314 thoughts on “Orizontul copilului tau in Germania”

    1. salut imi plce articolul este f adevarat ce ati scris acolo numai ca e f mult de umblat si as avea o intrebare am auzit ca se dau 1700 in germania daca nasti aici cum se dau si in italia spania dar nu stiu de unde ca nu stiu sa vb poate stii dumneavostra ceva si ma puteti ajuta mersi

      1. buna ziua sunt interesat daca ai aflat ceva in privinta la cei 1700 ,peste tot aud zvonuri dar nimeni nu imi spune ceva concret ,daca ai aflat ceva mai mult si crezi ca ma poti ajuta si pe mine lasa,mi un mesaj pe popica130889@gmail.com .mersi mult

    2. buna,de 3 saptamani am nascut in Germania,si trebuie sa fac alocatie la copil.am inteles ca si eu voi primi un ajutor de mama.din pacate nu prea stiu ce trebuie sa fac.am inteles ca trebuie complectate cateva formulare.stiti un site sau unde pot gasi aceste formulare?va rog sa ma ajutati.va multumesc!

  1. Ma bucur ca cineva s-a gandit sa ajute romanii care vor sa emigreze in Germania. Sotul meu lucreaza de foarte multi ani Germania si noi stam in Romania si asteptam cu nerabdare perioada cand se intoarce acasa, pentru noi ca familie este foarte greu si ne-am hotarat sa plecam si noi acolo sa locuim insa avem mici retineri cu privire la copii : cum se vor adapta, cum vor fi primiti in colectivitatea de la scoala, din satul unde vrem sa ne mutam, ei urmeaza scoala si gradinta in limba germana, deci practic inteleg limba. Ce puteti sa-mi spuneti din opiniile celorlalti parinti care au facut acest pas, sa plece in Germania.Va multumesc si inca o data felicitari pentru ceea ce faceti.

    1. hallo sunt de 3 ani in germania am 3 copii unul nascut in germania . dar ceilanti doi am venit cu ei din romania si nu stiau nici o boaba in germana si nici eu .. . cand am venit aici am inscris copila de 12 ani la scoala .trebuia clasa a 6 normal dar au bagato intro clasa pregatitoare unde ereau copii de toate natiile , clasa VK 1 ,, dupa numai doua luni fetita a fost mutata in VK2 si dupa o luna au mutato la 6S CLASA DE COPII SPECIALI ia a invatat foarte repede , si m-am trezit cu cercetari pe acasa .. cum si de ce a invatat asa repede limba germana ,si a fost declarata copil geniu ,,,cel de al doilea copil .. fetita de 3 ani a inceput gradinita anul asta in august . nu stia nici un cuvant . . acum in noiembrie deja spune multe cuvinte in germana . deci este foare usor pentru copii.mai greu e ptr noi oameni mari ca ne facem atatea griji ……….. stai linistita copii se acomodeaza foarte repede ,,eu nici in ziua de azi nu stiu prea bine . de multe ori nu inteleg ce spune fetita de 3 ani .. care inca nu stie sa faca diferenta ce limba tre sa vb acasa si ce limba tre sa vb la gradinita,ieu am invatat foarte multe cuvinte in germana de la copii . succes

  2. Stimata Domna Consilier Juridic,
    am fost placut surprinsa sa descopar acest site. Multe din intrebarile mele care nu ma lasau sa dorm noaptea si-au gasit raspunsul aici. Felicitari si multumiri pentru ca v-ati gandit la oamenii care vor sa faca un pas inainte catre Germania si pot gasi aici sfaturi si indrumari. Eu am plecat din Romania cu acest gand, sa-mi fac un rost aici si cred ca sunt pe drumul cel bun. M-am inarmat cu rabdare si merg inainte. Sper sa ma ajute Dumnezeu sa-mi implinesc visul!
    Cu respect pt tot ce faceti,
    Gabriela N.

      1. buna dimineata. eu lucrez legal in germania iar sotia este insarcinata in luna a 4 la noi in romania. este caznica ..daca naste in germania unde lucrez ce drepturi poate primi copilul sau chiar noi , ca parinti ?

  3. as avea o intrebare…in concediu parental se poate intra dupa concediu de maternitate de 8 saptamani?sau se intra in concediu parental imediat dupa nastere?
    multumesc anticipat

  4. ma bucur k am descoperit acest site care ne-a ajutat sa gasim raspunsuri la mai multe intrebari.am nevoie de un sfat cum ar trebui sa procedez , eu si logodnicul meu suntem de aproximativ un an in germania urmeaza sa mergem sa depunem actele pentru casatorie acum am aflat k sunt insarcinata eu nu lucrez lucreaza numai el noi am venit aici cu intentia de integrare si stabilire aici.cum ar trebui sa procedam?
    va multumim

    1. Pentru a benficia de drepturile rezultate din nasterea copilului, cred ca ar trebui sa va casatoriti in romania sau la cel mai apropiat consulat roman din Germania. Acum scriu un material cu casatoria la care voi veni cu toate explicatiile necesare.

      1. Doamna Fuss, exista posibilitatea casatoriei la Standesamt sau trebuie neaparat la consulatul Romaniei?

  5. Numele meu e Lorena si sunt insarcinata in 32 de saptamani.In prezent locuiesc in Stuttgart,impreuna cu sotul meu,avand o locuinta inchiriata pe numele nostru!Eu am lucrat in gastronomie,la fel ca sotul meu,9 luni dar fara un arbeitserlaubnis,nefiind informati ca avem nevoie de unul.Amandoi avem dreptul de sedere definitiv si o asigurare medicala de stat,iar sotul meu acum asteapta raspuns de la fortele de munca pt arbeitserlaubnis.In cazul in care dreptul de munca este refuzat,ce drepturi as putea avea daca copilul se naste in Germania?Va multumesc!

  6. Buna locuiesc in germania si sunt insarcinata as dori sa tin copilu dar problema este ca contractu meu de munca este pe 6 luni de proba nu este nedeterminat.Daca tin copilu nu pot intra in prenatal dupa cate stiu.As avea o intrebare ma ajuta statu german pana pot lucra iara daca imi pierd locu de munca….ma refer financiar?

  7. Buna,sunt insarcinata in 21 saptamani si lucrez in domeniul gastronomiei (de la 6-11 am) . Nu mai rezist sa muncesc pana cand intru in prenatal (sfarsitull lunii a 7) ,lucrez fara pauza,car greutati,miros de mancare,galagie,stres etc ….pot lua un concediu medical pana cand intru in prenatal ? Sau un concendiu cu risc prenatal ? Unde ar trebuie sa merg ? Hausartz sau Frauenartz ?

  8. am gasit saitul acesta si mam gindit sa scriu si eu citeva rinduri .am fost maritata in germania si barbatul meu este mort din 2007. si am o fata . ea este casatorita in rominia si are 2 copii in rominia cum asi putea sa o duc in germania daca eu sint in ajutor social .am o sansa pentru ia ,copii ei ,si barbatul ei , in germania ,,va multumesc mult .

  9. Referitor la declararea/inregistrarea copilului – in cele mai multe maternitati exista un birou al celor de la oficiul de stare civila. Asa ca pentru declararea copilului vine Primaria la tine, nu invers:) Ceea ce e un lucru foarte bun:-) (cu o scrisoare semnata de Primar-semnata, nu stampilata sau alte minuni- cu felicitari pentru cel mai nou locuitor al orasului)
    Felicitari pentru site!

    Oana

  10. Sint profund inpresionata si cu mult interes am citit cele scrise de cei care poate ca si mine au descoperit acest site intimplator si bineinteles felicitari fondatoarei.Povestea mea total diferita de a celor care au scris pina acum si o consider bineinteles si foarte complicata.Dar va voi dezvalui esentialul restul tinind strict doar de competenta unui specialist.Am lucrat in grecia pe sezon turistic iar in decembrie anul trecut am hotarit sa vin in germania(manching)sa lucrez la un restaurant grecesc deoarece era limba care o invatasem pe linga engleza care deja o stiam.La acest resturant lam cunoscut pe actualul meu partener de viata grek care si el lucra acolo ca servitor si bucatar sef.La scurt timp mai exact la o luna jumate ne-am hotarat sa cautam inpreuna alt loc de munca deoarece patronul nu facea plata la timp.Dupa ce am plecat de acolo am ajuns in monako la un alt resturant cu acelasi specific si anume grecesc,insa munca mea de ajutor de bucatar a inceput sa devina greu de suportat incepind sa mi se faca rau numai cind vedeam preparatele sau cind puneam ceva pe gratar.Deci am constatat ca sint insarcinata in aproape doua luni.Am cautat inpreuna sa gasim o solutie si anume avortul insa plata taxei pt un avort ajunge fara asigurare la 800euro.A cautat el pe nett findca stie germana perfect ceva care ne-ar putea ajuta in aceasta directie,insa am avut surpriza sa primim niste informatii foarte inportante si anume.Am gasit ceva social si am sunat iar sfatul a fost mai bine sa pastrez copilul pt ca voi avea mai multe drepturi si sa nu fac prostia sa fac chiuretaj.Pt mine a fost o mare usurare pt ca nu am facut nici un avort niciodata.Am mers la acel birou pt mai multe detalii si acolo am gasit multe raspunsuri.

  11. Sprijinul pe care il voi avea dupa nestere si bineintes ne-a intrebat daca sintem casatoriti pt ca imediat dupa nastere copilul devine cetatean german iar eu ca mama inplicit castig catatenia,tatal copilului nu nefiind cununati.Mentionez ca sint casatorita in tara dar despartita in fapt demult insa ni sa spus ca certificatul de casatorie din tara nu are valoare aici deci in concluzie tatal copilului il poate recunoaste si acesta va fi trecut in certificatul piticului.Problema acum este ca eu nu mai lucrez iar lucreaza doar el si stam cu cazare oferita de patronul unde lucreaza el insa acesta ca multi altii nu prea accepta sa ca eu sa fiu impreuna cu el in camera fiindca camera este pt cel care lucreaza nu si pt alte persoane.Momentan locuim in fermun la 150km de hamburg si cautam urgent o camera cu chirie undeva unde sa impartim casa cu alt cuplu pt a nu plati prea mult individualpt o casa singuri.Mai dificil e pina nasc.

    1. Asadar, dupa cum ai fost informata, copilul, daca se naste pe teritoriul Germaniei,devine cetatean german,indiferent de cetatenia parintilor. Asta cred. Am totusi rezerve fata de faptul ca mama copilului primeste automat cetatenia germana.

      1. Da asta este cert pt ca imediat dupa ce am finalizat discutia informativa acea doamna de la social la sfatuit pe el in calitate de viitor tata sa se cunune cu mine nu inainte de a da eu divort desigur,insa asta necesita drum in tara si bani desigur.Cunosc persoane a caror situatie mi-a confirmat informatia referitoare la cetatenia mea.La momentul de fata problema este cea in care cautam urgent o camera cu chirie la un pret rezonabil si chiar dupa cum spuneam si ieri nu ar fi nici o problema sa impartim locuinta cu alt cuplu macar pt o perioada.Ma adresez in mod deosebit romanilor care parcurg acest sait si daca e cineva care ar putea sa ma ajute cu vreo informatie in acest sens ii rog sa ma contacteze la nr.017675226045.Multumesc pt postare si promit sa va tin la curent cu ce am facut.Mentionez ca teoretic la sfirsitul lunii sept ar trebui sa nasc,insa practic Dumnezeu stie.Sper sa reusesti sa pastrezi acest sait pt ca e un bun venit tuturor romanilor din germania.O zi buna tuturor.

    2. buna ……….,si eu am nascut in germania ,copilul este cetatean german si tatal la fel , dar eu prin nastere nu am primit nicio cetatenie germana……… .e total gresit . la nastere doar copilul primeste cetatenie germana. mama nu primeste nimic altceva decat felicitari . …aaaaaaaaaa in spital m-ai primesti iubita pempersi si hainute pentru copil . cat stai in spital . mancare ptr tine la cerere ce doresti si esti tratata ca om …. cel putin asa este in bremen

  12. Buna ziua tuturor care citesc acest seit si mai ales doamnei consilirier juritic,care pentru multi romani aflati in germania ecu informatiile pe care ni le da.ca si toti ceilalti care scriu aici si va cer sfatul, am nevoie si eu de ajutorul dumneavoastra.Sotul meu(neoficial momentan
    deoarece el e despartit in fapt de cativa ani, dar oficial inca nu, tot nu am avut bani sau nu a putut ajunge in tara,urmeaza la prima plecare in tara sa inainteze divortul)dar nu asta e problema mea, care ma macina si nu ma lasa sa dorm ci fapctul ca el pe la finalul lunei trecute si-a pierdut portofelul cu toate actele,a fost si le-a declarat,a anuntat si mai multe birouri de acte pierdute,lasand numarul de telefon( in cazul in care se gaseau sa poata fi anuntat)dar………nimic de atunci ,deci trebuie urgent sa plece in tara sa-si faca alt buletin si apoi, aici sa refaca toate celelalte acte necesare pentru a fi in regula in Germania,stiu ca trebuie sa mearga la un consulat sa ceara o hartie ca sa poata iesi din tara(am inteles ca aceasta inlocuieste intr-un fel actele de indentitate)se poate ridica si de aici din Hamburg unde ne aflam sau trebuie neaparat la Berlin?????
    A doua problema a mea e ca vreau pana in septembrie sa-mi aduc copii(eu am 2 copii– fata e clasa a11a in tara,deci are 17ani,iar baiatul e clasa a 6 a in tara,deci are 12 ani)ca sa-i inscriu la scola aici,pot face asta si ce trebuie sa fac?????Adevarat e ca ei nu stiu limba germana,oare e bine sa fac pasul de ai aduce aici?????Se vor acomoda cu metoda din scolile de aici????Pentru fata nu-mi fac asa multe probleme ca ea vorbeste cursiv engleza si poate ii v-a fi mai usor dar……….pentru baiat imi fac mari griji de acomodare.Dar nici in tara nu vreau sa-l las ca el e foarte cum se zice la noi in Romania si mi-e foarte frica sa nu-l scap din mana,fata e mai rece,mai dependeta de ea. Marea mea rugaminte este daca puteti sa ma indrumati ce pasi trebuie sa fac in tara si aici pentru ai aduce langa mine.Am uitat sa va specific ,eu sunt despartita de tatal lor din 2001, iar instanta mi i-a incredintat mie, prin sentinta definitiva si irevocabila,obligandu-l pe el la o pensie alimentara, pe care el niciodata nu a onorat-o.Pana luna trecuta am incercat sa supravietuiesc in tara si sa le asigur o viata decenta dar……..ei au crescut si nu mai faceam fata,asa ca deaceea am hotarat sa vin sa muncesc in tara straina si daca pot sa-i iau cu mine aici, mare ar fi bucuria mea sa-i am langa mine!!!!!!!!! Sincer va spun mi-e foarte greu departe de ei!!!!!!!!!! Mutumesc mult pentru rabdarea acordata de a-mi citi ceea ce am scris si astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra…………………..Cu respect……..Mariana (ratoiul)

  13. buna laura.sunt in germania in dusseldorf de 2 ani si am un drept de sedere nedeterminat,momentan sunt selbststaendig.prietena mea care e insarcinata e inregistrata in germania de 2 luni si are un drept de sedere determinat pana in luna noiembrie,nu a primit un drept de sedere nedeterminat deoarece trebuie sa dovedeasca k este asigurata medical si k in acest termen isi va cauta de lucru si apoi cu raspunsurile de la firme se va reintorce la auslandebehorde si va primi(poate) un drept de sedere nedeterminat.a gasit un angajator dar cum e normal nu iau acordat dreptul de munca.acum este insarcinata in a 2-a luna si are o asigurare medicala.intrebarile mele sunt: 1.are vreo sansa sa primeasca drept de sedere nedeterminat tinand cont k eu il am si sunt tatal copilului desi nu suntem casatoriti? 2.primeste copilul vreun ajutor de la statul german sau mama copilului,tinand cont k eu nu am un venit prea mare. 3 .pot sa ma casatoresc cu ea aici in germania?si dak da,de ce acte asi avea nevoie si dak mi le-as putea procura de la consulat k nu pot pleca din germania.

    1. Buna Lucian. eu iti pot da niste informatii de care m-am lovit in ultima vreme.situatia la noi este asemanatoare cu a voastra. eu sunt insarcinata in luna a opta. am avut contract si drept de munca pe 6 luni, dar de luna aceasta nu mai muncesc. cand am hotarat sa ne casatorim, vroiam sa o facem in germania. am fost la primaria de unde apartinem, doamna de acolo mi-a completat o hartie cu toate actele de care avem nevoie pt a ne casatori aici. toate actele trebuiesc traduse din romana in germana si apostilate, apoi se face termin la primarie pt depunerea actelor, dupa care actele se trimit la consulat si dureaza undeva pana la 4 saptamani pana ajung actele inapoi in primarie, apoi se face iar termin la primarie pt cununie si abia peste 10 zile se oficiaza cununia. noi am renuntat la ideea asta pt ca dura prea mult toata harababura asta si in plus sa nu mai vb de faptul ca din cate am inteles traducerea si apostilarea actelor costa destul de mult. totusi intrebarea nu te costa nimic, poate tu ai mai mult noroc decat noi…:) daca nu ai timp sa mergi la primarie sa intrebi eu o sa iti scriu ce acte ne-au scris noua ca trebuiesc, dar ar fi mai bine sa mergi personal. si referitor la ajutor pt sotia ta mie mi-au spus clar ca nu beneficiez de nici un ajutor pt ca nu am dreptul de munca permanent. poti incerca sa intrebi la un jobcenter, eu acolo am fost sa ma interesez. daca mai ai alte nelamuriri tinem legatura. multa bafta!:)

  14. iti raspund punctual si lapidar.
    1. deocamdata,nu.
    2. dupa nastere va primi cel putin 300 de euro ajutor lunar plus kindergeldul de 184.
    3. desi legal forma de concubinaj,uniune consensuala,in termeni juridici ar fi mai bine sa te casatoresti. O poti face la un Consulat al romaniei daca ai drept de sedere permanent.
    4. ar fi bine ca in cele 6-7 luni pe care le mai are pina la nestere sa se incadreze cumva in munca sau sa-si faca o autorizatie de privat fiindca daca obtine venituri in aceasta perioada,ii va creste indemnizatia de mama.
    5. exista si alte ajutoare pentru familii cu venituri reduse, dar ar fi bine sa se intemeieze acea familie.

    1. trimite-mi un mail cu adresa ta, si o sa-ti trimit poze dupa actele completate de doamna de la primarie:) nu de alta dar pe langa formularul care mi l-a dat a mai facut dansa niste completari si nu le inteleg foarte bine (poate te descurci tu mai bine cu limba germana), si nu as vrea sa le scriu gresit. adresa mea e adela.diana22@yahoo.com

  15. Am o fetita de 4 luni nascuta in germania, eu nu lucrez, iar sotul inca asteapta permisul de munca, dupa ce in prealabil a fost respins de 2 ori..am dreptul la kindergeld sau eltengeld?

  16. Buna ,
    acum am putin timp si as dori sa explic sitautia mea mai pe larg….am avut pana in momentul de fata 4 contracte pe perioada determinata , lucrand in gelaterie, atat eu cat si sotul. Anul trecut aveam contractul tot pe 4 luni, dar mi-a fost intrerupt , pe motiv ca nu mai este de lucru ( de fapt noi trebuia sa zburam din casa de italieni , pentru a se reintoarce altul in locul nostru)eu fiind insarcinata…tot in aceeasi casa am avut anmeldug din data de 22.03. 2009.
    Am plecat din aceea casa ne-am luat chirie, platim noi contributiile la aok, cheltuieli…tot ce se poate intr-o casa….am nascut o fetita in data de 17.03 2011., iar in tot acest timp sotu a avut acte bagate la fotele de munca pentru 2 contracte , care au fost respindse… contractul pt constructii l-am trimis de vreo 3 ori ca intre timp sau schimbat legile , sediile si sau pierdut din acte….acum ne-a venit scrisore sa incercam in decurs de o luna la Sozialgericht Koln.
    Sa trec de unde am pornit….mie pentru alocatie imi cere urmatoarele acte Haushaltsbescheinigung mit amtlicher bestatigung von der fur sie zustandigen meldebehorde,( care din cate am inteles il primiesc inca nu am fost) si kopie der Freizugigkeitserlaubnis, care se pare ca nu vor sa mi-l dea deoarece nu avem un loc de munca.
    Prin urmare noi inca nu primi nici alocatie si nici un fel de ajutoar,acum intrebarea mea este suntem in drept sa primim Freizugigkeitserlaubnis?
    Avea voie sa imi intrerupa contractul de munca ?

    1. Buna Iulia! cum ti-am scris si mai sus si noi ne interesam de aceste aspecte…sotul asteapta contractul de munca, eu am muncit dar seful mi-a incheiat contractul de munca si la fel ma intreb si eu daca avea dreptul sa mi-l incheie mai ales ca mai am o luna pana nasc, dar nu am gasit nici un raspuns la intrebarea aceasta.bani de avocati nu avem momentan, si pe unde am intrebat toata lumea a ridicat din umeri…deci ne-am cam luat gandul …legat de problema fetitei, ce te pot sfatui este sa incerci sa te interesezi in zona in care locuiesti daca gasesti anumite fundatii care ofera ajutor familiilor cu probleme si care au copii. ti-as putea recomanda Caritasul, Diakonisches, pro familia sau Stadt Gesundeitsamt.eu am luat legatura cu aceasta din urma, le-am explicat situatia noastra si doamna de acolo mi-a explicat ce trebuie sa facem.in primul rand mi-a facut un dosar cu toate actele mele si urmeaza sa primim o suma de bani pe care trebuie sa o folosim pt a cumpara lucrurile necesare pt bebelus, deoarece noi nu avem nimic din strictul necesar copilului. tot cei de acolo au zis ca se vor ocupa si de actele pt alocatia copilului si pt elterngeld, dar asta numai dupa ce se naste copilul. eu zic ca merita sa incerci, un ajutor e binevenit indiferent din ce parte…daca ai orice fel de intrebari putem tine legatura prin mail: adela.diana22@yahoo.com. multa bafta!

  17. Buna,
    mai am o antrebaredaca daca ma poti ajuta.
    Eu si prietenul meu avem o fetita nascuta an Italia si acuma ea are 4 ani si umbla la gradinita aici an Germania si eu as vrea sa mai fac un copil aici dar nu am posibilitate sa-mi fac asigurare si nu pot lucra ca nu stiu limba acum fac un curs de limba Germana.
    Ce se antampla cu mine daca raman ansarcinata si nu am asigurare o sa ma trimita an Romania?
    Sau cum sa procedez ca eu ami mai doresc un copil.

    Multe multumiri Corina

  18. in legatura cu intretinerea copilului dupa nastere ……contractu de mmunca trebuie sa il ai devinitiv …..ca sa intri in dreptuirle spuse de dumneavoastra

  19. Buna,
    sunt de trei luni in germania impreuna cu sotia, nu stim germana.
    sotia e insarcinata in luna a cincea.
    eu am gewerbe. Asta inseamna ca pot locui in germania ?
    daca eu am gewerbe sotia poate sta cu mine?
    felicitari pt acest site!!

  20. TOTI VA GRABITI LA FACUT COPII :::: EGAL DE TARA ITAIA SP GERMANIA ::CUM VA STABILITI 1 : 2 LUNI pe treaba cu gandul ca asa astia o sa aibe mila de voi si va dau bani gratis . pune ti mana la munca ceva stabil nu job de 3 luni si dupa 2- 3 ani la facut copil .aici nu i mare diferenta fatza de Romania ,la 12 ani sticla de bere si tigara cu canabis este la ordinea zilei asa ca gandeste cand faci ceva de viitor ..mila -mi este de voi

  21. Personal nu inteleg aceasta revarsare a frustrarilor mai ales ca nu cunoasteti situatia familiala a nimanui. Ar fi fost frumos sa va abtineti de la astfel de remarci deplasate si sa va rezumati la informatii/sfaturi utile pentru cei ce le solicita.
    Ar trebui sa stiti ca nimeni nu cere “bani gratis”, alocatia pentru copii fiind dreptul parintilor ce platesc taxe si, in general, in Germania nimeni nu primeste niciun ajutor financiar de la stat fara un stagiu de cotizare.
    Succes!

  22. Domnul Me , in primul rand chiar nu ai nici un drept la astfel de comentarii, pentru simplu fapt ca cerem o parere, nu ai dreptul de a judeca…ei si ce daca am intrebat de alocatie , am muncit 4 ani in Germania, chiar si la negru pentru ca nu ni s-a putut face contract de munca, 6 luni erau fara nici o zi libera , program de la 9 la 1 noaptea, mi s-a intrerupt contractul de munca in timpul sarcinii…nu consider ca am cerut “bani gratis”, chiar daca nu-i primesc , ne descurcam foarte bine.
    Mila sa o pastrezi pentru tine, cat despre canabis, bere sunt cercuri vicioase care se gasesc peste tot, eu una nu am dat de ele , nu frecventez , nu stiu unde dai tu de ele, de esti asa bine informat .
    MUltumim de grija!!!

  23. Buna ziua si felicitari tuturor celor care prin interventiile lor reusesc sa indrume si sa lamureasca pe toti cei ce au nevoie.Suntem o familie din Romania formata din 3 membrii Eu,Sotia si Copiulul nostru in varstra de 7 ani si 10 luni si vrem sa ne stabilim in Germania in zona Franckfurt am Main,Ceeace nu cunoastem foarte clar este Unde putem inscrie Copil la scoala tinand cont de faptul ca nu cunoaste deloc limba Germana?Va rugam din suflet sa ne ajutati in masura in care aveti posibilitatea sa o faceti.VA MULTUMIM DIN SUFLET

  24. sunt din romania,traiesc in germania cu un cetatean italian,momentan nu suntem casatoriti,o vom face anul viitor pe vara…problema e ca eu voi naste dupa sarbatorile de iarna.in cazul acesta ce se intampla,copilul poate fi recunoscut de tatic?eu ce drepturi primesc dupa aceea ca mama si convietuiesc cu tatal de origine italian ,pe teritoriul germaniei???amundoi lucram cu drept legal EU.multumesc.

  25. Buna ziua! Eu sunt romanca si sunt casatorita cu un cetatean german. Avem un copil de 7 ani nascut in germania si care este, evident, cetatean german. Acum eu locuiesc in Romania cu copilul, iar tatal sau este pensionat pe caz de boala in Germania. Copilul primeste in continuare alocatia de la statul german, ori trebuie sa incep demersurile pentru alocatie europeana? Va multumesc!

  26. Buna ziua! Ma adresez si eu persoanelor care au trecut printr-o situatie asemanatoare sau au un sfat bun pentru mine.
    Am studii superioare, sunt casatorita si am venit acum aproape 2 ani in Germania sa lucrez pentru ca nu am mai gasit un job decent in Romania. Am lucrat la o batrana ca haushaltshilfe, dar dupa 3 luni a decedat si am pierdut perioada de contract plus inca 4 luni in care mi s-a zis ca nu ma mai pot angaja din nou si dupa acest timp am reinceput un nou contract cu fiul acesteia, tot in acelasi domeniu. Initial m-am inteles cu acesta ca sa vina si sotul meu sa stea cu mine in aceeasi camera si sa il anmeldiasca pentru a se putea angaja aici, in schimbul ajutorului la treburi barbatesti prin curte (are teren mare si este mult de lucru)
    Zis si facut. A durat mult, dar intr-un final s-a angajat la Munchen flughaven si din august este si el salariat.
    Eu in 15 noiembrie fac in sfarsit un an legal si pot sa primesc dreptul de munca. Cu seful discutasem ca si in viitor sa raman sa lucrez la el si sa ne gasim la anul o locuinta. Problema este ca s-a razgandit subit si -a spus sotului meu ori sa plateasca chirie pt aceeasi camera pt care platesc eu, ori sa-si caute in alta parte, desi cumparam mancare separat pentru el (si nu are drept definitiv). Seful se astepta ca eu sa mai lucrez in continuare, ceea ce nu se poate ca nu gasesc locuinta unde vreau si nu mai este rentabil nici pentru mine caci nu-mi va da banii in plus care-i platesc eu pentru mancare si chirie.
    Acuma ma stresez la maxim ca astept dupa dreptul definitv (am trimis actele la ZAV saptamana trecuta) si nu sunt sigura daca il primesc. Nu stiu cine imi va da chirie cand nici unu nu avem unbefristed.
    Trebuie sa-mi conving seful sa ma dea in somaj ca nu pot sa mai vin la lucru aici (avem doar o masina si trebuie sa ne cautam locuinta intr-o zona unde sa-mi caut din nou de lucru).
    Acuma intrebarile:
    – poate sa mi se refuze unbefristed?
    – ce drepturi am eu in situatia asta? din cate gandesc, ar trebui seful sa-mi faca kundigung cu preaviz 1 luna zile (dupa contract) si as primi somaj, dar daca il va costa pe el ceva, nu imi va face ca e foarte zgarcit
    – daca ma angajez in alta parte si raman intre timp gravida care sunt optiunile mele? am inteles ca trebuie lucrat un an incontinuu la acelasi patron pentru a primi cei 800 euro pt maternitate
    – care sunt sansele de a primi o chirie? stiu ca romanii si turcii nu sunt priviti cu ochi buni aici
    Poate sunt stupide intrebarile, dar vreau sa fiu cat mai bine informata. Mi-e un pic frica pentru ca pana saptamana trecuta vorbisem cu seful meu si stia de anul trecut ca vrem sa facem un copil (gand la care nu dorim sa renuntam) si eram de-acord sa ies de la el in concediu de maternitate, dar acum s-au schimbat toate.
    Multumesc anticipat pentru orice sfat!

    1. Va pot raspunde in privinta chiriei: puteti gasi chirie fara nicio problema, atat timp cat reusiti sa demonstrati proprietarului ca aveti un venit constant ce va permite plata chiriei. E o practica normala ca proprietarii sa ceara acord de interogare a contului bancar (nu pot avea acces la date privind soldul contului dar pot afla daca sunt intrari constante – venituri salariale virate in cont). In unele situatii multi mai cer Schufa sau adeverinta de venit/salariat de la locul de munca.
      Interesul proprietarului este sa vada ca venitul lunar va poate permite plata chiriei, intretinerii si minimum necesar pentru cheltuielile lunare personale.
      Mult succes!

  27. hmmm…….trebuie sa il intreb pe patronul nostru daca putem face un copil?! sa ne programeze o data?!sau cum…. eu si sotia muncim de 11 luni intr-o intreprindere mica cu doar 12 angajati cu asigurari permis de munca s.a.m.d.,daca renunta la noi si ne concediaza cand o sa-i spun vestea? dupa cate luni se intra in concediu sau debinde de ce fel de munca depui sau cum…………?

    1. Total gresit, din momentul arestării sarcinii mama intra in programul de protecție socială împotriva concedierii mamei la început, iar apoi al tatălui.

  28. As dori sa aflu si eu ce drepturi are sotul meu si eventual eu daca soacra mea este stabilita in Germania, are dubla cetatenie, lucreaza, are un contract de inchiriere,deci este cu acte in regula. Putem beneficia de drept de munca sau de sedere in situatia data?

  29. buna apreciez foarte mult ca ne ajuta si pe noi romanii cineva cu informatii utile va multumim.Eu locuiesc in germania impreuna cu familia mea eu sotu si fetita de 6 ani care este la scoala in germania clasa 1 si nu neo aprobat alocatia de stat lucram de 3 luni cu contract da am trimis actele miau cerut sa aduc din romania precum nu mai iau alocatia acolo .Eu nu pot sa merg in romania acum caci muncesc ajutati-ma ce sa fac ?Va multumesc si astept rasp

  30. as dori sa mentionez ca am un copil din prima casatorie care este in romania clasa 3 sta la mama si as vrea sa stiu daca pot sa bag si pentru el actele de alocatie in germania?

  31. Buna am o intrebare sunt insarcinata 2-4 sapt mai am doi copii minori si nu vreau sa pastrez sarcina am si ceva probleme de sanatate am fost operata de cancer mamar si nu vreau sa risc sa mor si sa imi ramina copii singuri fara mama , problema mea este daca ma duc la Hausartz si ii spun ce problemna am o sa am voie sa fac o intrerupere aici in Germania sau nu si AOK plateste integral interventia sau nu , Este permis aici in Germania sa faci avort ? Astept raspuns

  32. Buna, am si eu o intrebare, eu locuiesc in germania si sora mea e insarcinata si locuieste la mine poate sa nasca in germania si ce drepturi primeste dupa accea are dreptul la alocatie dupa copil mrs de intelegere.

    1. Pentru a primi un raspuns complet va trebuie sa precizati mai multe despre statutul sorei dumneavoastra: este in “vizita”, anmeldung?, a lucrat in Germania? asigurarea medicala ro/de?
      In linii mari, fara asigurare medicala din Germania va trebui sa suporte costurile nasterii iar de alocatie nu poate beneficia fara sa fi lucrat in prealabil (alocatia este conditionata de plata impozitului pe venit).

  33. buna laura.cineva mi-a spus ca s-a acordat dreptul de munca pt romani in ue.verificand aceasta informatie am dat peste site-ul tau.sublim..practic..util.felicitari.acum vine si intrebarea:fata mea locuieste legal si lucreaza cu gewerbe de cca 2 ani si cred 8 luni.are un copil nascut in romania care face 4 ani in martie.are dreptul la alocatie sau la diferenta dintre cea din romania si cea de aici?multumesc mult

  34. Buna seara. Felicitari pentru acest site, am gasit raspunsuri la multe nelamuriri. Am 24 de ani, sunt gravida in 8 luni si locuiesc in germania de 2 luni. Familia mea locuieste aici de peste un an. Parintii mei lucreaza, au permis de sedere permanent si asigurare de stat. Cand am ajuns am primit si eu permisul de sedere si asigurarea , datorita asigurarii de familie a lor. Locuiesc singura, cu chirie. Tatal copilului meu este in romania, lucreaza. Intrebarea mea este, cum as putea primii banii pt cresterea copilului ( Elterngeld ) ? Am incercat sa aflu, dar nimeni nu imi spune nimic concret. Sunt singura, fara venituri, tatal copilului este in romania. Nu isi permite sa ne intretina in germania. Am inteles ca daca il trec in certificatul de nastere, nu mai primesc nimic. Va rog, ajutati-ma cu un sfat.

  35. Am si eu o intrebare….peste doua saptamani voi calatori din Dortmund spre Timisoara si trebuie sa fac Check-in online pt fetita mea in varsta de 2 luni. Si acuma vine marea mea rugaminte….imi poate spune cineva daca se poate face Check-in online cu TITLU DE CALATORIE??? Si daca se poate as vrea sa stiu in locul carui document (carte de identitate sau pasaport) sa trec titlu de calatorie,sau sa merg sa il fac in aeroport??? Astept un raspuns foarte urgent!!! Multumesc anticipat

    1. Depinde cu ce companie calatoriti – acum 1 an de exemplu la TAROM nu era posibil check-in online pentru infanti.
      Cititi pe site-ul companiei respective conditiile generale si gasiti informatii despre calatorie.

  36. Buna ziua,
    Va rog ajutati-ma cu lamuriri privind obtinerea alocatiei europene in Germania pt.fiul meu(14 ani) care locuieste in Romania.
    Am citit toate postarile si tote materialele legate de regulament,formulare etc. dar am constatat ca situatia mea este particulara,si anume :
    -Am lucrat in 2010,2011 si voi lucra si in 2012 cate 6 luni pe an (cf.restrictiei impusa inca romanilor prin neaderarea in spatiu) intr-o gelaterie in Germania,legal.
    -Nu stiu tipul contractul de munca,sezonier(daca exista aceasta forma) sau limitat la cele 6 luni cat am dreptul ca roman sa lucrez.
    -Din fisa de salarizare la un brut de 1300 euro se platasc contributii in valoare de 641 euro.
    -Impozitul platit mi-a fost returnat de catre statul german
    Fata de cele aratate mai sus intrebarea ar fi :
    Acordarea alocatiei este conditionata de tipul contractului de munca si de perioada lucrata in decursul unui an ?
    Va multumesc !
    Cu stima,
    Nadia ,Timisoara

  37. Buna, tuturor celor care viziteaza acest site si in primul rand celor care l-au fondat.Ma numesc Isabela ,am 37 de ani si momentan sunt functionar public insa ma bate gandul sa plec si eu din tara dupa logodnicul meu care este deja in Germania ,Hamburg de un an si care lucreaza individual prin Gewerbe.
    Intrebarea mea pentru dna Laura este urmatoarea :care sunt pasii de urmat in momentul in care vii in Germania cu un copil de 9 ani si ma refer la introducerea lui la scoala,limba, intr-un cuvant integrarea lui la scoala.
    Pun aceasta intrebare pentru sora mea care va veni si ea cu mine ,sotul ei fiind deja in Germania cu logodnicul meu insa datorita timpului de lucru nu ajung sa se intereseze in mod concret si corect bazat pe ceva legal.Si m-ar mai interesa inca un amanunt :cum pot stii sau unde ma pot interesa despre vreo scoala de romani sau cu clase de romani pentru prescolari in Hamburg?Biserica pentru romani exista in Hamburg ?
    Oricum multumesc anticipat pentru orice informatie pe care o voi gasi referitor la dilema noastra.

  38. Am citit experientele dvs si am hotarat sa va povestesc si despre ale mele.
    Suntem de 5 luni in Germania Cand am ajuns aici aveam o fetita de 11 ani si eu eram insarcinata in 5 luni. Locuim in Hessen (e foarte bine de precizat pentru ca informatiile difera de la o regiune la alta). Am gasit locuinta , ne-am obtinut toate actele dar numai dupa o luna am nascut prematur la 6 luni. Din acel moment a inceput stresul nostru pentru ca nu aveam asigurare medicala..Am facuta certificatul de nastere pentru cea mica,am depus actele pentru kindergeld, elterngeld (toaete formularele le-am luat de la Primarie).Fetita a ramas in spital pentru ca nu era dezvoltata suficient si eu am inceput sa fac drumuri de la spital acasa sa o sustin pe fetita mare si de acasa la Companiile de asigurari care in conditiile date nici nu voiau sa auda ca as putea deveni un potential client.Eram disperata : cu facturi emise pentru zilele de spitalizere pentru mine si cu cele care uramau sa se emita pentru micuta mea (fiecare zi de spitalizare aduna sume pe care nu vi le puteti imagin).Ce am facut? Contractul meu din Romania expirase pe 31.08.2011 astfel incat am cerut de la Casa de Asigurari din Romania Formularul E 104 pe care l-am depus la IKK(se poate si la AOK, firme de stat de asigurarai de sanatate din Germania) . Am fost asigurata eu impreuna cu cele doua fetite de la data la care am avut anmeldung in Germania , adica 01.09.2011 si mi-au acoperit toate facturile emise dupa acesasta si platim 143 E.
    Deci , in concluzie daca vreti sa veniti in Germania si va incheiati contractul in Romania aduceti si Formularul E104 si orice companie e stat este obligata sa va asigure pentru ca exista legislatie europena in acest sens.

  39. Buna!am si eu o intrebare la care sper sa imi raspunda cineva in cunostiinta de cauza.doresc sa imi aduc copilul in Germania in apropiere de Nurnberg la scoala ce procedeu trebuie urmat.menionez ca nu stie limba ce e mai bine sa i dau ceva ore in tara sau sa il aduc si sa invete aici.are 11 ani.am mai vb si cu alti romani care imi spuneau ca nu o sa il ajute cu nimic ceea ce invata in tara,dar totusi parerea mea este ca e mai bine pt el sa aibe un pic de habar.va rog cine stie si a urmat acesti pasi sa ma informeze si pe mine.ce acte trebuie din tara etc.etc.va multumesc !!!

  40. Buna. Sunt asistenta medicala in Romania, iar sotul meu lucreaza in Germania cu Gewerbe de 15 luni. Avem o fetita de 4 ani si 4 luni. In iulie ne am decis sa ne intregim familia in Germania. Acum fac cursuri de limba germana, pentru a putea lucra cu contract acolo, ca si asistenta medicala. Am mari emotii despre cum se va adapta fetita mea acolo la gradinita. Nu stiu cum voi fi privita acolo ca si o AUSSLANDER in colectivul in care voi lucra. Va rog, cine este in situatia mea, cine lucreaza ca si ASISTENTA MEDICALA in Germania, cum este acolo in aceasta meserie si cum s a adaptat acolo in aceasta meserie cu toate ce incude ea!!!!! VA ROG TARE MULT!! Astept raspuns si pe email fraguta26@yahoo.com. MULTUMESC ANTICIPAT!

  41. buna ziua as dori si eu sa aflu cun pot sa ma duc la un medic de familie si cat mai este o nastere in germania eu sunt insarcinata in 20 de saptamani si as fori sa nasc in aici si asa vrea sa aflu mai multe detali sa stiu

    1. eu am nascut in germania dar am avut asigurare si am nascut gratis dar mi sa spus ca 3 zile sunt gratuite iar ce depaseste 40 de euro pe zi iar eu am stat 5 zile in spital si nu am platit nimic ca am avut mici conplicatii cu fetita cred ca e putin mai scump de 40 de euro pe zi fara asigurare

  42. Buna ziua,
    Sotul meu lucreaza in Germania cu contract pe un an, eu am lucrat in Romania, sunt insarcinata in 8 luni sunt cu controalele medicale la zi aici in Germania si o sa nasc aici, totul este pregatit, beneficiez de asigurarea lui medicala. Dupa un an sotul meu primeste dreptul de munca automat , asa a fost informat de firma la care lucreaza . As avea urmatoarele intrebari: daca atunci cand se naste copilul putem obtine dreptul de munca? Daca primim vreo prima de la stat sau din alta parte cand se naste copilul si unde ar trebui sa ne interesam?
    Multumesc frumos si toate cele bune!

    1. Buna ziua. Nasterea copilului nu te ajuta la obtinerea dreptului de munca. Inafara de kindergeld si elterngeld nu primesti nici o prima de la stat, si in obtinerea acestora s-ar putea sa intampini dificultati daca nu aveti toate actele in regula. O zi buna!

      1. salut am auzit ca sar da 1700 de euro pt ajutor de familie pt patut carucior si alte pt nounascut cum se dau si in alte tari spania italia pana si in romania iti dadea 2 milioane cand nasteai sunteti sigura ca nu se dau acesti bani as intreba eu la primarie aici dar nu stiu sa vb germana iar engleza cica nu stiu dar nu vor sa vb astepr un raspuns mersi

    2. Dupa un an de zile de munca dreptul de munca nu se primeste automat, acesta trebuie cerut pentru a fi primit – daca cel existent expira fara a-l dobandi pe cel nou, atunci este considerata munca la negru.
      Dumneavoastra aveti deja drept de munca, dupa sotul dumneavoastra.
      Exista reglementari privind intregirea familiei ce spun ca de un drept dobandit de unul dintre soti se bucura si celalalt.
      Pentru copil in mod normal puteti beneficia de elterngeld 300 de euro lunar + alocatia copilului 184. Pentru elterngeld trebuie studiate conditiile de acordare (se acorda si sotiilor casnice, in cazul in care acestea au ingrijit un copil si au fost in imposibilitatea de a se angaja).
      Mult succes!

  43. Buna ziua. As vrea sa adresez si eu o intrebare, poate se afla cineva in situatia mea si ma poate sfatui, Am o fetita de 5 luni si am gasit un job part-time. Seful vrea sa imi faca acte, dar problema este ca nu stiu daca se aproba arbeit erlaubnis pt mini-job (imi cer scuze daca aceasta informatie se gaseste pe site, dar am citit toate commenturile, si nu imi aduc aminte sa o fi vazut undeva), si daca se aproba pierd elterngeldul sau nu? va multumesc anticipat! o zi buna va doresc!

  44. am fost casatorita cu un neamt in germania . el, este mort din 2007 . si ce drepturi am sami aduc fata in tara si jinerele cu cei 2 copii ce conditi sint . va multumesc la intrebare .

  45. Adela,se poate face arbeiterlaubnis si pe mini job,elterngeldul nu stiu sigur daca il pierzi,dar primesti kindergeld in continuare…

  46. buna seara asa dori sa aflu detali de spre invatamantu german si cum ass putea sa mi inscriu la scoala copii si gradinita am unu de 7 anidoua fetite de 2 ani si 4 ani cum fac sa i scriu scoala de stat daca pot asa dori detali mai urgent ca stiu ce sa fac multumesc

    1. Despre inscrierea la scoala nu pot sa va dau detalii.
      In privinta gradinitei trebuie sa mergeti la cele din zona in care locuiti si sa completati formularul de inscriere. De obicei inscrierile se fac pana in martie pentru anul urmator – gradinitele au program special dedicat problemelor administrative si numai in timpul acestuia va vor primit – in Munchen programul este in fiecare zi de marti de la 16:00 – 18:00 (valabil pentru toate cele de stat).
      Repartizarea se face dupa mai multe criterii: daca unul dintre frati e deja la gradinita respectiva atunci fratii mai mici primesc automat loc, distanta fata de casa, daca ambii parinti lucreaza sau nu, etc.
      Mult succes!

      1. multumesc nu mai sotu lucreaza ca eu sunt in sarcinata si ambele fetite le am loat si eu sunt in berlin multumesc pentru raspuns mam gandit sa plec inapoi in tara nu stiu daca fac bine sau rau

      2. Actionati functie de ce planuri aveti.
        Ideal este ca familia sa fie unita dar in acelasi timp ganditi-va daca doriti sa stati in Germania pe perioada lunga sau nu – din perspectiva reintegrarii copiilor in societatea romaneasca in cazul unei reintoarceri in tara.
        Daca va intoarceti, sotul va trebui sa schimbe si clasa de impozitare din 3 in 1, astfel venitul net va fi redus.
        Mult succes!

  47. copilul nascut in germania nu primeste cetatenia germana numai in cazul in care unul dintre parinti are deja cetatenia sau, daca are domiciliul stabil de 8 ani in germania

  48. scrie mai sus ” Legea privind protecţia maternităţii protejează femeile gravide şi tinerele mame în principal împotriva concedierii şi, de asemenea, împotriva reducerii temporare a veniturilor.” Pe mine personal nu prea ma protejeaza impotriva reducerii veniturilor. Eu si sotul meu locuim in Germania de 2 ani, in prezent doar eu muncesc avand un salariu destul de mare. Sotul meu face un curs de recalificare care dureaza un an jumate. Ne dorim ft mult un copil dar daca ar fi sa il fac acum as primi dupa nastere Elterngeld doar 1800 de euro astfel banii familiei noastre s-ar reduce drastic. Intrebarea mea este daca eu as munci in Elternzeit macar 20-30 de ore pe sapt cum s-ar calcula Elterngeld? Din pacate sotul meu trebuie sa termine cursul..deci nu poate ramane acasa cu copilul.

    1. In perioada de Elterzeit aveti dreptul de a lucra part-time, cu conditia de a nu depasi 30 de ore saptamanal – si atentie, doar cu acordul angajatorului curent.
      In cazul muncii independente: nu se accepta munca part time decat in cazul in care se poate demonstra ca munca depusa este pentru a reduce eventualele pierderi: munca pentru a combate reducerea comenzilor, angajare – instruire personal nou, etc.
      Mult succes!

  49. Buna Ziua ,am si eu o intrebare,copilul meu este nascut aici in germania ,are 2 ani ,eu nu am asigurare medicala,are certificat nemtesc ,cum pot sa procedez ca sa aiba fetita asigurare de la stat ,tinand cont ca este deuscht??????? va multumesc anticipat

  50. Buna ziua. Am si eu o intrebare, la care astept cu nerabdare un raspuns. Locuiesc impreuna cu sotul in Germania din luna septembrie a anului trecut. Locuim intr-un mic apartament cu chirie. Sotul munceste aici din septembrie, insa e angajat cu contract in Romania, si lucreaza ca si cum cu detasare in Germania. Ne-am hotarat sa facem un copil insa am dorii sa stim inainte mai multe detalii: eu nu muncesc, deci clar nu voi avea parte de concediu maternal. In aceste conditii, copilul va primii alocatia, nu? Dar cetatenia germana?…suntem putin in dubii legate de faptul ca nu stim unde e mai bine sa aducem copilul pe lume, si tare ne-ar prinde bine in acest moment un sfat de la o persoana in cunostinta de cauza. In tara am lucrat cu contract doar 10 luni, deci nici acolo nu as beneficia de maternal…astept cu nerabdare un raspuns, multumesc anticipat

    1. Buna Vio si noi suntem in aceeasi sitatie ca tine, numai ca, copilul este nascut in Romania, doresc sa stiu daca ai primit vreun raspuns pe acest site referitor la situatia ta, pt ca eu am fost si m-am interesta la Familienkasse si mi-au spus ca nu am dreptul la alocatie aici, doar la cea din Romania..eu tot mai sper…o zi buna!

      1. salut ma eu am auzit ca poti primi si aici alocatia de la ei dar copilu trebuie sa mearga la scoala sau gradinita o colega dea mea sia adus baiatu de 15 ani aici si iau facut alocatie dar e la scoala

      2. Buna ziua,

        O sa plec si eu in Germania tot detasata si angajata in Romania si as dori sa stiu daca pot inscrie copilul la gradinta.

    2. salut eu iam scris di laurei poti citit acolo si da primesti alocati si ajutoru de mama adica 300 daca sotu are asigurare poti naste aici ceea ce te si sfatuiesc ca e super aici cetatenie va primi abia la 18 ani daca sotu are un venit mai mic puteti merge la primarie si sa cereti bani de chirie avand in vedere ca tu nu muncesti si cum iam spus si laurei este un ajutor pt mamele care nu au lucrat abia pe 10 mai aflu mai axact despre ce e vb ca eu iau ajutoru social pt ca am muncit cam atat daca mai ai intrebari eu o sati raspund ca stii cum e sa nuti spuna nimeni nimic si inca ceva trebuie sa stiti limba sau sa aveti un translator succes

    3. salut eu iam scris di laurei poti citit acolo si da primesti alocati si ajutoru de mama adica 300 daca sotu are asigurare poti naste aici ceea ce te si sfatuiesc ca e super aici cetatenie va primi abia la 18 ani daca sotu are un venit mai mic puteti merge la primarie si sa cereti bani de chirie avand in vedere ca tu nu muncesti si cum iam spus si laurei este un ajutor pt mamele care nu au lucrat abia pe 10 mai aflu mai axact despre ce e vb ca eu iau ajutoru social pt ca am muncit cam atat daca mai ai intrebari eu o sati raspund ca stii cum e sa nuti spuna nimeni nimic si inca ceva trebuie sa stiti limba sau sa aveti un translator succes

    4. din cate am inteles de la tn sotul este angajat la o firma din romania,in cazul acesta nu mai primeste alocatie deoarece contribuie cu plati la statul roman ci nu la cel german

  51. Buna ziua,am si eu cateva intrebari.am o fetita de 3 ani,nascuta aici in germania,ea sa nascut in timpul casatoriei mele,dar tatal nefiind ex-sotul meu.este fetita cetatean german ?tatal ei este roman si eu as dori sa obtin custodia totala a fiicei mele,ce ar trebui sa fac?Noi(adica eu cu ea) locuim in germania.multumesc

  52. Buna ziua,am si eu cateva intrebari.locuiesc in Germania cu sotul meu si cei 2 copii de anul trecut din septembrie.sotul meu lucreaza cu acte si avem toti domiciliul aici iar copiii primesc alocatie.acum sunt insarcinata,si as vrea sa stiu ce drepturi am eu avand in vedere ca nu lucrez.as putea primi indemnizatia de 300 euro?iar copilul va avea cetatenia germana?avem toti si asigurare medicala.va mai trebui sa platesc cava in plus la nastere?va multumesc si astept un raspuns de la dvs.

    1. salut iti pot spune eu ca primesti indemnizatia si alocatie astea ssunt la pachet casa spun asa in plus poti intreba la primarie pt bani de chirie daca sotu nu are un venit prea mare si mai exista un ajutor social daca u nu ai muncit e ca un prenatal nu stiu exact dar intrebi si isi vor spune eu am programare abia pe 10 mai iti pot spune abia dupa 10 mai daca ai asigurare medicala nu platesti nimic iti pot spune ca spitalele de aici sunt superbe nu se compara cu alea din tara daca stii sa vb geramana sau putina engleza e k in spital itii faci u meniu ce doresti aia mananci si au o mancare f buna nu laturi ca in tara iti voi mai scrie abai dupa 10 mai aaaa mai e ceva casa de asigurari sa te dupa la ei si sa le soui ca esti insarcinata si ei iti vor da bani 6 saptamani inainte de nastere si 6 dupa dar nu stiu exact daca u nu ai muncit nu stiu daca primesti eu asa am primit papa sarcina usoara

      1. multumesc f mult pt sfaturi.daca mai afli ceva eu astept sa imi spui.mai am de invatat si germana…stiu doar putin.

  53. eu sunt o graviduta in 34 de saptamani si as dori sa merg la sotul meu in vizita in germania, el munceste fara acte, urmaresc sa stau o saptamana sau doua si as vrea sa stiu in caz ca se intampla sa nasc ,mai devreme ce drepturi am eu acolo. precizez sa mi-am facut si un card european de sanatate. ma ajuta cu ceva acolo in caz de urgenta??

  54. ce variante am in a ma asigura ca nu vor fii probleme acolo daca se iveste vreo urgenta…este tratata o nastere prematura ca urgenta acolo…ma obliga la plata nasterii in vreun fel..eu fiind asigurat european???va multumesc..astept un raspuns…daca ma poate ajuta cineva…

  55. Buna si Felicitarii pt acest site… Am si eu o întrebare ,sunt însărcinată in 5 luni , angajatorul meu știe de sarcina , si ar trebui sa lucrez încă vor 2 luni pana intru in prenatal …dar fac mesaje si stau numai in picioare si simt ca nu mai fac fata .intrebarea este dacă reduc din nr de ore sau primesc concediu medical ceea ce doctorul mi-a sugerat din cauza efortului , va mai fi venitul meu aceeaș pana intru in prenatal? Va multumesc Diana

  56. Buna LAURA.In primul rand vreau sa te felicit pentru rabdarea,bunavointa si sfaturile acordate noua celor care avem atata nevoie de ele.Este pt prima data cand iti scriu dar urmaresc de aproape un an tot ce se discuta aici.Acum insa,am si eu o mica problema de rezolvat si mi-ar fi de mare folos indrumarea ta.Sunt in Germania de cativa ani buni dar tocmai acum m-am gandit sa fac si eu acte de alocatie pt copilul meu care este in Romania si care are 14 ani.Eu lucrez in Germania si sunt “selbständing” cu permis de munca pe perioada nedeterminata,dar mai platesc si in Romania pentru somaj,sanatate si pensie, “angajat”.Dat fiind faptul acesta as vrea sa te intreb: Este posibil sa ma verifice in Romania si sa ma gaseasca ca fiind asigurat(angajat) acolo iar din aceasta cauza sa nu pot beneficia de alocatie europeana sau poate sa complic si mai mult situatia? MULTUMIRI ANTICIPATE SI RESPECT PENTRU ACEASTA INITIATIVA!

  57. salut la toti sunt nou pe aici si as vrea sa adresez o intrebare?Sunt in Germania din noiembrie 2011 lucrez privat adica miam deschis o mica firma am obtinut rezidenta pe 5ani intre timp vreau sami aduc sotia aici care este insarcinata,de ce avantaje as putea benificia,si care sint etapele pe care trebuie sa le parcurg,aflinduma la moment in orasul Koln.
    va multumesc.

  58. ok nevasta mea va naste in 2 luni, nu are asigurare medicala deocamdata..
    va rog sa-mi spuneti daca stiti, daca e gratuita nasterea in germania la fel cum e in romania:) sa stiu daca trebuie sa ii fac asigurare privata sau nu :
    multumesc mult!

  59. buna as avea si eu o intrebare Peste doua luni ma voi casatori cu un cetatean german din casatoria anterioara am doi copii de 10 si 13 ani pe care ii voi lasa in tara cu mama mea as dori sa stiu daca pot lua alocatie ptr ei in germania daca ei raman in tara

      1. Nu este necesar sa lucrati si sa platiti taxele in Germania. Este suficient sa aveti un Anmeldung de cel putin 6 luni si veti primi alocatia retroactiv de la data stabilirii domiciliului. Cititi “Merkblatt” de la Arbeitsagentur si va veti lamuri ca acestea sunt conditiile.

      2. asta a fost cea mai tare gluma pe care am auzito pana cum …ca iti trebuie doar anmeldung:))as putea sa anmelduiesc toata romania si sa iau cate 1 euro de fiecare :))) Daca nu sti nu mai te baga ..aduci luema in eroare bai Anonimus

    1. trebuie sa ii inregistrezi sa le faci anmeldung aici si sa renute la aia din tara …posibil sa se fi schimbat politica …dar aeu asa stiu ca am avut si eu

      1. @cristi
        “Wer lesen kann, ist klar im Vorteil”
        Adica in traducere : Cine stie citi este clar avantajat.

        Se pare ca d-voastra nu sunteti deloc in avantaj.

        Iar cine are doar curiozitatea sa citeasca pe link-ul pe care l-am dat de vreo 3 ori pe acest site, cel de la Arbeitsagentur, si stie sa citeasca, acela este in avantaj.

        Iar cei care isi dau cu pererea pe acest site, doar ca sa se afle in treaba mai bine isi pastreaza parerile pentru ei.

        In general postarile ce le-am facut au fost facute cu trimitere la articolul legii. Iar cei mai multi vorbareti isi dau doar cu parerea aiurea in tramvai.

      2. prietene eu singur mi-am facut actele in germania de la anmeldung pana in prezent…asa ca daca citesti si pana sa ajungi personal sa intrebi cred ca usile de la tranvai nu se mai deschid si inca ceva ….alocatia o iei de cand ai inceput munca …dar in fine …inseamna ca citesti mult si esti dezinformat total dar nu te contrazic…am zic ce am facut eu .De fiecare data cand citeam pe sit era altceva si knd ma ducea era altceva asa ca am hotarat sa ma duc personal sa intreb

      3. V-am mai spus odata ca cine stie sa citeasca este in avantaj.
        Numai pe acest site am postat de cel putin 8 ori paragraful din legi, inclusiv link la Arbeitsagentur pe care se poate citi brosura.
        Dar bineinteles este doar pentru cei ce stiu sa citeasca.

    2. Livia, poti lua alocatie pentru copiii chiar daca ei raman in tara cu mama ta. Singura conditie este ca tu sa lucrezi in Germania si sa-ti platesti toate contributiile catre statul german.

      Te lasa inima sa-ti lasi copiii in tara? Trebuie sa existe o solutie sa-i aduci si pe ei aici. Faptul ca nu cunosc limba nu este un motiv. Copiii se adapteaza foarte usor.

      1. Vedeti sectiunea “Ce este alocatia europeana pentru copii?”. Acolo am mentionat de mai multe ori paragraful legii care stipuleaza ca singura obligatie pentru a primi alocatia este domiciliul in Germania de cel putin 6 luni. Iar o alta persoana chiar precizeaza ca nu a primit alocatia pentru ca nu a indeplinit conditiile acestei legi.

    3. @Livia
      Viitorul d-voastra sot cu siguranta ca stie citi in limba germana. Mergeti cu el si luati brosura de la Arbeitsagentur, in care se mentioneaza toate conditiile pentru primirea alocatiei.
      Nu aveti nevoie sa treceti copiii pe numele lui pentru a primi alocatia. D-voastra sunteti indreptatita sa primiti alocatia daca domiciliul este in Germania cel putin 6 luni. Iar aceasta va fi primita retroactiv.
      Varianta cu trecerea copiilor pe numele sotului este mai complicata, copiii trebuie sa fie adoptati, si aceasta poate fi o procedura mai de durata.
      In acest Merkblatt se face exact referirea la aceasta lege.

  60. renunti la aia din tqara si ei alocatia de aici …..dar numai daca lucrezi la o firma nemtesca ..pt ca copii sunt tret pe alt nume pe numele la neamt nu poti …intereseazate mai bine ..ti-am spus ce stiu

    1. Intamplator aceasi lege mentioneaza nu doar ca poti primi alocatia daca ai cel putin 6 luni de domiciliu, mai mentioneaza si conditiile in care poti sa primesti alocatia in Germania chiar fara sa ai domiciliul in Germania.
      Dar bineinteles este tot pentru cei care stiu sa citeasca (sau cel putin au bunavoita sa citeasca)

  61. bunaziua ma numesc ovidiu am 29 de ani sunt an spania de 10 ani miam antocmit o familie acolo am o fetita de 5 ani si nu mai am de lucru an spania am venit an germania sunt an karlsruhe de 2 saptamani familia a ramas an spania pana ami gasesc ceva de lucru va rog frumos cei care stiu ceva de lucru sa ma sune si pe mine pentru ca vreau sami aduc familia aici va multumesc.015145624462

  62. va multumesc am fost asa cum ma-ti sfatuit sa intreb se poate lua nu numai daca muncesc dar va trebui sa ma inscriu la scoala 6 luni ptr a invata limba in acest timp voi primi si un fel de ajutor social deoarece viitorul sot e in somaj multumesc tuturor a si inca ceva nu va trebui sa renunt la cea din rom voi lua diferenta aici adica in loc de 184 voi lua 174 e scade cei 10 euro primiti in rom

    1. Deci daca inteleg bine, confirmati ca aceasta alocatie o veti primi si fara sa lucrati. Poate e bine sa citeasca si altii acest lucru.

      In ce priveste primirea alocatiei (adica doar diferenta in Germania) puteti solicita, in cazul in care va este dificil sa intretineti si contul in Romania, sa renuntati la plata alocatiei din Ro si plata ei integrala in Germania.

  63. da cu specificare ca voi mg la scoala in cele 6 luni si o voi lua retroactiv dupa terminarea scolii si domiciliul stabil in germania 6 luni da se poate lua si intreaga daca mai fac un drum sa renunt la cea din rom

    1. Scola pe care o veti face este o masura de integrare in sistemul german si o veti face gratuit (sau partial) plus veti primi ajutorul respectiv din alte motive: Casatoria cu un cetatean german, si beneficierea unor drepturi acordate membrilor de familie a cetatenilor germani. Practic, sotul d-voastra a obtinut anumite drepturi prin faptul ca a lucrat, drepturi de care beneficiaza apoi atat el cat si membrii familiei.
      Iar alocatia o veti primi retroactiv dupa implinirea celor 6 luni pentru ca intai este necesara confirmarea ca aveti domiciliul de 6 luni in Germania. Daca d-voastra veniti si stati 2-3 luni si apoi plecati inapoi sau daca se dovedeste ca nu stati deloc si sunteti anuntata doar formal este normal sa nu primiti alocatia.
      Si sa stiti ca autoritatile verifica acest lucru fara ca d-voastra sa luati cunostinta. Vor fi intrebati vecinii, veti fi verificata telefonic sau chiar direct prin vizite la domiciliu si daca nu sunteti de gasit personal, drepturile acordate se vor sista.
      In cazul ca veti urma scoala, prezenta la cursuri inseamna o confirmare a prezentei d-voastra in Germania.

      In mod normal nu trebuie sa faceti un drum in Romania pentru sistarea alocatiei acolo. De regula, formularele se trimit fie direct de AA la autoritati, fie il trimiteti d-voastra direct. Si abia dupa confirmarea din Romania vi se va acorda alocatia in Germania. Intr-adevar depinde de cei din Ro. daca vor sa bage bete in roate atunci va pot pretinde sa fiti personal acolo.

  64. iar in cele 6 luni ce ma surprins voi lua si un ajutor social ca si cum sa pot sa ma intretin pana la terminarea scolii dupa care voi fi luat in evidenta la fortele de munca ptr a beneficia de loc de munca

  65. da scoala este gratuita si este un ajutor ptr persoanele din alte tari ce se casatoresc cu cetateni germani iar acel ajutor il voi lua deoarece sotul este in somaj si atunci se va lua in calcul ca mai are de intretinut o persoana fara loc de munca iar in ceea ce priveste verificarea la domiciliu nu e necesara deoarece voi fi verificata la scoala de unde nu am voie sa lipsesc

  66. Spune-ti-mi, vă rog, am dreptul la Elterngeld daca nasc pe teritoriul germanie, sunt de 4 luni am un permis de şedere pe cinci ani., Nu am lucrat,aici.
    Soţul are cetăţenia romina si Gewerbe eu nu.

    1. Cititi acest link:

      http://www.elterngeld.net/elterngeld-anspruch.html

      Elterngeld Berechtigte
      Nach § 1 Abs. 1 BEEG hat Anspruch auf Elterngeld, wer
      1. seinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland hat
      2. mit seinem Kind in einem Haushalt lebt
      3. dieses Kind selbst betreut und erzieht und
      4. keine oder keine volle Erwerbstätigkeit ausübt

      Deci trebuie sa aveti domiciliul stabil in Germania (asta inseamna cel putin 6 luni) sa locuiti impreuna cu copilul in aceasi locuinta, , sa ingrijiti si educati personal copilul si sa nu lucrati sau sa lucrati partial (nu vollzeit).

  67. Aveti asigurare medicala?Daca nu aveti,e complicat……costurile sunt foarte mari chiar si pentru o simpla consultatie.In ceea ce priveste Elterngeld,daca contribuiti la sistemul de sanatate si de asigurari sociale,mergeti cu dovada acestora plus dovada venitului lunar,la Rathaus,si daca dansii considera,dupa ce nasteti puteti beneficia de Elterngeld,timp de un an.Succes!

    1. Daca ati fi citit postarea anterioara ati fi remarcat ca este mentionata legea in vigoare care reglementeaza acordarea acestei indemnizatii. Si nici una din cele 4 conditii nu mentioneza obligativitatea contribuirii la sistemul de asigurari sociale sau impozite. Cititi inca o data aceste conditii in germana si daca traducerea oferita de catre mine nu este corecta fiti amabila si faceti corecturile de rigoare.
      In alt paragraf al legii este in continuare precizat ca in cazul in care inainte de nasterea copilului nu au fost realizate venituri, deci implicit nu s-au platit impozite sau asigurari sociale, se acorda o indemnizatie minima de 300 €.
      Si in plus nu sta la latitudinea celor de la primarie (Rathaus) sa acorde sau nu aceasta indemnizatie. Asupra acordarii acestei indemnizatii decide doar legea, verificarea indeplinirii conditiilor legale se face de Ministerul (pentru problemele) Familiei Pensionarilor Femeilor si Tineretului.

    2. cu consultatiile m-am intilnit stiu preturile 🙂 200 euro, ma scuzati eu nu lucrez si nu am lucrat in DE , venitul lunar a cui se are in vedere a meu sau a sotului?

  68. Am asigurare medicala sociala de 150 euro, sotul are privata, eu nu am lucrat aici , el este Selbständig. saptamina viitoare primesc Aufenthaltstitel.

    1. Pentru cetatenii din UE nu mai este nevoie de Aufenthaltstitel. Acestia primesc doar un document certificator, Freizügigkeitsbescheinigung.

  69. sunt insarcinata in 28 de saptamani si as dori sa merg in Germania unde sotul meu lucreaza dar fara acte.Intrebarea mea este dak stie cineva cat costa nasterea .va multumesc

    1. Din ce cunosc va pot spune: nasterea normala 5-6.000 Euro, cezariana 6-7.000.
      Preturile pot varia functie de clinica/facilitati.
      Succes!

  70. Am si eu o intrebare: in Germania concediul prenatal este pe o perioada de 6 saptamani iar postnatal de 8 saptamani (exceptand complicatiile si sarcinile multiple) Cele 12 luni de concediu de maternitate se calculeaza aparte de acest concediu prenatal si postnatal?

  71. In Germania exista si posibilitatea de a lucra part-time in perioada concediului maternitate(15-30 de ore saptamanal). Salariul aferent timpului lucrat este aditional indemnizatiei de maternitate?

  72. Am o situație un pic mai delicata si nu știu cum sa procedez.eu am lucrat acum 2 ani si acum 3 ani cu contract de 6 luni anul acesta am lucrat doar 3 luni cu contract acum sunt însărcinată si in August pe 25 voi naste.soțul meu lucrează din Aprilie cu contract si el de 6 luni in Septembrie i se termina.ma trecut pe asigurarea lui de aok Pt a naste aici.problema e următoarea nu știm unde sa ne adresam Pt a primi alocația copilului si cei minim 300 euro si ce trebuie sa Facem am înțeles ca putem avea si casa din partea statului suntem in Hannover si va rog sa ma statului ce e de făcut as putea avea un nr de tel de al dumneavoastră Pt a va contacta Multumesc anticipat.am negat ceva soțul lucrează la un patron roman deci va imaginati cum suntem tratati.

  73. Salutare! Am si eu cateva nelamuriri in legatura cu nasterea in Germania. Mentionez intai ca locuim aici de aproximativ 1 an, cu acte in regula. Sotul este angajat, eu sunt asigurata automat printr-o asigurare de familie la AOK. Sunt insarcinata in luna a 5-a si sunt inscrisa la un medic, am facut mai multe consultatii, teste, ecografii.
    Medicul meu la care sunt inscrisa nu este ‘belegarzt’, si am inteles ca poate fi un pic mai complicat cu nasterea daca medicul nu este belegarzt. Cum ca un ‘belegarzt’ are paturi rezervate in clinica si te poate asista la nastere, si nu mai stiu ce alte chestii. Mi-ar fi de un real folos daca m-ar lamuri cineva care este treaba mai exact cu acest belegazt. Va multumesc anticipat!

    1. In primul rand uitati de tiparele sistemului medical romanesc, nu au aplicare aici.
      Dumneavoastra sunteti detinatoarea unui lucru pretios: cardul de asigurare. Ganditi-va ca si cum mergeti la cumparaturi si cumparati de unde e oferta mai tentanta, cam asa functioneaza sistemul. Doctorii si spitalele nu sunt platiti de catre casele de asigurari functie de cati pacienti au in liste ci doar functie de ce, cum si cate servicii medicale presteaza.

      Dumneavoastra aveti libertatea de a va prezenta la orice medic de specialitate pentru urmarirea sarcinii. Evident si absolut normal sa aveti constanta, sa mergeti la acelasi specialist. Acesta va va elibera la prima vizita mutterpass-ul in care vor fi trecute toate informatiile din timpul urmaririi sarcinii astfel incat orice alt doctor sa se poate familiariza rapid cu situatia dumneavoastra.

      In privinta efectiva a nasterii sistemul este diferit de ceea ce e in Romania. Cam prin saptamana 30 a sarcinii trebuie sa va alegeti locul unde doriti sa nasteti (clinica). De mentionat faptul ca lunar majoritatea clinicilor organizeaza un program de prezentare a serviciilor pentru viitorii parinti (facilitati cazare, medicale, etc, se organizeaza un tur al clinicii). Puteti merge la cateva clinici in vizita urmand a va decide asupra locului unde veti naste (nu existe nicio obligatie de a naste la cea mai apropiata clinica fata de unde locuiti).

      Recomandarea este ca maxim in saptamana 33 sa va decideti asupra clinicii si sa mergeti la ei pentru programarea nasterii: vi se va face o fisa, se va programa nasterea (la o data aproximativa in cazul nasterii naturale, data exacta in cazul operatiei de cezariana, documente necesare, consiliere pentru anestezie, etc). Avantajul de a fi inscrisa il reprezinta faptul ca in cazul aparitiei unor complicatii, puteti apela la clinica la orice ora, inclusiv pentru consultatii.

      Chiar daca medicul ce va urmareste sarcina (nu exista notiunea de a fi inscrisa, puteti alege oricand orice alt specialist pentru consultatii) activeaza si in clinica in care urmeaza sa nasteti, acesta nu va va asista la nastere in mod obligatoriu. Internarea/externarea, nasterea/cezariana, toate formalitatile, vor fi facute de catre medicul de servici de la momentul respectiv.

      Intr-adevar, un belegarzt prezinta facilitatile prezentate de dumneavoastra (cumva functioneaza ca un subcontractor pentru clinica, opereaza in regim privat utilizand facilitatile clinicii) dar nu e cazul sa aveti neaparat un belegarzt pentru nastere (multi dintre ei “prefera” pacienti cu asigurari private) – pentru dumneavoastra singurul avantaj e ca va va asista tot el la nastere (functie de disponibilitate) dar in niciun caz nu se pune problema de a nu putea naste intr-o clinica daca nu aveti un belegarzt.

      Mult succes!

  74. Buna ziua!Sunt insarcinata cu gemeni in 31 de saptamani,as dori sa va intreb daca exista vreo asigurare ca sa pot naste in Germania?Sotul urmeaza sa se angajeze in Germania.Care ar fi costurile pt o nastere in Germania?Va multumesc!

    1. Din pacate nicio companie nu va va asigura in situatia aceasta (ma refer la asigurare privata). Dar daca sotul va fi angajat cu contract de munca atunci veti fi asigurata automat pe asigurarea sotului (cu conditia ca acesta sa va declare si sa ceara asigurarea pentru dumneavoastra).
      Costurile pentru o nastere sunt, in medie: 2-3000 Euro pentru nastere normala, 6-10.000 pentru cezariana (costurile variaza de la o clinica la alta si sunt pentru nasterea unui singur copil, pentru gemeni costurile sunt mai ridicate).

      Mult succes!

  75. Buna seara,
    Va rog sa-mi scrieti, daca stie cineva, cum pot afla daca alocatia europeana pentru copil a fost ridica de firma angajatoare?, si se folosesc de acesti bani, si noi nici nu stim. Actele am predat la firma , care a depus in Germania. Actele eru in regula, de 4 luni , nici un raspuns. Cum pot afla daca acesti bani au fost deja alocati, si foloseste altcineva????/

    1. Alocatia nu se plateste decat in contul persoanei indreptatite (parinte, tutore) nicidecum angajatorului.
      Contactati Familienkasse pentru a afla stadiul aplicarii.

  76. Am si eu o mare dilema.Am ajuns in Germania in sept si am inscris baiatul la scoala.Are 10 ani si a terminat clasa a III-a in Romania.Aici l-au trecut in clasa a IV-a si face scoala la fel ca si copii germani.Ii este foarte greu pentru ca inca nu intelege limba si abia poate sa inteleaga ce are de facut.Ce sa fac?Sa ma intorc cu el in Romania?Pentru ca volumul de munca il depaseste.Directoarea nu a vrut sa-l inscrie in clasa a III-a pt ca este prea mare ca varsta.Mentionez ca suntem in landul Bayern.Am nevoie de un raspuns pt ca am auzit de “acele” clase pregatitoare pentru straini,dar aici nu am gasit

    1. Situatia dvs este perfect identica cu a noastra doar ca copilul nostru este clasa 5a , tot in landul Bayern locuim si noi 🙂 .azi am fost la sedinta cu parintii si ni sa spus sa stimulam copilul sa invete cat mai mult limba germana si acasa ,scoala nu este suficienta .nu exista acea clasa pregatitoare din pacate …va trebui sa invete din mers .oricum scoala aici este mai usoara ca in romania doar limba este marea problema , mergeti inainte ! nu renuntati mai tarziu va fi bine cu siguranta 🙂

      1. multumesc mult pentru raspuns.Intre timp vad ca a inceput sa vorbeasca germana”asa dintr-o data”,insa probleme mai sunt.Cu acomodarea in noua tara si cu lipsa prietenilor de acasa.Nu reusesc deloc sa-i gasesc baieti romani de varsta lui pentru a socializa mai mult.Baietii nemti de la el din clasa sunt prietenosi, dar noi romanii suntem obisnuiti sa avem prieteni si acasa(pentru joaca din timpul liber).

    2. Vorbiti la scoala sa faca cineva suplimentar cu el ore de germana. Fetita mea a venit aici in clasa a 6-a, dar a primit intelegere in acest sens de la scoala. A avut 2 profesoare cu care facea suplimentar germana. In acelasi timp, a fost pregatita si in particular, cateva ore pe saptamana, de cineva de origine romana.
      Parerea mea este ca-i pacat sa renuntati si sa duceti iarasi copilul in sistemul infernal de invatamant din Romania.

      1. Dar dupa cat timp ,aproximativ desigur credeti ca va reusi un copil sa inteleaga si sa se exprime cat de cat in germana ? copilul nostru a facut o luna clasa 4 aici ,vacanta mare in care a vorbit numai romaneste si acum clasa 5a ,face si 2 ore pe saptamana in privat ,si la scoala cteva ore de germana pentru a il ajuta sa invete mai repede si asteptam si noi rezultatele . Si noi ne facem griji cu invatatul limbi germane la fel ca doamna Andreea dar nici nu ne gandim sa ne intoarcem in romania ,exclus .

      2. Ca exemplu, majoritatea copiilor ajung dupa 1 an de gradinita sa vorbesca foarte bine Germana, majoritatea ajung ca la o discutie in romana sa raspunda in germana.

      3. baiatul meu a inceput clasa a4 a in Germania,in septembrie si acum,dupa 2 luni deja vorbeste putin in germana,citeste si scrie.Invatatoarea mi-a spus ca dupa parerea ei baiatul in sase luni va vorbi destul de bine limba.Mentionez ca stie linba engleza si asta l-a ajutat foarte mult.Aveti rabdare si incurajati-l.

    3. Eu am adus fata cea mare in decembrie, iar pe 5 ianuarie a continuat tot in clasa a 3-a cum era de fapt in Romania…Am facut tot atunci Antrag (cerere) ptr ca fata sa fregventeze si orerele suplimentare de ‘scoala dupa scoala ‘ cum se spunea in tara, adica Betreung.
      Sincer stiam ca va fi greu ptr ea , dar niciodata nu mi-a fost teama ca nu va invata limba…
      2 luni nu am auzit-o deloc vorbind in germana, ceea ce m-a cam pus pe ganduri, dar imediat dupa, a inceput sa vorbeasca o germana pe care eu nici acuma nu pot pot vb dupa 1, 5 ani de cind sunt aici..
      Deci sfatul meu Andreea sa nu-ti faci griji ca va invata fff repede in comparatie cu adultii.
      Anul acesta, in septembrie, am vb cu directoarea si am da-to tot in clasa a 3-a caci este spre binele copilului….
      iti doresc bafta

  77. buna ziua va rog sa imi spuneti si mie cum sa cer alocatia retroactiva de la familiekasse , am primit doar de cand e fetita anmelduita aici va multumesc mult

  78. Eu tot asa am primit alocatia, de cand am facut la fete anmeldungul….
    Nu stiu la ce anume te refereri cind spui retroactiva….
    Adica si la perioada cind era copilul in tara….

  79. Sotul meu ucreaza in germania si de la anul i s-a promis ca i se fac acte intrearea mea este daca nasc in germania pt ca vrem sa mai avem un copil ,copilul primeste cetatenie si alocatie?

    1. Niciun copil nu primeste cetatenia doar pentru faptul ca s-a nascut in Germania – e nevoie ca parintii sa aiba o perioada minima de sedere neintrerupta.
      Alocatia o primiti fara nicio problema, de asemenea puteti primi si Elterngeld (indemnizatie de crestere a copilului) in cuantumul minim de 300 de euro lunar, timp de 12 luni.

  80. da , am citit ca se da alocatia de cand lucreaza sotul chear daca copilu a stat in ro in perioada respectiva se scad cei 10 euro

    1. Buna Lety,
      Eu am primit alocatia retroactiv pentru fetita mea de la data angajarii mele in Germania, intradevar am asteptat cateva luni ,dar a meritat.Am fost la Familenkasse (Kinder Geld) si am primit formularele E411 si E401 stampilate de ei si apoi le-am completat si le-am avizat la locul de munca din Germana ,apoi le-am trimis sotie mele in Romania sa le completeze si sa le depuna la agentia care face platile alocatiei in tara.Dupa ce au fost completate de autoritatile romane le-am trimis la Familienkasse unde eram arondat.Dupa veriicarile nemtilor mi-au cerut sa le trimit copie dupa fluturasii de salariu ,copii factura de la cazare si o copie tradusa si legalizata dupa certificatul de nastere a ficei mele.Apoi vreo 2 luni de asteptare si pana la urma am primit toti banii de alocatie inmultind cu 174 Euro,restul (aprox 10 Euro)este platita in Romania.

  81. Buna ziua
    Locuiesc si muncesc in Germania de peste un an si jumatate si acum o luna am adus si familia in Germania.Fetita noastra trebuie sa mearga la gradi dar in localitatea in care avem Anmeldung nu sunt locuri pana anul viitor in martie .Asa ca sotia nu va putea sa -si caute un job deoarece nu avem cu cine lasa fetita pe durata zilei.
    Se poate primi un beneficiu din partea statului german pentru acest lucru?
    Va multumesc!
    Silviu

  82. adica de cand e fetita in germania cu domiciliu sau de cand are domiciliu si lucreaza sotul in germania ? va multumesc

    1. De la data anmeldungului sotului, ati mentionat ca lucreaza de cand a venit aici. Mergeti la Familienkasse cu actele si cereti plata retroactiv pe lunile respective.

  83. mersi mult iulian ptr raspuns
    am depus toate actele la dosar cand am complectat formularele in august , apoi am primit in noiembrie o scrisoare kindergeld nach dem Einkomensteuergesetz (EStG in Verbindung mit der Verordnung (EG nr 883/2004 Der Bruttobetrag der auslandichen Leistungen ist niedriger als das ihnen zustehende kindergeld Der sich daraus ergebende Unterschiedsbetrag wird ab Juli 2012 vorlaufig festgesetzt ($165Abs.1Abgabenordnung .Die Berechnung konnen sie der Anlage zu diesem Bescheid entnehmen .Eine endgultige Entscheidung uber die Hohe des kindergelds erfolgt,wenn eine Bescheinigung uber die Hohe der in Rumanien zustehenden Familienleistungen vorliegt Diese Bescheinigung wird im Zusammenhang mit der nachsten Uberprufung des kindergeldanspruchs angefordert .Ergibt die endgultige Entscheidung , dass sie zu wenig kindergeld erhalten haben , wird der fehlende Betrag nachgezahlt ,war der vorlaufig festgesetzte kindergeldbetrag zu hoch , muss der uberzahle Betrag zuruckgefordert werden
    Am fost ieri dar nu prea am inteles ca asteapta raspuns din ro sau.ca a primit raspuns ..si ca din iulie 2012 trebuie sa ne intre bani in cont.. O zi buna va doresc

  84. buna silviu eu am complectat formularele E411 SI E401 dar le-am depus la dosar la familiekasse nu am stiut ca trebuie personal trimise in ro

  85. Buna ziua,
    M-am bucurat mult sa descopar acest site si imi este in aceasta perioada de mare ajutor, intrucat e cel mai bun site de informatii privind problemele cu care se confrunta romanii din Germania. Vom pleca si eu si sotul meu in Germania incepand cu 01.01.2013, in Koln, cu contracte de munca. Situatia mea este insa putin mai complicata intrucat tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Angajatorii mei cunosc situatia si au acceptat-o. Urmeaza sa am un contract de munca cu ei pe o perioada determinata de 6 luni (ianuarie-iulie 2013, nasterea fiind preconizata pentru luna iulie). Din cate inteleg, dupa nastere voi avea dreptul inca 8 saptamani la salariul intreg, urmand ca apoi sa intru in concediu de maternitate. Intrebarea mea este: ma calific pentru indemnizatia de mama (65% din net) daca am lucrat si locuit legal in Germania timp de (doar) 6 luni?
    Va multumesc mult pentru raspuns!

    1. Nu e nicio problema faptul ca lucrati numai 6 luni, beneficiati de Elterngeld dar cuantumul va fi destul de drastic restrans. Nu e 65% din net ci 67% din media venitului net pe ultimele 12 luni. In cazul dumneavoastra, pentru lunile in care nu ati lucrat in Germania luati 0 in considerare la calculul sumelor. Rezulta un venit destul de mic cu titlu de Elterngeld, aproximativ 35% din venitul net lunar.

      Succes!

    2. Inca o precizare: cele 8 saptamani la care faceti referire fac parte din Mutterschaftsgeld – perioada cuprinsa intre 6 saptamani inainte de nastere (DPN-ul) si 8 saptamani dupa nastere (12 pentru nasteri premature sau gemelare). In aceasta perioada beneficiati de plata salariului net la un cuantum egal cu media veniturilor nete pe ultimele 13 saptamani.
      Succes!

      1. Am inteles din brosura dvs ca pt mamele care nu au lucrat se acorda doar o suma fixa de 210 euro ca mutterschaftgeld. eu am trimis solicitarea la bonn la mutterschaftgeldstelle si mi s-a raspuns ca nu am dreptul la acesti bani intrucat nu am lucrat.ce parere aveti?

      2. E valabil pentru mamele care nu MAI lucreaza sau lucreaza cu minijob (deci e imperativa existenta unui raport de munca pe durata sarcinii).

      3. O precizare pt Dl Sacara: Am lucrat pana in luna a patra de sarcina (aveam un contract pe perioada determinata) si cu toate acestea mi s-a respins cererea pt suma aceea de 210 euro pe motiv ca trebuia sa fi lucrat pana la 6 sapt inainte de nastere.
        In brosura scrie ca as fi avut dreptul la cei 210 euro in situatia in care au existat raporturi de munca pe perioada sarcinii. Se pare insa ca trebuie sa fi existat aceste raporturi inclusiv cu 6 sapt inainte de nastere.

      4. In cazul contractelor pe perioada determinata aceasta prevedere nu se aplica. Daca ati fi avut minjob sau ati fi fost concediata, atunci ati fi primit acesti bani. Similar suma nu se primeste nici in cazul demisiei.

  86. Multumesc mult pentru raspuns! Este ceea ce asteptam. Chiar si 35% sau cat iese tot e mai bine, bineinteles, decat nimic. Odata ajunsa in Germania, unde ar trebui sa ma inregistrez ca fiind viitoare mamica? Sau nu este necesar, avand asigurare medicala?

    1. Nu trebuie sa va inregistrati nicaieri, deocamdata. Doar la prima vizita la medicul specialist trebuie sa obtineti Mutterpass-ul (carnetul gravidei).

      Pentru nastere este necesara inscrierea prealabila la unitatea sanitara unde doriti sa nasteti (cam in saptamana 33)

      Succes!

  87. am fost la familiekasse si mi-a dat formularu E411 sa il trimit eu in ro , dar de formularu E401 nu a spus nimic , imi spuneti va rog ce trebuie sa fac . Mai am o intrebare la sot a cerut bescheid iar mie dovada ca nu am venit in ro , dar eu am lucrat aici cu sotu in ge ,fata a stat cu bunicii ,in cazul acesta ce mai trebuie cerut din ro ? daca tot merg acasa macar sa duc ce trebuie , multumesc

  88. sau cum as putea sa trimit formularu e411 sa ajunga repede si sigur in ro , sa mearga soramea , sau trebuie personal?

  89. buna ziua.as avea o intrebare.prietenul meu e in germania de 8ani.eu sint insarcinata si vreau sa vin la el normal.ce drepturi as avea.el are munca si asigurare medicala.multumesc

    1. Drepturi… mai niciunul.
      Veti incepe prin a plati costurile pentru urmarirea sarcinii si nastere (numai nasterea e undeva intre 3-6000 Euro) – asta deoarece niciun asigurator nu va va acoperi costurile nasterii, fiind considerat eveniment anterior survenit asigurarii.

      Singurele beneficii sunt Elterngeld-ul in cuantumul minim de 300 de Euro timp de 12 luni si alocatia (aici mai degraba tatal copilului ar fi indreptatit sa o primeasca).

      Analizati bine situatia, ce inseamna a veni in Germania si ce insemna a ramane in Romania (cel putin pana dupa nastere).
      Succes!

  90. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar n-ai nici un drept. Mai grav, daca n-ai asigurare medicala trebuie sa-ti platesti nasterea si nu e deloc ieftin…Daca te casatoresti, ai asigurare medicala si drept de munca.

  91. buna as avea si eu o intrebare la voi… eu lucrez ca selbstendlich cu gewerbe , am doi copii mici cu prietena mea care s-au nascut in germania,copii locuiesc cu mine si prietena mea; ce drepturi am la kindergeld? care sunt pasi ce trebuie sa-i fac? merci

    1. Descarca Antrag auf Kindergeld de pe site-ul http://www.Familienkasse.de din orasul unde locuiesti. Citeste indicatiile de completare (Hinweise zum Ausfüllen) atasand documetele necesare si trimitele prin posta la adresa mentionata pe site. Succes.

  92. Buna,eu urmeaza sa ma casatoresc si am aflat ca sunt gravida .Nu am lucrat aici deoarece sunt de 1 an si am facut un Integrationkurs prima oara.Stiu ca daca te casatoresti treci pe asigurarea sotului ,dreptul de munca il am deja.Cum e cu consultatiile? am inteles k se platesc ,dar in rest sunt asigurata (eco,nastere) ? Multumesc!

    1. Ecografiile si nasterea nu le primiti decat daca sunteti asigurata.
      Totul depinde de asigurarea sotului: daca este privata sau in sistem public.
      Doar in sistemul public puteti fi coasigurata si implicit va vor fi decontate cheltuielile medicale, dar nu inainte de a face formalitatile (formularele de coasigurare, primirea cardului de asigurat).
      Succes!

  93. Buna ziua.V-as ruga sa ma lamuriti intr-o privinta: sunt medic rezident intr-un spital din landul Nordrhein Westfalen, angajata cu contract de munca de 2 luni.Daca raman insarcinata in primele 6 luni de contract care sunt de proba exista riscul ca angajatorul sa ma dea afara?

  94. Buna seara. As putea primi niste sfaturi/raspunsuri legate de situatia mea? Sunt insarcinata cu tripleti in luna a doua, nu lucrez in romania si nici nu am lucrat deoarece am petrecut 8 ani in Anglia si mam intors in Decembrie, dar am asigurare platita la zi in romania. Prietenul meu este in Germania din vara trecuta si lucreaza ca muncitor independent. Din nefericire inca nu a platit asigurare medicala in timpul in care a fost in germania, iar acum sia schimbat munca (adica pentru cine lucreaza) si imediat ce este platit o sa-si caute asigurare si o sa incepe sa plateasca. Eu as vrea in timpul verii sa ma duc la el in germania si sa nasc acolo daca poate sa ma asigure si pe mine pe asigurarea lui. Intrebarea mea este daca exista un timp minim pentru care trebuie sa fim casatoriti ca sa beneficiez de asigurare medicala sau orice alt ajutor (planuim sa ne casatorim la vara in romania)? Va multumesc frumos in anticipare.

    1. Sa figurati apartinator pe asigurarea sotului nu este o optiune, aceasta deoarece el, gewerbe fiind, neplatind pana acum nimic, nu va putea incheia decat o asigurare privata unde nu sunt cuprinsi apartinatorii. In afara subiectului: oricum el va fi obligat sa plateasca din urma asigurarea, pe o perioada retroactiva de pana la 14 luni, inclusiv penalizari incepand cu luna a 6-a retroactiva.

      Pentru dumneavoastra: asigurarea privata nu este o optiune deoarece asigurarea privata vine cu excluderi, sarcina fiind considerata eveniment anterior implicit exclus. In plus veti avea apoi nevoie de asigurari si pentru copii.

      Daca spuneti ca va platiti contributiile in Romania si acum, mergeti rapid la casa judeteana de asigurari de sanatate si luati formularele europene E104 (S040 si S041) si veniti cu ele la un asigurator german pentru a incheia o asigurare voluntara in sistem public. Neavand venituri veti plati lunar procent din venitul minim luat in calcul pentru asigurarile de sanatate (898,33 Euro) anume 133,83 Euro, incluzand aici si optiunea de indemnizatie de boala (primiti ceva bani pentru zilele de boala). Marele avantaj aici ar fi faptul ca dupa nastere puteti asigura si copiii pe asigurarea dumnevoastra, contrar va trebui sa incheiati asigurari separate pentru fiecare dintre ei.

      Daca totusi nu reusiti sa incheiati asigurarea in sistem public, va recomand sa ramaneti in Romania, costurile urmaririi sarcinii si a nasterii propriuzise, mai ales ca vorbim de tripleti, se scriu cel mai probabil cu 5 cifre in Euro (o nastere normala, simpla, e 3-6000 Euro, cezariana 5-9000 Euro, pentru tripleti costul creste, va veni o factura suplimentara pentru fiecare copil).

      Mult succes!

      1. Multumesc frumos pentru raspuns. M-am uitat la formularul E104 si mai am o intrebare. Scrie ca am nevoie de o copie dupa carte de munca, dar daca eu nu am lucrat in romania (adica am carte de lucru pe undeva dar cred ca am o luna vechime din anul 2004 si cam atat) atunci inseamna ca nu sunt calificata pentru asigurare in germania?

      2. Copia se cere pentru eliberare, esential este ce scriu cei de la CNAS pe formulare. Pentru a fi acceptata cu asigurare voluntara in sistem public aveti nevoie de continuitate, sa nu existe intreruperi intre asigurari.

  95. buna am si eu o antrebare sunt cu prietena an germania de 1 an si ea a nascut aici an germania nu a lucrat niciodata si nici eu copila are 8 luni si abea acum iam facut certuficatul de nastere din mai multe motive avem vreo sansa sa i se dea alocatia din urma ea este nascuta an 23 08 2012 sau sa o ajute antrun fel va multumesc

    1. – puteti cere alocatia retroactiv de la nastere
      – prietena, chiar daca nu a lucrat, poate beneficia de indemnizatie de maternitate – Elterngeld – pana la implinirea varstei copilului de 12 luni. din pacate retroactiv nu puteti cere si primi decat pe maxim 3 luni, deci nu mai pierdeti timpul, trimiteti cat mai curand formularele.

      Cititi aici pe site si celelalte beneficii – ex. poate beneficia de plata contributiei la pensie pana la implinirea varstei copilului de 3 ani.
      Succes!

  96. Multumesc pt raspuns. Si este si un numar de ani dati pentru care trebuie sa fi avut asigurare?

    1. Sper sa nu ma insel, nu am verificat in lege, cerinta in cazul asigurarii voluntare era de minim 2 ani anteriori de asigurare in sistem public.

  97. Buna seara. Am o intrebare: ce se poate intampla daca inca nu am facut Demersurile Pentru Certificatul De Nastere Romanesc Pt Fetita Noastra? Am Primit O Scrisoare De La Rathaus Sa Ne Prezentam Cu certificatul De Nastere Si Pasaportul Fetei. Se Poate Sa primim Amenda? Am inceput Demersurile Pt Certficat In Romania, am Facut Procura Mamei Mele, Dar Functionarii Nostri Sunt Atat De Imcompetenti Incat Nu Stie Stanga Ce Face Dreapta. Fetita Are Deja Un An Si Jumatate, Si Am Inceput Demersurile De Mai Bine De Jumatate De An, Dar De Fiecare Data Imi Cer Cate Ceva In Plus… Va Multumesc

    1. Demersurile le puteati face singuri aici la Consulat/Ambasada.
      Nu mi-o luati in nume de rau dar in tara nu dureaza mai mult de 2 saptamani transcrierea nasterii si eliberarea certificatului, e pura neglijenta din partea dumneavoastra (dureaza 5 minute depunerea actelor si restul e asteptare). Este evident ca nu ati stiut ce acte va trebuiesc si ati fost intorsi de fiecare data din drum si acuzati pe nedrept functionarii. Ganditi-va in toate primariile cate transcrieri se fac anual, sunt foarte multe persoane plecate in strainatate, functionarii de stare civila sunt foarte in tema, e o procedura uzuala pentru ei.
      Inca odata, nu mi-o luati in nume de rau dar cam asta e realitatea, sper sa invatati din experienta aceasta si pe viitor sa actionati in consecinta, doar dumneavoastra si familia aveti de pierdut in caz contrar!
      Succes!

      1. Eu am întrebat cu totul altceva, nu cred ca trebuia acum sa stau sa va detaliez motivele pt care nu am putut sa o Facem La consulat. Poate ca nu mi-am permis sa plătesc taxele La consulat, si am considerat ca e mai ieftin sa le fac in tara. In fine, neglijenta mea este, dar se trage de La alte probleme. Intrebarea mea era dacă primesc sau nu amenda ca nu am pasaportul fetei pana acum? Dacă a mai fost cineva in situația asta si știe ceva ok, dacă nu multumesc de sfaturi dar știu si eu sa-mi recunosc greșeală, si nu cred ca trebuia sa încep commentul cu o propozitie de genul: știu ca am greșit… Si credeți-MA ca nu acuz pe nedrept, știu eu de ce răspunsuri m-am lovit in tara. O seara buna!

      2. Prima data mi-au cerut certificatul de naștere german tradus si apostilat, apoi ca nu de Asta ai nevoie ci de extrasul de certificat. Bun, scot unul nou sa nu fie mai vechi de 6 luni, îl trimit, apoi procura nu e buna ca nu e specificat in ea pt ce o imputernicesc pe mama, cu toate ca am scris ca poate sa depună acte si sa semneze in numele meu unde este nevoie. Trebuiau sa îmi spună asta de La bun început, nu după ce pierd timp si bani pe aici. In Fine, data viitoare stiu ce am de facut. Asta s-a întâmplat La Primaria din Deva, ca sa nu Mentionez ca mama se cunoaște cu functionara si a apelat La ea cu încredere. Știu ca se rezolva mai repede aici, dar cu o cheltuiala mult mai mare, si dintr-un salar de 1000 euro noi nu ne-am putut permite sa dam vreo 500 euro La consulat, când se putea rezolva in RO cu o cheltuiala mai mica.

      3. Chiar vreti sa va atasez chitanta? Am depus actele la consulatul din Munchen in Decembrie iar certificatul l-am ridicat pe 25 martie.

      4. Mda, se pare ca taxele diferă de La consulat La consulat. Eu am găsit doar informații de La bonn, La Munchen nu am găsit. Multumesc pt informație

      5. Datele din link-ul postat de dumneavoastra sunt gresite (site-urile consulatelor au fost refacute recent, se pare ca s-au strecurat si erori), costul real este de 95 Euro (125 cu tot cu traducere).
        Lista postata de mine este de pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe, sunt sumele oficiale folosite in consulate si ambasade pentru servicii consulare.

  98. buna cred ca sunt insarcinat sunt ingermania de 2 ani dar am job 400 si prietenu e aici si el lucra eu sunt asigurat pe mama inca as vrea sa stiu daca pot asigura copiluu pe tata fara sa te castoresti sau ce ar trebui sa fac nu stiu 😦 mama imi spune ca nu e bine acum pt un copil ca e prea devreme dar mie nu mi se pare si nu mar interesa daca nu asamai fi asigurat daca copilul ar putea fi asigurat pe tata fara sa fi casatorit

    1. Se poate, conditia este sa aiba acelasi domiciliu.
      Dumneavoastra ce varsta aveti? Daca aveti peste 18 atunci nici dumneavoastra nu mai sunteti coasigurata pe asigurarea mamei, chiar daca aveti cardul, foarte curand o sa va treziti cu surprize (casa de asigurari nu va deconta cheltuielile medicale). Interesati-va foarte bine, in perspectiva acoperirii costurilor, deloc de neglijat, ale nasterii.
      Succes!

      1. Coasigurati pot fi:
        copiii pana in 18 ani
        copiii pana in 23 de ani ce nu lucreaza sau au un venit < 365 Euro lunar
        copiii pana in varsta de 25 de ani daca urmeaza o forma de invatamant.

      2. am 20 de ani poi vream sa ne mutam impreuna sa avem acelasi domiciliu acum nu il avem
        neam gandi si la avort dar nu imi doresc sa fac asta pentru ca eu acum nu mai pot lucra doar cateva luni si nu stiu daca o sa fie asigurat copilu daca lucreza acolo la prietenu meu cateva luni

      3. Interesati-va la asigurare daca mai sunteti coasigurata.
        Oricum, din momentul in care va mutati cu prietenul nu o sa mai fiti coasigurata. Coasiguratii trebuie sa aiba acelasi domiciliu ca si persoana pe asigurarea careia figureaza.
        Succes!

    1. Dupa ce aveti confirmarea sarcinii, informati in scris angajatorul – va protejati astfel locul de munca, nu veti putea fi concediata. In perioada de Mutterschutz veti primi salarul integral, dupa va incadrati la elterngeld in cuantum minim de 300 de euro lunar.
      Cititi aici pe site despre ce drepturi aveti odata cu venirea copilului.

      1. chiar si la job 400
        am definitifu de munca lucrezde un an jumate si daca e safiu insarcinata ma mut trebie sa renut la locu de munca actual

      2. Nu trebuie sa renuntati nicicum dar daca anuntati patronul in scris atunci acesta nu va poate concedia in perioada sarcinii si minim 4 luni dupa nastere, la asta ma refeream.

      3. stiu am inteles dar prietenu meu sta in alta parte eu ma mai pot muta cu el daca anunt ca sunt insarcinata

  99. Buna ziua,
    Am si eu o tona de nelamuriri. Sotul meu vrea sa plecam in Germania. Mai intai el pentru a-si gasi de munca si apoi la cateva luni sa-l urmez si eu. problema este ca eu sunt insarcinata in 2 luni in acest moment. Ce drepturi am eu (si copilul) pana la nastere, la nastere si dupa aceea. Va multumesc anticipat!

    1. Pana la nastere nu aveti niciun drept.
      Puteti naste gratuit doar daca aveti asigurare medicala – singura solutie este ca sotul sa se angajeze cu contract de munca si sa fiti apartinator pe asigurarea medicala a dansului. contrar va trebui sa suportati costurile nasterii, in cuantum de cateva mii de euro bune.
      Dupa nastere: puteti primi alocatie, indemnizatie de crestere a copilului – elterngeld si plata contributiei la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului.
      Succes!

      1. Ideea este ca sotul meu sa lucreze acolo cu acte in regula. Deci sa inteleg ca daca el incheie asigurarea pana la nastere pot naste gratuit? De asemenea care este valoarea alocatiei si a indemnizatie si pe ce durata pot primi indemnizatia?

        Multumesc!

      2. Daca va fi cu acte in regula e bine, dar sunt sanse mari sa inceapa cu gewerbe pentru ca intervine problema permisului de munca – pentru anumite meserii considerate necalificate e nevoie de o sedere de minim 3 luni pentru a putea primi permis.
        Esential e sa aveti o asigurare medicala, nu privata, ci de stat – apartinatoare pe asigurarea sotului. Atunci costurile vor fi acoperite de asigurare.
        Alocatia este 184 de euro lunar, indemnizatia de maternitate este 300 Euro pentru 12 luni.

  100. Buna ..locuiesc in Franfurkt de 1 an si 8 luni si am toate actele in regula..am lucrat 1 an si 3 luni,momentan sunt somera si sunt insarcinata in 2 luni.Lucreaza doar sotul meu iar eu sunt trecuta pe asigurarea lui.As dori sa primesc niste informatii…Daca imi sunt gratuite consultatiile,nasterea si daca am dreptul la elterngeld..Multumesc anticipat.

    1. Atat timp cat sunteti apartinatoare pe asigurarea sotului iar acesta este in continuare asigurat si nu intervin schimbari in situatia dansului, tot ce tine de costuri medicale ale nasterii vor fi acoperite de casa de asigurari.
      Elterngeld-ul nu este influentat de asigurarea de sanatate, primiti media 65-67% veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de euro. In aceste venituri nu sunt incluse ajutoarele sociale primite.

      1. Inca o intrebare daca nu te superi…Primesc si wohngeld si din unele discutii cum ca sunt ajutata cu ajutor de la stat,am inteles ca nu as mai avea dreptul la elterngeld…este adevarat?

      2. Nu are legatura elterngeld-ul cu celelalte ajutoare, in sensul ca nu va pierdeti dreptul pentru elterngeld dar in schimb trebuie declarat ca si venit deoarece si functie de acesti bani este calculat cuantumul celorlalte ajutoare.
        Succes!

  101. Buna ziua,
    As avea cateva nelamuriri, daca imi puteti da un raspuns.Sunt de 2 ani in Germania, am primit unberfristed si sunt insarcinata.Ceea ce ma intereseaza,este, ca dupa nasterea copilului daca imi elibereaza statul german certificatul de nastere sau trebuie sa il fac in Romania.In Romania am primit informatii pentru pasaport romanesc, printre care mi s-a spus ca am nevoie si de apostila care mi se elibereaza de statul german. Apostila mi se elibereaza de catre Consulatul Romaniei sau unde trebuie sa merg sa mi se elibereze?in Romania mi s-a spus ca dupa nasterea copilului, statul german imi va elibera certificatul de nastere, la care trebuie sa atasez apostila, pe urma dupa aceste acte facute o copie xerox, traduse si autentificate la notar in Romania,o copie a certificatul de casatorie, o copie a certificatului de nastere a ambilor soti si cate o copie a cartii de identitate a sotilor. Plus foaie de drum care mi se va da pentru a iesi cu copilul din Germania si cu toate aceste acte va trebi sa fac pasaport. Va rog mult sa imi dati un raspuns si sa imi spuneti ce acte mi se vor elibera dupa nastere de catre statul german si ce va trebui sa fac eu in Romania. Va multumesc!

    1. Cititi acest articol si comentariile atasate, veti gasi raspuns la majoritatea intrebarilor dumneavoastra https://consilierjuridicgermanoroman.com/2012/07/27/copilul-tau-in-germania/
      Pe scurt:
      – de la clinica unde veti naste primiti un document de atestare a nasterii.
      – pe baza acestuia solicitati certificatul de nastere german.
      – certificatul de nastere german il apostilati – la autoritatile emitente, germane, nu la consulat.
      – pe baza acestuia mergeti la consulat si faceti transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti – obtineti certificatul de nastere romanesc – traducerea certificatului german e cel mai bine sa o faceti la consulat.
      – aplicati la consulat pentru pasaportul copilului, pentru a putea calatori.

      Obtinerea certificatului romanesc si a pasaportului se poate face si in tara, alegerea e a dumneavoastra functie de disponibilitatea deplasarii in tara.
      Succes!

  102. buna tuturor sunt stabilita in ulm de un an ,iar baiatul meu este elev la un liceu in timisora .anul viitor da bacu si vrea sa vina la universitate in ulm si nu cunosc procedura de inscriere pt.,a ocupa un loc de studiu va rog daca puteti sa imi dati un sfat .va multumesc.

    1. Gabi: pt ca fiul dvs sa fie student in universitatea Ulm:
      – determinanta este alegerea uneia dintre cele 4 specializari/facultati ale universitatii
      – pt unele facultati(medicina) exista cerinte speciale
      – nivelul de stapanire a limbii germane este foarte important: exista si cursuri/specializari in limba engleza(total sau %), dar si pregatire pt limba germana/engleza
      – trebuie respectate termene pentru inscriere in semestrul de iarna/vara
      – va ajuta mult accesarea pag. net a universitatii (si taxele/costurile an studiu sunt acolo)
      – sprijin real gasiti apeland
      BW Servicestelle Studieninformation, -orientierung und -beratung
      70173 Stuttgart
      Tel.: (0711) 279 2992
      Fax: (0711) 279 3222
      (obligatoriu la unele specializari).
      SUCCES MULT !

  103. buna seara.As dori sa ma lamuriti intr-o situatie:am aflat ca sunt insarcinata.Sunt medic si sunt angajata de 3 luni cu contract la un spital(contractul e pe 2 ani), problema ar fi ca sunt inca in perioada de proba(inca 3 luni).ce ma sfatuiti sa fac?cum sa-i anunt pe cei de la spital?ce salariu o sa iau inainte si dupa nastere?se poate sa fiu data afara in perioada de proba?multumesc anticipat

  104. buna ziua,am si eu o intrebare locuiesc cu sotia de 2 luni in germania si lucram amandoi la mcdonalds cu contracte determinate de 6 luni pana ne iese permisul de munca.sotia a ramas insarcinata si vroiam sa intreb daca va putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului si de nastere gratuita a acestuia momentan avand asigurare la aok

  105. Salut tuturor,am si eu o problema in Germania,am venit aici in mai 2o12 si m-am angajat la serviciu la McDonals depunind actele pentru permis de munca ,la scurt timp am primit refuz dar am ramas sa lucrez la sezon pe 6 luni ,apoi am depus iarasi pentru permis de munca si iar mi-a venit refuz ,din ianuarie 2013 am luctra din nou 6 luni la sezon ca mai mult nu se permite fara permis de munca dar in acest timp iarasi am incercat sa imi primesc permisul de munca,contractul meu se termina pe 30 iunie dar am aflat ca sunt insarcinata si inainte cu 2 saptamini de finisare a contractului am iesit in concediu de maternitate ca asa e legea la McDonals ca nu ai dreptul sa lucrez daca esti insarcinata,intrebarea mea este urmatoarea ,pot eu sa pretind la arbeitslogelt 1 de la arbeitsamt avind un an luctra?Si unde trebuie sa apelez ca sa pot primi ceva bani pina la nastere…

  106. Imi pare rau am uitat sa scriu ca sunt casatorita si sotul lucreaza aici legal cu acte in regula si avem si asigurare familiar intr-un cuvint toate actele necesare pentru a locui in GERMANIA.

  107. Buna ziua.Daca doresc sa plec cu contract in Germania la un patron roman care are un abator in Germania ,dupa cit timp primesc alocatia pentru copii si cum procedez .Mentionez ca am doi copii gemeni in virsta de 13 ani si ei vor ramine cu tatal in Romania momentan.

    1. Daca respectivul patron te angajeaza pe o firma inregistrata in Romania si plateste pentru tine asigurarile sociale in Romania, nu vei primi niciodata alocatia pentru cei 2 copii din Germania. Daca insa firma respectiva este inregistrata in Germania, da! Timpul difera in functie de land si in functie de perioada in care faci cererea la ei . Poate dura o luna sau chiar 6 pana cand vei primi banii. Despre cum trebuie sa procedezi, citeste aici:
      https://consilierjuridicgermanoroman.com/2010/12/19/ce-este-alocatia-europeana-pentru-copii/
      Succes!

  108. Buna ziua d le Iulian.,vad ca Dvs aveti. Cele mai largi si explicite comentarii..,v am mai scris dar nu am primit răspuns.,sotul meu are societate infiintata in Germania..!dar are si o societate in România.,cu profil construcții..,muncitorii au contracte de munca in România ., si ia adus la o ” lucrare” in Germania .mentionez ca soc . Din România a încheiat un contract de antrepriza cu cea fin Germania.,muncitorii au început munca …..si la jumătate …….pana sa termine ce aveau de făcut …a venit Zol…..si a amendat muncitorii cu 250 eu de pers.si le a suspendat activitatea…..ca nu ” erau înregistrați”””””.adteptam si amenda pt firma ….care?????? Cea din Gr sau Rom.e corect!!!!am pierdut niște amănunte pt care plătim…..trebuie sa o punem la punct….
    Muncitorii sunt aici …plătim salariu…o sa i trimitem acasă…???astept răspuns.sapt aceasta ne întâlnim cu un avocat roman in Germania…astept părere.multumesc!!!!!!

    1. Daca muncitorii au scapat doar cu 250 de euro amenda eu zic ca e motiv de bucurie, serios vorbesc, in astfel de cazuri amenda este de pana la 5000 euro pentru angajatul in cauza si de pana la 500.000 euro pentru angajator, sperati acum ca autoritatile sa fie la fel de indulgente in cuantumul amenzii si cu firma.
      Mi-e greu sa ma pronunt ce firma va incasa amenda, trebuie studiate bine contractele dintre lucratori si firme, pe ce firma erau ei angajati propriuzis.
      In cazul dumneavoastra ati fi avut nevoie de aprobare de contingent – formularul european A1 – si permise de munca pentru fiecare lucrator in parte. Practic amenda nu a fost pt ca muncitorii nu erau inregistrati ci pentru ca lucrau fara permis de munca, adica sunt considerati lucratori la negru.
      Acum aveti 2 optiuni:
      – incercati obtinerea de permise de munca pentru fiecare lucrator in parte: dureaza intre 4-6 saptamani, se poate si refuza, mai ales acolo unde vorbim de munca necalificata.
      – continuati lucrul cu gewerbe – fiecare lucrator se va autoritza ca si gewerbe dar aici trebuie avut grija sa nu cadeti in capcana mascarii muncii dependente in lucrator independent, practic puteti ajunge in aceeasi situatie ca toti lucratorii sa fie considerati tot lucratori la negru.
      Succes!

      1. Multumesc pt raspuns!Muncitorii sunt angajați la firma din România., daca acolo ….in România au domiciliul .,si acolo se plătesc taxe si impozite pt ei., iar aici ei sunt doar detasati pe perioada unei lucrări ….adica firma din Romania presteaza serviciile respective aici.,in Germania,iar cand duc lucrarea la bun sfârșit pleacă înapoi in România…….de ce atâta nebunie” cu gewerbe!!! Daca la următoarea lucrare aducem alți muncitori!?! pt 2 luni de ex.,,,!!!am stabilit o întâlnire cu un avocat ..in Germania săptămâna viitoare.!!sa ne putem înțelege si lamuri in aceasta privința.

      2. Nu e nicio nebunie, trebuie sa intelegeti ca muncitorii romani inca au restrictii pe piata muncii din Germania pana la sfarsitul lui 2013.
        In principiu avocatul nu are ce sa va spuna mai mult, solutii nu sunt, fie cereti aprobare de contingent si permise de munca, fie lucrati cu lucratori independenti, alte solutii nu sunt pana la sfarsitul lui 2013.
        Succes!

    1. Buna seara! Mai am si eu o întrebare…..daca mut “copii la Scoala din Romania in Germania in cursul anului școlar si nu mai putem rămâne in Romania sa si termine anul., vor avea probleme?

      1. depinde numai de ei daca vor reusi sa compenseze cunostintele de limba germana si diferenta de materie – practic daca vor reusi sa promoveze anul.

  109. buna,
    sotul meu lucreaza in Germania ca independent platitor de impozit si asigurare medicala.Eu lucrez in Romania cu acte in regula si asigurare.Intrebarea mea este:daca vreau sa mai fac un copil si sa-l nasc in Germania pot beneficia de alocatie pentru el in germania si de ajutor post nastere in Romania conform contributiei mele la asigurarile sociale?
    multumesc.

    1. De alocatie beneficiati in orice situatie, fie ca locuiti in Romania fie in Germania.
      De indemnizatie de materniate
      – aveti dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului daca locuiti in Romania, in momentul in care va faceti anmeldung in Germania nu mai aveti drept la indemnizatia din Romania.
      – daca aveti anmeldung in Germania atunci puteti primi Elterngeld, 300 de euro, timp de 12 luni.

      Luati in calcul si faptul ca sa puteti naste in Germania atunci aveti nevoie de asigurare medicala.

    1. Puteti fi coasigurata doar daca sotul a incheiat o asigurare in sistem public, nu una privata, si daca aveti acelasi domiciliu in Germania. Dar in aceasta situatie pierdeti dreptul la indemnizatia de crestere a copilului din Romania dar puteti sa o cereti in schimb pe cea din Germania, 300 euro timp de 12 luni.

  110. Intrebare pentru cei intersati:daca te afli in Germania, in vacanta si nasti inainte de termenul stabilit la ecograf(eu am nascut cu o eroare a doctorului de 3saptamani) si trebuie sa nasti unde te apuca, dar n-ai asigurare pt. nastere in Germania si nici bani.Ce faci sau ce patesti in situatia in care nu ai bani sa platesti nasterea in Germania?
    Multumesc .

    1. E o mare discutie aici.
      In primul rand in Germania, ca tursit, nu sunteti asigurata. Aveti macar cardul european de asigurat din Romania? Daca nu, atunci veti platit tot. Daca da, atunci…
      Aceeasi problema am avut-o anul trecut – sotia trebuia sa nasca peste 2 luni, DPN-ul 1 august. Se punea problema unui concediu in italia – 1-10 iunie. Ne-am sfatuit cu medicul ginecolo in aceasta privinta. Concluziile, enuntate de medic, sunt acestea:
      In mod normal asigurarea de sanatate nu este urgenta. Cardul de asigurat acopera doar urgentele medicale.
      Daca survine nasterea prematura in timpul unei deplasari, atunci este considerata urgenta medicala. Dar ce insemana nastere prematura? Din punct de vedere medical, deja din luna a 8-a nu se mai recomanda deplasarile lungi, in special cu avionul. O nastere survenita cu 2-3 saptamani inainte de termen este considerata tot prematura, dar si normala, din punct de vedere medical. Din punctul de vedere al caselor de asigurari intervine problema: ce cautati in concediu cu 2-3 saptamani inainte de nastere? Voluntar v-ati expus unui risc pe care trebuie sa vi-l si asumati – nasterea nu mai este urgenta din moment ce sitti ca in 2-3 saptamani trebuie sa nasteti.
      In practica asigurarea va deconta nasterea la nivelul costurilor acoperite in tara in care sunteti asigurati – in cazul nostru asigurarea din germania ar fi acoperit nasterea din Italia, dar nu si costurile suplimentare survenite (complicatii, eventual intoarcerea in Germania cu transport specializat).
      La fel se va pune si in situatia dumneavoastra problema – CNAS va va deconta (daca va deconta) maxim 3000 RON, atat cat este standardul de pret pentru o nastere in Romania, diferenta urmand sa o suportati din buzunarul propriu.

      Detaliati cazul dumneavoastra pentru a primi un raspuns complet.
      Succes!

  111. Buna ziua,
    din cate am citit, am inteles ca si daca nasti in Romania si daca nasti in Germania, fara o zi de munca in Germania, dar cu resedinta in Germania, tot primesti Kindergeld. Am inteles corect? adica poti naste in Romania, pe asigurarea medicala de aici si sa te muti cu resedinta in Germania, prin inchirierea unui apartament si primesti Kindergeld fara sa fi lucrat o zi in Germania?
    multumesc,
    Monica

    1. Pai locuiti in Germania (sunteti rezidenta aici) ? Pentru ca atunci, intrebarea este cum aveti asigurare in Romania? Daca locuiti in Germania inseamna ca ar trebui (conform legii) sa aveti asigurare (si puteti naste aici). Sau locuiti in Romania si vreti sa va mutati aici dupa nastere, ca este cam neclara intrebarea dvs. per ansamblu.

    2. Buna Monica,am vazut ca te framanta intrebarea ta….-da poti naste in romania si primesti kindergeld in germania…se valideaza cu raspunsul: DA.

  112. Daca o familie locuieste intr-un apartament cu 2 camere si apoi va avea un bebe, statul ii obliga se se mute la un apartament mai mare(adica copilul sa aibe o camera?). Si daca apartamentul e proprietate, la fel statul ii poate obliga?

  113. Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu informatii despre procedura de transfer scolar din germania in romania.copilul a facut cl 4 si a inceput cl 5 in germania.cu cat timp inainte de transferul efectiv trebuie facute demersurile?

  114. Suntem doi parinti cu un copil de 6 ani. Lucram de 2 ani in austria ilegal la o femeie cu handicat.acum vrem sa pune m capat acestei situatii si sa ne angajam legal.mie frica pt.copil ca nu va face fata situatiei.ce sa facem?e bine sa ne stabilim aici?

  115. Buna !
    Sunt cu familia din septembrie 2013 in Germania , avand un copil de 13 ani , care din septembrie si pana in prezent studiaza acasa un Curs de invatare al lb. germane nivel incepator .Invata destul de repede acest curs avand si minime cunostinte de lb. engleza .Eu l-am retras de la scoala mai exact la finele clasei a6-a anul 2013 si vreau sa-l inscriu in anul 2014 luna august la o scoala in zona unde locuiesc Gross-Zimmern , Darmstadt , dar nu prea stiu cum sa procedez , eu la randul meu neavand cunostinte de lb germana pentru a cere informatii celor din jurul meu .
    Trebuie sa faca neaparat un curs de integrare si daca da unde anume ?
    Cum pot proceda in aceasta situatie si cui ar trebui sa ma adresez ? Eventual o adresa de e-mail deoarece pot comunica mult mai usor prin intermediul google sau bing translate !
    Va multumesc !

  116. D le Iulian ., mi ati răspuns referitor la alocatie…. Ac ceva vreme….. Deci daca si eu si sotul locuim in Germania si copii sunt in romania cu bunicii …. Cand ii vom aduce in Germania din vara la Scoala., nu se va primi alocația retroactiv pt ei? Decat alocatie din momentul in care locuiesc si ei acolo si nu retroactiv?noinu am depus actele pt alocatie …. Pt ca am știut ca oricum se va plăti de cand tatăl are domiciliul acolo!!! Multumesc mult!

    1. Se plateste retroactiv, cu conditia sa indepliniti conditiile legale. Retroactiv inseamna ca puteti cere drepturile cuvenite pe perioada din trecut, in cazul alocatiei de pana la 4 ani, cu respectarea conditiilor legale de eligibilitate.
      Pe perioada cat copilul este cu bunicii si parintii in strainatate nu aveti drept la alocatie, implicit nu aveti ce sa primiti retroactiv.
      Intelegerea gresita a termenilor v-a cautat aceasta confuzie.

  117. fiica mea e insarcinata in 8 luni si jumatate va naste in GERMANIA este asigurata medical in ROMANIA ce acte doveditoare ii trebuiesc aici la spital ca e asigurata medical in ROMANIA??? O doamna doctor spune k asigurarea medicala din tara e valabila si aici dar nu stim ce acte sa solicitam de la CASA DE ASIGURARI DE SANATATE din ROMANIA…VA RUGAM AJUTATINE…MULTUMESC

    1. Asigurarea medicala din Romania nu va acoperi costurile nasterii, ce va trebui sa le suportati din buzunarul propriu – 3-6000 euro o nastere normala.
      Asigurarea medicala din Romania este doar pentru urgente medicale, pe baza cardului european de asigurat!

  118. CE INSEAMNA FORMULARUL E 104 DE LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE DIN ROMANIA??? CA NI SA SPUS CA DE ACELA AM AVEA NEVOIE …PTR CA FATA SA NASCA AICI SI STATUL ROMAN SA DECONTEZE COSTUL NASTERII AICI…VA MULTUMESC

    1. E104 se foloseste pentru a demonstra continuitatea in asigurarea de sanatate in statele europene. Va poate folosi doar daca il obtine din Romania si sa isi faca asigurare voluntara in Germania.
      Din pacate, avand in vedere ca sunt deja 8 luni de sarcina, timp pentru indeplinirea formalitatilor nu mai este.
      Nici o asigurare privata germana nu va ajuta, dat fiind faptul ca sarcina este eveniment anterior asigurarii, exclus ca si acoperire.

  119. Multumim ptr raspuns …vom incerca sa mergem cu acest formular care il vom primi din tara in cateva zile la AOK poate avem noroc sa ii faca o asigurare ….asigurarea din tara e platita inclusiv pe luna mai nu intelegem de ce nu ne ar face o asigurare medicala pe care sa o platim aici de acum… nu am vrut sa riscam sa o lasam sa nasca in ROMANIA ptr ca medicii buni au plecat din tara iar cei ramasi lasa mult de dorit…in ROMANIA mamele inca mor la nastere iar cazurile astea s-au inmultit in ultimele luni…Eu si familia mea suntem de 2 ani in GERMANIA eu si sotia lucram amandoi copii 3 baieti merg la scoala unde invata f bn …am trecut prin multe necazuri din punct de vedere legislativ unele din ele le am rezolvat datorita saitului dvs care ne a fost de un real folos altele le am rezolvat datorita unor ROMANI cu suflet care ne au ajutat sa scriem scrisori la institutii ptr k noi inca nu stim f bn lb germana si acum vazind ce se intampla in spitalele din tara nu am vrut sa riscam ca fetei sa i se intample ceva…vom vedea cum vom rezolva aceasta problema…va multumim din suflet ptr raspusurile date…

    1. Alta greseala: nu veti putea face asigurare in Germania in sistem public decat in momentul in care asigurarea din Romania este incheiata, deci din iunie abia. E inutil acum.
      Ce varsta are fata?

      1. Asigurarea in sistem public se poate face doar daca aveti continuitate in sistem public.
        Daca abia a sosit in Germania, atunci repede la casa de asigurari si incheiati asigurarea, fara E104. Daca a trecut o luna, atunci e necesar E104, dar abia din iunie rezolvati ceva.

    1. si de ce nu ati scris mai repede aici? Din pacate invatati la varsta dumneavoastra faptul ca lipsa de informare costa…
      Ati fi avut ocazia sa o aveti apartinator pe asigurarea dumneavoastra sau a sotului (e posibil pentru copiii pana in 23 de ani ce locuiesc cu parintii si nu au venituri). Ieri se putea rezolva problema, astazi e prea tarziu.

  120. Nu m am gandit de obicei intram pe sait si intrebam dar nu am stiut acest lucru pina ieri cand am mers la spital ptr un control cu fiica mea pe care l am platit din buzunarul propriu 50 de euro a costat controlul si doamna doctor a intrebat daca fata are asigurare medicala in tara si i am zis ca da…atunci ea a zis sa o aducem ca e valabila aici in GERMANIA…de aceea am intrat azi pe sait sa intreb…deja am vb in ROMANIA cu cineva care va merge luni sa ia acel formular E104 …acum nu stiu vom merge cu formularul acela la aok sa incercam sa ii facem o asigurare individuala poate avem noroc nasterea va avea loc in mai data probabila e 16 mai…oricum va multumim mult…

  121. buna ziua!am si eu o intrebare .sunt in germania de 3 ani si am lucrat legal la o firma 2 ani cu contribute platite si asigurare de sanatate absolut totul legal si la zi.acum sunt insarcinata si medicul mia dat arbeitverboten sunt insarcinata in 3 luni dar am facut inainte de a afla ca sunt insarcinata o operatie la coloana si medicul a decis sa imi dea arbeitverboten ,nu sunt casatorita si nici nu vreau sa implic tatal in cresterea acestui copil ,deci o sa fiu mama singura in cresterea copilului.intrebarea e ce drepturi am pana sa nasc si ce drepturi o sa am dupa ce nasc ?avand in vedere ca sunt si voi fi mama singura ?am o garsoniera si platesc totul singura oare cati bani voi primi lunar de la frima cat timp?poate cineva sa aflat in siuatia mea si imi poate da vreun sfat !va multumesc

  122. Buna ziua,
    Momentan locuiesc in italia si de luna urmatoare sotul meu primeste un contract in germania. Eu ar trebui sa nasc in noiembrie. Pot sa imi insotesc sotul in germania? Pot sa nasc acolo (plateste casa de asigurari nasterea)?
    Multumesc,
    Andreea

  123. Buna ziua,

    As avea nevoie si eu de unele sfaturi in ceea ce priveste Elterngeld in combinatie cu un salar de 450 basis. Locuiesc in zona München, astept un bebe, nu am lucrat inca in Germania, deci voi primi cei 300 € ca si Elterngeld. Mi-a fost oferit un job de Pädagogin cu 10 ore/sapt, 450 €. Am mai citit pe internet, si gasisem o informatie prin care as putea pastra si Elterngeld si salariul, atata timp cat nu depasesc 30 ore/ sapt. Intrebarea mea este, se va face cumul si va deveni un venit impozabil, pt ca depasesc 450? De asemenea as mai avea un venit modic din meditatii. Presupun ca si acesta, fiind virat intr-un cont, devine impozabil alaturi de celelalte doua venituri.

  124. buna ziua….asha o intrebare ,barbatul meu lucreaza in constructie pe gewerbe de 2 ani eu sunt cu el de acuma un an shi am ramas in germania insarcinata el nare asigurare medicala si nici eu…ce ne ramine de facut ca am inteles nu e bine?mersy mult

    1. Incercati pe la casele de sanatate sa va faceti o asiguare voluntara in sistem public – sanse foarte mici de reusita, cu conditia sa platiti retroactiv de la venirea in Germania. In acest moment alte solutii nu sunt, asigurarile private nu acopera nasterea, fiind considerat eveniment anterior nasterii. Doar o mica portita de scapare – dar in multe judete din Romania deja a fost inchisa – este plata retroactiva a asigurarii in Romania -> formularul E104 -> asigurare in Germania din momentul eliberarii formularului.

    1. Fara asigurare va trebui sa platiti nasterea. O nastere fara complicatii ajunge pe la 3000-4000 euro sau chiar depaseste aceste sume in conditiile in care ramaneti mai multe zile in spital.

    2. Cum vi s-a spus, veti plati absolut toate costurile legate de nastere si ingrijirile medicale ulterioare, atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil. Orientativ – o nastere simpla 3-6000 Euro, o nastere gemelara sau cezariana 5-9000 euro. Pretul creste exponential cu zilele de spitalizare si eventualele complicatii medicale.

  125. buna ziua va rog sa ma ajutati cu niste informatii daca se poate,sunt insarcinata si vreau sa merg sa nasc acolo sotu meu lucreaza cu acte in regula si a vorbit sai schimbe asigurarea pe familie nu stiu cat va dura asta sper ca pana nasc sa se rezolve. intrebarea e de ce as beneficia daca plec acolo si cum as putea sa revin cu bebe in tara nu vom intampina probleme?

  126. Buna ziua! Numele meu este Alexandra si muncesc impreuna cu sotul meu din luna mai 2014 intr-un hotel din regiunea Oberallgau ca service kraft. Contractele de munca ni se incheie in data de 15 noiembrie 2014 urmand o perioada de aproximativ o luna in care hotelul va fi inchis. Avem deja semnate cotractele pentru perioada urmatoare incepand cu 8 decembrie- perioada nedeterminata. Intrebarea mea este urmatoarea: daca in perioada de pauza raman imsarcinata, are angajatorul dreptul sa “strice” cel de-al doilea contract avand in vedere ca in el scrie ca nu sunt insarcinata?? Iar cea de-a doua intrebare: (mai mult ca sigur ca in perioada de pauza nu suntem asigurati medical) Ce s-ar intampla din acest punct de vedere in situatia prezentata mai sus?? Va multumesc anticipat!

    1. Beneficiati de prevederile legilor privind protectia maternitatii la locul de munca, fiind protejata de concediere chiar si in timpul perioadei de proba.
      In privinta mentiunii din contract privind daca sunteti sau nu insarcinata, pare a fi discriminatorie. Un raspuns clar in privinta aceasta vi-l poate da un avocat specializat pe relatii de munca, in urma analizarii contractului de munca.
      Succes!

  127. Va pot raspunde doar la partea cu asigurarea. In perioada in care nu lucrati sunteti obligati sa va platiti singuri asigurarea. Daca locuiti in Germania nu exista sa nu fii asigurat medical.

  128. Buna ziua !
    In primul rand felicitari pentru acest site si pentru informatiile care le oferiti,Am trecut peste multe probleme aici in germania dar acum am dat de una la care nu ii stiu rezolvarea,mai exact urmeaza sa ma casatoresc aici in germania (la stademtzamt Rathaus)cu viitoarea mea sotie,tot romanca inca asteptam un termin si prufungul de la oberamtsgericht.bun.Sotia mea lucreaza cu acte in regula Vollzeit din 01 ian 2014 cu contract de munca pe 1 an de zile (expira in dec 2014 posibil cu prelungire) am aflat in weekendul trecut ca voi fi Tatic,totul super…avem un termin la frauarzt saptamana viitoare pentru verificari amanuntite
    intrebarea mea este cand si unde trebuie sa anunte sotia mea arbeitgeberul “Zeitarbeit Firma
    “ca este insarcinata pentru a nu fi data afara dupa dec 2014 cand ii expira contractul de munca,totodata pentru a nu pierde indemnizatia de mutterschaft.Mentionez ca in acesta firma germana si-au bagat “romanii coada”.
    a fost un caz cand o romanca gravida a fost data afara in cele 6 luni de zile lucrate din pricina sarcinii.
    La mom actual salariul ei este de cca 1400 euro net.Va multumesc si asteptam un raspuns pentru ca nu stim unde sa ne informam si cum,

    1. Sfatul meu e sa anunte dupa ce va primi noul contract, in cazul in care ii va fi prelungit actualul contract. Daca anunta inainte de asta, cu siguranta nu va mai exista nici o prelungire si nu puteti face nimic impotriva.

    1. Elterngeld – ~65% din media venitului net din ultimele 12 luni, minim 300 euro, plus alocatie 184 euro. Cu conditia sa fie indeplinite conditiile legale privind dreptul de sedere.

  129. Buna ziua.As avea o intrebare,stiti cumva daca se schimba ceva din 01,07,2015,in legatura cu Eltengeld,si Elternzeit. acum cateva zile am citit aici pe forum ,un raspuns de la domnul IulianS pentru o doamna dar nu a precizat nimic concret.Intreb pentru ca bebelusul nostru se va naste in mijlocul lunii iulie.Va multumesc pentru un eventual raspuns. O zi buna va doresc.

    1. Exista discutii, propuneri, dar nimic concret, nu exista o lege inca intrata in vigoare pentru modificari.
      Din moment ce vor aparea, aceste modificari vor fi publicate aici pe site in cadrul unui articol dedicat.
      Cele bune!

  130. buna ziua … ma numesc christian .in urma cu 24, ma-m nascut in germania , dupa nasterea mea parinti mei au plecat cu mine in romania . dupa 12 ani am revenit in portugalia . in portugalia am domicilul de 12 ani si acuma va intreb pe dvs daca eu mai am dreptul la cetatenia germana ?…. in tot timpul asta eu nu am avut nici un ajutor social din nici o parte , eu as vrea sa ma reintorc in germania si as vrea sa stiu daca mai am vreun drept si cu ar trebui sa procedez . va multumesc mult

  131. Buna lucrez in Germania de 1 an sotie nu lucrez as vrea sa stiu we poate intra in Germania in concediu pt cresterea copilu lui ca tata va multumesc

    1. Poate lua sotia indemnizatie pentru cresterea copilului, pana la implinirea unui an a copilului, chiar daca nu a lucrat in Germania. Eu personal nu vad de ce sa stati dumneavoastra cu copilul, din moment ce sotia nu lucreaza.

  132. Buna seara am si eu o nelamurire si va rog foarte mult care puteti sa ma ajutati.Am lucrat in Germania 1 an de zile cu tot cu concediu,pana in 26 octombrie 2015 dar am ramas insarcinata acum sunt in luna a 4 si mau dat afara ,fapt care din cate stiu eu nu aveau voie, dar problema mea este ca nu stiu ce trebe sa fac mai departe ca sa pot dispune de dreptul de a ramane in prenatal:sa mi caut de lucru in continuare sau sa raman in somaj!am primit informatii cum ca trebe sa am un an de zile lucrat pana in momentul cand nasc si ca prenatalul se calculeaza 67 la suta din netu pe luna,dar daca as ramane in somaj pana nasc mai primes atata sau imi calculeaza numa 4 luni de munca?

    1. Urgent mergeti la un avocat sau la Arbeitsgericht pentru a contesta concedierea. Este interzisa concedierea unei angajate insarcinate (exceptand doar anumite motive grave). Dar daca ati avut contract de munca pe perioada determinata – doar un an – atunci nu vorbim de concediere. Actionati rapid. Care este motivul inscris in decizie?
      In calculul pentru Elterngeld se iau strict veniturile pe ultimele 12 luni anterioare nasterii (sau anterioare perioadei de Mutterscutz, daca este cazul). Ajutorul de somaj nu este luat in calcul.
      Inca odata, urgent contestati concedierea, eventual trimiteti o copie dupa Kundigung si contractul de munca la office@consgero.com.
      Cele bune!

  133. buna seara. am o fetita in clasa I Romania si am dori sa ne mutam cu familia in Germania. ea stie putina germana. imi fac griji daca se va descurca la scoala in Germania. mai sunt astfel de situatii?
    multumesc

  134. Buna ziua, as avea si eu o intrebare. Am nascut in 2.04.2016 o fetita, dovada de nastere a copilei a venit dupa doua luni in timpul aceata nu am putut face actele pentru kindergeld si elterngeld. In cele din urma am reusit sa imi fac actele pentru kindergeld este totul in regula am primit bani, in schimb am probleme cu elterngeld am completat formularul ce l-am primit de la primarie dar imi m-ai trebuie o foaie de la AOK cum ca am lucrat si am platit asigurare, foaia nu o pot primi din cauza ca seful meu ma sters de la asigurare, cu alte cuvinte nu mai am anmeldung din data de 22 mai 2016. Ce pot sa fac? Cu ce ma afecteaza? Asta inseamna ca nu mai am asigurare? Nu ma mai primeste la lucru dupa un an? Eu nu stiu foarte bine limba germana dar am contract pe perioada nedeterminata. Trebuie sa apelez la avocat sau cum sa fac?

  135. Buna ziua ma numesc mariana si am 2 fetite locuesc in germania de o luna si mie foarte greu lu linba germana mie greu cu scrisorile cunoaste cineva care se ocupa cu emigranti romini va multumesc

  136. Buna seara.Am mare nevoie de un sfat deoarece nu tare cunosc legile din Germania.Eu lucrez aici in Germania,imediat avand 3 luni de munca cu un contract facut pe 6 luni prin lait firma.Problema mea este ca sunt insarcinata in 5 luni jumate si nu stiu de ce anume ajutor as putea beneficia.Fiind angajata prin firma mi-e frica sa le spun ca sunt insarcinata pentru ca exista posibilitatea de a ma concedia,iar in momentul de fata nu tare imi permit acest lucru.Cum as putea rezolva aceasta situatie?Prietenul meu lucreaza si el aici avand contract tot pe perioada determinata de 6 luni.Stiu ca situatia mea nu este tocmai una placuta dar va rog sa ma ajutati cu un sfat sau ce anume pot sa fac avand in vedere ca dorim sa ramanem in continuare aici.Multumesc anticipat.

  137. Buna,as vrea sa stiu ce sanse as avea sa traiesc in germania daca sunt insarcinata in prima luna ,nu lucrez pentru moment si as vrea sa lucrez pana la nastere binenteles ascuzand sarcina pana trec perioada de proba .multumesc

    1. Perioada de proba e de 6 luni.
      Nu e intelept sa vii acum in Germania daca nu ai bani sa te intretii aici. Iar daca nu ai asigurare medicala costul unei sarcini e de cateva mii de euro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.