar trebui sa merg la practica la un camin de batran timp de o luna, chiar daca am acasa doi copii, in varsta de 8 si 12 ani!
Eu nu am nevoie de acest curs, chiar daca nu stapanesc limba germana foarte bine, ma descurc, mai ales ca din data de 07.11. incepe cursul B2 care se face de doua ori pe sapatamana, de la ora 17.30 – 19.45.
Spuneti-mi va rog, ce se intampla daca nu voi merge la acel curs ESF-BAMF?
In cazul in care nu ma duc, ma pot sanctiona intr-un anume fel?
As putea sa renunt la ajutorul social in cazul in care totusi ma obliga sa urmez acel curs ?
Va multumesc.
p.s. – maine trebuie sa inceapa acel curs.
da daca jobcenter te-a trimis ,altfel nu.
Da, este adevarat, Job Center m-a trimis, dar cum am zis, pentru a-mi echivala diploma am nevoie de B2, nicidecum de acest curs organizat de ei!
Nu mai conteaza, am inceput acest curs dar din fericire sunt chemata la un alt interviu, in cazul in care ma vor angaja voi putea renunta la Job Center si la acest curs!
Poate ca a-ti semnat ceva hartii. Daca refuzati ce va dat Jobcenter aveti o diminuare a venitului de 15 sau 30 % pe 3 luni daca nu gresesc .Puteti verifica in raspunsul dat de obcenter.Eu as cere un termine cu cel ce va trimite la munca din partea jobcenter-ului si i-as explica ce vreau.
Domnul care a scrisa acest blog imi da senzatia de usoara aroganta si iz de superioritate. Este logic ca atunci cand vine cineva si cauta un loc de munca in Germania nu are deja platite taxe la statul german. Sau se poate plati in avans? 🙂 De ce tot timpul cand ajungem sa avem un serviciu bine platit sau suntem integrati pozitiv undeva, uitam de unde am plecat? Oare cati dintre voi, care ati plecat mai demult din Romania ati stat pe azil politic sau ajutor social, stiind faptul ca dreptul la munca in Germania il primeai dupa un an? Dar s-a uitat, gena de roman parvenit este foarte profunda in Germania si in lume. Nu am auzit niciunul sa vina cu solutii pentru a rezolva problema migratiei, dar in schimb aud la fiecare comentariu acuze la romanii care fac turism social in Germania. Eu cred ca solutia pentru ajutorul social poate fi rezolvata, relativ simplu, elegand si nefacand din persoana pe ajutor social o victima sau “infractor”.
Ideea mea ar fi: Ajutoartele sociale sa fie acordate pe o limita de timp de 6 luni, persoanelor care intra in Germania si isi cauta un loc de munca ( o consider ca o rampa de lansare pentru persoane serioase care nu au bani sa se intretina in Germania si care chiar vor sa munceasca sincer). Dupa perioada de 6 luni daca nu ti-ai gasit un loc de munca, dreptul de a obtine ajutor social va fi anulat pentru o perioada de un an. Persoanele care s-au angajat si au beneficiat de ajutor social vor trebui sa returneze banii inapoi, esalonat, sa zicem un anumit procent din salariu pana cand suma primita ca ajutor va fi anulata. Asa statu german isi va recupera din bani iar cei care au fost pe ajutor social nu vor mai trai cu frustrarea ca statul german le-a dat bani din mila si nici societatea germana nu-i vor mai privi ca pe niste sarantorci din Europa de Est
tiberius, sincere aprecieri din partea mea pt comentariul tau, ar fi o solutie corecta pt toti si nu in ultimul rand un mare ajutor pt toti strainii veniti sa munceasca, nu numai pt romani.
Buna dimineata.Numele meu este valianos,vin cu o intrebare ,la care as dori daca se poate un raspuns concret.Am terminat Academia Navala Bircea cel Batran,din Constanta.Vreau sa stiu ce sanse am sau cum trebuie sa procedez pentru a lucra ca Inginer Electrician in Germania ,,Specific ,ca stiu limba engleza nivel avansat,daca ajuta cu ceva aceste amanunte ;diploma este eliberata in limba engleza ,am lucrat ca referman doua voiaje cadet si unul pe functie., va multumesc ,,,astept raspuns urgent.
Buna seara ! Am si eu o intrebare si sa imi si raspundeti daca se poate….Eu impreuna cu sotzul si fetita mea suntem in germania de 3 ani..sotzul meu a fost dat afara de la firma care lucrase deoarece a falimentat…munceste de 3 luni dar ia foarte putin..in fine am facut ajutor social deoarece nu ne mai descurcam cu banii si ne-au aprobat..intre timp am avut o problema familiala cu mama mea din romania si a trebuit sai trimit urgent bani(acum o saptamana) pt operatie…ea o sa mii returneze inapoi in cateva zile..si acum intrebarea mea este : se poate ca cei de la jobcenter sa-mi taie socialul pt ca am trimis bani in ro? Sau se poate intampla altceva?..mentionez k a fost urgent..dar acum a facut rost de bani..va multumesc !
Orice e posibil – rationamentul este simplu: ati solicitat ajutorul social in baza unor date false, de aici actiunile ce pot fi intreprinse in legatura cu ajutorul social nu pot fi descrise exact.
Cel mai simplu se poate considera ca ati avut economii financiare ce nu le-ati declarat, din moment ce ati putut si imprumuta o terta persoana. In alta ordine de idei, puteti justifica suma data parintilor ca o returnare a unui imprumut dat de ei in momentele dificile in care ati fost.
Cele bune!
Ma intrebam dak se poate sa vada k am trimis de la un western union separat..(nu apartine de nicio banca)..si sa vada k am trimis..maine o sa imi trimita inapoi banii sora mea..si sper sa nu fie nicio problema..adik sa nu se afle..va multumesc !!
Au dreptate Germanii,vin romani bosketi care in loc sa caute de munca vin sa alerge dupa ajutoare,,unii spun ca nu gasesc de munca,PAI ce dracu cauta intr-o tara straina daca nu stiu limba tarii respective????E clar ca nu o sa gaseasca de munca,ce vor sa le deseneze sefii ce sa faca??De-asta suntem vazuti ca dracu peste tot,inclusiv astia care lucram cu acte si cotizam la statul german.Oricum cu ajutorul social in Germania tot bosket traiesti ca nici credit pe telefon nu iti bagi din banii aia,,asa ca cine vrea sa duca viatza buna in Germania sa lucreze,Oricum o sa se schimbe legea in Germania inainte de angajare sa se dea testare la limba germana,asa a declarat SEFA noastra Angela M.
Sunt de 3 ani in germania.Cand am venit mi’am deschis un gewerbe dar dupa 7 luni l’am inchis neavand de munca.De atunci si pana in prezent imi platesc asigurarea medicala din buzunar pt ca e obligatorie, nu au vrut sa mi.o inchida.Nu gasesc de munca nicaieri, legal, si nu mai pot sa imi platesc cheltuielile.Credeti ca, daca am platit asigurarea de sanatate atata timp, am dreptul la un ajutor hartz4, pana voi gasi ceva de munca?? Multumesc
Pe mine ma intereseaza sa stiu unde trebuie sa platesc, ca sa beneficiez candva (sper sa nu am nevoie) de ajutorul socia???
Veau un sfat, care sunt cele mai bune asigurari de sanatate si sociale??
Buna seara, am si eu rugamintea sa ma ajutati cu un sfat daca se poate deoarece sunt foarte dezorientata si nu stiu ce sa fac. Locuiesc in germania, sunt casatorita cu un cetatean turc din decembrie 2014 si avem o fetita de 2 luni jumate. El are salariul 1700 eur burt ,net 1200. Eu nu lucrez. Locuim cu parintii si fratii lui mai mici ,in total 8 persoane intr-un apartament cu 4 camere. Problema este ca sotul meu a primit o condamnare de 1 an si 8 luni din cauza unui acident pe care l-a provocat in urma cu 3 ani. Eu voi ramne singura cu copilul si singurii bani pe care ii voi avea sunt cei 184 de euro alocatia ei si 300 euro elterngeld. Nu sunt in relatii prea bune cu familia lui si ma astept ca dupa ce el va fi inchis imi vor pune bagajul la usa si voi ramane cu fetita pe drumuri.. Ce-as putea sa fac in situatia asta? exista posibilitatea sa primesc un ajutor social pentru a inchiria macar o garsionera pe periada cat voi fi singura cu fetita. Nu ma pot duce la munca pentru ca este inca foarte mica, nu am cu cine sa o las si chiar daca as avea nu as putea pentru ca este alaptata exclusiv si cere laptic cateodata si din ora in ora. Stiu ca situatia in care ma aflu este foarte dificila tocami de aceea am rugamintea sa ma ajutati cu niste sfaturi care mi-ar putea fi folositoare. Multumesc
buna ziua! as avea si eu nevoie de cateva informatii. sunt casatorita si locuiesc in germania, sunt gravida in 27 saptamani si sunt in medical. sotul meu nu lucreaza si ce bani mai castig eu nu sunt suficienti. as dori sa stiu cum miar fi mai bine sa apelez la social ca si viitoare mama singura schimbandiu domiciliul sotului sau ca si familie. ce fel de benefici am ?unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac? va multumesc mult
Numai la prostii va este gandul! Din cauza voastra imaginea noastra, a romanilor este asa cum este…
N-ar fi oare mai sanatos sa va trimiteti sotul la munca? In Germania doar cine nu vrea sa munceasca nu gaseste de lucru!
Buna ma numesc Alexandra sunt in Germania cu fam am 5 copii .sotul a lucrat a fost bolnav si la operat intre timp a pierdut postul de lucru am pus actele la social pt o chirie pt ca nu avem unde sa stam cu copii deocamdata stam la cumnata dar e foarte greu pt ca nu pot pune copii la scoala …..am depus actele pt alocatie pt copii de 5 luni dar inca niciun ras pt ce dureaza atat de mult ….la social am depys actelw aproape de 2 luni si nimic … cum pot grabi ….va rog datine un sfat…va multumim
Buna ziua
Nu inteleg nimic postati 2015 Bruxelles ca avem drepturi de integrare acum dar nu pt 2015 nu inteleg
O zi frumoasa
Dreptul de integrare nu se rezuma la ajutor social din momentul venirii intr-o alta tara, integrarea nu inseamna turism social!
Sunt in germania din 31 mai a.c iar daca nu Stiti ca am o gramada de acte care acesta ca de pe 9 iunie ma duc la arbeiten si nu la job center scrieti-mi dupa ce ma intrebati
O zi frumoasa
Cristina Lazar
Eu am venit in germania din 31 mai ac .atata timp cat am acte care dovedeasc ca incepand cu data de 9 iunie ma duc saptamanal la arbeiten si nu la job center era normal sa ma intrebati mai intai Eu nu fac tourism O zi frumoasa sa avem
cristina lazar
Si cu ce nu va simtiti dumneavoastra nedreptatita?
marcel am o intrebare ,daca eu si sotia avem minijob de 450 euro fiecare si platim chirie 500 de euro putem sa ne inscriem pentru ajutor social?
Bună seara va rog din suflet sa ma ajutați sunt disperata nu știu ce sa fac eu am luat ajutor social de la job center soțul meu a lucrat pana pe 15 decembrie pana când sa închis șantierele am probleme cu actele de la job Center deoarece am primit un brif cu niște acte de făcut și eu nu am știut sa citesc și nu le am depus la timp și mi a sistat tot nici macar șomajul soțului meu nui mai da eu sunt la scola pt a invata limba sunt disperata nu știu ce sa fac soțul meu nu are de munca și nici nu avem bani de chirie și de mâncare am un copil în vârstă de 6 ani va rog sa îmi spuneți ce pot sa fac măcar șomajul soțului meu sa i dea unde trebuie sa ma duc să pot rezolva problema va mulțumesc
Buna ! Caut loc de munca urgent (krafthilfe)in orice domeniu. Ma poate ajuta cineva? Va rog frumos..(ofer recompensa).Locuiesc in Reutlingen,sunt singur si am 46de ani. Va multumesc frumos si va doresc multa sanatate!! Marin 015163631461
Buna ziua sunt in ajutor social de 6 luni si sunt insarcinata in 7 sapt.ce se v-a cu mine pana nasc si dupa??ce dreptturi mi se cuvin??
Bună ziua.As avea o întrebare la dvs.Am o fata bolnava de diabet de gradul 1 și as vrea sa știu dacă primesc ajutor social din partea statului german.Astept un răspuns de la dvs.va doresc o zi frumoasa
Buna seara Doamna cornelia.ma numesc vasile va rog frumos sami dati și mira un raspuns.lucrez în germania de o luna si as vrea sa aduc si familia,cum as putea sa obtin casă prin job senter
Bună seara,
Vreau să stiu dacă merg in Germania la muncă si o iau pe mama să aibă grijă de copil, mama poate primi un ajutor de la stat? Sau o indemnizație, ceva. Copilul are 2 ani.
Categoric, nu!
Dar daca ai deja job center si bagi chiriasi in el fara acordul statului ce se intampla…?
@Ionut si …altii!
Retineti ca solutiile romanesti de rezolvare a diferitelor probleme care apar pe timpul sederii in Germania, foarte rar reusesc!
De ce mai multe ori va aduc necazuri si probleme iremediabile.
Nu numai cei de la Job-Center, dar si ceilati proprietari de locuinta, va fac imediat “Kundigung” in momentul in care constata astfel de abateri.
Dalia se primeste social si fara sa fi lucrat in gremania mama ta,doar sa aiba adresa in germania
Buna ziua,
As dori o informatie pentru o persoana care tocmai s-a mutat in Germania si isi cauta un loc de munca.
Acum 2 saptaani doamna in cauza s-a inscris in Sachsen pentru cautarea unui loc de munca. Problema este ca nu gaseste nimic pentru ca nu vorbeste Limba. Ca si calificare este frizerita, dar cu toata placerea ar lucra si intr-o fabrica atata vreme cat ar fi luata.
Intrebarea este: in ce conditii poate beneficia de un curs de integrare(ma refer la cele de Limba germana) ? Si in ce conditii ar putea primi un minim ajutor de la stat?
Multumesc!
Sa lucrezi in fabrica e “lux” castigi mai bine decat ca frizer 🙂 Dar pentru asta este necesar un minim de germana. Pentru cursul de integrare este necesar doar anmeldungul si bineinteles, o cerere.
La ajutorul social nu ma bag, nu sfatuiesc pe nimeni, mai ales nou venit sa solicite asa ceva.
Buna ziua! Vreau sa stiu daca o persoana ia social poate lucra si un minijob pana in 450 €? Mulțumesc!
Trai pă vătrai, domnu’ Niegru, sozialu’ (plateste chiria, asigurarea de sanataste si ceva in mana) si cu minijobu’ (plateste berica si tigarile si mai ramane) si ne-am scos, nu-i asa, nici in splina nu ne doare :), ca n-o sa ne rupem spinarea pentru 1400 brutto ca sclavii, din care nu ramai cu mai nimic dupa ce platesti toate astea ?
Din pacate pentru dvs. legiuitorul s-a gandit ca ar fi o idee buna sa bage in lege chestia asta, ca sa nu va obisnuiti cu socialu si sa lucrati ca oamenii:
“Alle beruflichen Tätigkeiten müssen beim Sozialamt angegeben werden. Ein Hinzuverdienst über 146,50 Euro, wird auf die Sozialhilfe angerechnet. Der Gesetzgeber will damit erreichen, dass der Minijob für Sozialhilfeempfänger keinen Anreiz zur Beibehaltung des Sozialhilfestatus mit ergänzendem Minijob zur Bestreitung des Lebensunterhaltes bietet. ”
Pe scurt ca sa nu va mai omorati cu tradusu’, ce luati peste 146,50EUR se scade din ajutor si trebuie sa anuntati serviciile sociale ce ore faceti si cat castigati si sa completati si trimiteti lunar un formular.
Asa ca, viel erfolg !!!
Buna ziua,
Sunt roman cu ceatatenie germana. Lucrez si traiesc in Germania ca orice cetatean normal, platitor de taxe. Parintii mei au devenit de curand pensionari si s-au mutat si ei in Germania, respectiv locuim impreuna. De lucrat, au lucrat doar in Romania si sunt cetateni romani. Intrebarea mea este daca ar avea dreptul la un mic ajutor social sa isi completeze si ei un pic veniturile? Venit ar avea momentan impreuna pana in 350-400 de Euro.
Daca se poate, ce ar trebui facut?
Va multumesc anticipat pt orice sfat.
Gerald M.
Un caz asemanator in care fiul era cetatean roman si parintii cetateni germani s-a finalizat cu aprobarea sederii ( dupa 180 de zile se pune problema dreptului de sedere) numai dupa ce fiul si-a asumat obligatia scrisa ca isi va “sponzoriza” parintii cu 400 de euro lunar si dupa ce parintii au semnat un angajament ca nu vor solicita niciodata ajutor social de subzistenta, de incalzire,etc de la statul german.
In acest caz toti membrii familiei erau de cetatenie romana. La tine se pune altfel problema fiind cetatean german. Voi instala aceasta intrebare pe front page sa isi dea si altii cu parerea.
Conteaza mult cetatenia persoanei intretinute, in acest caz fiind tot cetateni romani.
Un caz similar – am primit pentru un angajat roman al unei firme o solicitare ca respectivul angajat sa isi clarifice situatia in vederea stabilirii dreptului de sedere in Germania.
Persoana este angajata in Germania si nu a solicitat niciun fel de ajutor statului german.
Solicitarea primita poarta titlul: Aufenthalsanzeige gemäß §5 Abs. 2 Freizüg/EU für EU EWR Bürger
I se solicita angajatului si o adeverinta de venit, pentru a demonstra faptul ca are venituri suficiente pentru a se intretine.
Buna! Am si eu o intrebare. Banii primiti ca ajutor de la Jobcenter trebuie dati candva inapoi statului? Daca da, in ce situatii? Multumesc pentru informatii !