Dubla cetatenie: germano-romana

   

                

    Cintareata argentiniana Analia SELIS 

               este acum cetatean roman.   

                                                  

                                                                                           Partea 1

        Conform legislatiei internationale, cetatenia reprezinta „legatura politica si juridica permanenta dintre o persoana fizica si un anumit stat”. Asadar, dintre categoriile de persoane care formeaza populatia unui stat (cetateni, persoane straine, apatrizi, persoane stramutate, etc), doar cetatenii acestuia pot sa detina plenitudinea drepturilor si a obligatiilor prevazute in legislatia nationala.

       Fiecare stat este competent sa stabileasca, prin legea nationala, conditiile de acordare a cetateniei. Cetatenia se dobandeste:

    1. prin nastere, caz in care se iau in cansiderare doua principii:

                      a) principiul “jus sanguinis” ( legatura de sange sau dreptul stramosesc ), conform caruia copilul dobandeste cetatenia parintilor indiferent de locul nasterii;

                      b) principiul “jus soli” (prin locul nasterii sau dreptul pamintean), conform caruia copilul dobandeste cetatenia statului pe teritoriul caruia se naste, indiferent de cetatenia parintilor;

    2.prin naturalizare, caz in care cetatenia se obtine la cererea persoanei si in baza unui act al autoritatilor statului care o acorda conform legii cum ar fi de pilda, sederea  prelungita pe teritoriul unui stat sau casatoria (principiul jus matrimonii sau dreptul matrimonial).

    In practica legislativa internationala, din punct de vedere al cetateniei se intilnesc  4 categorii  diferite de persoane:

                      a) persoane fara nicio cetatenie;

                      b) persoane cu o singura cetatenie;

                      c) persoane cu doua cetatenii;

                      d) persoane cu mai multe cetatenii;

     Nu intram in amanunte la fiecare categorie in parte. Pe noi ne intereseaza indeosebi situatia prin care un cetatean roman poate deveni cetatean german, precum si analiza unor cazuri particulare la nasterea unor copii din cetateni romani casatoriti cu cetateni germani pe teritoriul Germaniei sau al Romaniei.

    Dar ca in orice studiu de caz, trebuie sa pornim de la datele initiale, respectiv statutul primordial al cetateanului roman. Daca studiem Legea nr.21/1991(completata si modificata prin O.U.G 87/ 2007) un roman a devenit cetatean roman prin nastere, prin adoptie sau la cerere. Referindu-ne strict la cazurile care ne intereseaza, conform art. 5 din respectiva lege se disting 6 situatii deosebite:

 – copilul nascut pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani este cetatean roman;

  -copilul nascut pe teritoriul Romaniei, dintre un parinte roman si un parinte german este cetatean roman;

– copilul nascut pe teritoriul Germaniei, din parinti romani este cetatean roman;

-copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean german este cetatean roman;

-copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean francez este cetatean roman;

copilul gasit pe teritoriul Romaniei din parinti necunoscuti este cetatean roman

   Sunteti surprinsi, nu?  Mai ales de faptul ca un copil nascut in Germania dintre un cetatean roman si un cetatean german este cetatean roman. Romania, membra a U.E. a aplicat principul legaturii de singe (jus sanguinis) astfel incit, fiecare roman, oriunde ar fi el, sa lase in urma lui  o …saminta cit de mica.

  Daca ati citit insa cu atentie textul de  mai sus,  ati observat ca legea din 1991 a fost modificata in 2007, in septembrie, adica la 9 luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Oare de ce ?

   Continuarea acestui  material se gaseste aici.                                    

                                                                                                    Cu simpatie, Laura Fuss

100 thoughts on “Dubla cetatenie: germano-romana”

  1. Am nascut in germania, eu sunt cu copilul in romania si tatal e ramas la munca in germania, putem beneficia de mutter ssaft mutter gelt si kinder gelt in aceste conditii????

  2. Buna ziua! Copilul meu nascut in Germania , din mama romanca , necasatorita fiind cu tatal lui, care este cetatean german , a primit din start cetatenia germana , certificat de nastere german , pasaport individual german, si eu ca mama romanca am avut si am in continuare drepturi asupra copilului 100 %, atat pe perioada cat am locuit impreuna cu tatal copilului , cat si acum , de cand sunt mama singura !

    1. sant o mamica in 5 luni de sarcina necasatorita cu tatal copilului mar interesa daca copilul va purta numele tatalui cetatean german la nastere adica il va recunoaste eu ca mama romanca imi pot pierde drepturile de mama asupra copilului?multumesc

  3. buna seara. numele meu este vio sunt romanca ,iar logodnicul meu este polonez. In noiembrie anul acesta facem cununia in germania in munchen. logodnicul meu are dreptul la munca aici. am o intrebare: daca eu nu am dreptul la munca si dupa casatorie ne’am gandit si la un copil care va fi nascut aici in germania, copilul va avea cetatenie germana?? ce drepturi va avea copilul nostru. Eu am lucrat 4 luni de zile intr’un restaurant cu contract sezonier iar viitorul sot lucreaza cu contract nelimitat la BMW. Am permisul de sedere pe un an de zile chiar azi l’am obtinut, am si
    anmeldung. multumesc mult..

  4. buna dimineata numele meu este liviu cu o intrebare va rog ,dupa casatoria cu o nemtoaica ,pot obtine niste drepturi urgent ,si care sint .mentionez ca ea ramine pe numele ei si eu pe al meu casatoria se face in germania .multumesc mult si sarbatori fericite

  5. Bună ziua stimaţi cititori. Problema mea ar fi urmatoarea: Sunt mama unei fetiîe de 5 ani pe care o cresc singură. Tatal ei are de foarte mult timp cetătenie germana,(fiind sas şi-a castigat cetatenia pe criterii etnice prin intermediul tatalui sau care este la randul lui casatorit si stabilit in Germania de foarte multi ani). Prin urmare conform legilor cetaţeniei fetiţa mea are dreptul de a deveni cetăţean german. Am făcut demersuri la Ambasadă şi ne-am blocat deoarece ne-au cerut copie după pasaportul tatalui si eu nu am copie dupa pasaportul lui. Ce as putea face in continuare_ Deoarece tatal ei nici macra nu a vazut+o si nu+i plateste nimic as dori sa obtin fetitei cetatenia germana pentru a primi alocatia cuvenita copiilor si platita de statul german. Credeti ca fata mea ar putea cere aceasta alocatie retroactiv si sa faca singura demersurile in acest sens cand va implini 18 ani? Dar cum obtine cetatenia germana daca nu avem copia pasaportului tatalui prin care sa dovedim ca e cetatean german. Mentionez totusi ca fata mea are stabililta paternitatea si are certificat de nastere pe care este trecut numele tatalui ei – nume nemtesc. Va multumesc anticipat pentru lămuriri!

    1. indiferent daca copilul e cetatean roman sau neamt alocatie primesti doar daca locuiesti in germania,nu poti sta acasa si sa primesti alocatie de aici.
      poti sa primesti alocatie daca stai aici si copilul e in romania dar nu altfel.

    2. pai f nasol. daca reusesti sa dovedesti ca el e tatal fetei tale, poti sa ceri retroactiv sa iti plateasca unterhalt.

    3. Hei Buna! Si Eu sunt in aceeasi situatie. Ai reusit sa rezolvi ceva? Multa sanatate si m as bucura daca ai putea sa mi acorzi cateva informatii

      1. Buna! Nu am rezolvat nimic.De la Ambasada Germaniei mi-au cerut pasaportul sau cartea de identitate a tatalui. Cum nu am aceste documente au spus ca la implinirea varstei de 18 ani copilul poate solicita singur cetatenia.

  6. as dori sa stiu cum pot obtine dubla cetateniie ,exp am 3 ani de sedere .legal cu actee in regula ,etc .puteti de asemenea sa-mi scrieti in e-mail ..va multumim .ptr atentie si ptr sfaturile dv ,

    1. 1. Antrag
      Der Antrag selbst ist nicht in seiner Form festgeschrieben, die Einbürgerungsbehörden haben aber zur Erleichterung des Vorgangs Formulare erstellt, mit denen es schneller und leichter geht, die deutsche Staatsbürgerschaft beantragen zu können.
      Zuständig ist das Bundesverwaltungsamt mit seinen Einbürgerungsbehörden, die in den Stadt- und Kreisverwaltungen, Bezirksämtern und Ausländerbehörden unterschiedlich organisiert sind.

      2.Voraussetzungen
      Einige Voraussetzungen müssen für die Einbürgerung mitgebracht werden: man muss ein unbefristetes Aufenthaltsrecht haben, sich seit acht Jahren in Deutschland befinden, für seinen Unterhalt alleine und ohne Ansprüche (Arbeitslosengeld, Sozialhilfe) aufkommen können, genügend Deutschkenntnisse vorweisen, sich gut in der Rechts- und Gesellschaftsordnung auskennen, nicht wegen einer Straftat verurteilt worden sein, sich zur Grundordnung des Grundgesetzes und zur Demokratie bekennen

      3.Einbürgerungstest
      Die Kenntnisse über deutsche Geschichte, Sprache, Kultur und Staatswesen werden in 33 Fragen überprüft. Der Einbürgerungstest muss seit 2008 von den Antragstellern durchgeführt werden. Fragenkataloge und Antworten findet man unter anderem im Internet.

      4.Kosten
      Damit man die deutsche Staatsbürgerschaft beantragen kann, muss man 255 Euro zahlen.

      Daca stai de 3 ani in Germania ar trebui sa poti traduce.
      Dar pe scurt, iti trebuie 8 ani de resedinta in Germania in primul rind.

      Marius

    2. Marius ti-a raspuns bine. Poti obtine dubla cetatenie dupa 3 ani de sedere si minim doi ani de casatorie cu un cetatean german.

  7. Sie müssen Ihre bisherige Staatsangehörigkeit aufgeben oder verlieren. Hier gelten die gleichen Ausnahmen wie bei der Anspruchseinbürgerung.
    Asta de ce nu o traduce nimeni? Eu nu gasesc niciunde ca aici (in Germania) se aplica principiul dublei cetatenii.

    1. No name, citeste aici. Spezielle Regelung für EU-Bürger.
      Die Einbürgerungsvoraussetzung, dass die Staatsangehörigkeit aufgegeben werden muss, gilt nicht bei der Einbürgerung von Staatsangehörigen eines Mitgliedstaates der Europäischen Union.Es kann jedoch passieren, dass diese Bürger durch die Einbürgerung in Deutschland nach dem Recht des anderen Staates ihre bisherige Staatsangehörigkeit verlieren. Sa inteleg ca ai renuntat la cetatenia romana?

    1. in formularul pe care o sa-l primesti poti completa motivul pt care nu vrei sa renunti la cetatenia romana, esti cetatean EU. M-am informat. Eu ma incadrez deja la cerintele lor. Succes si tie.

      1. buna seara, deci pot sa dau ca motiv doar ca sunt cetatean EU si atit? de mai multe explicatii nu este nevoie? vreau sa depun si eu actele dar nu as vrea sa renunt la cetatenia romana.

  8. Buna ziua ma numesc Müller Mariana sunt casatorita de 6 ani cu un cetatean german si avem impreuna o fetita, din data de 24 octombrie 2010 ne-am despartit si nici in momentul de fata nu suntem divortati, as dori sa stiu ce sanse am sa primesc cetatenia germana si ce anume trebuie sa fac. Multumesc foarte mult.

    1. Buna Mariana. Citeste pe pagina de la Einwohneramt din orasul tau.Fiind casatorita cu un cetatean german de incadrezi la Einbürgerung nach § 9 Staatsangehörigkeitsgesetz. Succes.

  9. Copilul are dubla cetatenie: germana si romana si pasaport nemtesc, parintii sunt ambii doar cetateni romani. Intrebare:in cazul in care copilul calatoreste in Romania cu un singur parinte, mai este nevoie de procura cu incuviintarea celuilalt parinte la intoarcerea din Romania, in cazul in care copilul este legitimat cu pasaport nemtesc? As aprecia f mult un raspuns imediat, e o situatie urgenta. Multumesc!

  10. Buna ziua numele meu este Mehno Geovani,parintii mei sunt romani m-au inascut aicea in Germania ,am certificat romanesc si certificat nemtesc, in cel romanesc scrie locul nasteri Germania Hamburg , iar in buletinul romanesc la fel locul nasteri germania hamburg ….As vrea sa stiu daca am si cetatenie germana , si ce as putea face in privinta asta ,am 19 ani am terminat scola in romania si sunt aicea pentru prima data , n-am stat deloc in germania doar sunt inascut aicea ….. VA MULTUMESC ANTICIPAT si as dori un raspuns cat mai urgent daca se poate

  11. Am o intrebare,sunt nascut in Romania parinti mei sunt, in Romania,sunt sas,am vreo sasnsa sa imi cer cetatenia germana avand in vedere ca parintii meu nu au plecat dincolo dupa revolutie?Toate rudele mele au primit cetatenia germana,dar dupa revolutie.Ce ar trebui sa fac pentru a primi acest drept?Astept raspuns si, daca sa mai discutat despre acest subiect, imi cer scuze,dar eu nu am gasit nimic.

  12. Buna ziua
    am un baietel din prima casatorie din Romania cu un cetatean roman care in momentul de fata locuieste cu mine de 5 ani in Germania sunt recasatorita cu un cetatean italian nascut in Germania as dori sa stiu daca baietelul meu poate obtine si cetatenia germana tinand cont ca actualul meu sot este nascut si locuieste de 40 de ani in Germania
    ps precizez ca nu este adoptat de actualul sot si se afla doar in incredintarea mea 😀 multumesc din suflet

  13. Buna ziua!Ma numesc Laci si sant din Medias(Romania),as avea o intrebare,cum as putea obtine cetatenie germana,drept de munca,necunoscand limba germana la perfectie,dar avand mama in Germania cu cetatenie germana,in pensie.Vreau sa mai specific ca in Romania am o sotie si o fiica majora,dar hipoacuzica.Legal as avea o sansa de emigrare cu familia?Va multumesc.

  14. buna ziua,
    am inteles ca perioada de 3 ani de sedere in germania pentru obtinerea cetateniei in urma casatoriei se prelungeste in cazul in care raman insarcinata si fac un copil. este adevarat?
    va multumesc!

    1. Cum adica sa se prelungeasca perioada pentru a obtine cetatenia. Doriti in loc de 3 ani sa se prelungeasca la 5 sau 6 ani? Sunteti libera sa va depuneti cand doriti cererea si dupa 10 ani. Daca doriti puteti sa nu solicitati deloc cetatenia.

  15. buna,
    sotul meu are dubla cetatenie, romano-germana. si am inteles ca in cazul in care vom face un copil va trebui sa astept 5 ani sa primesc catatenia in loc de 3. este adevarat?

    1. Nu ati pus mai sus aceeasi intrebare? Chiar nu are rost sa intrebati zilnic.
      Cititi ce v-a raspuns dl. Anonim si nu va mai luati dupa ce zic “vecinii”.

    2. Cetatenia germana o poti obtine dupa 3 ani de sedere si 2 ani de casatorie cu un cetatean german. Faptul ca vei avea un copil nu schimba cu nimic situatia.

  16. Buna seara.Va rog respectuos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:Sunt cetatean Roman si locuiesc si lucrez in Germania de 3(trei)ani.Sunt impreuna cu un cetatean German tot de 3 ani Si urmeaza sa ne casatorim.Spuneti-mi va rog ce sansa am sa ader la cetatenia Germana fara sa renunt la cea Romana,si dupa cat timp as putea sa fac asta?

    Cu stima si respect
    Victoria

    1. @Victoria : din cate stiu eu, incepand cu 2007, intrarea Romaniei in U.E. , nu mai este necesara renuntarea la cetatenia Romana pt a obtine cetatenia Germana. Puteti depune actele pt cetatenia Germana, parca, la 3 sau 4 ani de casatorie. Oricum puteti lua cetatenia Germana si dupa 7 sau 8 ani traiti in Germania, si binenteles testul de cetatenie.
      Numai bine,
      David H.

    2. Buna ziua. Am obtinut cetatenia germana acuma o luna, fara sa renunt la cea romana, asa ca , nu va faceti probleme degeaba… Succes

  17. Dragi Romani de peste tot, intrebarile sunt foarte ideale, dar de ex.unde trebuie sa depun actele de dubla cetatenie, romana-germana, unde trebuie sa ma adresez ca sa pot da testul de obtinerea cetateniei.Eu locuiesc in Germania de 10 ani si sunt casatorita de 6 ani.Si acum m-am hotarat sa obtin dubla cetatenie.Cine are informati relevante va rog sa mi le impartasiti si mie . multumesc si o duminica placuta

    1. Draga Carmen,
      nu trebuie sa depui acte pentru cetatenie dubla ci doar pentru cetatenia germana :). Pentru mai multe informatii e mai bine sa intrebi la Rathaus-ul de care apartii despre Einbürgerung. Vei primi o lista cu acte necesare. Einbürgerungstest se face de obicei la VHS, sunt 30 de intrebari grila. Intrebarile (vreo 300) le gasesti pe internet. Tot cei de la Einburgeung iti vor spune unde poti face acest test.
      Din 2007 nu mai e nevoie sa renunti la cetatenia roana pentru a o obtine pe cea germana.

  18. am si eu o intrebare legat de cetatenia germana….. daca rudele din partea tatalui meu sunt nemti inclusiv tatal meu..eu fiind cetean roman dar inscirs in comunitatea sasilor de la mine din oras…as putea obitne cetatenia germana ..si ce acte mi-ar fi necesare sa pot obtine mai usor cetatenia ? vreau sa ma stabilesc in germania si sa studiez..si as vrea sa stiu ce drepturi am eu in germania in calitate de sas ? am intrebat diferite persoane si au venit cu raspunsuri neclare nu am idee ce ar trebui sa fac unde ar trebui sa merg sa primesc informatiile necesare….. va rog daca stie cineva ceva concret

    1. buna seara,in aceeasi situatie ma aflu si eu si nu reusesc sa obtin nici un raspuns corect,sunt in germanie de putin timp si lucrez aici.si singurul raspuns ce am primit,mi sa spus sa pun un avocat aici pentru repatriere.va multumesc

  19. De ce nu da nimeni un raspuns clar la intrebarea pusa de hilde si se ocoleste subiectul.Ma aflu inaceeasi situatie si oriunde intreb se evita raspunsul concret.Sunt foarte multi care au plecat dar nimeni nu spune concret cum.TOTUSI DACA AI EXISTA OMENIE POATE NE AJUTA CINEVA MUTUMESC!

    1. Simplul fapt ca un copil se naste in Germania nu ii confera acestuia niciun drept, daca niciunul din parinti nu este in Germania nu beneficiaza de alocatie.
      Ca informatie, alocatia in Germania este 184 Euro lunar (suma se suplimenteaza incepand cu cel de-al 3-lea copil).
      Succes!

  20. Buna ziua,
    de 2 ani sunt stabilita in Germania (lucrez cu toate actele in regula). Am facut Integrationskurs, asa ca, in ce ma priveste e clar. daca voi dori si cetatenia germana, doar peste 5 ani voi putea solicita acest lucru. Intrebarea mea este daca fetita mea care de 2 ani frecventeaza scoala aici, are posibilitatea sa primeasca mai repede cetatenia. Inca o nelamurire: pot sa ii fac fetitei o carte de identitate germana, sau peste 2 ani, atunci cand va implini 14 ani va trebui obligatoriu sa mmerg in Romania sa ii fac acolo Cartea de identitate? Va multumesc anticipat.
    Ramona

    1. Copilul nu va primi in niciun caz cetatenia inainte de a indeplini dumneavoastra criteriile de eligibilitate.
      Cartea de identitate germana se acorda doar persoanelor de cetatenie germana, fetitei trebuind, la 14 ani, sa ii faceti carte de identitate romaneasca.

      1. Va multumesc pentru promptitudinea si profesionalismul cu care mi-ati raspuns. Exista posibilitatea sa va contactez pe un E-Mail in vederea unei eventuale colaborari profesionale pt comunitatea romaneasca?
        Cu stima,
        Ramona

      1. Mersi pt raspuns, Andrei. Cursul de integrare (Integrationskurs) in Germania se finalizeaza automat cu examinarea si eventual obtinerea certificatului pt nivelul B1. Nu exista ‘orice Integrationskurs’, decat unul singur.

  21. salut sunt un baiat de 20de ani si mam nascut in germania in fulda dar am plecat in romania la varsta nici de 2 ani si vruiam sa va intreb daca o sa ami iau cetatania germana pot sa ami recuperezi alocatia ????????

    1. Daca parintii nu au locuit in GErmania si nu au avut venit impozabil in GErmania nu puteti recupera nicio alocatie, nu ati fost indreptatit a primi alocatia in aceasta perioada!

  22. Buna seara,as avea o intrebare am nascu in Germania si am obtinut Geburtsurkunde pentru fetita dar am sunat la consulat si mi sa spun ca pentru obtinerea certificatului romanesc am nevoi de apostila sau sa obtin certificatu international.cum as putea obtine certificatu international???sau cat ma costa apostila???va multumesc

  23. Va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de cetatenia germana.
    Parintii mei sunt despartiti, tatal meu s-a recasatorit in Romania, este in germania de 23 de ani, este cetatean german. Intrebarea mea este cum pot obtine cetatenia germana si daca ma ajuta in vreun fel faptul ca el este cetatean german. Mentionez ca port numele tatalui si ca sunt in evidentele germane ca rude ramase in romania

    Multumesc

    Stima pentru tot ceea ce faceti

  24. Stimate doamnelor si domnilor, eu vreau sa obtin dubla cetatenie, romana/germana. Ma numesc Mircea Maerklin si locuiesc in Germania din anul 1995. Intrebarea mea este: in caz de dubla cetatenie, am eu in continuare acelesi drepturi in Romania ca atunci cind eram doar cetatean roman? In prealabil va multumesc mult! 10.03.2014

  25. Buna seara, iar sint eu Mircea Maerklin. Va multumesc foarte mult pentru raspuns si imi pare bine ca drepturile mele in tara mea ramin aceleasi.
    Totdeauna cind am concediu vin numai jn Romania, ca nu vreau ca banii de concediu sa fie chetuiti in alta tara! Doamne ajuta.

  26. Buna seara,
    as dori sa stiu, in ce conditii se poate solicita dreptul de sedere permanent in Germania si daca in momentul obtinerii, trebuie anuntat la o anume autoritate. Va multumesc.

  27. Buna ziua,

    felicitari si mai ales multumiri pentru tot ceea ce faceti pentru noi.

    Cu scuzele de rigoare, am rugamintea de a-mi raspunde:

    din noiembrie sunt inregistrata la Rathaus, ca urmare a declaratiei prietenului meu ca locuim impreuna (in Wurzburg) si ca ma intretine (am prezentat cardul european de sanatate si decizia de pensionare cu suma pe care o primesc -210 euro-invatamant-nu lucrez).Amprimitdoar nr de la finante.

    Am primit drept de vot, prin anuntul trimis acasa in care scrie””Sie diese Banachrichtigung zur Abstimmung mit Reisepass….”sa votez.

    Intrebare:

    Daca am “drept de vot” si, obligatia morala de a vota , ce alte drepturi si obligatii am?

    Multumesc

  28. Buna Ziua! Aveti idee de ultima dezbatere a cancelarul German din Bundestag despre legea dublei cetatenii??ce anume vor sa faca?sau ce masuri vor lua??!
    Multumesc!

  29. Buna ziua,

    am citit articolul despre dubla cetatenie.
    Eu apelez la dumneavoatra cu o rugamintea sa ma ajuati, sa fac lumina in situatia mea de stare civila,in ceea ce priveste exactitatea si corectitudinea Prenumelui.
    Sunt nascut in Romania la data de 10.12.1953 ,Numele Panda si Prenumele Ioan,iar pe data de 15.04.1992 , eu si cu Famila mea, am venit in Germania in calitate de Aussiedler, obtinind cetatenia germana si pastrind-o si pe cea romana.
    Intrucit Prenumele meu,cel trecut in certificatul de nastere din Romania Ioan nu este german,acesta a fost transcris la cererea mea in Johannes.
    Dupa cite m-am informat de la autoritatile germane,aceasta transcriere este numita, „hinkende Namensführung“ , cea ce insemna ca eu in Romania ramin pe mai departe cu Prenumele Ioan iar in Germania Johannes.
    Va rog frumos sa-mi spuneti:este necesara transcrierea Prenumelui de Ioan la Starea Civila de la locul meu de nastere in Romania in Johannes sau nu?

    Vă multumesc anticipat pentru ajutorul dumneavoastra.

    Cu stima

  30. Buna! Sunt născută in Germania, din părinți români și aș vrea să știu ce ar trebuii să fac pentru a îmi obține cetățenia germană.

  31. Buna ziua,am o intrebare la care putini oameni imi pot da un raspuns corect.Parintii tatalui meu sunt de doua nationalitati,bunicul este ungur si bunica este de origine germana.Amandoi au trait si au decedat in romania in zona ardealului unde sunt multi ca ei,intrebarea mea este:pot sa obtin cetatenia germana de parte de bunica?Va multumesc

  32. Buna ziua ma numesc cristia si as dori si eu raspunsuri la cateva intrebari eu acuma sant in Germania din 2009 cu acte de indentitate de Romania mar ineresa sa imi fac buletin nemtesc dubla cetatenie germana-romana ma poate sfatui si pe mine cineva ce si cum asi putea face va multumesc mult Pop

    1. Mai intai de toate trebuie sa indepliniti conditiile pentru acordarea cetateniei germane: minim 8 ani de sedere (7 daca ati absolvit curs de integrare) – anii se dovedesc prin contributia la fondul de pensie, certificat de limba.

  33. Buna seara! Ma numesc Anghel Rene am dubla cetatenie romana-germana (detin pasaport german) si sunt tata a doi copii. Mama copiilor mei respectiv sotia este romanca,copiii s-au nascut in Ro si au varsta de 4 ani respectiv 3 luni. Ce demersuri trebuie sa fac pt. A le optine si lor cetatenia germana? (noi locuim in Ro)Va multumesc anticipat pt.timpul acordat!

  34. Buna ziua! Ma numesc Gabriela Ionascu, sunt cetatean roman si locuiesc in Germania din anul 2008. Fiul meu in varsta de 6 ani este nascut in Germania si are numai cetatenie germana datorita faptului ca tatal lui (german),a refuzat categoric sa-i trec si cetatenia romana la nastere. Relatia noastra a durat numai 15 luni, datorita comportamentului agresiv al tatalui.Copilul locuieste cu mine, pana in anul 2013 am avut Alleinesorgerecht. Tatal impreuna cu Jugendamt incearca toate variantele ca sa i-a copilul de langa mine. Din 2013 a primit tatal cu ajutorul Jugendamtului Gemeinsamsorgerecht . In momentul de fata ma aflu din nou in proces cu el , acum cautand sa-l i-a definitiv de la mine.
    Eu doresc sa va intreb daca pot sa-i fac acum dubla cetatenie in cazul in care nu am acordul lui, si nu primesc copie dupa actul lui de identitate.
    Mentionez ca , copilul este bolnav, si ar fi bine pentru el sa stau aici cu el , dar cu cetatenie romano-germana, ca sa am liniste ,ca sa nu mai mai ameninte toata viata tatal lui si Jugendamtul.
    Astept sfatul Dumneavoastra.
    Va multumesc anticipat!
    Cu stima si respect
    Gabriela Ionascu

  35. nu va mai luati dupa tampenile afisate aici de ex:
    -copilul nascut pe teritoriul Romaniei, dintre un parinte roman si un parinte german este cetatean roman;

    copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean german este cetatean roman;

    -copilul nascut pe teritoriul Germaniei, dintr-un parinte cetatean roman si celalalt parinte cetatean francez este cetatean roman;

    Sunteti surprinsi, nu? Mai ales de faptul ca un copil nascut in Germania dintre un cetatean roman si un cetatean german este cetatean roman. Romania, membra a U.E. a aplicat principul legaturii de singe (jus sanguinis) astfel incit, fiecare roman, oriunde ar fi el, sa lase in urma lui o …saminta cit de mica.

    Daca ati citit insa cu atentie textul de mai sus, ati observat ca legea din 1991 a fost modificata in 2007, in septembrie, adica la 9 luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Oare de ce ?
    TOTAL NEADEVARAT !!! eu sunt nascut in Franta din tata roman si mama nemtoaica si locuiesc in Romania de 24 de ani , am dubla cetatenie romno-germana dobandita dupa parinti.
    Am doi copii nascuti pe teritoriul Romaniei din mama romanca iar ei au dobandit amandoua cetateniile prin nastere: germana de la mine si romana de la mama. CEL PUTIN IN GERMANIA CETATENIA SA MOSTENESTE PRIN NASTERE DE LA PARINTI INDIFERENT PE CE TERITORIU TE AFLI !
    ce este adevarat ca pentru a-mi demonstra cetatenia am facut o gramada de demersuri iar pentru copii mei a trebuit sa merg impreuna cu sotia la Ambasada Germana de la Bucuresti si de nenumarate ori la consulatul german de la Timisoara( eu fiind din Timis).
    Sfatul meu nu va mai amagiti cu forumuri si consilieri ci apelati direct Ambasada de la Bucuresti , ei fiind cei mai in masura sa va dea detaliile de care aveti nevoie! (asa am facut si eu si a fost cel mai simplu !)

  36. Este relatat falls.Copil nascut cu parinte neamt si roman are automat cetatenia Germana.Daca in primul an alergi pe la Ambasada Romana obtii un certificat de nastere romanesc,dar sincer la ce ii va folosi copilului?

    1. Copilul are ambele cetatenii la nastere.
      La ce ii foloseste copilului cn romanesc? Parerea dumneavoastra este subiectiva, unii doresc cetatenia romana pentru copii.
      Cele bune!

    1. Doar pentru ca sunteti nascuta in Germania nu inseamna ca aveti dreptul la cetatenia germana. In acest caz trebuie indeplinite si alte conditii, spre exemplu ca unul din parinti sa fi locuit de 8 ani deja in Germania si sa aiba drept de sedere nelimitat la momentul nasterii d-voastra. Daca aceste conditii nu au fost indeplinite aveti doar cetatenia romana. Dupa 1992 familia d-voastra a locuit pana acum in Germania?

  37. buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu o lamurire.Eu o sa depun in luna mai 2016 actele pt.cetatenia germana. Am 2 copii minori in intretinere (11 ani si 12 ani), sunt divortata. Copiii vor primi automat cetatenia germana dupa mine? Cat dureaza aprobarea pt. cetatenia germana (pt. mine ma refer) ? Ma intereseaza acest aspect deoarece la toti ne expira pasapoartele in luna septembrie 2016 si suntem pe picior de plecat in Romania sa depun actele pt. noi pasapoarte. Sa mai fac asta sau nu ? In speranta ca primesc cetatenia…..

    Nu am gasit in commenturi o astfel de situatie, de aceea v-am mai deranjat si eu cu aceasta intrebare !
    Va multumesc anticipat si va doresc un Paste Fericit si multa sanatate la toata lumea careisi sarbatoreste duminica Pastele!

    1. Pentru copii trebuie sa cereti cetatenie in momentul in care depuneti actele pentru d-voastra. Se plateste in plus 51€/copil. Nu am idee cat dureaza acest proces.

    2. Si mie mi-a expirat buletinul de identitate saptamana trecuta.
      Am inceput demersurile pentru dobandirea cetateniei Germane anul trecut in iunie (prima consiliere la Rathaus si primirea listei cu actele pe care trebuie sa le strang) si am depus actele in august (inclusiv Einbürgerungstest, pt. care a trebuit sa astept mai multe saptamani pana sa-l pot scrie si inca doua-trei pana sa primesc rezultatele). Mi-a venit instiintare ca am primit cetatenia abia anul acesta in aprilie, cu 5 zile inainte sa-mi expire buletinul romanesc.
      Atunci cand trebuie sa te duci sa-ti ridici certificatul de cetatenie germana de la Rathaus, trebuie sa te legitimezi cu un act de identitate valabil!!! Dupa ce mi-am ridicat Einbürgerungsurkunde, m-am dus sa imi depun cerere si de buletin si pasaport nemtesc. Dureaza 4-5 saptamani pana le primesti si la ridicare trebuie iar sa te legitimezi cu un act de identitate valabil!!!
      Ma felicit ca am inceput din octombrie anul trecut demersurile (programare la consulat) pentru obtinerea unui pasaport romanesc. Am primit in octombrie primul loc liber de pe lista lor de asteptare… in februarie!!! Pasaportul romanesc l-am primit cu doua saptamani inainte sa-mi expire buletinul si m-am identificat cu el cand am primit Einbürgerungsurkunde german. Tot cu el o sa ma identific peste cateva saptamani, cand imi voi ridica actele de identitate germane.
      Se poate face si pasaport romanesc in regim de urgenta, fara programare, pasaport care este insa valabil doar un an.

      Depinde de cat de mare este orasul dvs. daca veti obtine un raspuns rapid la cetatenie sau nu. Cred ca in orasele mari si aglomerate dureaza foarte mult, asa ca este mai bine sa va asigurati ca aveti si acte romanesti valabile, fie facandu-le aici la consulat (taxele sunt ceva mai mari decat in tara), fie calatorind in tara, daca si asa aveati planificat un concediu.
      Va doresc si eu un Paste Fericit si multa sanatate la toata lumea care isi sarbatoreste duminica Pastele! :)))

  38. Buna ziua , ma numesc Gabriela si in 2015 am depus pentru fiul meu actele pentru schimbarea pasaportului , precizez ca am ales pasaportul pentru ca buletinul ii expira ! Am facut pasaportul cu adresa pe Germania ca sa aflu ulterior ca defapt el a renuntat la cetatenia română , cum e posibil asa ceva când noua nu ne- a expicat nimeni la consulat ca fiului meu i se retrage cetatenia română! !??? Sunt foarte suparata pe functionarii din München deoarece nu i- a expicat fiului meu ca facindu- si pașaport cu adresa pe GERMANIA i se retrage cetatenia romana ! In cazul asta ce ar fii de facut ca , fiul meu sa- si redobândească cetatenia română? ? Multumesc anticipat! !

    1. Asta e gogonata rau! Cine v-a spus ca fiului dumneavoastra i s-a retras cetatenia?
      Pasaportul nu e pasaport roman? Inseamna ca e cetatean roman doar ca nu are carte de identitate. Daca se hotaraste pe viitor sa se mute in romania, va solicita atunci una noua si o va primi. Asa este legea. Carte de identitate au doar cei care au domiciliul in Romaniei. Cei care au CI si locuiesc pe teritoriul altor state, sunt cetateni romani cu domiciliul in Romania si cu rezidenta in acele state.
      Functionarii de la consulatul roman din München se fac ei vinovati de alte belele, dar nu de retragerea cetateniei fiului dumneavoastra. 🙂 🙂 🙂
      Cum ati putut crede asa ceva?

    2. Functionarii de la consulat au dat curs unei cereri – de eliberare a unui pasaport CRDS – problema aici este ca dumneavoastra trebuia sa va informati anterior ce inseamna acest lucru, in momentul depunerii solicitarii la consulat.
      Dar, dupa cum vi s-a spus deja, nu vorbim de retragerea cetateniei, ci de retragerea cartii de identitate – a declarat domiciliul in Germania, neavand in continuare un domiciliu in Romania, nu mai poate pastra Cartea de identitate romaneasca – dar cetatean roman este in continuare.
      Cele bune!

  39. Fiica mea cetatean roman a luat dupa sapte ani si cetatenia germana respectiv pasaport si buletin german. Ea s a casatorit in germania si vrea sa stie daca in romania poate obtine buletin si pasaport romanesc pe noul nume avand in vedere ca a transcris certificatul de casatorie international si in romania si daca le poate lua de la consulatul din bonn.multumesc

  40. Buna ziua!
    Citind articolele dvs. despre criteriile de obtinere a cetateniei germane,nu-mi dau seama cat de actualizate sunt acestea si voi prezenta situatia mea pt a intelege unde ma refer si poate ma ajutati cu un raspuns.Amandoi cetateni romani,in Germania de 5 si respectiv 6 ani,copilul nascut in Germania.Ce cetatenie are?La ce se refera permisul de sedere permanenta in criteriile prezentate de dvs.?
    Multumesc!

    1. Copilul are doar cetatenia romana deoarece niciunul din parinti nu are cetatenia germana si nici nu indeplinesc conditiile de sedere de minim 8 ani.
      Cele bune!

  41. Va rog sa corectacti acest articol. Sotul meu este german, eu sunt romanca, am doi copii nascuti in Germania, ambii au cetatenie Germana, si nu cea romaneasca. Cand calatorim, calatorim cu pasaport german, singurul pe care il au , iar eu am pasaport electronic cu domiciliul in Germania. Am fost in Romania singura cu ambii copii si nu am avut probleme. Asadar un copil nascut in germania cu un parinte german este german, nu roman.

  42. Cum influenteaza obtinerea cetateniei germane si bineinteles pastrarea celei romanesti la calculul pensiei?
    De exemplu am lucrat in Romania pana in anul 2012 si din 2013 lucrez in Germania. In 2018 am obtinut cetatenia germana fara a renunta la cea romana. Mentionez ca am 48 de ani. As putea solicita o noua evaluare a “Kontenklärung” primit de la Rentenversicherung pentru a se recunoaste toata perioada lucrata in tara (Romanai) si cand ar trebui sa intru in pensie sa beneficiez doar de pensie din Germania?

  43. Cum influenteaza obtinerea cetateniei germane si bineinteles pastrarea celei romanesti la calculul pensiei?
    De exemplu am lucrat in Romania pana in anul 2012 si din 2013 lucrez in Germania. In 2018 am obtinut cetatenia germana fara a renunta la cea romana. Mentionez ca am 48 de ani. As putea solicita o noua evaluare a “Kontenklärung” primit de la Rentenversicherung pentru a se recunoaste toata perioada lucrata in tara (Romania) si cand ar trebui sa intru in pensie sa beneficiez doar de pensie din Germania?

  44. Dubla cetatenie nu influenteaza cu nimic dreptul tau la pensie. De unde ai scos-o pe asta?
    Trebuie sa trimiti la Rentenversicherung actele doveditoare cum ca ai lucrat in Romania si se o cupa ei de restul. Vei primi pensie doar in Germania, insa la aceasta pensie se va adauga suma calculata pentru perioada lucrata in Romania, la conditiile din Romania. Este un acord intre state in cadrul UE.

  45. Buna ziua, am nevoie de o informatie. Copilul meu este cetatean roman si la momentul nasterii lui, tatal era cetatean roman , ulterior tatal si-a luat cetatenia germana, acum in momentul acesta poate beneficia si copilul de cetatenia germana??
    Multumesc anticipat

  46. Ce acte de stare civilă trebuie să depun pentru a primi cetățenia Germană după tata care nu am accesato pana in prezent find doar cetatean roman si unde trebuie să depun respectivele acte.

  47. Am citit cu atenție cele scrise de dumneavoastră. Întrebarea mea este simpla. Sunt cetățean român, căsătorită cu un cetățean german. Am rezidenta în Germania, loc de munca stabil,.fără ajutor social, absolvent curs de integrare și cursul “Leben în Deutschland”. Meseria mea recunoscută deja în Germania este de inginer TCM. Locuiesc în Germania de 5 ani și sunt căsătorită de 4 ani. În cât timp de la depunerea documentelor doveditoare, as putea obține cetățenia germană?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.