Apostilarea documentelor germane

                                               

                    Intr-un articol scris anterior, existent aici , am scris despre apostilarea documentelor romane care urmeaza a fi folosite in Germania. Exista insa si situatii cind documente emise in Germania urmeaza a fi folosite in Romania. Aceste documente trebuie supralegalizate in Germania conform unei proceduri asemanatoare cu cea descrisa in postarea mentionata. In primul rind, as dori sa va ofer o lista scurta cu actele care trebuie apostilate in Germania, enumerarea nefiind limitativă:

procuri, declaraţii sau copii legalizate de un notar public german  care urmeaza a fi utilizată în România;

actele de stare civilă (certificat de naştere, certificat de cãsãtorie, certificat de deces) emise de autoritãtile germane care urmeaza a fi înscrise / transcrise în registrele de stare civilă române sau in cazul decesului pentru deschiderea succesiunilor );

• traducerile în limba română realizate de traducatori autorizaţi din Germania  care vor fi utilizate în România;

In al doilea rind, vreau sa va spun ca Germania  are alte autoritati competente de aplicare a apostilei, unele la nivel federal si altele la nivel de land. Acestea sunt:

La nivel federal:

a) pentru acte emise de toate autorităţile federale şi de tribunalele federale (cu excepţia actelor de la punctul b) – Administraţia federală de la Koln;

b) pentru acte ale tribunalului federal referitoare la brevete şi acte ale Oficiului german pentru brevete – Preşedintele Oficiului german pentru brevete.

La nivel de land:

a)pentru acte ale autorităţilor judiciare civile, penale şi acte notariale – Preşedinţii tribunalelor de land şi judecătoriilor;

b) Acte ale organelor administrative: Ministerul de Interne.

c) Acte ale celorlalte autorităţi, cu excepţia judecătoriilor: Ministerul de Interne, prefectul, Ministerul justiţiei, preşedinţii tribunalelor de land şi ai judecătoriilor.

Pentru landurile Branderburg, Mecklenburg-West Pomerania. Saxonia, Anhalt-Saxonia, Thuringia, autorităţile desemnate sunt următoarele:

a)pentru actele emise de autorităţile judiciare şi pentru actele notariale – Ministerul Justiţiei, preşedinţii tribunalelor şi tribunalelor districtuale.

b) Pentru acte ale autorităţilor administrative (cu excepţia actelor autorităţilor judecătoreşti) – Ministerul de Interne, prefectul şi administraţia landului.

c) Actele celorlalte autorităţi judecătoreşti, cu excepţia celor ordinare – Ministerul de Interne, prefectul, Ministerul Justiţiei, preşedintele tribunalului de land.

  Concret, sa presupunem ca a murit o ruda in Germania care are proprietati in Romania  si Dvs. sunteti printre mostenitori. Succesiunea nu se poate deschide in Romania fara dovada mortii cetateanului german. Ori dovada mortii este certificatul de deces. Certificatul de deces este un document german care a fost eliberat de primaria orasului in care a domiciliat. Pentru a putea fi folosit in Romania trebuie apostilat in Germania. In consecinta, daca sunteti intr-un asemenea caz, la eliberarea lui intrebati simplu autoritatea emitenta a certificatului, adica primaria, care este institutia cu drept de apostila pentru acest document. In functie de marimea orasului, veti primi unul din  cele 3 raspunsuri  posibile :  Ministerul de Interne, prefectul sau administraţia landului. In consecinta, regula de baza este:  daca cetateanul german a murit  intr-o comuna de linga Freiburg mergeti la Organul Ministerului de interne din Freiburg, iar daca localitatea decedatului este capitala de land, mergeti la Administratia landului. Acolo vi se va aplica o stampila exact ca aceea prezentata in postul despre supralegalizare, fiindca toate apostilele din lume au acelasi format.  In continuare, drumul actului german-certificatul de deces in cazul nostru  se complica putin, dar nu in Germania, ci in Romania. Fiindca, actul, inainte de folosirea in Romania trebuie sa treaca pe la Ministerul Afacerilor Externe din Romania care sa autentifice legalitatea apostilei aplicate in Germania. In limbajul de specialitate aceaasta actiune se numeste “certificare” . Intelegeti, asadar ca la M.A.E. se gaseste lista tuturor autoritatilor din Germania  cu competente in aplicarea apostilei, inclusiv cu specimenele de semnatura ale persoanelor autorizate. Numai dupa supralegalizarea dubla a acestui act- prima data in Germania (apostilarea) si cea de-a doua  in Romania (certificarea) – se poate folosi documentul respectiv. Supercomplicat! Dar nu am ce sa va fac, aceasta este legislatia actuala, valabila din 1961 incoace, adica de la Conventia de la Haga.  

                                                                      Cu simpatie,  Dan Goldis

UPDATARE: 12.01.2012:

Bernd Muller , diplomat ing. si traducator autorizat cu vechime de 12 ani in Germania a facut citeva precizari utile :

–         pentru  apostilarea actelor de la Starea civilă, competenţa este, în Bavaria, la “Regierungsbezirk”; în cazul actelor eliberate de localităţi mai mici- comune, orăşele, mai întâi trebuie aplicată viza din partea “Landratsamt” iar la oraşele mari, cum e Munchen, Stuttgart etc., această viză intermediară nu e necesară;

–         in celelalte landuri, situaţia este de regulă aceeaşi, după cum am constatat- cu apostilarea la “Regierungsbezirk/ Regierung von …” şi obtinerea vizei  intermediare.

86 thoughts on “Apostilarea documentelor germane”

  1. Buna ziua. In luna noiembrie, anul trecut unchiul meu a decedat in Germania. Precizez ca isi luase cetatienie germana. Dupa decesul sau am primit de la sotia lui certificatul de deces, pentru a porni succesiunea, dar ne-am lovit de lipsa apostilei de pe acest certificat. Va rog, daca puteti sa ma indrumati, sau sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru a obtine aceasta apostila, mai concret, tinand cont ca el locuia in Berlin. Va multumesc, o zi buna!!

  2. Buna seara. Soacra mea locuieste in Titisee Neustadt, foarte aproape de Freiburg. Are nevoie de o procura pe care sa ne-o trimita noua in Romania , pentru a-i putea ridica o diploma de la universitate. Rugamintea mea este: imi puteti da niste adrese, adresa vreunui notar in zona aceea ? Multumesc anticipat

  3. Stimată doamnă Fuss,

    ceva remarci ref. la apostile:

    1. ar fi f.f. util să indicaşi denumirea germană a autorităţilor! Mulţi, chiar majoritatea românilor (nou) veniţi n-o să-şi dea seama, din traducerea română oferită, care-i denumirea corectă, în DE, a autorităţii respective- deci n-o să ştie unde s-o caute!!

    2. Pt. apostilarea actelor de la Starea civilă, competenţa este, în Bavaria, la “Regierungsbezirk”, iar în cazul actelor eliberate de localităţi mai mici- comune, orăşele, mai întâui trebuie aplicată viza din partea “Landratsamt”. La oraşele mari, cum e Mănchen, Stuttgart etc., această viză intermediară nu e necesară (Datele-s din experienţa mea practică)

  4. Buna ziua .Am si eu o mare rugaminte. Sunt studenta in an terminal la universitate din Bucuresti.fac cursul de integrare al limbi germane in Munchen. Ma aflu aici.ce as putea face ca sa imi gasesc n job part time. Care sunt condtiile ce trebuiesc indeplinite ,respectuos va rog sa imi dati niste sfaturi

  5. M-am casatorit in Germania insa actul de identitate trebuie sa il schimb in Romania ,deoarece mi-am schimbat numele.M-am dus la politie in orasul unde locuiesc cu certificatul de casatorie german dar mi-au spus ca trebuie apostilat si apoi tradus.Am avut pe cineva in Germania care m-a ajutat cu apostila dar din pacate scrisoarea a ajuns dupa aproape 3 saptamini,chiar in ziua cind am plecat eu din Romania si m-am intors in Romania.Intrebarea mea este :M-am casatorit pe 20 ianuarie 2012,iar concediu mai am tocmai la sfirsitul lui octombrie.Pot atunci sa imi schimb buletinul sau trebuie sa ma intorc urgent in Romania?
    Va rog raspundeti-mi!!!!

  6. Buna,Rodica. Mi-am schimbat buletinul dupa 5 luni de la data casatoriei, cand am mers in Romania. Primul pas este inregistrarea casatoriei si in actele de stare civila romane (primesti un certificat de casatorie romanesc)si abia apoi poti depune actele pentru buletin. Ai nevoie de certificatul de casatorie international si nu cel german ,se elibereaza pe loc de catre primaria unde ai avut cununia civila, pe care trebuie sa-l apostilezi (intreaba la primarie unde se apostileza in zona voastra documentele).Traducerea certificatului international o faci in Romania. Informeaza-te la primaria din Romania ce acte sunt necesare pt transcrierea certificatului de casatorie german in actele de stare civila romanesti.Dupa obtinerea certificarului romanesc de casatorie poti face o cerere catre primarie sa-ti elibereze buletinul in maxim trei zile (eu asa am procedat). Te poti legitima la granita cu buletinul actual. Asigurarea medicala o poti face cu copie dupa actualul buletin + copie dupa certificatul de casatorie german.Numai bine.

  7. M-am casatorit in Germania,iar de la Finante mi-au cerut pentru fata mea(pentru obtinere alocatie) ,in varsta de 18 ani,certificat de nastere,adeverinta de la scoala(ca este eleva) si de la primarie cum ca locuieste in Romania o dovada.Intrebarea mea este:trebuie toate acestea legalizate la notar,pe urma traduse si apostilate?Va multumesc anticipat!

  8. Buna ziua.Lucrez ca marinar la o firma privata in Germania si doresc sa fac un imprumut bancar in Romania.Am nevoie de apostilarea mai multor documente pt.obtinerea creditului.Contract de mumca,permis de munca,etc.Va rog daca ma puteti indruma catre institutia abilitata pt.obtinera apostilei.Documentele sunt emise in Brandenburg.Va multumesc.

  9. Buna ziua..sotia mea trebuie sa vina in Germania impreuna cu fetita de 1,6 ani…e necesar pasaport pt fetita si are nevoie de o imputernicire …am facut aceasta imputernicire, dar nu stiu unde trebuie sa ma duc sa puna apostila, daca ma puteti ajuta cu o informatie…am fost la un notar care a legalizat acea hartie ( in Karlsruhe), dar n-am stiut ca trebuiw pusa si apostila…

  10. Buna ziua….doresc daca se poate sa-mi dati niste detalii in legatura cu incheierea unui act notarial de imputernicire pt a ma deplasa cu baiatul in romania….am venit cu el in germania in luna iulie dar mi-a expirat imputernicirea(tin sa specific ca toata familia suntem in germania-breisach)deci trebuie sa facem alta imputernicire dar o cunostinta mi-a zis sa mergem la notar cu declaratiile scrise(personal) in romana si germana(asta ca sa nu mai umblam pt traduceri)….dupa care in freiburg pt apostila.intrebarea mea este daca nu cumva sunt declaratii tip pt asa ceva ….sau in caz contrar daca ma puteti ajuta cu compunerea corecta a acestor declaratii(imputernicire)in ambele limbi(romana si germana)…va multumesc anticipat

    1. Personal am facut o declaratie pentru o persoana straina de insotire a copiilor, doar in limba romana, semnata in fata notarului si autentificata de acesta. Fara apostile, fara traduceri. La granita romana nu s-a comentat nimic.

      1. nu as vrea sa ma duc la risc.nu se stie niciodata peste cine dai la vama de aceea vreu sa fie toate actele in regula.puteti sa-mi trimiteti pe mail cum ati formulat aceasta declaratie?eventual si in germana daca se poate deoarece nu ne descurcam f bine cu scrisul:)in germana.multumesc

      2. In acest caz pot aparea probleme la granita, depinde de zelul politistului de frontiera – in special la iesirea din Romania pot aparea probleme.

    2. Repet inca odata (sursa http://www.politiadefrontiera.ro)

      Declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal trebuie sa cuprinda:

      acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;
      scopul deplasarii;
      ruta urmata pana in statul de destinatie;
      statul sau statele de destinatie;
      perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
      datele de identitate ale insotitorului respectiv;
      indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
      Declaratiile trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.

      Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

      Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care s-a efectuat iesirea din tara.

  11. Buna seara,am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in ce priveste aceeasi problema si anume:urmeaza ca de sarbatori se merg la sotul meu in germania impreuna cu fiul nostru de 8 luni si imi trebuie aceasta “faimoasa” procura si nu stim cum se face si nici unde ar trebui facuta.La un notar sau la ambasada?Am mare rugaminte daca puteti sa-mi trimiteti pe email un ex a aceste procuri si daca aveti cumva o adresa unde sa mearga sotul meu sa o faca respectiv pasii pt intocmirea procurei.El locuieste in miltenberg.
    Multumesc anticipat.

    1. Declaraţia trebuie autentificata în două exemplare, în ţară de notarul public, în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine (notar), să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să poarte Apostila prevăzută de Convenţia de la Haga. Un exemplar al declaraţiei se va păstra de însoţitor, iar cel de-al doilea va însoţi paşaportul minorului.
      Declaraţia se poate încheia în două feluri:
      a) la Consulatul General al României, caz în care declaraţia se foloseşte la graniţă direct, aşa cum a fost întocmită;
      b) la un notar german, legalizată de acesta (atenţie ca notarul să legalizeze declaraţia şi nu semnătura!), iar apoi, la Tribunalul de Land solicitaţi apostilarea declaraţiei legalizate. Declaraţia legalizată si apostilată va fi tradusă legalizat apoi în România, la un notar. La graniţă vor fi prezentate atât declaraţia originală germană, apostilată, cât şi traducerea legalizată în limba română.

      Succes!

  12. Multumescu din suflet pt-ca mi-ati raspuns atat de repede.Insa in ce nu am primit nici un email da le dumneavoastra.Va rog daca sa poate sa il mai trimite-ti odata.
    Multa stima.

  13. Buan ziua!
    In luna Martie 2012, am incheiat un contract pe un an cu firma RCS-RDS, iar in data de 21 Aprilie 2012 am venit in Germania.
    De anul trecut, incerc intruna sa reziliez contractul dintre noi dara fara niciun castig de partea mea, deoarece n-au fost incheiate cele 12 luni contractuale, acum problema este alta!
    Cu toate ca cele 12 luni se vor incheia anul acesta in 20 Februarie, cei de la RCS-RDS nu vor sa-mi rezilieze contractul decat in prezenta mea la un oficiu de-al lor, sau, doar daca o persoana din tara este imputernicita de catre mine cu un act notarial, ceace l-am si facut….inrtebarea este : acest act notarial, imputernicire , daca a fost facut de catre un notar german, cu stampile, nume, etc…mai trebuie sa fie apostilat?
    Deoarece nu mai am foarte mult timp la dispozitie,va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
    Multumesc.
    p.s.-am sunat la un notar din Romania si i-am pus aceeasi intrebare…din punctul lui de vedere, aceasta imputernicire este OK, dar, sa nu ceara cei de la RDS ca acest act sa fie apostilat, ar fi posibil?

    1. Si eu cred ca ar fi destul, da mi-e teama sa nu mi-o faca cei de la RDS si sa ceara ca aceasta imputernicire sa fie apostilata, de aceea intreb…
      Daca o trimit in tara va trebui sa fie tradusa-legalizata, ceeace costa…daca cei de la RDS vor zice ca nu este apostilata, urmeaza o alta distractie…
      M-am saturat de firmele de la noi, care prin diferite tertipuri ingreuneaza rezilierea contractelor!

  14. Buna seara,
    Din cate am inteles o procura facuta in Germania este obligatoriu sa aiba si apostila.Va rog daca ma puteti ajuta cu o adresa din Karlsruhe unde sa putem apela sa obtinem o procura si apostila pentru casa de pensii din Romania.Va mutumesc mult!

  15. Buna seara, ma scuzati ca revin ,aseara v-am contactat pentru o problema urgenta si importanta..cat timp dureaza ca sa primesc raspuns si unde sa caut aici sau pe email raspunsul?multumesc mult …toate cele bune din Romania

    1. Buna, Corina. Cel mai rapede rezolvi la Consulat München si nu iti mai trebuie apostila.Informatii suplimenatare: http://www.muenchen.mae.ro, Asistenta si servicii consulare – Acte notariale- Procuri/autentificare inscrisuri. Succes.

      1. multumesc frumos Ela pt sfat, dar am nevoie de un birou care sa ma ajute sa rezolv problema cat mai aproape de Karlsruhe..nu ne putem deplasa asa departe…

  16. Atunci singura solutie este sa mergi la un notar german din zona ta sa-ti faca documentul necesar si apoi sa-l apostileze sau sa-ti spuna unde se poate apostila iar traducerea o faci in Romania. Trebuie sa stii exact ce anume trebuie scris in document ca altfel platesti degeaba.

  17. situatia mea e putin complicata … sunt nascut in germania …cetatean roman de origine germana…. am 20 de ani m-am nascut in germania in elmshorn si in tot acest timp nu am nici un fel de acte …. doar certificatul din germania unde mam nascut in elmshorn .. am fost la primarie in orasul meu sa imi fac acte romanesti si imi cere apostil .. eu nu am cum sa merg fara acte si nici nu am pe cine ruga sa mearga in locul meu cu o procura .. cum procedez pt acel apostil pentru a putea sa imi fac acte… va rog foarte frumos raspundeti`mi

  18. Am vandut un apartament in Brasov-Romania.Actul notarial cere ca persoana care actioneaza in numele meu in Romania,are imputernicirea sa ma reprezinte cu drepturi absolute.Actul notarial roman trebuie autentificat in Germania.Cum trebuie sa procedez?Locuiesc in 85540 Haar,str.Diana 26.Multumesc:Fetcu.

  19. Buna seara.va rog sa ma scuzati ca va deranjez dar am si eu o problema si nu stiu unde se poate rezolva.Numele meu este Nae Daniel si lucrez in Germania de 3 luni mai exact in Stuttgart,si as dori sa va întreb cum pot rezolva aceasta problema.Baiatul meu care in prezent este in tara trebuie sa efectueze un turneu de fotbal in Olanda si are nevoie de o procura din partea tatălui (eu), mama minorului se afla in tara,prin care sa imputernicesc pe domnul antrenor care îl insoteste cat si o alta procura pentru eliberarea pasaportului individual.Unde trebuie sa merg si daca trebuiesc aceste procuri apostilate?….va multumesc si încă o data va cer scuze daca v-am deranjat….adresa mea de mail…danielnae29@ yahoo.ro Va doresc o seara buna…

    1. Procurile le puteti face la orice notar dar dupa trebuie traduse si apostilate. Cel mai simplu este sa ajungeti la consulatul romaniei unde faceti o procura direct in Romana – nu mai trebuie nici traduse nici apostilate.
      Succes!

  20. Imi puteti spune daca in Stuttgart exista institutii pentru apostilarea documentelor? Daca da, care este adresa? Va multumesc frumos!

  21. Buna seara!Am si eu o intrebare. As dori sa imi aduc sotia intr-o vacanta cu copilul aici in Germania, m-ar interesa daca pot face vreo procura pentru a iesi cu baiatul din Romania ,pot face aceasta procura aici in Germania la vreun notar? Sau trebuie neaparat la Consulat?

  22. Buna ziua,
    Unchiul meu a decedat in Germania in Sept 2012; la data decesului era cetatean german. In Romania mai are la banca niste pensii neridicate iar la Primarie, pe Legea 10 / 2001 mai are un dosar pt 1/2 apartament ce l-a detinut in Bucuresti.
    Daca mostenitorii lui (copii si sotie) fac Certificatul de mostenitor in Germania, iar in baza lui doua procuri ca sa-i reprezint la banca si PMB, apostileaza toate 3 documentele, eu in Romania le traduc si legalizez traducerile, este legal ? Pot intimpina piedici ?
    Multumesc anticipat

  23. buna ziua,puteti sa-mi spuneti unde pot gasi un traducator pentru actele de stare civila.Sunt prin regiunea Koln.
    mersi mult.

  24. buna ziua
    va rog sa ma ajutati pt ca sunt intr-o bezna totala,…sunt casatorita aici in Germania,sotul meu are cetatenia germana fiind venit de fff mult timp aici
    dilema e urmatoarea,ce acte am nevoie pt a mi schimba buletinul in tara,ca nu m ai prea inteleg nimic. daca el e cetatean german mai tb sa mai anunt casatoria care a avut loc aici ,tb sa o anunt in ro? de ce?
    va multumesc frumos!

    1. Trebuie sa faceti transcrierea casatoriei in registrele de stare civila romanesti si apoi pe baza certificatului de casatorie va faceti buletinul pe noul nume. Casatoria trebuie sa o anuntati pt ca dumneavoastra inca sunteti cetatean roman

  25. Buna ziua.suntem in germania si dorim sa aducem fetita la noi.putem sa facem la notar o imputernicire pt bunica paterna sa vina cu fetita in germania.trebuie sa mergem noi parintii doar la notar.multumesc.

    1. Daca o faceti in limba romana, doar la notar. Daca e in germana, atunci va trebui tradusa si apostilata. In plus bunica va avea nevoie si de cazier judiciar.

  26. buna .eu ma aflu in germania si vreau sa mi aduc sotia si copilu aici .vreau sa fac o procura pe sotie ca sa poata sa i faca pasaport si so aduca aici.pot sa fac procura la notar sau trebuie de facut la consulat .merci

  27. Buna ziua,
    Imi puteti trimite va rog declaratia tip pe care trebuie sa o faca sotul meu la notar in Germania? Eu trebuie sa plec din Ro in Germania cu fetita minora, el fiind acolo. Am dunat la politia de frontiera si a zis ca nu trebuie tradusa si nimic de apostila…este posibil sa se fi schimbat ceva? Multumesc

  28. Nu exista o declaratie tip. Fiecare notar isi poate face propria sa declaratie pe baza informatiilor furnizate de solicitant, in speta sotul dvs care trebuie sa spuna la ce ii foloseste declaratia. Daca declaratia este facuta in limba romana nu necesita traducere.
    Opinia noastra este ca orice document facut in strainatate trebuie apostilat…in strinatate. Daca insa politia de frontiera sustine ca ei nu cer apostila foarte bine, mergeti pe mina lor, dar ar fi bine sa mai dati telefon inca o data ca sa va convingeti pe deplin.

    1. Imi permit o mica completare: declaratia de insotire trebuie sa cuprinda un set minim de informatii: datele complete ale persoanei insotitoare, scopul si durata calatoriei, adresa de contact unde poate fi gasit minorul.

  29. buna ziua, se poate face declaratie pt minor, pe numele firmei de transport cu care va venii in Germania, sau doar pe numele soferului?
    si mai am o intrebare. m vazut mai sus ca ati scris de declaratie facuta in limba romana. Daca o fac direct in romana, notarul din germania autentifica si inscrisul, sau doar semnatura?
    va multumesc si in functie de raspunsul dvs probabil voi mai revenii cu intrebari.

    1. Notarul german autentifica doar semnatura, nu si inscrisul, ar trebui sa fie suficient dar unii vamesi mai zelosi cer si autentificarea inscrisului.
      De obicei nu puteti trimite minorul neinsotit decat prin firme ce ofera clar astfel de servicii (ex.companii aerierene). Copilul nu va fi lasat sa iasa din tara insotit de sofer, e absurd, la destinatie daca nu se prezinta nimeni sa il preia ce se intampla? Plus ca autoritatile doresc permanent sa stie unde este minorul, cine il preia are si responsabilitatea asupra acestuia. Plus ca persoana insotitoare, daca nu este ruda, va avea nevoie si de cazier. De aceea se accepta doar firmele ce au in oferta astfel de servicii.

  30. Buna am o intrebare? Spuneti-mi va rog unde gasesc un notar ptr.o inputernicire ptr.fiul meu in virsta de 16 ani care locueste in spania iar eu locuesc in mùnchen .i trebuie ptr.asi face un nou pasaport.si trebuie sa o trimit urgent.va rog daca puteti sa ma ajutati cu o adresa sa-u un nr.de telefon.va multumesc

  31. Poate cineva sa ma ajute… Notarul din Romania spune:
    “Notarii din Germania fac majoritatea actelor cu incheiere de legalizare de semnatura. Nu este valabila in Romania chiar daca are apostila. Trebuie spus notarului ca o vreti cu incheiere de autentificare plus apostila. Obligatoriu procura in forma autentica !!!”
    Intrebare: Cum pot explica eu in germana notarului ce anume tb sa-mi faca?
    multumesc pt raspuns.

  32. Buna seara..am si eu o intrebare..m am casatorit in romania luna aceasta si mi s a cerut la primaria din Siegenburg (Bayern) certificatul de casatorie sa aiba apostila..unde trebuie sa merg si cat dureaza procedura..trebuie sa fac procura? Multumesc

  33. Bună ziua, am o întrebare legata de o procura pentru minor. Vreau sa plec cu fetita mea în România, iar soțul nu poate veni. Unde pot face o procura și cam cât costa?
    Va multumes anticipat.

  34. Buna seara. am si eu o intrebare. am un baietel de 6 luni si asi vrea sa plec cu el in afara tarii. tatal lui este in germania si a facut o procura in limba germana pe care eu am tradus-o si am legalizat-o aici, in Romania dar notarul din Germania a autentificat doar semnatura sotului si si continutul documentului in sine. aici in Romania nu vor sa imi faca pasaportul doar cu acea procura spunand ca nu e valabila doar cu acea autentificare. ce am de facut pentru a reusi sa ii fac pasaportul baietelului meu.

  35. Buna seara
    Sunt cetatean roman si traiesc Romania. Am fost casatorita 6 ani cu un cetatean german, care a decedat. Sotu meu a delegat un prieten sa se ocupe dupa decesul lui de actele necesare obtinerii unei pensii in Germania. Pentru a face aceste demersuri, am facut o procura generala pe numele aceleui prieten. Trebuia sa primesc si eu un exemplar, n am primit. Asdori sa lichidez aceasta procura, sa o sting. Se poate ca aceasta procura sa-idea drepturi si asupra bunurilor mele din Romania? Procura am facut o la notar in Germania. Pot sa opresc aceasta procura sa o dizolv din Romania? Ar fi f important sa aflu, ma ingrijorez de puterea pe care am dat o unui strain, avand in vedere ca eu nu am nici unbun in Germania.
    Cu multe multumiri, SH:

  36. Buna ziua,
    Sunt cetatean roman si locuiesc in Germania de 1 an. Detin impreuna cu fratii mei un apartament in Bucuresti iar acum ne-am decis sa dezbatem succesiunea acestui bun comun.Problema este ca , din cauza job-ului nu pot pleca in Romania si as dori sa las o procura unui dintre frati pentru a rezolva aceasta problema.Am inteles ca nu este suficient pentru notariatul din Romania doar o simpa procura, ci aceasta trebuie si legalizata sau supralegalizata… sau apostilata:) nu prea am idee ce ar trebui sa fac si mai ales daca pot rezolva la un simplu birou notarial din Aschaffenburg – Bayern ( unde locuiesc). Ma puteti va rog ajuta cu un sfat?
    Multumesc foate mult!

  37. Buna ziua tuturor,
    Vreau sa fac o procura contabilului meu.
    Eu locuiesc in Germania de mai bine de un an. Dar am o firma mica in Romania pe care tatal meu este imputernicit de mine sa o administreze.
    Acum cu noua lege, pentru depunerea declaratiilor la Finante, trebuie facut prin intermediul on-line, iar contabilul are nevoie de aceasta procura din partea administratorului firmei (care sunt eu) pentru aceasta procedura.
    Va multumesc si astept vesti de la dumneavoastra.
    Daniel

  38. buna ziua am inceput impreuna cu sotul meu munca in Germania si am vrea sa depunem actele de alocatie pt copil insa trebuie sa ii facem imputernicire mamei mele precum ca are grija de el in tara unde trebuie sa mergem si ce pasi trebuie sa urmam….multumesc frumos

    1. Pierdeti timp si bani inutil. Copilul nu este considerat a fi in intretinerea dumneavoastra, nu aveti dreptul la alocatie. Puteti in schimb deduce anumite sume pentru intretinerea copilului, odata cu declaratia de impozit anuala.
      Simpla intretinere financiara si intalnirile ocazionale in timpul vacantelor nu sunt considerate conditii suficiente pentru a fi considerat in intretinerea dumneavoastra, bunica este cea care are in intretinere si crestere copilul, aceasta locuind zi de zi cu dansul.
      Cele bune!

  39. Nu va mai chinuiti cu actele ca nu aveti dreptul la alocatie daca copilul nu locuieste in Romania cu unul dintre parinti.

  40. Bunaseara.Doresc sa fac cununia civila si nu stiu unde se pune apostila pe fisa medicala Essen.Va rog sa imi dati si o adresa daca se poate.Multumesc!

  41. Buna ziua o intrebare locuim in Germania si vrea sotia mea sa calatoreasca cu fetita in Romania trebe sa facem imputernicire se poate face asta si la un notar neamt sau trebe mers la consulatul ????

  42. Buna ziua!Am si eu o intrebare -sotul meu lucreaza in Germania si as vrea sa merg la el cu fetita mea de 6 luni.Ce trebuie sa imi trimita din germania ca sa pot sa ii fac pasaport fetitei si sa putem merge cu avionul?
    Va multumesc anticipat!

  43. Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate un pic de ajutor…..sotul meu munceste in germania, as dori sa stiu unde pot pune in germania o apostila pe contractul lui de munca, a incercat la primarie, cei de acolo nu stiau……multumesc !!

  44. Buna ziua .Am si eu o problema cu o matusa de-a mea adica sora lui mama care a decedat acum 8 ani .Aceasta era casatorita de 20 de ani in germania si locuiau in casa proprietate particulara dupa ce au achitato in decursul catorva anii.Precizez ca acestia nu aveau copii.Dupa deces sotul sa recasatorit iar acum dupa 8 ani de la decesul matusi mele acesta ne cere certificatul de nastere al mamei tradus si cu apostila pe motivul ca i cere la primarie.Ne puteti da vreo ideie la ce iar trebui acest act si daca mama ar avea si ia partea iei acolo.Va multumesc

  45. Bună ziua. La sfârșitul lunii august trebuie sa merg în romania împreună cu fata mea de 14 ani. Soțul nu poate merge și trebuie să fac procura. Va rog frumos sa ma îndrumați unde trebuie să merg. Locuim în Stuttgart. Mulțumesc anticipat.

  46. am o imputernicire din Germania,in limba romana, DOAR semnata si parafata de notarul de acolo,care,autentifica doar semnatura celui care m-a imputernit.Poate fi folosita in instanta,sa-l reprezint pe cel care m-a imputernicit?

  47. Buna ziua.Ma numesc Cristina, casatorita si am doi copii minori care sunt in Romania cu sotul si î-mi trebuie o procura precum ca sunt de acord ca tatal sa poata lua decizii in numele meu(spital,scoala,buletin,pasaport )cum trebuie sa fac si unde sa merg?Eu locuiesc in Hannover.Va multumesc.

  48. Buna ziua,
    As dori sa fac buletin fetei mele(14 ani) la consulatul din München dar imi trebuie o adeverinta ca nu se poate deplasa in Ro. Aceasta adeverinta trebuie apostilata apoi tradusa in romaneste si iar apostilata traducerea?
    Multumesc anticipat,
    Ana-Maria

  49. buna ziua,puteti sa-mi spuneti unde pot gasi un traducator pentru actele de stare civila.Sunt prin regiunea Koln-Duren.
    mersi mult.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.